• Sonuç bulunamadı

BU ATEù SøZø DE YAKAR!

(19.12.2009)

Bu söz altÕ gündür eylemde olan TEKEL iúçilerine ait. Kuruluú yÕlÕ olan 1924’den bu yana tütün mamülleri, tuz ve alkollü içkiler alanlarÕnda üretim yapan, tüm ülkede yaygÕn faaliyet gösteren ve binlerce insanÕn do÷rudan ve dolaylÕ olarak geçim kayna÷ÕnÕ oluúturan TEKEL, son iúletmesiyle birlikte satÕlÕnca yaklaúÕk 2 yÕldÕr kaderlerinin ne olaca÷Õ endiúesiyle yaúayan TEKEL iúçileri bugün, ya tazminatlarÕnÕ alÕp iúsiz kalmak ya da özelleútirilen kuruluúlar için uygulanan 654 sayÕlÕ Kanun’un 4/c maddesine göre sözleúmeli istihdam (yÕlda 10 ay 500 TL’ye yakÕn bir ücretle ve güvencesiz çalÕúma) seçeneklerine mahkum ediliyor.

12 bin TEKEL iúçisi Türkiye gerçe÷i halini alan özelleútirme ile karúÕ karúÕya.

Bu sürecin ma÷durlarÕndan olmak istemiyorlar. Bu amaçla baúlattÕklarÕ haklÕ mü-cadelelerinde Türkiye genelinden binlerce TEKEL iúçisi ve aileleri 15 AralÕk’ta Ankara’da buluútular.AKP Genel Merkezi yakÕnÕnda ve Abdi øpekçi ParkÕ’nda baúlattÕklarÕ eylemlerini Türk-øú önünde sürdürmeye çalÕúÕyorlar. TEKEL emek-çileri özlük haklarÕyla birlikte geleceklerine sahip çÕkmak ve ailelerinin geçimini sürdürebilmek, çocuklarÕna onurlu bir gelecek bÕrakmak için verdikleri mücade-leyi kararlÕlÕkla devam ettiriyorlar.

Hükümet özelleútirmelere devam edeceklerini ekonomik programda açÕkladÕ.

Siyasal iktidar, TEKEL iúçilerinin bu mücadelesinde ortaya koydu÷u tavÕr ve açÕklamalarla özelleútirme konusunda hiçbir engel tanÕmayaca÷ÕnÕ bir kez daha göstermiú oldu. øúçiler ve sendika yöneticileri demokratik haklarÕnÕ kullanmak isterken kaba kuvvet, cop, biber gazÕ ve tazikli su ile karúÕlaútÕlar, yetmedi bir kÕsmÕ da gözaltÕna alÕndÕ.

Ülkemizde 1980’den bu yana küreselleúme, yeniden yapÕlanma ve reformlar adÕ-na uygulamaya konulan ekonomik politikalar, acil eylem planlarÕ ve programlar sonucu her alanda neredeyse üretmeyen, tüketime dayalÕ bir ekonomi ve ülke yaratÕldÕ. Ekonomik ba÷ÕmlÕlÕkla birlikte siyasi ba÷ÕmlÕlÕk giderek derinleútirildi.

Bu sürecin ana damarÕ ise “özelleútirme” politikalarÕydÕ.

“Özelleútirme”; küresel kapitalizmin üretti÷i krizini aúmak amacÕyla, özellikle 1980’li yÕllardan sonra mal, hizmet ve sermayenin küresel ölçekte sÕnÕrsÕz dola-úÕmÕnÕ sa÷lamak için “liberal reformlar” adÕ altÕnda “dünya” ölçe÷inde dayattÕ÷Õ, ekonomik, toplumsal, siyasal ve ideolojik boyutlarÕ olan küresel politika araçla-rÕndan birisidir. Özelleútirme dar anlamda, “Devletin iktisadi faaliyetlerini ger-çekleútiren kamu iktisadi teúebbüslerinin yani KøT’lerin mülkiyetinin özel sektöre devredilmesi”, geniú anlamda, “Devletin iktisadi faaliyetlerinin azaltÕlmasÕ ya da bu fonksiyonunun tümüyle serbest piyasa koúullarÕna devredilmesi” dir.

Özelleútirme sürecinde, do÷al tekel alanlarÕnda kamu iúletmeleri parçalanarak, kamuya ait çimento, süt, et, yem, dokuma, orman ürünleri, gemi, gübre sanayileri, enerji santralleri, kimya ve petrokimya tesisleri, maden iúletmeleri, demir çelik iúletmeleri, kâ÷Õt fabrikalarÕ, telekomünikasyon hizmetleri, ulaúÕm hizmetleri ve bankacÕlÕk sektörü özelleútirilerek, bu alanlar uluslararasÕ tekellere bÕrakÕlmÕú, ül-kemiz daha da fazla dÕúa ba÷ÕmlÕ hale getirilmiútir.

Ekonomik programda özelleútirme kapsamÕnda ilk sÕrada úeker fabrikalarÕ, oto-yollar ve limanlar geliyor. Bu kapsamda son olarak satÕú gerçekleútirilecek KøT ise, Türkúeker’e ait fabrikalar. Özelleútirme ødaresi BaúkanlÕ÷Õ’nÕn, Türkiye ùe-ker FabrikalarÕ A.ù. (Türkúeùe-ker)’e ait Çarúamba, Çorum, Kastamonu, KÕrúehir, Turhal ve Yozgat FabrikalarÕ ihalesindeki nihai pazarlÕk görüúmesi tamamlandÕ.

Özelleútirilen fabrikalarÕnÕn ço÷unun kapatÕlmasÕyla birlikte úeker pancarÕ üreti-minde yaúanacak eksilmeye ba÷lÕ olarak hububat sektörü yüzde 20 oranÕnda da-ralacaktÕr. Çiftçilerin istihdamÕ azalacak, kÕrsal alanda iúsizlik yaúanacaktÕr. ùeker sektöründe de dÕúa ba÷ÕmlÕlÕk artacaktÕr.

YÕllarca siyasi iktidarlar özelleútirmeleri, yeniden yapÕlanma, bir reform üretimi ve úeffaÀ Õ÷Õ arttÕrma hamlesi olarak halka sundular, beyinler yÕkandÕ ve akÕl tu-tulmasÕnÕ baúardÕlar. Medya rolünü çok iyi oynadÕ ve özelleútirme uygulamalarÕ baúlangÕcÕnda büyük destek buldu.

Özelleútirmenin gerçek yüzü algÕlanÕncaya kadar, TELEKOM, Tüpraú, Petkim, Sümerbank vb. devasa kuruluúlarÕ satÕldÕ. TEKEL’in özelleútirilmesine dair ve-riler de bize bu gerçe÷i veriyor. TEKEL’in özelleútirilmesi süreci 2001 yÕlÕnda kurumun özelleútirme kapsamÕna alÕnmasÕyla baúlatÕldÕ. Alkollü içkiler kÕsmÕnÕn satÕúÕ 2003 yÕlÕnda gerçekleútirildi, bugün úirketin %90 hissesi Amerikan úirketi olan Texas Pasi¿ c ¿ rmasÕna aittir. Sigara bölümü ise 2008 yÕlÕnda yine bir Ameri-kan úirketi olan British American Tobacco (BAT) ¿ rmasÕna 1 milyar 720 milyon liraya satÕldÕ.

TEKEL’in özelleútirilmesinin sonuçlarÕ rakamlardan açÕklÕkla görüldü÷ü gibi, üretim alanlarÕnÕn kapatÕlmasÕ, binlerce kiúinin iúsiz kalmasÕ ve tarÕmsal üretime ket vurulmasÕ olmuútur.

Bugün emek ve demokrasi mücadelesi veren bütün örgütlerin, özelleútirmelere dur demek ve hak mücadelelerini yükseltmek için TEKEL iúçilerinin direniúinin yanÕnda ve destekçisi olmasÕ gerekmektedir. Siyasal iktidara iletilecek mesaj bel-lidir: ’Bu Ateú Sizi de Yakar!’

TMMOB HARøTA VE KADASTRO MÜHENDøSLERø ODASI

TEKEL bünyesinde

çalÕúan iúçi sayÕsÕ Tütün üretimi rakamlarÕ Tütün üreticilerinin sayÕsÕ

2001 2009 2000 2009 2000 2008

30.124 12.000 208 bin ton 90 bin ton 578 bin 194.282

TEKEL üretim birimleri

2001 2009

110 yaprak tütün iúyeri 57 yaprak tütün iúyeri

6 sigara fabrikasÕ 2 tuz iúletmesi

19 alkollü içki üretim tesisi 1 ambalaj fabrikasÕ 84 pazarlama müd.nden

10 tuz iúletmesi 1 kibrit fabrikasÕ 1 ambalaj fabrikasÕ

1 sung ipek, viskoz fabrikasÕ

TEKEL ÖZELLEùTøRME BEDELø

TEKEL ÖZELLEùTøRMELERø (ABD DOLARI)

2001-2006 Blok Hisse SatÕúÕ 292.715.000

2001-2006 øúletme Tesis ve SatÕúÕ 121.777.079 2001-2006 VarlÕk SatÕúÕBedelli TaúÕnmaz Devirleri 108.612.358

2006 sonu itibariyle Toplam 142.261.511

2007-2008 TaúÕnmaz SatÕúÕ 665.365.948

83.791.129

øLLER BANKASI’NIN TASFøYESø