• Sonuç bulunamadı

BEù YILDA ONBEù KEZ DEöøùEN YASA YøNE DEöøùTøRøLøYOR!

(18.11.2008)

Hangi ülkede bir yasa beú yÕlda on beú kez de÷iútirilir? Neden ya da nasÕl? Yasa yapÕlmasÕ konusundaki bu beceriksizli÷in gerçek anlamÕ nedir? Her de÷iúiklik bir önceki de÷iúikli÷i geçersiz kÕldÕ÷Õna göre bu düzenlemelerde sorumlular kimler-dir? Bilimsel ve teknik, uygulama sürecinden kopuk, kamu ve toplum yararÕndan uzak, beraberinde onlarca soruyu gündeme getiren, paylaúÕmcÕ ve úeffaf olmayan bu sürecin; mühendislik hizmet alanlarÕmÕza yansÕmasÕ nedir?

2002 yÕlÕnda IMF’nin kredi ön koúulu olarak belirledi÷i ve Avrupa Birli÷i prog-ramlarÕ çerçevesinde ele alÕnarak ivedilikle çÕkartÕlan Kamu øhale YasasÕ; TBMM’

de yeni de÷iúikli÷i için görüúülmeye baúlandÕ. YasanÕn, 2002 yÕlÕnda ilk çÕkartÕl-dÕ÷Õ dönem ve beú yÕl içinde yapÕlan de÷iúikliklerde kamu kurum ve kuruluúlarÕ, meslek kuruluúlarÕ ve sivil toplum kuruluúlarÕnÕn öneri ve görüúlerini yok sayan bir anlayÕú ile düzenlenmesi, konunun taraÀ arÕnÕn yok sayÕlmasÕ, “ben yaptÕm;

oldu bitti” mantÕ÷ÕnÕn egemen kÕlÕnmasÕ sonucunda gelinen durum trajik komik bir tabloyu sergilemektedir. YasanÕn delik deúik bir hale getirilmesi anlamsÕz bir yapÕya sokuldu÷unu açÕkça ifade etmektedir. Ne kadar yama yapÕlÕrsa yapÕlsÕn;

oda÷Õnda bilim ve teknik yoksa, emek ve insan olgusu dÕúlanmÕúsa, denetimsizlik, kuralsÕzlÕk baúat olmaya evrilmiúse, serbest çalÕúan meslek adamlarÕ acÕmasÕz bir yarÕúa sokulmuúsa, toplum ve kamu yararÕ de÷il de yabancÕ tekellerin önü açÕlarak rant ve key¿ lik öne çÕkmaktaysa, kamu kuruluúlarÕndaki yeterli donanÕma sahip nitelikli personel devre dÕúÕna çÕkartÕlÕyorsa yapÕlan bu de÷iúiklikleri olumlu bir geliúim úeklinde görmek ve kabul etmek asla olanaklÕ de÷ildir.

Türk Mühendis ve Mimar OdalarÕ Birli÷i ve bileúeni OdalarÕmÕzca, Kamu øhale YasasÕnÕn gündeme geldi÷i ilk günden bu yana mühendislik ve mimarlÕk hizmet-lerine iliúkin düzenlemelerde; mühendis ve mimarlarÕn müelliÀ ik haklarÕnÕn yok edilmemesi, yetki ve sorumluluklarÕnÕn sermaye karúÕsÕnda korunmasÕ ve ihale-lerde kamu ve toplum yararÕ ilkesinin asla göz ardÕ edilmemesi yönünde onlarca görüú ve rapor düzenlenerek baúta siyasiler olmak üzere ilgili birimlere gönderil-miútir. ønadÕna bu görüú ve raporlar göz ardÕ edilgönderil-miútir.

Serbest çalÕúan on binlerce mühendis ve mimar serbest piyasa mantÕ÷Õ ile ihale mevzuatÕndaki yapÕlan düzenlemeyle vahúi kapitalizmin pençesinde yok olmaya mahkum edildi. BÕrakÕn eme÷inin karúÕlÕ÷ÕnÕ almayÕ her geçen gün yoksullaúma daha da arttÕ. Bir yandan iúlerin tas¿ yesi gündeme gelmeye baúladÕ, di÷er yandan ise birikimler elden çÕktÕ, borçlar hÕzla yükseldi, bankalara olan borçlarÕn faizleri arttÕ, ödemede yaúanÕlan sÕkÕntÕlar özel yaúama yansÕdÕ. Mühendis ve mimarlar

ücretli konuma sokularak neredeyse imha edilmeye çalÕúÕlÕrken, baúta uluslar ara-sÕ úirketler olmak üzere sermaye kar üzerine kar eklemeye devam etti. Kamuda ve serbest çalÕúan mühendis ve mimarlarÕn 20-25 yÕllÕk iú deneyimleri yok sayÕ-larak meslek alanÕ dÕúÕna atÕlmak istenmektedir. Halbuki mühendis ve mimarlÕk hizmetleri bilimsel ve teknik içerikli ve müelliÀ ik getiren hizmetlerdir. Meslek adamÕ olma formasyonu üniversite e÷itiminden gelmektedir. Bu nedenledir ki bu alanda yapÕlacak herhangi bir düzenlemede hassasiyet gösterilmelidir. økincil mevzuattaki düzenleme ise mutlaka ayrÕ yapÕlmalÕdÕr ve gereklili÷ine yasada yer verilmelidir.

Birçok yönüyle eleútirilere konu olan Kamu øhale Kurulu, yasada yapÕlmakta olan de÷iúiklikler de÷erlendirildi÷inde var olan olumlu yanlarÕnÕn da ortadan kal-dÕrÕlaca÷Õ anlaúÕlmaktadÕr. TasarÕya göre kamu øhale Kurulunun ilgili mevzuata aykÕrÕlÕk bulundu÷una dair iddialarÕ resen inceleme yetkisi de elinden alÕnÕyor.

Denetimsizli÷in önü daha da açÕlÕyor. Di÷er yandan bir insan hakkÕ olan itiraz ya da bilgi edinme hakkÕ ise yüksek ücretlere tabi tutuluyor. Bu yaklaúÕm zaten demokratik de÷ildir. Önceki yasa de÷iúikliklerinde oldu÷u gibi bu de÷iúiklikte de bazÕ kamu hizmeti alÕmlarÕnÕn (TÜBøTAK araútÕrma geliútirme hizmet alÕmlarÕ, sa÷lÕk hizmeti sunun yasa kapsamÕndaki idarelerin birbirlerinden hizmet ve mal alÕmlarÕ, ulusal ve uluslar arasÕ amaçlÕ güvenlik, insani yardÕm gibi durumlarda yapÕlacak mal ve hizmet alÕmlarÕ) bu yasa kapsamÕ dÕúÕna çÕkartÕlmasÕ da oldukça düúündürücüdür.

Kamu øhale YasasÕnda yapÕlacak de÷iúikli÷in artÕk gülünç olmaktan çÕkarÕlmasÕ, eme÷e ve e÷itime saygÕlÕ, meslek adamÕ ilkelerinin korunmasÕ temelinde kamu ve toplum yararÕ do÷rultusunda olmalÕdÕr. ølgili kamu kurum ve kuruluúlarÕ ile mes-lek odalarÕ, sivil inisiyatiÀ erin katÕlÕmÕyla, bilimin ÕúÕ÷Õnda ve ortak akÕlla oluú-turulan görüú, öneri ve raporlara siyasi iktidarlarca gerekli önem verilerek yasa tasarÕlarÕnÕn hazÕrlanmasÕnÕn gereklili÷ini yineliyoruz.

TMMOB HARøTA VE KADASTRO MÜHENDøSLERø ODASI

øFTøRALARA øNAT, MÜCADELEYE DEVAM...

(02.12.2008)

Baúbakan R. Tayyip Erdo÷an, partisinin KÕzÕlcahamam’da yaptÕ÷Õ 13. østiúare ToplantÕsÕ’nÕn kapanÕú konuúmasÕnda anayasal kurumlar olan Meslek OdalarÕ-nÕ belediye uygulamalarÕOdalarÕ-nÕn önünde engel yaratmakla; ideolojik bir yaklaúÕmla AKP’ li belediyelere dava açmakla suçladÕ.

Bu suçlamaya karúÕ TMMOB ve bileúeni OdalarÕn ve OdamÕzÕn sessiz ve kayÕtsÕz kalmasÕ mümkün de÷ildir. Ekonomik krizin beceriksiz yönetiminin, haksÕz iúten çÕkarÕlmalarÕn, birbirinden baúarÕsÕz politikalarÕn ve gittikçe yükselen toplumsal muhalefetin üstünü örterek dikkat da÷ÕtmayÕ hedeÀ eyen SayÕn Baúbakan R. Tay-yip Erdo÷an’Õn bu talihsiz açÕklamasÕ açÕktÕr ki yerel seçimler öncesi oy toplama amacÕ gütmektedir.

OdamÕz kuruluú yÕlÕ olan 1954’ten bu yana, üyelerini ve tüm toplumu gerek mes-leki, gerekse toplumsal konularda aydÕnlatma ve toplumsal geliúmeye katkÕ sa÷-lamada üzerine düúen görevleri yerine getirmektedir.

OdamÕz toplumsal varlÕklarÕmÕzÕ ve zenginliklerimizi; ormanlarÕmÕzÕ, mera alan-larÕmÕzÕ, kÕyÕalan-larÕmÕzÕ, topraklarÕmÕzÕ satÕlabilir bir meta olarak algÕlayan zihni-yetle yÕllardÕr mücadele etmektedir. Bu açÕdan Harita ve Kadastro Mühendisleri OdasÕ olarak, herhangi bir siyasal iktidara de÷il, dünya üzerinde eme÷in yerine karÕ yücelten, yÕllarca emekçileri sömürerek sermayeyi büyütmeyi hedeÀ eyen;

bu u÷urda bir ülkenin en önemli de÷erleri olan kamusal varlÕklarÕnÕ bile elden çÕkarmakta tereddüt etmeyen, kenti kamuya de÷il sermayenin hizmetine sunan sermaye yanlÕsÕ zihniyete karúÕyÕz.

Evet, taraf tutuyoruz. Eme÷in, topra÷Õn, eúitli÷in, özgürlü÷ün, demokrasinin ve halkÕn tarafÕnÕ tutuyoruz. YÕllardÕr, Tapu Kanunu, Kamu øhale Kanunu, ømar Ka-nunu, Mera KaKa-nunu, KÕyÕ KaKa-nunu, Do÷rudan YabancÕ YatÕrÕmlar KaKa-nunu, Turiz-mi Teúvik Kanunu...vb yasalarla topra÷Õ, suyu, ormanÕ, yaúam alanlarÕmÕz olan kÕrÕ ve kenti rant aracÕ olarak algÕlayan zihniyetle mücadelemizi hukuki ve top-lumsal yollardan sürdürdük ve bundan sonra da sürdürece÷iz.

Bir bütünün parçasÕ olan yapÕsal de÷iúikliklere bir bütün olarak karúÕ durmak ge-rekti÷inin bilincinde olarak, bundan sonraki süreçte de, kamu ve toplum yararÕnÕ temel alan, bilimsel ve teknik çalÕúmalar ÕúÕ÷Õnda hazÕrlanan görüú ve raporlarÕ-mÕzla bu mücadelenin içinde olaca÷Õz. TMMOB ve ba÷lÕ meslek odalarÕ ile birlik-te, dayanÕúma içinde olmayÕ sürdürerek, sermayenin de÷il, emekçinin ve eme÷in yanÕnda olaca÷Õz.

TMMOB HARøTA VE KADASTRO MÜHENDøSLERø ODASI

YAPI DENETøMø UYGULAMA YÖNETMELøöøNDE