• Sonuç bulunamadı

3. MAHMUT YESARİ’NİN TİYATROLARINDA YAPI

3.1. Serseri

3.1.8. Kişiler Dünyası

3.1.8.3. Kart Karakterler

61

Kızın aynı annesi gibi dişinin ağrısıyla Macit’ten bir damla rakı istemesiyle Macit neye uğradığını şaşırır çünkü kızın annesiyle aynı kaderi yaşayacağını düşünür.

Macit’e göre oyun devam etmemelidir.

Geçmiş yaşantısının getirileri ve bundan dolayı pansiyonda yaşamaya başlaması, içinde bulunduğu mekânın kişiliği üzerinde etkisi, emeğinin karşılığını alamayıp maddî sıkıntı çekmesi Macit’in hayata küskün olmasına neden olur. Ancak buna rağmen çevresindeki kişilere yardımını esirgemeyen bir kişi olarak eserde yer alır. Kendisinin önem vermediği maddiyatın, insanları bu denli değiştirmesini de hayretle karşılar.

62 Kimsesiz Genç Kadın

Kimsesiz Genç Kadın adından da anlaşılacağı üzere kimsesizdir ve yaşamını pansiyonda sürdürür.

Birinci perdede‘‘Kimsesiz Genç Kadın, ürkek bakışlı, utangaç bir genç kızdır, yüzünün süzüklüğüne rağmen, ancak yirmi üçünde görünür. Saçları taranmamıştır, sırtında soluk bir yün kimono, çıplak ayaklarında topuklu bir terlik vardır’’ (s.10).

Kimsesiz Genç Kadın, bu pansiyonda kızıyla yaşar. Nikâh yapmayan kocası ona döneceğini söyleyerek yanından ayrılmış ve geri dönmemiştir. Kızı ise babasının nüfusuna bile kayıtlı değildir. Kimsesiz Genç Kadın pansiyonun kirasını ödemekte oldukça sıkıntı çeker. Birinci Pansiyoncu kadın ise kendisine ödeme yapacak parasının artık kalmadığını anladığı için Kimsesiz Genç Kadını, Macit’le olması için ikna etmeye çalışır.

‘‘…Beraber yaşarsınız, ne olur sanki?...Kocanın geleceği yok. Gelse de ne çıkar?... Aranızda nikah mı var?...’’ (s.16).

Kimsesiz Genç Kadın, dişinin ağrısıyla Macit’ten bir damla rakı istemek için odasına gider ve sohbet etmeye başlarlar. Macit onun bu içinde yaşadığı yoksulluğu, kimsesizliği görünce ona yardım etmek ister ve parasını ödediği odasını kızıyla ona bırakarak pansiyondan ayrılır. Ancak belirli bir zaman geçtikten sonra Kimsesiz Genç Kadın çocuğunu bırakarak yeni bir evlilik gerçekleştirir. Çocuğun mektebe gidebilmesi için annesini çok ararlar ancak bulamayınca Macit, Kimsesiz Genç Kadın’ın kızını nüfusuna alır.

Üçüncü perdede “Biraz yaşlanmış, fakat çok değişmemiştir.Şık bir tayyör giymiştir.Bileklerinde altın bilezikler vardır.Tavırları konuşması değişmiştir.Eski utangaç, pısırık hali gitmiş, meydan okuyan, kafa tutan bir hal gelmiştir”(s.64).

Kız mektebi bitirdikten sonra Macit, babasını daha sonra annesini bularak ona sahip çıkmasını ister. Ancak Kimsesiz Genç Kadın yeni bir evlilik yapmıştır ve kocasının bu çocuktan haberi yoktur. Bundan dolayı yuvasının yıkılmasını istemediği için kızını istemez. Kimsesiz Genç Kadın, Macit’in kanunen babası olmayı kabul ettiği için bunun devamını getirmesini ister. Sadece para yardımında bulunabileceğini söyler.

Kimsesiz Genç Kadın, ilk perde ile son perde arasında değişim gösterir. Macit bu durumu ‘‘Bundan on iki, on üç yıl evvel, madam Marinin pansiyonunda oda

63

komşusu olduğum genç kadınla, şimdi karşımda konuşan genç kadın arasında diyebilirim ki hiçbir yakınlık, benzerlik yok…’’ sözleriyle açıklar (s.66).

Kimsesiz Genç Kadın, oyunda en büyük değişimi gösteren kişidir. Zaman içinde değer yargılarını kaybeder. Oyunun ilk perdesinde masum, evladına sahip çıkan, kimsesizliğin ne olduğunu bilen bir kişiyken son perdede ise içinde bulunduğu olanakları kaybetmemek için kendi evladını istemeyen, vicdansız bir kişiliğe dönüşür.

Arkadaş

TDK sözlüğünde arkadaş “birbirlerine karşı sevgi ve anlayış gösteren kimselerden her biri, bacanak, eş, yâren, yoldaş”139 gibi ifadelerle tanımlanır. Ancak bu tanımlara karşı bu kahraman Macit’in arkadaşı gibi gözükür. Her fırsatta kendi menfaatlerini düşünen, iki yüzlü ve bulunduğu ortama ayak uyduran bir tip olarak esere yansır.

Birinci perdede‘‘Arkadaş orta yaşlı, fakat genç görünen,gizli züppe, gizli hovarda, sahte vekarlığını telaşlı bir samimiyetle örtmek istiyen bir tiptir’’(s.17).

Macit’in gazeteden alacağı parayı Macit’e getirir. Ancak Macit, Arkadaş’ını uyarır ve para getirdiğini madama söylememesini rica eder. Arkadaş, Macit’in uyarısına rağmen madama para getirdiğini Macit’in kendisini odaya çağırdığını söyler. Her fırsatta Macit’in yüzüne gülüp arkasından iş çevirir.

İkinci perdede ‘‘Yalnız aradan yıllar geçmesine rağmen, hiç yaşlanmamış gibidir. Giyinişi temiz, daha ağırbaşlıdır. Konuşma, edasına, tavırlarına biraz daha emniyet gelmiştir’’(s.36). Markasız Kadın’la ortaktır ve oyunlarda hile yaparlar. Salon Marka Genç Kadın’ın ise kendisine ilgisi vardır.

Evin Erkeği

‘‘Evin Erkeği, refahın hem yıprattığı hem de gençleştirdiği orta yaşlı olması lazım gelen bir adamdır. Yerine göre sert ve atak, yerine göre ahmak ve korkaktır. Kimsesiz Genç Kadın’ın çocuğunun babası, Salon Marka Genç Kadın’ın kocasıdır’’(s.31).

Evin Erkeği, Kimsesiz Genç Kadın’la nikâhsız bir birliktelik yaşamıştır.Bu birlikteliğinden bir kız çocuğu vardır. Evin Erkeği, Kimsesiz Genç Kadın ve çocuğunu bırakarak pansiyondan ayrılır.

139TDK (Türk Dil Kurumu), Genel Açıklamalı Sözlük, TDK Yayınları, Ankara, 2015.

64

Evin Erkeği, Salon Marka Genç Kadın ile evlenir. Karısı oldukça zengindir. Lüks evinde kumar partileri düzenler ve burada yaşanan bütün ahlâksızlıklara para hırsı yüzünden göz yumar. Evin Erkeği, Salon Marka Yaşlı Kadın ve Markasız Kadın ile aynı zamanda yasak ilişki yaşar. Kadınların paralarını yiyen ve kendi menfaatlerini düşünen ahlâksız bir tip olarak esere yansır.

Macit ile karşılaştığında çocuğun kendisinden olduğunu inkâr eder. Kimsesiz Genç Kadın’ı aşağılayıcı sözler kullanır. Macit, Evin Erkeği’nin kadına karşı bu söylemlerini eleştirir.

“... MACİT – Çocuk sizin...

EVİN ERKEĞİ – Ne malum?...

MACİT- Çocuk sizin. Arada nikâh olmadığı için, bunu göğsünü gere gere söyliyebiliyorsunuz, söylemeye kendinizde bir hak görüyorsunuz. Eğer nikâh olsaydı, çocuk sizden de olmasa , yine kabul edecektinizi nüfusta babası olacaktınız...

EVİN ERKEĞİ – Nikah etmemiştim, bir sebebi var demektir.

MACİT – Sebebi aşikar. Kızın fakirliği... Onunla yaşamış olsaydınız böyle lüks yaşayamazdınız...” (s.53).

Yuvasını yıkmak ve içinde bulunduğu bu imkânları kaybetmemek için çocuğuna sahip çıkmamıştır. Babalık duygusundan mahrumdur.