• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: MODEL ÖNERİSİ: YETENEK TEMELLİ KARAR DESTEK

3.3. YTKDS Modelinin Modülleri

3.3.3. İşveren Modülü

Çalışmada tasarlanan işveren modülünde kamu ve özel sektör işverenleri ihtiyaç duydukları pozisyonlara yönelik iş ilanları verebilmekte, gelen iş başvurularını görüntüleyebilmekte ve mevcut çalışanlarının kendi işyerlerinde kazandığı yeni yetenekler varsa bu yeteneklere puan verebilmektedir.

Şekil 13:

İşveren İş İlanı Verme Ekranı

Yukarıdaki şekilde de görüleceği üzere modelimizde işverenler, ihtiyaç duydukları pozisyonu, talep sayısını, pozisyon aciliyetini, istihdam süresini, ilini ve ilçesini seçerek iş ilanı girebilmektedir. İşverenler, MYK tarafından tanımlanan meslek yetenek standartlarını (kırmızı kutu ile belirtilen) değiştirememekte ancak kendi şirketinde ihtiyaç duyduğu pozsiyona ek yetenekler ekleyerek iş ilanı verebilmektedir. Bu bölümde ihtiyaç duyulan meslek ve niteliklere uygun işçinin ne zaman ve ne kadar süre ile ihtiyaç duyulduğu da girilebilecektir. İhtiyaç duyulan işçinin aciliyeti; “Hemen”, “Kısa Vade (6 Ay)”, “Orta Vade (2 Yıl)” ve “Uzun Vade (4 Yıl)” olarak kategorize edilmiştir. Hemen ihtiyaç duyulan işgücü, İŞKUR veri tabanındaki işsizler arasından temin edilebilecektir. Kısa vadede (6 Ay) ihtiyaç duyulan insan kaynağının karşılanması için İŞKUR meslekî eğitimleriyle bu talebi karşılamaya yönelik çalışmalar düzenleyebilir. Orta (2 Yıl) ve Uzun Vadeli (4 Yıl) ihtiyaçların karşılanması için YÖK öğrenim programlarını piyasadaki işgücü talebine uygun olarak

planlayabilecektir. Sisteme girilen bu taleplere istinaden YÖK, tüm ülke genelindeki üniversitelerde hangi bölümlerin açılması ya da hangi bölümlerin kapatılması gerektiğine karar verecektir. İşgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikteki işgücünün sağlanması hususunda YÖK’ün süre olarak yetersiz kaldığı noktalarda yine İŞKUR, meslekî yeterlilik programlarıyla piyasadaki niteliği yetersiz olan bireylere talep edilen nitelikleri kazandıracak meslekî eğitimleri verecektir. Bir başka deyişle; işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan işgücünün kısa vadede karşılanması hususunda İŞKUR ilk müdahalede bulunan hızlı sonuçlar çıkarabilen, YÖK ise uzun vadeli çözümler sunan stratejik konumda yer almaktadır. Ayrıca işverenler, ihtiyaç duydukları işgücünün nitelikleriyle birlikte her bir işgücüne ihtiyaç duyacağı tahmini süreyi de sisteme girerek ulusal ölçekte bir işgücü arz ve talep planlamasına yardımcı olacaktır.

İşverenler tarafından modelimizde açılan iş ilanlarına bireyler (Bkz. Şekil 18 ve Şekil 19) başvurabilmektedir. Yeni mezun bir gencin iş bulması, tecrübe eksikliğinden dolayı zor olmaktadır. Bazı işverenler özellikle yeni mezun işgücü tercih etmektedir. Bu tercihin oluşmasında işverenin; düşük maliyetli işgücü sağlama, uzun vadeli istihdam etme, iş kültürünü kolay kazandırabilme gibi vb. birçok amacı olabilir. Buna rağmen genellikle işverenler, iş tecrübesi olan, gerekli nitelikleri sağlayabilen, yetenekli adaylarla görüşme yaparak, eğitim ve oryantasyon süre ve maliyetlerini düşürmek ister.

Bu sebeple üniversitelerde verilen eğitim ile öğrencilere hangi yeteneğin kazandırıldığının değerlendirilmesi, işverenlere doğrulanmış bir veri sunacaktır. İşverenler de ihtiyaç duydukları işgücünün hangi yeteneklere ne seviyede sahip olduğunu bilecek ve iş görüşmelerine de sadece aradığı yeteneklere sahip adayları davet edecektir.

İşverenler, istihdam edecekleri adayları görüşmeye davet ederken adayın eğitimine, önceki tecrübelerine, tamamladığı projelere bireyler tarafından hazırlanan özgeçmişlere bakarak karar vermektedir. Bireylerin doldurmuş olduğu özgeçmişler bazen gerçeği yansıtmamakta bazen de bireyin eksik bilgilerle özgeçmiş hazırlamasından dolayı bireyin yanlış değerlendirilmesine sebep olmaktadır. Bu da işverenler açısından doğru adayı bulma konusunda zaman kaybı yaşamasına, bireyler açısından ise yanlış değerlendirilmesine sebep olabilmektedir.

İşverenler, gelen iş başvuru taleplerinde başvuruda bulunan bireylerin yeteneklerine ait yetenek puanlarını da görüntüleyerek doğru adayı iş görüşmesine davet edebilmektedir. Modelimizde yer alan yükseköğretim, eğitim ve iş hayatında kazanılan yetenek puanları, işverenler açısından doğrulanmış bir veri olduğu için işverenlerin işçi bulma süreleri ve maliyetlerinin düşeceği değerlendirilmektedir. Bu sayede “Doğru İşe Doğru İnsan” yerleştirilmesi kolaylaşacak ve kurum / şirketlerin yanlış insan kaynağı seçiminden kaynaklanan kısa süreli istihdam ve hızlı işten çıkarmalar da azalacaktır. Aşağıdaki şekilde modelimizin örnek bir iş başvuru görüntüleme ekranı yer almaktadır. Şekilde de görüleceği üzere iş başvurusu yapan bireyin yükseköğretim programı bilgileri, ilgili programda almış olduğu dersler ve notları, özel/İŞKUR eğitim bilgileri, aktif veya geçmişte çalıştığı işyeri ve pozisyon bilgileri yer almaktadır. Daha sonrasında ise bireyin başvuru yaptığı mesleğin standartları ve işverenin ek olarak girmiş olduğu yetenekler sarı ile işaretli olarak kaynağına göre ayrı bir sütunda yetenek puanları işverenler tarafından görüntülenebilmektedir. Bireyin işgili iş pozisyonunun gerektirdiği yeteneklere ait puanı olmaması durumunda ise bu alanlar kırmızı ile işaretlenmektedir.

Özgeçmişi uygun bulunup iş görüşmesi de iyi geçen bireylerden halihazırda insan kaynakları yetkililerince referans bilgileri istenmektedir. Bireyler, genellikle iyi ayrıldıkları işyerlerinden olumlu referans verebilecek kişilerin bilgilerini paylaşma eğilimindedir. Bazen de mevcut çalışanını kaybeden işverenler, çalışanına karşı kötülük yapmak amacıyla personelinin gerçek durumunu potansiyel yeni işyeri yetkililerine aktarmama yönünde insiyatif kullanabilmektedir.

Şekil 14:

Modelimizde işverenler tarafından sübjektif referans bildirme olasılığını azaltmak amacıyla çalışanın yeteneğinin çalışma esnasında değerlendirilmesine yönelik aşağıdaki şekilde de görüleceği üzere bir ekran tasarlanmıştır. Modelimizde işverenler, istihdam ettikleri personellerine çalışma süreleri boyunca işbaşında kazandıkları yeteneklere uygun puanlar vererek hem objektif bir değerlendirme yapmış olmakta hem de çalışanlarını meslekte özverili hareket etmeye ve kendini sürekli geliştirmesine teşvik etmektedir. İşverenler tarafından verilen yetenek puanları toplanarak tüm işverenlerin puanlarının ortalaması alınarak bireyin yetenek bilgi raporuna eklenmektedir.

Şekil 15:

İşçi Yetenek Ekleme ve Puan Verme Ekranı

Modelimizin YÖK ve İŞKUR modüllerinde olduğu gibi işveren modülünde yer alan yetenek değerlendirme arayüzleri sayesinde bireyler hayatboyu öğrenme hedefine yönelik kendisini sürekli gelişim sürecinde hissedecektir. Ayrıca işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan yeni yeteneklere göre kendisini geliştirerek bunun karşılığında sadece eğitimle değil çalışma hayatında da gelişim gösterdiği yetenekler için puanını artırarak mevcut işyerinde uzun süre çalışma veya bir başka şirkette çalışabilmek için imkânlarını genişletmiş olacaktır.