• Sonuç bulunamadı

Devlet üniversitesi 2: İstanbul üniversitesi iletişim fakültesi halkla

4.6. Araştırmanın Bulguları

4.6.1.2. Devlet üniversitesi 2: İstanbul üniversitesi iletişim fakültesi halkla

a) Müfredat

Üniversitenin müfredatıyla birlikte değerlendirmeye başlanırsa; 8 yarıyılın her birinde alınması gereken kredi/AKTS aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Yine web sayfasından alınan bilgiler doğrultusunda verilen listede; zorunlu dersler 37 adet, seçmeli dersler 51 adet olarak bölüm tarafından belirtilmiştir. Teorik zorunlu ders sayısı 37 adet, uygulamalı zorunlu ders sayısı sıfırdır(0). Uygulamalı seçmeli ders sayısı ise 9 adettir.

150

Çizelge 4.3: İstanbul Üniversitesi 4 Yıllık (8 Dönem) Müfredat

1.YARIYIL 2.YARIYIL

İletişim Tarihi Kitle İletişim Kuramları

Etkili İletişim Becerileri Grafik Tasarım

Halkla İlişkilere Giriş Halkla İlişkiler Uygulamaları

Reklama Giriş Reklam Yapım Yönetim

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II

Türk Dili-I Türk Dili-II

Yabancı Dil-I* Yabancı Dil-II* Güzel Sanatlar-I** (seçmeli) Güzel Sanatlar-II** (seçmeli)

Beden Eğitimi I** (seçmeli) Beden Eğitimi II** (seçmeli)

* (İngilizce) * (İngilizce)

TOPLAM: 19 kredi/31AKTS (zorunlu dersler 7) TOPLAM: 19 kredi/31AKTS (zorunlu dersler 7)

* *(Güzel Sanatlar I veya Beden Eğitimi I dersinden yalnızca

biri seçilmelidir.) * *(Güzel Sanatlar I dersini alan Güzel Sanatlar II dersini; Beden Eğitimi I dersini alan Beden Eğitimi II dersini alacaktır.)

Uygulamalı ders yok Uygulamalı ders yok

3.YARIYIL 4.YARIYIL

Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Uluslararası ve Kültürlerarası İletişim Kampanyaları

Medyada Metin Yazarlığı Medya Analiz Yöntemleri

Bütünleşik Pazarlama İletişimi Sosyal Psikoloji Kitle İletişiminde Sosyal Sorumluluk Kampanyaları Kitle İletişimi ve Tüketim Medya ve Türk Dış Politikası (seçmeli) Medya Etiği (seçmeli)

Sayfa Tasarımı (seçmeli-uygulamalı) Uluslararası Haber Ajansları ve Ajans Haberciliği (seçmeli)

Medya Ekolojisi(seçmeli) Afet Kültürü (seçmeli)

Kitle İletişim Hukuku(seçmeli) Basın Fotoğrafçılığı (seçmeli)

Radyo Yayıncılığı (seçmeli-uygulamalı) Karşılaştırmalı Yayın Sistemleri (seçmeli)

Televizyonda Yapım Yönetim (seçmeli-uygulamalı) Kurgu Tasarımı (seçmeli-uygulamalı) Kurgu Teknikleri (seçmeli-uygulamalı) Sinematografi (seçmeli)

Senaryo(seçmeli) Türk Sinema Tarihi (seçmeli)

TOPLAM: 18kredi/30AKTS (zorunlu dersler 4) TOPLAM: 18kredi/30AKTS (zorunlu dersler 4) Seçmeli Dersx2 (Seçmeli Ders Toplam: 6 Kredi 10 AKTS) Seçmeli Dersx2 (Seçmeli Ders Toplam: 6 Kredi 10 AKTS)

( RTS ve GZT Bölüm Derslerinden 2 Seçmeli Ders seçilecektir.)

( RTS ve GZT Bölüm Derslerinden 2 Seçmeli Ders seçilecektir.)

4 ders uygulamalı, seçmeli dersler listesinden 1 ders uygulamalı, seçmeli dersler listesinden

5.YARIYIL 6.YARIYIL

Kurumsal İletişim Kişilerarası İletişim

İkna Kuramları ve Retorik Medya Okuryazarlığı

Sağlık İletişimi Kamuoyu Araştırmaları

Şehir ve Kültür-İstanbul (seçmeli) Sosyal Medya

Yerel Gazetecilik (seçmeli) İletişim Çalışmalarında Araştırma Yöntemleri (seçmeli) Yazım Teknikleri (seçmeli) Uluslararası İletişim (seçmeli)

Medya Yönetimi ve Organizasyonu(seçmeli) Televizyon Gazeteciliği (seçmeli) Araştırmacı Gazetecilik (seçmeli) Haber Analizi ve Editörlüğü (seçmeli) Film Kuramları (seçmeli) Görsel Habercilik (seçmeli)

Film Çözümlemeleri (seçmeli) Sinemada Türler (seçmeli) Canlandırma Teknikleri (seçmeli-uygulamalı) Yeni İletişim Ortamları (seçmeli)

Televizyon Analizi ve Eleştirisi (seçmeli) Belgesel Film (seçmeli-uygulamalı)

TOPLAM: 18kredi/30AKTS (zorunlu dersler 3) TOPLAM: 18kredi/30AKTS (zorunlu dersler 4) Seçmeli Dersx3 (Seçmeli Ders Toplam: 9 Kredi 15 AKTS) Seçmeli Dersx2 (Seçmeli Ders Toplam: 6 Kredi 10 AKTS)

( RTS ve GZT Bölüm Derslerinden 3 Seçmeli Ders seçilecektir.)

( RTS ve GZT Bölüm Derslerinden 2 Seçmeli Ders seçilecektir.)

1ders uygulamalı, seçmeliler listesinden 1ders uygulamalı, seçmeliler listesinden

7.YARIYIL 8.YARIYIL

Kriz ve Risk İletişimi Yönetimi Mezuniyet Projesi

Algı Yönetimi Medya Planlaması

Siyasal İletişim Marka İletişimi Yönetimi

Reklam Çözümlemesi İtibar Yönetimi

AB Medya ve Demokrasi (seçmeli) Dergi Medyası (seçmeli) Sağlık Gazeteciliği (seçmeli) Genel Haklar ve Medya (seçmeli)

Ekonomi ve Basın (seçmeli) Spor Basını (seçmeli)

Küreselleşme ve Medya (seçmeli) Film Müzikleri (seçmeli)

Fonetik ve Diksiyon (seçmeli) Dijital Medya Uygulamaları (seçmeli) Uygulamalı Girişimcilik (seçmeli-uygulamalı) Medya Endüstrisi (seçmeli)

Medya Atölyesi (seçmeli)

Transmedya Anlatıları (seçmeli-uygulamalı)

TOPLAM: 18kredi/30 AKTS (zorunlu dersler 4) TOPLAM: 18kredi/30 AKTS (zorunlu dersler 4) Seçmeli Dersx2 (Seçmeli Ders Toplam: 6 Kredi 10 AKTS) Seçmeli Dersx2 (Seçmeli Ders Toplam: 6 Kredi 10 AKTS)

( RTS ve GZT Bölüm Derslerinden 2 Seçmeli Ders seçilecektir.)

( RTS ve GZT Bölüm Derslerinden 2 Seçmeli Ders seçilecektir.)

151

Ders programında; ilk iki yılda (ilk dört sömestre) iletişim eğitiminin temelini oluşturan bilim dallarına ilişkin dersler bulunmaktadır. Zorunlu derslerde uygulamalı derse rastlanmazken, seçmeli derslerde çok fazla olmasa da uygulamalı dersler bulunduğu görülmektedir. Beşinci yarı yıldan itibaren sağlık, sosyal medya, siyasal iletişim, marka gibi alanlardaki derslerle, kurumun mesleki eğitimi destekleme amacıyla bir branşlaşma yaratmaya da çalışıldığı söylenebilmektedir. Seçmeli dersler kategorisindeki derslerde de radyo-televizyon ve gazetecilik bölümlerindeki derslerin ağırlıklı olarak yer aldığı görülmektedir. Bu bağlamda, bölümden mezun olacaklar için halkla ilişkiler ve reklamcı şeklinde bir ünvan tanımlaması yapılabilmektedir. İstanbul Üniversitesi Mezuniyet koşulları; öncelikle öğrencinin tüm derslerden başarılı olarak 164 kredi/240AKTS tamamlaması gerekmektedir. Bununla birlikte stajda ve bitirme projesinde de başarılı olunması şartıyla mezuniyet ortalamasının en az 2.0 olması şartı bulunmaktadır. Mezun olan öğrencinin alacağı derece/ünvan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Lisans diploması şeklinde tanımlanmıştır.

b) İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Hakkında

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin belirlemiş olduğu misyon, vizyon ve temel değerlere bakıldığında; evrensel boyutta çağdaş çalışma ve araştırmalar gerçekleştirebilecek, araştıran, sorgulayan, iletişim sürecine hakim, etik unsurlara bağlı, toplumsal konularda duyarlı, demokratik bireyler yetiştirme misyonuyla yola çıkıldığı görülmektedir. Bu bağlamda lisans ve lisansüstü eğitim veren iletişim fakülteleri arasında lider olmak da üniversitenin vizyonu olarak belirlenmiştir. Bu misyon ve vizyonun sağlam temellere oturtularak gerçekleştirilebilmesi adında da Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılık, insana saygılı, her düzeyde katılımı dikkate alan, şeffaf, bilimsel alanda her çalışma için özgürlükçü bir yapı ve güvenilir olma değerleri de temel alınmaktadır. Bu değerler, misyon ve vizyon ile hedeflenen eğitimin amaçları üniversitenin fiziksel ve teknik tüm olanaklarının eğitime uygun dünya standartlarına ulaştırılması, verilen eğitimin sektörle bağlantılı ve gerçek hayattan pek de kopuk olmayacak şekilde düzenlenmesi, müfredatların çağın ve sektörün gerekliliklerine göre de güncellenmesi, üniversite kütüphanesinin geliştirilip dijitalleştirilmesi, Ersamus hareketliliğinin üniversitede en etkin haliyle değerlendirilmesi, öğrencilerin mezuniyet sonrası hayata hazırlanması adına seminerler düzenlenmesi ve yine mezuniyet sonrası üniversite ve mezun bağının

152

koparılmaması adına çalışmalar yapılarak veritabanı oluşturulması, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma ve çalışmaların yapılmasına olanak yaratılması şeklinde ifade edilmiştir.

c) İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Hakkında

“Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü; özel ve kamu kurumlarında, kuruma ilişkin hedef kitlede olumlu izlenimler yaratacak ilişkiler kurabilen uzmanlar yetiştirmeyi amaç edinmektedir. Her yıl ortalama 75 öğrencinin alındığı Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nde ağırlıklı olarak halkla ilişkiler, tanıtım ve reklamcılık konularında dersler verilmekte ve kurama dayanan bilgileri uygulamaya dönüştürebilmeleri amacıyla kurum bünyesinde öğrencilere staj olanakları sağlanmaktadır.” (http://iletisim.istanbul.edu.tr/?p=6437,erişim 11.01.2017)

Halkla İlişkiler kavramı, disiplinlerarası bir yapıda olduğundan üniversite bünyesinde verilen eğitim psikoloji, sosyoloji, iletişim gibi diğer bilimlerden de yararlanılarak gerçekleştirilmektedir.

d) İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü-Akademik Kadro

Bölümde, 2 Profesör- 3 Doçent- 1 Yardımcı Doçent- 1Öğretim Görevlisi-2 Araştırma Görevlisi yer almaktadır.

e) İstanbul Üniversitesi ve Bologna Süreci

Üniversite 2013-2014 yılından itibaren AKTS (Avrupa Kredi transfer Sistemi) uygulama sistemine geçmiştir. AKTS 1999′da kabul edilen Bolonya kararlarının temel hedeflerindendir. Üniversitenin oluşturmuş olduğu EBS ile (Eğitim Bilgi sistemi) adında bir bilgi portal mevcuttur.

f) İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü- Mezunların Öğrenme Çıktıları

Bilgi temelli olarak mezunlar; halkla ilişkiler temel kavram ve uygulamalarını bilen, siyasi alanda güç ve iktidar konularına hakim, iletişim alanında tarih, kuram ve hukuki bilgilere sahip, ekonomi, küresel ve yerel medya konularının yapı ve işleyişini bilen, reklam çözümlemeleri yapabilen, kültür kavramına hakim ve tüm diğer disiplinlerle bunları bağdaştırabilecek bilgiye sahiptirler.

153

sponsorluk projeleri oluşturup uygulayabilen halkla ilişkiler alanında tüm çalışmaları yapabilecek beceridedirler.

Tutum, Davranış ve Mesleki Yetkinlikler açısından; halkla ilişkiler mesleğini etik sorumluluklarını yerine getiren ve alanla ilgili teknolojik gelişmeleri de takip eden, sanat, kültür konularında duyarlı ve bilinçli, metin yazma tekniklerini bilip uygulayabilen, yaratıcı düşünebilen, sosyolojik, psikolojik, kültürel olayları iletişim unsurlarıyla birleştirebilen yapıda olacaklardır.

Öğrenme kazanımları:

Halkla ilişkiler ve tanıtım alanında kuram ve uygulama bilgilerine sahip öğrenciler Elde ettikleri bu bilgileri değerlendirebilme, kullanabilme, yorumlayabilme becerisine sahiptirler. Bu bağlamda sorunların tespitlerine ve çözümlerine yönelik tutum da geliştirebilirler. Böylelikle, ulusal ve sektörel anlamda yetkinliğe de sahiptirler.

Amaç ve Hedefler:

Amaçlar; halkla ilişkilerin disiplinlerarası yapısına uygun olarak bilimsel yöntemlerle araştırma ve çalışmalar gerçekleştirerek bilimsel veriler elde etmek, iletişim alanına hakim olmak, özgün çalışmaları eleştirel bakış açısıyla gerçekleştirebilmek.

Hedefler; diğer bilim dallarını iletişim alanı içerisinde değerlendirebilen, çok boyutlu düşünebilme becerisine sahip bilimsel yöntemleri kullanabilen, sektöre ayak uydurabilir, alanda çalışma gerçekleştirebilecek donanımda bireyler.

g) İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünden Mezun olanların alacağı ünvan ve istihdam koşulları

Bölüm mezunlarıyla ilgili olarak istihdam koşulları ve ünvanlarının ne olacağına bakıldığında ‘halkla ilişkiler elemanı, reklamcı’ olarak ifade edildiği görülmektedir. Bu alanlara eleman yetiştiren bölüm; mezunlarının, “reklam ajansından haber ajansına, özel sektör şirketlerinin halkla ilişkiler birimlerinden kamu sektörünün tanıtım yapılarına uzanan geniş bir iş alanında çalışabileceklerini ifade etmektedir” ( http://iletisim.istanbul.edu.tr/?p=6437, erişim 11.01.2017).

154 değerlendirme

Uzaktan eğitim, teori ve görsel sunumlar, anlatım, uygulama, e-ders kitabı ve sunumu, ders videoları, power point sunum, derse katılımlı soru-cevap yöntemi, anlatım ve örneklerle anlatım, düz anlatım, sorularla konuları destekleme, tartışma, grup çalışmaları şeklinde işlenen dersler sınavlar, projeler, sunumlar, grup çalışma ve projelerinin değerlendirilmesiyle ölçümlenmektedir.

ı) İstanbul Üniversitesi-Uluslararası Programlar

Üniversitenin web sitesinden alınan bilgiler doğrultusunda (http://erasmus.istanbul.edu.tr/?page_id=8808, erişim 02.01.2017) hayat pahalılığına göre belirlenen ücret destekleri ve ülkeler şu şekildedir;

1. Grup Program Ülkeleri; Avusturya-Danimarka- Finlandiya- Fransa- İrlanda- İtalya- Lihtenştayn- Norveç- İsveç- İsviçre- Birleşik Krallık (aylık öğrenci öğrenim hibesi 500euro)

2. Grup Program Ülkeleri; Belçika- Hırvatistan- Çek Cumhuriyeti- Kıbrıs Rum Kesimi- Almanya- Yunanistan- İzlanda- Lüksemburg- Hollanda- Portekiz- Slovenya- İspanya- Türkiye (aylık öğrenci öğrenim hibesi 400euro)

3. Grup Program Ülkeleri; Bulgaristan- Estonya- Macaristan- Letonya- Litvanya- Malta- Polonya- Romanya- Slovakya- Makedonya (aylık öğrenci öğrenim hibesi 300euro)

Yine üniversitenin web sitesinden alınan bilgiler doğrultusunda İstanbul Üniversitesi Farabi Değişim Programı Koordinatörlüğü 92 adet anlaşmalı üniversite bulunduğunu belirtmektedir (Bkz. Ek-6).

Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi, kültürler arası farklılıkları bir noktada birleştirerek etkileşim yaratmayı, küreselleşmenin etkilerini olumlu yönde yükseköğretimle birleştirebilmeyi, Türkiye’yi yükseköğretimde cazip bir nokta olarak göstermeyi amaçlayan bir programdır. Öğrencilerin en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim aldabildiği, öğretim elemanlarının da en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere faydalandıkları bir programdır. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de

155

öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına program kapsamında gelerek eğitim-öğretim faaliyetlerine katılabilirler” (mevlana.istanbul.edu.tr, erişim 02.01.2017)

Program dahilinde anlaşmalı olunan ülkeler;

Arnavutluk, Azerbaycan, Brezilya, Cezayir, Çin, Fas, Güney Kore, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Moğolistan, Pakistan, Sırbistan, Ukrayna, Ürdün ülkelerinden bazı üniversitelerle anlaşmalar bulunmaktadır.

i) İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü-Mezun

Üniversitenin genel bilgi maksadıyla kullandığı iubilgi@istanbul.edu.tr adresine konu ile ilgili e-posta 19.01.2017 tarihinde yollanmış fakat geribildirim alınamamıştır. Mezunlar derneğine telefon yolu ile ulaşılmaya çalışılmış fakat ulaşılamamıştır. İletişim fakültesinin bir zamanlar kendi mezunlar derneği bulunduğu fakat şu an aktif olup olmadığına dair fakültenin bilgisinin olmadığı belirtilerek irtibat bilgisi verilmemiştir.

4.6.1.3. Devlet üniversitesi 3: Marmara üniversitesi iletişim fakültesi halkla