• Sonuç bulunamadı

Devlet üniversitesi 1: Anadolu üniversitesi iletişim bilimleri fakültes

4.6. Araştırmanın Bulguları

4.6.1.1. Devlet üniversitesi 1: Anadolu üniversitesi iletişim bilimleri fakültes

a) Anadolu Üniversitesi Müfredat

Üniversitenin müfredatıyla birlikte değerlendirmeye başlanırsa; 8 yarıyılın her birinde alınması gereken kredi/AKTS aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Yine web sayfasından alınan bilgiler doğrultusunda verilen listede zorunlu dersler 37 adet olarak verilirken; mesleki seçmeli dersler 30 adet, bölüm seçmeli dersler 4 adet, yabancı dil dersleri 5 adet olarak bölüm tarafından belirtilmiştir. Teorik zorunlu ders sayısı 37 adet, uygulamalı zorunlu ders sayısı 7 adet belirtilirken teorik seçmeli ders sayısı 3 ve teorik mesleki seçmeli ders sayısı 29 adettir. Uygulamalı seçmeli dersler

144

ise 7 adet uygulamalı mesleki seçmeli ve 1 adet uygulamalı seçmeli ders şeklinde belirtilmiştir.

Çizelge 4.1: Anadolu Üniversitesi 4 Yıllık (8 Dönem) Müfredat

1.YARIYIL 2.YARIYIL

Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Temel Bilgi Teknolojisi

Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (İng.) Temel Fotoğrafçılık (zorunlu ders-uygulamalı)

İletişime Giriş Temel Fotoğrafçılık (İng.)

İşletme Yönetimi İletişim Kuramları

İşletme Yönetimi (İng.) Pazarlama Yönetimine Giriş

Psikoloji Sözlü Anlatım

Psikoloji (İng.) Türk Dili 2

Görsel İletişim (zorunlu ders-uygulamalı) Seçmeli Dersler (1)

Sosyoloji Mesleki Seçmeli Dersler (1)

Yazılı Anlatım Türk Dili 1

Toplam kredi-AKTS: 30AKTS (zorunlu dersler 8) Toplam kredi-AKTS: 25AKTS (zorunlu dersler 6)

3. YARIYIL 4.YARIYIL

Ekonomi Basın ve Yayına Giriş

Ekonomi (İng.) Felsefeye Giriş

Sosyal Psikoloji Felsefeye Giriş (İng.)

Sosyal Psikoloji (İng.) Halkla İlişkilerde Teori ve Uygulamalar (zorunlu ders- uygualamalı)

Reklamcılığa Giriş Tüketici Davranışı

Reklamcılığa Giriş (İng.) Tüketici Davranışı (İng.)

Halkla İlişkilere Giriş Sanat Tarihi

İletişim Araştırmaları Sinema ve TV Bilgisi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2

Yabancı Dil Dersleri (1) Yabancı Dil Dersleri (1)

Toplam kredi-AKTS: 27 AKTS (zorunlu dersler 6) Toplam kredi-AKTS: 27 AKTS (zorunlu dersler 7)

5.YARIYIL 6.YARIYIL

İkna Edici İletişim Reklamda Yaratıcılık 2

İkna Edici İletişim (İngilizce) Reklam Yazarlığı 1 (zorunlu ders-uygulamalı) Reklamda Yaratıcılık 1 (zorunlu ders-uygulamalı) Reklam Kampanyaları Analizi

Medya Planlaması Mesleki Seçmeli Dersler (3)

Medya Planlaması (İngilizce) Siyaset Bilimi

Siyaset Bilimi (İng.) Mesleki Seçmeli Dersler (3)

Toplam kredi-AKTS: 16.5 AKTS (zorunlu dersler 4)

Toplam kredi-AKTS: 16.5 AKTS (zorunlu dersler 3)

7.YARIYIL 8.YARIYIL

Reklam Kampanyası Tasarımı (zorunlu ders uygulamalı)

Halkla İlişkiler Kampanyası Tasarımı (zorunlu ders- uygulamalı)

Halkla İlişkiler Kampanyaları Analizi Mesleki Seçmeli Dersler (5) Mesleki Seçmeli Dersler (4)

Toplam kredi-AKTS: 12.5 AKTS (zorunlu dersler 2)

145 Çizelge 4.2: Anadolu Üniversitesi Seçmeli Dersler

MESLEKİ SEÇMELİ DERSLER MESLEKİ SEÇMELİ DERSLER

Reklam Fotoğrafçılığı Kurumsal İletişim Yönetimi

Bilgisayar Destekli Grafik Tasarıma Giriş Seminer (İngilizce) (uygulamalı)

Akademik İngilizce 1 Stratejik Planlama (İngilizce)

Pazarlama İletişimi İletişim Araştırmaları Uygulamaları

Akademik İngilizce 2 Akademik İngilizce 5

Stratejik İletişim Reklamcılıkta Web Tasarımı (uygulamalı)

İletişim Araştırmalarında Nitel Yöntemler Reklam Yazarlığı (uygulamalı)

Akademik İngilizce 3 Bilgisayarda Yaratıcı Çalışmalar 2

İspanyolca 1 Akademik İngilizce 6

Reklam Tarihi Sosyal ve Siyasal İletişim Kampanyaları

Reklam Analizi Sporda Pazarlama İletişimi

Sosyal Kampanyalar Uluslararası Reklamcılık ve Halkla İlişkiler

Kampanyalarda Sunuş Teknikleri Reklam Projesi (İngilizce) (uygulamalı) Medya ve Siyaset (ingilizce) Topluma Hizmet Uygulamaları (uygulamalı)

Anabilim ve Görsel Çözümleme SEÇMELİ DERSLER

Akademik İngilizce 4 Briç

İspanyolca 2 Grafik

TV Reklamcılığı Kültürel Etkinlikler (uygulamalı)

Halkla İlişkiler Yazarlığı (uygulamalı) Tiyatro

Reklam Tasarımı 2 (uygulamalı) Türk İşaret Dili

YÖK ZORUNLU YABANCI DİL DERSLERİ YABANCI DİL DERSLERİ

İleri İngilizce İngilizce

Ders programında ilk iki yılda (ilk dört yarı yıl), iletişim eğitiminin temelini oluşturan bilim dallarına ilişkin dersler vardır. Programda kuramsal derslerin yanında yeterli oranda uygulama dersleri de yer almaktadır. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi köklü ve eski bir kurum olması nedeniyle, yılların birikimini halkla ilişkiler bölümünün ders programına da yansıtmıştır. Fakülte eğitimi anlayışında yer alan entellektüel birikim amacından ödün vermeden ama uygulamalı eğitimle sektörün etkisini de unutmadan eğitimi dengelemeyi amaç edindikleri görülmektedir. Çağın gereklilikleri düşünüldüğünde, uygulamalı ders saatlerinin artırılmasının programı daha da verimli hale getirileceği unutulmamalıdır. Bu bağlamda, bölümden mezun olacaklar için reklam ve halkla ilişkiler ile ilgili sorumlulukları üstlenebilecek profesyoneller şeklinde bir ünvan tanımlaması yapılabilmektedir.

146

Anadolu Üniversitesi Mezuniyet Koşulları; öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

b) Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Hakkında Genel Bilgi

Araştırmanın yapıldığı tarihte, üniversitenin resmi web sitesinden elde edilen bilgiler doğrultusunda; fakülte bünyesinde 1982'de sinema- televizyon dışında farklı bölümler açılmıştır. Bu bölümler iletişim sanatları, basım ve yayımcılık, eğitim iletişimi ve planlaması gibi bölümlerdir.

1991 yılında, 'İletişim Bilimleri Yüksekokulu' olarak kimliklendirilirken, 1992'de de 'İletişim Bilimleri Fakültesi' olarak yeni statüsüne kavuşmuştur. 2001-2002 öğretim yılında bölüm adlarında değişikliğe gidilerek İletişim Sanatları Bölümünün adı Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Basım ve Yayımcılık Bölümünün adı Basın ve Yayın olarak değiştirilmiştir.

2002-2003 öğretim yılında İletişim Bölümü eğitim hayatına başlamıştır. 2008-2009 öğretim yılında Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümünün adı Halkla İlişkiler ve Reklamcılık olarak değiştirilmiştir.

c) Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Program Profili Program bir iletişim disiplini çerçevesinde değerlendirilirken ürün hizmet marka odaklı iletişimi dikkate almaktadır. Reklamın iletişim sürecinde kaynağının belli oluşunun ve bedelinin ödenen bir yapıda oluşunun altının çizildiği halkla ilişkilerin ise bu araçlarla birlikte yüz yüze iletişim ve duyurum gibi araçlar da faydalanarak bir algı yaratma çabası içerisinde olduğunun altı çizilmektedir. 1982 yılında İletişim Sanatları adıyla kurulan bölüm, 2001 yılında Reklamcılık ve Halkla İlişkiler adını almış, 2008 yılında da Halkla İlişkiler ve Reklamcılık olarak değiştirilmiştir. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) ve European Institute for Commercial Communications Education (EFCCE)’e akreditedir” (www.anadolu.edu.tr, erişim 03.01.2017).

d) Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Akademik Kadro Bölümün akademik kadrosuna bakıldığında, 3 Profesör- 4 Doçent- 3 Yardımcı Doçent- 3 Öğretim Görevlisi- 8 Araştırma Görevlisi yer aldığı görülmektedir.

147

Program çıktıları 31 adet maddeler halinde belirlenmiş. Bu maddeler genel olarak özetlendiğinde bölüm öğrencileri ve mezunları; alanın bağlantılı olduğu diğer disiplinlerin de sahip olduğu tüm özellikleri ele alabilen, bütünleştirici bir yapıyla birlikte eleştirel ve yaratıcı bakış açısına sahip, halkla ilişkiler, iletişim, marka, pazarlama, ikna, reklam gibi alanların yasal yapılarına ve uygulamalarına hakim, bilimsel bilgi için çalışan ve üretebilen, sosyal ve iş güvenliği konularını bilen, alanla ilgili tüm uygulama ve kuramları başarıyla kullanabilen, hedef kitle tespitiyle birlikte bu hedef kitlelere uygun iletişim yöntem ve araçlarını kullanabilen, alanla ilgili tüm konulara ulusal, uluslararası, kültürel ve kültürlerarası yaklaşım sergileyebilen, küresel dünyaya gerektiğinde küyerelleşen bir bakış açısıyla yaklaşabilen, yabancı dil bilgisine sahip, iletişim ortam ve araçlarındaki güncelleme ve yenilikleri yakından takip eden, grup çalışmalarını yapabilen ve öncülük edebilen, farklı kültürlere karşı saygılı ve uyum gösterebilen, toplumsal yapının bilincinde, gündemi bilen, sanatsal, kültürel, sosyal etkinlikleri takip eden, kurumsal iletişimde de aynı beceri ve yetenekleri sergileyebilen yapıda olurlar, şeklinde ifade edilmiştir.

Alan Yeterlilikleri

Alan yeterlilikleri de 31 adet maddeler halinde belirlenmiş. Bu maddeler genel olarak özetlendiğinde bölüm öğrenci ve mezunları; alanla ilgili her türlü bilgi, gelişme ve olaya uygulama, kuram ve yasal detaylarıyla hakim, grup çalışmalarında etkin roller üstlenebilen ama bireysel çalışmalarda da kendini gösterebilen, iletişim sorunlarına etkin ve anında çözümler üretebilen, yaratıcı fikirlere sahip, yaşam boyu öğrenme felsefesiyle kendini değişime ve gelişime adayan, yabancı dil konuşabilen, bilimsel bilginin üretim süreç ve takibini yapabilen, alanla ilgili iletmesi gereken bilgi ve verileri zamanında aktaran, sanatsal, kültürel, sosyal etkinlikleri takip eden, sosyal ve toplumsal sorumluluklarının bilincinde olan ve bu bilinçte projeler de geliştirebilen, farklılıklardan uyum yakalayabilen, mevzuat konusunda da hakimiyeti olan bilinçtedirler, şeklinde tanımlanmıştır.

Ders-Program Yeterlilik İlişkisi

Web sayfasında görülen, ders programlarındaki Bologna süreci ile ilgili olarak yeterlilik ilişkisine ait tablolarda derslerin yeterlilikleri sıfır ile dört arasında sayılarla belirtilmektedir.

148

0: desteklemediğini, 1:alt seviyede desteklediğini, 2: orta seviyede desteklediğini, 3: üst seviyede desteklediğini belirttiği şeklinde ifade edilmiştir (Bkz. Ek-5).

f) Anadolu Üniversitesi İstihdam Olanakları

Mezunlar kamu kuruluşlarında ve özel sektörde halkla ilişkiler ve reklamcılık alanından sorumluluk üstlenerek iletişim stratejileri geliştirebilen ve uygulayabilen, sorunlara çözüm ve uygun ortamlar bulabilen profesyoneller olarak istihdam edilebilirler.

g) Anadolu Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme

Ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleriyle birlikte klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilmekte.

h) Anadolu Üniversitesi- Uluslararası Programlar

Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi ortağı olan Anadolu Üniversitesi, 250’den fazla Avrupa üniversitesi ile ortaklık içindedir

Ayrıca, Mevlana Değişim Programı aracılığıyla öğrenciler Güney Kore’den Ukrayna’ya yayılan geniş bir coğrafyada eğitim görme olanağına sahip.

Yurtdışı Programları; üniversitenin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Batı Avrupa ülkelerindeki eğitim ve öğretim hizmetlerinin ardından Azerbaycan, Kosova, Makedonya ve Bulgaristan ile birlikte Kuzey Amerika- Batı Avrupa- Azerbaycan- Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek Programları bulunmaktadır.

Uluslararası protokollerde yer alan ülkeler: Amerika, Kanada, Almanya, Azerbaycan, Brezilya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, Çin, İngiltere, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Kore, Kosova, Litvanya, Makedonya, Kazan Rus Federasyonu, Polonya, Irak, Fransa, İran, Moğolistan, Japonya.

ı) Anadolu Üniversitesi-Mezun

19.01.2017 tarihinde yapılan görüşmeler sonucunda, genel sekreterliğe e-posta yollanarak bilgi talebinde bulunulabileceği öğrenildi. Üniversitenin halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümünden mezunlarının şu anda hangi işlerle/mesleklerle uğraşıyor olduklarına ilişkin bilgi talebime karşılık olarak önce bir yanıt alınamadı. Daha

149

sonrasında fakülte sekreterliğine yollanan e-postaya istinaden bu bilgilere doktora çalışması yapan öğrencinin, doktora programında bulunduğu İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Rektörlüğü’nden yollanacak talebe istinaden Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Rektörlüğü’nden değerlendirme sonrası bilgi verilebileceği bildirilmiştir. Konu taleple amaçlanan hem mezunların şu anda hangi işlerle/mesleklerle uğraşıyor olduklarını öğrenmek hem de üniversitelerin çağın kaçınılmaz bir gerçeği ve gerekliliği olan internet ortamında hızlı ve kolay veri sağlama konusunda ne derece etkili olduklarını anlayabilmektir. Bu noktada üniversitenin geleneksel yapıya ve bürokratik sisteme bağlı kalarak interneti bu noktada pek de etkin şekilde kullanmadıklarını söylenebilmektedir.

4.6.1.2. Devlet üniversitesi 2: İstanbul üniversitesi iletişim fakültesi halkla