• Sonuç bulunamadı

Derin duygusal etki yapan geliĢmeler (evlenme, boĢanma, doğum, ölüm vb.)

DĠYANET TEġKĠLATI

11- Derin duygusal etki yapan geliĢmeler (evlenme, boĢanma, doğum, ölüm vb.)

Bu konuların tamamında dini danıĢma ve rehberlik hizmetinin verilmesi gerekli olmaktadır. Konuların çeĢitliliği verilecek hizmetin çok boyutlu olduğunu, dini danıĢmanlık ve rehberlik görevi yapanların çok yönlü olarak yetiĢtirilmeleri

gerektiğini göstermektedir. Toplumda çeĢitli vesilelerle ve çeĢitli Ģekillerde din eğitim ve öğretim imkânlarının mevcut olması ve bu imkânlar kullanılarak insanlara dini bilgilerin belli düzeyde aktarılıyor olması yukarıda sıralanan konularda insanlara sistematik yardım hizmetine olan ihtiyacı ortadan kaldırmıyor. Çünkü artık iyiden iyiye anlaĢılmıĢtır ki öğretim ayrı rehberlik ayrı Ģeylerdir ve her ikisi farklı sonuçlar vermektedir.

3.2.5. Aile ĠrĢat ve Rehberliği

Aile toplumun en önemli kurumsallaĢmıĢ birimidir. Toplumsal yapının en önemli yapı taĢlarından bir tanesidir. Aile kurumunun güçlü ve sarsılmaz yapısı korunmasıyla toplumsal yapı daha mukavemetli olur. Aile kurumunda yaĢanılacak problemler ve çözülme toplumsal yapıyı da olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır.

Günümüz dünyasında ve özelde Türkiye‟de yaĢanılan toplumsal yozlaĢma aile yapısına, iĢlevlerine, fonksiyonlarını yerine getirmesine, aile içi iletiĢime ve aile bağlarına olumsuz tesirleri söz konusudur.

YaĢanılan bu buhran dolayısıyla aile kurumu ve fertlerine dini rehberlik ve danıĢmanlık hizmetlerinin götürülmesi gerekmektedir. Aslında dinin aile kurumu üzerindeki bütünleyici vasfı ve sosyal değiĢme karĢısındaki fonksiyonu üzerinde uzunca durmuĢtuk. Din fertler üzerinde oluĢturduğu manevi etkisiyle birlikte bireyde ahlaki olana karĢı meyil gösterme durumunu, Ģefkat, sevgi ve merhamet hislerini harekete geçirmesi dolayısıyla insanda bir nevi aĢkın olan gücün karĢısında acziyetini takınacağından dolayı kiĢiyi varlığa karĢı Ģefkat duymaya sevk edecektir.

Haliyle varlığa sevgi ve muhabbetle bakan fertler üzerine aldığı sorumlulukları özel ve genel alanla alakalı ailesine ve topluma karĢı sorumluluklarını yerine getirecektir.

Aile kurumunun rehberlik ihtiyacının yanı baĢında aile bireylerine rehberlik yapma konumunda bulunan en önemli rehberlik birimi olduğunu da ifade edelim.

Toplumsal yapıda kiĢilerin ihtiyaç duyduğu rehberlik sebebi kurumların üzerine düĢen vazife ve sorumluluklarının tam manasıyla yerine getirilememesi sebebiyledir.

Bundan dolayı toplumsal kurumlarda yaĢanılan rehberlik sıkıntıları bir takım kurumlara bazı yükümlülükler veya yükler getirmektedir.

Aile kurumu dar dairede bir irĢat ve rehberlik birimi gibi hareket etmiyor ve bu alanda iĢlevlerini yitirmiĢse bir baĢka kurumun devreye girmesini kaçınılmaz

181 kılmaktadır. Aslında bu durumda olan aile kurumu rehberlik vasfını tam manasıyla yerine getirememektedir. Haliyle toplum bir kısır döngünün içine girmekte ve yeni kurumsal alalara ihtiyaç duymaktadır. Ġfade edilenler çerçevesinde aile kurumu toplum adına tekrar irĢat ve rehberlik vasfını yerine getirilmesi için gayret sarf edilmelidir. Yoksa aile kurumunun boĢluğunu baĢka herhangi bir kurumla doldurmaya çalıĢmak pansuman tedaviden öteye geçmeyecektir. Aile kurumunda yaĢanılan sosyal çözülme bireylerin toplumsal rollerini de etkilediği gibi dini algılarını da köreltmektedir. Manevi yöneliĢlerine menfi tesir etmektedir. Maneviyat alanında istikrarsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Aile kurumunda yaĢanılan sorunlar manevi rehberliğin getirdiği iç huzur ve sükûnetle kiĢinin yaĢamıĢ olduğu problemler karĢısında dayanma ve mukavemetini arttırıcı ve sabredici sorunların üstesinden gelinebileceği inancını vermektedir.

Aile kurumu günümüzde sosyal çözülmenin kıskacında kıvranırken, aile huzuru ve bütünlüğünü koruyup koruyamama endiĢelerini yaĢarken bir de bunun yanında maneviyat algısında yaĢanılan boĢlukla aile kurumu sarsılmaktadır. Gerek bireysel gerekse de toplumsal huzursuzlukların giderilmesi maneviyata yönelme ve maneviyatın bireyi rahatlatan iç huzura yönelmesi bir ihtiyaç olarak karĢımızda durmaktadır. Sosyal değiĢimle gelen bireysel, toplumsal çözülmenin önünü alacak en önemli dinamik güç din ve maneviyatın sağlayacağı güvenlik alanıdır.

Manevi güç ve dayanağını kaybeden aileler üstesinden gelinemeyecekleri problemler yaĢamaktadırlar. “Toplumda giderek artan oranda aile huzursuzlukları, ayrı yaĢamalar, boĢanmalar, çocukların evden kaçması, evlilik dıĢı yaĢam Ģeklinde aile parçalanmaları görülmekte, aile içi Ģiddet hatta cinayetler artmakta, toplum ciddi badirelerle karĢı karĢıya kalmaktadır”

(Cebeci, 2012: 170).

Yukarıda da ifade edilenler çerçevesinde hadiselere yanaĢacak olursak, içinde bulunduğumuz dönemin getirdiği sosyal çözülme hadiseleri aile kurumunu temelinden sarsmaktadır. Bunun yanında maneviyat alanında ve maneviyata yöneliĢlerde ciddi engeller çıkarmaktadır. Her iki durumla mücadele edebilmek için maneviyatın yumuĢatıcı atmosferine kendimizi salmak suretiyle ve bu güce dayanmakla mümkün olur.

3.2.5.1. Aileye Yönelik Hizmetler

Aile kurumunun yaĢamıĢ olduğu bu buhran karĢısında yakın bir tarihte 20.

Yüzyılda aile kurumunun saadeti adına ve iĢlevlerini yerine getirebilmesi için, dünyada belli baĢlı ülkeler bu hususta bir takım adımlar atmıĢlardır. Hususen bu alanda Amerika ve Ġngiltere'de çalıĢmalar baĢlatılmıĢtır. Sanayi devriminin ve dünya savaĢlarının getirdiği yıkımlar, değiĢen aile yapıları, dağılan yuvalar, geleneksel aile kodlarından uzaklaĢmalar, kırsaldan kentlere doğru yaĢanılan hızlı göçler, üretim ve tüketim Ģekillerinin değiĢmesi, çeĢitli izimlerin doğması, dinin aile kurumundan baĢka kurumlara kayması gibi bir takım sebepler aile kurumunu derinden etkilemiĢtir. Ġkinci dünya savaĢından sonra aileye yönelik bir takım çalıĢmalar ve bir takım kurumlar baĢ göstermiĢtir. Aile danıĢmanlığı ve rehberliği, sosyal yardımlaĢma kurumları, yaĢlı bakım hizmetleri, aile içi iletiĢimine dair çalıĢmalar yapılmıĢtır.

Günümüzde ailenin geliĢmesine yönelik dört yönlü hizmet yürütülmektedir:

1- Aile eğitimi: ebeveynin çocuk yetiĢtirmesine yönelik bilinçlendirmeler, aile içi