• Sonuç bulunamadı

düzenleyen Sendikalar Kanunu’nun 4 maddesinin, Bakanl›¤a iflkolu

tespiti esnas›nda muvazaa tespiti

yapma yetkisi verdi¤i söylenemez.

as›l iflverenin iflyerinde görülmekte olan iflten ba¤›m- s›z olarak belirlenmesi gerekir. Gerçekten de bir ifl- veren taraf›ndan yürütülmekte iken yard›mc› ifl nite- li¤inde olan bir iflin, baflka bir iflverene verilmesi ha-

linde bu özelli¤ini kaybedece¤i aç›kt›r11

.

‹flkolunun belirlenmesini düzenleyen Sendika- lar Kanunu’nun 4. maddesinin, Bakanl›¤a iflkolu tespiti esnas›nda muvazaa tespiti yapma yetkisi verdi¤i söylenemez. Söz konusu hüküm, Bakanl›- ¤a, sadece ve sadece, “bir iflyerinin girdi¤i iflkolu- nun tespiti” yetkisini tan›maktad›r. Bu yetkinin ise, bir iflyerinin dan›fl›kl› iflleme dayan›p dayanmad›¤›- n› araflt›rmay› ve bunun sonuçlar›n› saptamay› içer- medi¤i aç›kt›r. Bu anlamda Bakanl›k, söz konusu iflkolu tespitleriyle yasayla verilen yetkisini aflar

görünmektedir12

. Kanaatimizce de bir iflkolu tespit karar›nda sadece bir iflveren ait iflyeri veya iflyerle- ri de¤erlendirilerek sonuca gidilmelidir. Alt iflveren için istenen iflkolu tespitlerinde de alt iflverenin o iflyerinde üretti¤i mal veya hizmet ile fiilen yapt›¤› ifl dikkate al›nmal›, muvazaa tespitine iliflkin ihti- laflar›n çözümü yarg›ya b›rak›lmal›d›r.

5. Yarg›tay’›n Vard›¤› Çözüm:

Yarg›tay’›n iflyerinde faaliyet gösteren tafleron firmalara ait iflyerleri ile ilgili olarak ayr› ayr› tespit yap›lmas› gerekti¤i yönündeki görüflüne kat›l›yo- ruz. Ancak kararda, bu iflyerlerine iliflkin ayr› ayr› tespit yap›lmas› gerekti¤i belirtildikten sonra bu ifl- verenlerin davada taraf olmad›klar› da belirtilmifl- tir. Kanaatimizce iflkolu tespit davas›n›n taraflar› sadece tespite itiraz eden davac› ile tespitte bulu- nan Bakanl›k’tan ibaret de¤ildir. ‹flkolu tespitine itiraz davas› sonucunda hukuki menfaati etkilene- cek ilgili taraflar›n da davaya dahil edilmesi gere- kir.

Somut olayda iflletmedeki tafleron firmalar, ifl- kolu tespit karar›na itiraz etmemifl olsalar dahi, aç›lm›fl olan iflkolu tespitine itiraz davas›n›n sonu- cu kendilerinin hukuki durumunu etkileyecektir. Nitekim yap›lan itiraz›n kabulü ile haklar›nda veril- mifl olan iflkolu tespit karar› iptal edilmifltir. Hak- k›nda verilmifl bir iflkolu tespit karar› olmayan as›l iflveren D... A.fi.’nin, ilgililer kapsam›nda kabul edilip, kanaatimizce de isabetli bir biçimde dava- n›n taraf› olarak kabul edilirken, iflkolu tespit kara- r›nda ad› geçen tafleron firmalar›n davaya dahil edilmemesini yerinde bulmuyoruz.

‹flletmede as›l iflveren olarak bulunan D.... A.fi.’ye ait ifllerin bir k›sm›n›n çeflitli alt iflverenlere devredildi¤i anlafl›lmaktad›r. ‹flkolu tespiti de D.... A.fi.’ye ait iflyerindeki tafleron firmalar için talep edilmifltir. Tespite itiraz eden D.... A.fi.’ye ait iflye- ri ile ilgili olarak iflkolu tespiti talebinde bulunul- mad›¤› gibi, iflkolu tespit karar›nda da as›l iflvere- ne ait iflletmenin hangi iflkolunda yer ald›¤› belir- tilmemifltir. Hal böyle iken yüksek mahkeme tara- f›ndan, hakk›nda iflkolu tespiti talebinde bulunul- mam›fl ve iflkolu tespit karar› verilmemifl as›l iflve- rene ait iflletmenin hangi iflkolunda yer ald›¤› kara- r›n hüküm k›sm›nda belirlenmifltir. D.... A.fi.’nin iti- raz› tafleron firmalara iliflkin iflkolu tespitine yöne- liktir. Yarg›tay karar›ndan ve Bakanl›¤›n iflkolu tes- pitinden anlafl›ld›¤› kadar›yla as›l iflverene ait ifllet- menin hangi iflkolunda yer ald›¤›na iliflkin bir ihti- laf mevcut de¤ildir. Bu nedenle Yarg›tay’›n hüküm k›sm›nda vard›¤› sonucun D.... A.fi.’ye iliflkin k›s- m›na kat›lam›yoruz.

C. SONUÇ

Kanaatimizce ayn› iflyeri s›n›rlar› içerisindeki birden fazla iflverene ait iflyerleri için iflkolu tespi- ti talebinde bulunulmas› ve bu talebin yerine geti- rilerek ayn› iflkolu tespit karar›nda bu iflverenlere ait iflyerlerine iliflkin iflkolu tespit karar› verilmesi Sendikalar Kanunu’nda iflkolunun belirlenmesine iliflkin öngörülen usule ayk›r›d›r. Sendikalar Kanu- nu’nun, “Bir iflyerinin girdi¤i iflkolunun tespiti...” fleklinde bafllayan 4. maddesindeki düzenlemesin- de, kan›m›zca kastedilen ayn› iflverene ait iflyerine iliflkin iflkolu tespiti yap›lmas›d›r. Yine bu düzenle- menin sonucu olarak farkl› iflverenlere ait her bir iflyeri için ayr› iflkolu tespiti yap›lmas› gerekmekte- dir. Ayn› iflverene ait birden fazla iflyerine iliflkin iflkolu tespitlerinin birlikte yap›laca¤› flüphe götür- mez.

Bir iflyerinde faaliyette bulunan birden fazla ta- fleron, müteahhit veya alt iflveren gibi iflverenlerin hangi iflkolunda yer ald›¤›n›n ayn› iflkolu tespit ka- rar›nda belirlenmesi iflkolunun belirlenmesi için mevzuat›m›zda öngörülen usule ayk›r›d›r. Bu tür durumlarda iflkolu tespiti talebinde bulunan taraf›n bu iflverenlere ait iflyerleri için ayr› ayr› iflkolu tes- piti talebinde bulunmas› sa¤lanmal› ya da iflkolu tespiti istenen iflyerlerine iliflkin birbirinden ba¤›m- s›z iflkolu tespiti kararlar› verilmelidir. Bir iflkolu

MART ’08

S‹C‹L

tespit karar›ndan, tespitin hangi iflverene ait iflyeri veya iflyerleri için istenmifl oldu¤u aç›kça anlafl›l- mal›d›r. Bu nedenle yüksek mahkemenin, iflletme- de faaliyet gösteren di¤er iflverenlerin iflyerleri ile ilgili olarak ayr› ayr› tespit yap›lmas› gerekti¤i yö- nündeki görüflüne kat›l›yoruz.

Yukar›da da izah edilmeye çal›fl›ld›¤› üzere ifl- kolu tespiti talep etme hakk›na sahip olan ilgililer kavram› oldukça genifl kapsaml›d›r. ‹flyerinin yer ald›¤› iflkolunun belirlenmesinden hukuki menfaa- ti etkilenen tüm taraflar iflkolu tespiti talebinde bu- lunabilirler. ‹ncelememize konu olayda, as›l iflve- ren konumundaki D.... A.fi. de iflletmedeki tafleron firmalara ait iflkolu tespitine itirazda bulunmufltur. Bununla birlikte iflkolu tespitine itiraz davas›ndan etkilenecek olan taraflar›n yarg›lamaya dahil edil- memesi kanaatimizce yerinde olmam›flt›r. ‹flkolu tespitini isteyen iflçi sendikas›n›n yan› s›ra, hakk›n- da iflkolu tespit karar› verilmifl bulunan iflverenle- rin de bu davaya dahil edilmesi gerekirdi. ‹flkolu tespitine itiraz etmeyerek, tespiti kabul etmifl bulu- nan ilgililerin de, iflkolu tespitine itiraz davas›n›n taraf› olmalar› gerekti¤i kanaatindeyiz.

‹flkolu tespitine karfl› yap›lan itiraz›n kabulü, Bakanl›k taraf›ndan verilen iflkolu tespitine yönelik idari iflleminin ortadan kald›r›lmas› sonucunu do- ¤urur. ‹ptal edilen iflkolu tespit karar› yerine mah- keme karar› geçer. Bu nedenle kararda tespit ko- nu iflyerlerinin hangi iflkolunda yer ald›¤›n›n da belirtilmesi gerekir. Yüksek Mahkemenin, tespite konu iflyeri veya iflyerlerinin hangi iflkoluna girdi- ¤inin belirlenmesi davac›lar taraf›ndan talep edil- memifl olsa dahi, iflkolu tespit karar›n›n iptali du- rumunda tespite konu iflyeri veya iflyerlerinin gir- di¤i iflkolunun gerekçesi de kararda belirtilmek su- retiyle tespit edilmesinin gerekti¤i yönündeki gö- rüflüne kat›l›yoruz. Gerçekten de iflkolu tespitine itiraz›n kabulü halinde iflkolu tespit karar›n›n ipta- li ile yetinilmemeli, itiraza konu iflyeri veya iflyer- lerinin hangi iflkolunda yer ald›¤› da belirtilmelidir.

Bakanl›¤›n iflkolu tespit kararlar›nda zaman za- man rastlad›¤›m›z muvazaa tespitine yönelik ifade- lere iliflkin dikkat çeken ortak görüfl, incelememi- ze konu Yarg›tay ve yerel mahkeme kararlar›nda yer bulmufltur. Yerel mahkeme Bakanl›¤›n iflkolu tespit karar›nda muvazaal› ifllem olarak tespit yet- kisinin bulunmad›¤› ve yarg›lama s›ras›nda bu id- dian›n ispatlanamad›¤› gerekçeleriyle iflkolu tespi-

tine itiraz› kabul etmifltir. Yarg›tay da yerel mahke- menin Bakanl›¤›n as›l iflveren - alt iflveren iliflkisin- de muvazaal› ifllemleri tespit edip buna göre iflko- lu tespiti yapmas›n›n yasa ve içtihatlara ayk›r› ol- du¤una iliflkin karar›n›n yerinde oldu¤u sonucuna varm›flt›r. ‹flkolunun belirlenmesini düzenleyen Sendikalar Kanunu’nun 4. maddesinde ve iflyerinin girdi¤i iflkolunun belirlenmesini düzenleyen ‹flkol- lar› Tüzü¤ü’nün 4. maddesinde Bakanl›¤a bu yön- de tan›nm›fl yetki bulunmad›¤› aç›kt›r. Bir iflyerin- de faaliyette bulunan alt iflverenin hangi iflkolunda yer ald›¤›n›n tespiti talep edildi¤inde, o iflyerinde alt iflveren taraf›ndan fiilen üretilen mal veya hiz- met incelenerek, ‹flkollar› Tüzü¤ü’nde tan›mlanm›fl ifllerden hangisinin yap›ld›¤›n›n belirlenmesi ge- rekti¤i kanaatindeyiz.

Kanunla tan›m› yap›lm›fl hukuki bir iliflkinin, yasal düzenlemeye ayk›r› olup olmad›¤›n›n tespiti konusunda yetkili olan makam yarg›d›r. Nitekim yüksek mahkeme de bu hususun yetkili ve görev- li mahkemelerce belirlenmesi gerekti¤ini sarih bir biçimde vurgulam›flt›r. Bu nedenle incelememize esas kararda Yarg›tay’›n, Bakanl›¤›n muvazaa tes- piti yapma yetkisinin bulunmad›¤› yönündeki gö- rüflünü isabetli buluyoruz.

D‹PNOTLAR

1 30.06.2006 T., 2006/50 No’lu ‹flkolu Tespit Karar›, 12.07.2006 T. ve 26226 S. R.G.

2 Bkz. 17.12.2004 T. ve 2004/66 No’lu ‹flkolu Tespit Karar›, 25.12.2004 T. ve 25681 S. R.G.

3 DO⁄AN, ‹lhan, Toplu ‹fl Hukukumuzda ‹flkolu Tespiti Üzerine, S‹C‹L ‹fl Hukuku Dergisi, 2007/6, ‹stanbul 2007, 132.

4 KILIÇO⁄LU, Mustafa, Sendikalar Hukuku ve Toplu ‹fl Uyuflmazl›klar›, Ankara 1999, 71.

5 Yarg›tay 9. H.D., 02.04.1996 T., 1996/6998 E., 1996/9487 K. 6 Yarg›tay 9. H.D., 09.07.1997 T., 1997/11575 E., 1997/13557 K. 7 Yarg›tay 9. H.D., 13.06.2002 T., 2002/10822 E., 2002/9701 K. 8 Bkz. 2006/36 No’lu ‹flkolu Tespit Karar›, 16.06.2006 T., 26200 S.

R.G.

9 Bkz. 2003/14 No’lu ‹flkolu Tespit Karar›, 08.08.2003 T., 25193 S. R.G.

10 Bu konuda farkl› görüfl için bkz. CENTEL, Tankut, Alt ‹flverenlere Ait ‹flkolu Tespitleri, T‹SK Akademi Dergisi, 2006/II.

11 DO⁄AN, a.g.m., 136. 12 CENTEL, a.g.m., 11.

Outline

Benzer Belgeler