• Sonuç bulunamadı

4.2. Nitel Verilerin Analizinden Elde Edilen Bulgular ve Yorum

4.1.13. Bir Konunun Siyasetle İlgili Olup Olmaması Durumu

Öğrencilere “Bir konunun siyasetle ilgili olduğunu nasıl anlarsın?” sorusu yöneltilmiştir. Cevaplara göre öğrenciler, bir konunun siyasetle ilgili olup olmadığını “Şekil” ve “Siyasi” açılardan anlayabildiklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca en çok kategoriyi ve görüşü siyasi açıdan konu başlığı çerçevesinde belirtmişlerdir.

Tablo 4. 28. Bir Konunun Siyasetle İlgili Olup Olmaması Durumu

Öğrenci Görüşleri f %

Şekil Açısından

• Bir kürsüde takım elbiseli biri konuşuyorsa 14 28,57

• Haberde meclisin görüntüleri varsa 11 22,44

• Bir sürü haberci takım elbiseli bir kişiye mikrofon tutmuşsa

9 20,45

• Türk Bayrağını sallayan bir topluluk görünce 5 10,20

Toplam 49 100

Siyasi Açıdan

• Cumhurbaşkanı ya da başbakan konuşuyorsa 20 23,25

• Bir kalabalığa karşı kişilere seslenen liderlerin konuşma yaptıklarını görünce

19 22,09

• Parti liderlerini görünce 17 19,76

• Konuşmaların içinde devlet, anayasa, kanunlar gibi kelimeler varsa

11 12,79

• Polislerin bir kalabalığın yürüyüşünü engellemek istediğini gördüğümde

10 11,62

• Yürüyüş yapan bir kalabalık gördüğümde 9 10,46

Toplam 86 100

Tablo 4.28’e göz atıldığında öğrencilerin bir konunun siyasi olup olmadığını iki açıdan anladıkları görülmektedir. En çok cevap verdikleri “Siyasi Açıdan” alanında altı kategori bulunmaktadır. En yüksek düzeyli cevap “Cumhurbaşkanı ya da başbakan konuşuyorsa”, en düşük düzeyli cevap ise “Yürüyüş yapan bir kalabalık gördüğümde” olmuştur. Bunların yanı sıra diğer cevaplarda da “Kalabalığa konuşan liderler, parti

liderleri, devlet, anayasa, kanun gibi sözcüklerin geçtiği konuşmalar, kalabalığa müdahale eden polisler” şeklinde konu ile ilgili cevaplar verdikleri görülmektedir. Aynı tabloda öğrenciler şekil açısından dört kategoriye ayrılan cevaplar vermişlerdir. En yüksek düzeyli cevap “Bir kürsüde takım elbiseli biri konuşuyorsa”, en düşük düzeyli cevap ise “Türk bayrağını sallayan bir topluluk görünce” cevabıdır.

Siyasi konulardaki temel görsellerin meclis ve takım elbise giymiş konuşmacılar olduğunu belirten Meral, bu konudaki görüşünü şöyle dile getirmiştir:

Meclis görüntülerini gördüğümde o haberin siyasetle ilgili bir haber olduğunu anlıyorum. Mecliste kişilerin kürsüde konuşma yaptığını görünce konunun kesinlikle siyasetle ilgili olduğunu anlıyorum. Ayrıca takım elbiseli insanların konuşma yaptığını görünce de siyasetle ilgili konuşuyorlardır diye düşünüyorum.

Meral’in takım elbise ile siyasetçileri bütünleştirmiş olduğu görülmektedir. Meral için siyasetin simgelerinden birinin takım elbise olmasında ailesinin esnaf olmasının payı olabilir. Günlük hayatta takım elbise ile çokça karşılaşmaması sonucunda televizyonda gördüğünde takım elbiseyi siyasetçilerle bağdaştırdığı düşünülmektedir. Daha önceki araştırma sorularına cevap veren öğrenciler, siyasetçilerin takım elbise dışında başka bir kıyafet giyinmediklerini dile getirmiş hatta takım elbise yerine daha rahat bir şeyler giyebileceklerini de önermişlerdi. Öğrencilerin bu konu hakkındaki görüşlerine bakıldığında siyaset gibi bir konunun takım elbise gibi ciddiyetin sembolü olan bir kıyafetle konuşulabileceğini düşündükleri görülmektedir.

Türk bayrağının siyasetle ilgili konularla ilişkisi olduğunu düşünen Yusuf, bu konudaki görüşünü şöyle dile getirmiştir:

Ben ne zaman Türk bayrağı sallayan birilerini görsem bir sıkıntı olduğunu ve bunun siyasetle ilgili olduğunu düşünmüşümdür. İnsanlar genelde siyasetle ilgili bir sorun olduğunda hemen bayrakla o sorunu eleştiriyorlar bence.

Yusuf, Türk bayrağının yer aldığı bir durumun siyasetle ilişkili olabileceğini ifade etmiş ve aslında Türk bayrağının siyasete alet edilmesini eleştirmiştir. Yusuf’un yorumundan siyasetle ilgili insan eylemlerine yönelik gözlemlerde bulunduğu sonucu çıkartılabilir.

Elif, hangi konuların siyasetle ilgili olduğunu, bunu nasıl anladığını şöyle açıklamıştır:

Parti liderlerini, başbakanı veya cumhurbaşkanını gördüğümde konunun siyasetle ilgili olduğunu anlıyorum. Çünkü bu kişilerin siyaset dışında bir şeyle ilgili konuştuğunu hiç duymadım. Bir de bu kişileri haberlerde görünce de konunun siyasetle ilgili olabileceğini düşünüyorum.

Elif, bir konunun siyasi olup olmadığını anlamanın en temel göstergesinin siyasetçiler olduğunu belirtirken siyasileri siyaset dışında hiçbir konu hakkında

konuşmadıkları için eleştirmiştir. Bu kişileri farklı konularda konuştuğunu görmediğini vurgularken farklı alanların da siyasetçilerin gündemi olması gerektiği fikrini savunduğunu düşündürmektedir. Kitle iletişim araçlarında siyasilerin siyaset dışındaki konuşmalarına ve siyaset dışındaki gündelik hayatlarına yer verilmesi, siyasilerin ve dolayısıyla siyasetin daha ılımlı olduğunu göstermek adına önemli bir adım olabilir.

Arda, bir konunun siyasetle ilgili olduğunu konuşmanın içeriğinde bulunan siyasi kavramlar sayesinde anladığını belirtmiş ve bu konudaki görüşünü şöyle dile getirmiştir:

Mesela röportaj yapılan biri konuşmalarında devletimiz, kanuna aykırı, anayasaya bakalım gibi cümleler kuruyorsa o konuşmanın siyasetle ilgili olduğunu anlıyorum. Bir de bu kelimeleri siyasetçilerden birisi kullanırsa konunun siyasetle olduğunu daha iyi anlıyorum.

Arda, dış görünümden ziyade konuşmaların içeriğine göre siyasi olup olmadığına karar verdiğini ve devlet, anayasa gibi belli kelimelerin siyaseti temsil ettiğini belirtmiştir. Arda, söylemlerin önemine vurgu yapmaktadır. Yorumundan anlaşıldığı üzere Arda da siyaseti hukuksal bir alan olarak görmektedir. “Bir Konunun Siyasetle İlgili Olup Olmaması Durumu” konusuyla ilgili seçilen öğrenci cevaplarına göre öğrenciler; konuşan kişinin kimliğine, giydiğine, konuşulan konunun içeriğine ve Türk bayrağı, Meclis gibi özel simgelere göre siyasi olup olmadığına karar verebiliyorlar. Konu ile ilgili önemli bir nokta çocukların siyaset ve siyasetçilerle ilgili fikirlerini zaman zaman eleştirel bir bakış açısı ile sunmalarıdır.

Bu bağlamda yer alan cevaplar “Siyasiler, Türk bayrağı sallayan kalabalıklar, takım elbiseli kişiler, protestolar ve basın mensupları” gibi ortak özellikler taşımaktadır. “Siyasi Açıdan” ve “Şekil Açısından” alanlarında verilen cevaplarında olduğu gibi, öğrencilerin Türkiye’deki “2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerinden etkilendikleri dikkat çekmektedir.