• Sonuç bulunamadı

Öğrencilerin Gelecekte Siyasetle İlgilenmemeyi Tercih Etmeme

4.2. Nitel Verilerin Analizinden Elde Edilen Bulgular ve Yorum

4.2.9. Öğrencilerin Gelecekte Siyasetle İlgilenmemeyi Tercih Etmeme

Gelecekte Siyaseti Tercih Etmeme Nedenleri kapsamında öğrencilere “Gelecekte örneğin 30’lu yaşlarda siyasetle aktif olarak ilgilenmek ister miydin?” sorusu

yöneltilmiştir. Öğrenciler, siyaseti tercih etmeme nedenlerini siyaseti tercih etme nedenlerinde olduğu gibi “Kişisel” ve “Toplumsal Nedenler” olmak üzere iki kategoride açıklamışlardır. Cevaplar incelendiğinde çok görüş ve kategori kişisel nedenlerde yer almıştır. Aşağıdaki tabloda öğrencilerin siyaseti tercih etmeme nedenleri verilmiştir.

Tablo 4. 24. Öğrencilerin Gelecekte Siyasetle İlgilenmemeyi Tercih Etmeme Nedenleri

Öğrenci Görüşleri F %

Kişisel Nedenler

• Ailemle çok vakit geçiremezdim. 8 19,04

• Hep takım elbise giymek istemem. 6 14,28

• Kavga etmeyi sevmiyorum. 5 11,90

• Ailem engeller. 4 9,52

• Siyasetin nasıl yapıldığını bilmiyorum. 4 9,52

• Yeterli sabır ve becerim yok. 4 9,52

• Bu kadar yoğun çalışamam. 3 7,14

• Çok çalışmayı sevmiyorum. 3 7,14

• Çok kalabalık ortamlarda bulunamam. 2 4,76

• Hiç dostum olmazdı. 1 2,38

• Halka seslenmeyi beceremem. 1 2,38

Toplam 42 100

Toplumsal Nedenler

• Bu ülkede fakir çok.(Ekonomik sıkıntılar beni korkutuyor.) 9 25

• Terör çok yorucu. 8 22,22

• Bu ülkede çok çeşitli insanlar yaşıyor.(Onlara dert anlatmak zor iş.) 7 19,44

• Bu ülkenin sorunu çok. Ben baş edemem. 6 16,66

• Bu ülkenin nüfusu çok. Çok nüfus çok dert demek. 5 13,88

• Bu ülkede bir sürü dış güç var. (Ülkeyi yönetirken işime karışırlar. ) 3 8,33

Toplam 36 100

Tablo 4.24 incelendiğinde gelecekte siyasetle ilgilenmeyi düşünmeyen 12 öğrencinin kişisel ve toplumsal nedenlerle hayır cevabı verdikleri görülmektedir. Bu cevaplar içerisinde en çok kategoriye kişisel nedenlerin sahip olduğu görülmektedir. On iki kategorilik bu alanda en yüksek düzeyli cevap “Ailemle çok vakit geçiremezdim.”, en düşük düzeyli cevaplar ise “Hiç dostum olmazdı.” ve “Halka seslenmeyi beceremem.” olmuştur.

Siyasetle ilgilenmenin aile ve arkadaş ilişkileriyle sosyal hayatı olumsuz etkileyeceğine değinen Berat, şunları söylemiştir:

Benim için arkadaşlık çok önemli. Siyasetçilerin hayatı çok yoğun olduğu için arkadaşlarıyla vakit geçiremiyorlardır. Ayrıca dostlarının da olduğunu sanmıyorum. İnsan ailesiyle de birlikte olmak ister. Siyasetçilerin yapacağı işler çok olduğu için evlerine geceleri gidiyorlardır. Tabi eve geç gidince çocuklarıyla da oynayamıyorlardır.

Berat, siyasetle ilgilenmeme nedeni olarak yoğun siyasi yaşamın, kişinin aile ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekmiş ve bu anlamda gerçekçi bir bakış açısına sahip olduğunu göstermiştir. Berat’ın siyasetle ilgilenmek istememe nedeni olarak sosyal hayatına ayıracağı zamanın azalacağını söylemesi siyasetçilerin diğer mesleklerle uğraşan insanlara göre daha yoğun bir programlarının olduğunun düşünülmesinden kaynaklanmaktadır.

Öğrencilerin toplumda çözüm bekleyen önemli sorunların olması nedeniyle siyaseti, zor bir uğraşı olarak algılandığı görülmektedir. Öğrencilerin bu sorunlar nedeniyle siyasetle ilgilenmemeyi tercih ettikleri görülmektedir. Gittikçe artan işsizlik ve fakirlik durumunun farkında olan Anıl, bu konudaki görüşünü şöyle dile getirmiştir:

Bizim ülkemizde çok fazla işsiz ve fakir insan var. Bu insanlara iş bulmak, bu insanları zenginleştirmek çok zor bence. Bütün siyasetçiler işsizlik olmayacak diyor ama benim annemin sürekli gittiği bir işi yok. Annem gibi olan bir sürü komşumuz var. Türkiye’yi düşünmek bile zor. Ben siyasetçi olsam fakir ve zengin arasındaki eşitliği sağlayamazdım.

Anıl’in siyasetçilerin ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmalarının çok zor olduğu yönündeki görüşünde yine kendi ailesi üzerinden örnekler verdiği görülmektedir. İşsizliği, kendi annesinden ve komşularından yola çıkarak anlamaya ve anlatmaya çalışmaktadır. Anıl’in siyasetle ilgili bütün yorumlarında ailesinin sosyo-ekonomik durumunun izleri üzülerek görülmektedir. Anıl, çocukların cevaplarında ara ara rastlanılan ekonomik sıkıntılara bir kez daha ancak bu kez karamsar bir bakış açısı ile vurgu yaparak işsizliğin Türkiye’de kronik bir hal aldığını ifade etmiştir.

Türkiye’deki çözülemeyen terör sorununa vurgu yapan Zehra, bu konudaki görüşünü şöyle dile getirmiştir.

Ben kesinlikle siyasetle ilgilenmek istemem çünkü Türkiye’de teröristlerin yaptıkları hiç bitmiyor. Bir sürü anne, baba, eş ve çocuklar teröristler yüzünden ağlıyor. Hiçbir siyasetçi terörü ülkemizden atamıyor. Siyasetçi olduğumu düşünelim. O zaman ben bu teröristlerle uğraşacağım. Tüm gücümü bu işe vereceğim. Başarılı olmadığımda ise kendimi üzerim. Teröristlerle baş etmek kolay bir iş değil. Onlar hep olacak bence.

Zehra’nın, daha önce bahsettiği terörle ilgili ailesinin yaşadığı olayın izleri bu yorumunda da görülmektedir. Terör olgusunun ortadan kaldırılmasını siyasetçilerin öncelikli görevi olarak gören Zehra, kendisinin bu konuyla mücadele edemeyeceğini düşündüğü için siyasetçi olmak istememektedir. Zehra, Anıl’in ekonomik sıkıntılarla ilgili karamsar bakış açısını teröre ilgili olarak ortaya koymaktadır. Zehra’ya göre terör sorunu kolaylıkla ve kısa sürede çözümlenebilecek bir problem değildir.

“Öğrencilerin Gelecekte Siyasetle İlgilenmemeyi Tercih Etmeme Nedenleri” konusunda sunulan öğrenci görüşleri incelendiğinde, çocukların algılarına göre ekonomik sıkıntılar ve terör, siyasete girmemek için başlı başlına birer nedendir. Ayrıca çocuklar, kendilerinden beklenilmeyecek bir olgunlukla ekonomik sıkıntıların ve terörün uzun vadede çözülebilecek büyük problemler olduğunun farkındadırlar. Çocukların siyasilere yönelik eleştirel bakış açılarını yansıttıkları “Kavga etmeyi sevmiyorum.” ve “Hiç dostum olmazdı.” dışındaki cevaplarda “takım elbise giyinme, bilgi, sabır, beceri, yoğun çalışma, kalabalık ortamlar, hitabet” gibi siyasetle doğrudan ilgili olan noktalar dikkat çektikleri ve bu konularda öz eleştiride bulundukları görülmüştür. Kişisel nedenler arasındaki “Ailem engeller.” cevabı da alanyazınla paralellik göstermektedir. Tablo 4.31’de siyasetle ilgilenmeyi tercih etmede “Ailenin takdirinin ve desteğinin olabileceğini” ifade eden cevapla birlikte örneklem grubundaki ailelerin bazılarının da çocuklarının siyasetle ilgilenmesini tercih etmeyeceği görülmektedir. Tablo 4.31’deki “Toplumsal Nedenler” alanı altı kategoriye ayrılmış olup en yüksek düzeyli kategori “Bu ülkede fakir çok”, en düşük düzeyli cevap ise “Bu ülkede bir sürü dış güç var.” olmuştur.

Cevapların geneline bakıldığında da çocukların ülke gündemiyle ilgilendikleri söylenebilir. Çünkü cevaplar “terör, nüfus artışı, insan çeşitliliği, ekonomi ve dış ilişkiler” şeklinde gündemde sürekli yerini bulan konular üzerinde yoğunlaşmıştır. Öğrencilerin cevaplarında da terör, ekonomi ve dış ilişkiler gibi siyaseti önemli ölçüde etkileyebilen kavramlara sıklıkla dikkat çekilmektedir. Bu durum, öğrencilerin Türkiye’deki siyasi gelişmeler ve gündem ile ilgili önemli düzeyde bir farkındalığa sahip oldukları şeklinde yorumlanabilir.