• Sonuç bulunamadı

II. KURAMSAL ÇERÇEVE VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR 14 

2.4. Bilişsel Koçluk 72 

2.4.2. Bilişsel Koçluk Görüşmeleri 81 

arayacaklarını bilirler.

 Kamu menfaati için hizmet verirler.

 Çelişkiyi; bir öğrenme kaynağı, problem çözme fırsatı ve toplumun diğer yüzü olarak görürler.

 Tüm ilişkilerde holonomi ararlar çünkü birlikte tek olduğundan daha etkili olunduğunun bilincindedirler (Costa ve Garston, 2002, s.140-141).

Costa ve Garmston’a (2002, s.141) göre ideal durum olan holonomiye tam anlamıyla ulaşmak imkansızdır. Ancak amaç holonomiye ve beş zihin durumuna yolculuk etmektir. Eğitimcilerin amacı öğrencilere en iyi öğretimi sağlayacak zorluklara sahip olmaktır. Çünkü amaç; holonomus sistemde kendi değerlerine sahip, zekalarını kullanabilen ve özerk bireyler yetiştirmektir. Bilişsel koç bu beş zihin durumunu bir araya getirecek stratejilere sahip olmalıdır.

2.4.2.Bilişsel Koçluk Görüşmeleri  

Bilişsel koçun yukarıda bahsedilen beş zihin durumunu kullanacağı uygulama çerçevesinde üç görüşme tanımlanmaktadır. Bunlar Costa ve Garmston (2002, s.34)’e göre

2.4.2.1.Planlama Görüşmesi

Bilişsel koç bu evrede karşısındaki kişiyi bir olaya katılmadan bir zorluğun üstesinden gelmeden ya da bir göreve başlamadan önce aydınlatır ve kişiye bilişsel planlama sürecinde yardım eder.

  Planlama görüşmesinin bölgeleri yukarıdaki mantıksal sırada koçun zihninde belirir. Ancak kişi ilgileri ve düşünme sürecine bağlı olarak bölgeleri istediği sırada ziyaret edebilir. Planlama görüşmesinin her hangi bir bölümünde koç ya da destek alan kişi bir bölgeyi daha ziyaret etmek isteyebilir. ‘Amaçları açıklığa kavuşturma’ bölgesinde yapılacak olan iş amaçların ne olduğuna ya da planlanan eylemin sonuçlarına karar vermektir. ‘Yaklaşımları öngörme’ bölgesinde sonuçlara ulaşmak için kullanılan aktiviteler ve stratejiler tanımlanır. ‘Başarı göstergelerini belirtme’ bölgesinde başarının gözlenebilir göstergeleri ortaya konur. Yaklaşımın amacına ulaşması için katılımcıların yaptıkları işler ya da söylemleri gözlemlenir. Bu bölgede bir gözlem planı hazırlanır, bulgular toplanır ve kaydedilir. Çünkü bilişsel koçlar için her bir olay anlam yaratma için bir fırsattır. ‘Kişisel öğrenme odağı oluşturma’ için öz yönetimli öğrenme için temel oluşturulur. ‘Koçluk sürecini yansıtma’ bölgesinde koç ve destek alan kişi düşünme ve karar vermedeki etkilerini açığa çıkarmak ve gelecekte yapılacak

Amaçları Açıklığa Kavuşturma

Yaklaşımları Öngörme

Başarı Göstergelerini Belirtme 

Kişisel Öğrenme Odağı Oluşturma 

Koçluk Sürecini Yansıtma

Şekil 8: Planlama Görüşmesi (Costa, 2002, s.36).

planlama görüşmeleri için tavsiye niteliği taşıması adına tüm görüşme alanını yansıtırlar (Costa ve Garmston, 2002, s.36-37).

2.4.2.2. Yansıtma Görüşmesi

Bir yansıtma süreci olan kendini keşfetme öğrenme alışkanlığı olarak koçluk esnasında yapılır. Kendini keşfetme kişiyi hem duyuşsal hem de bilişsel seviyeye ulaştıran bir süreçtir.

Bu görüşmenin beş bölgesi vardır. Bu bölgelerin her biri özel amaçlarla ziyaret edilir. Herhangi bir sırayla ziyaret edilebilecek bu bölgelerden ‘izlenimleri özetleme’ bölgesi genellikle gidilecek ilk bölgedir. Bu bölgede yaşanan deneyim tekrar canlandırılır. Bu canlandırma sırasında muhtemelen olay esnasında hissedilen duygular geri çağırılır. ‘Nedensel faktörleri çözümleme’ bölgesinde planlanmış ve gerçekleşmiş sonuçlar karşılaştırılır. Sonuçları ortaya çıkaran faktörler ve eylem esnasında alınan kararlar yorumlanır. ‘Yeni öğrenmeyi yapılandırma’ bölgesinde amaç çözümleme ardından anlam çıkarma ve planlama görüşmesi sırasında tanımlanan kişisel öğrenmelerin sentezi yapılır. Genellikle yansıtma öncesi ziyaret edilen son bölge olan ‘İcra etme’ bölgesinin amacı ise gelecek öğrenmeler için başvuruda bulunmak, diğer yaşam koşullarına köprü olma, öğrenilen

İzlenimleri Özetleme Yeni Öğrenmeyi Yapılandırma Nedensel Faktörleri Çözümleme  Uygulamanın İcrası  Koçluk Sürecini Yansıtma   

bilgileri transfer etme ve kişisel davranış değişimlerini öngörmedir. Koçluk süreci yansıtılırken öğrenme yolculuğunun tamamlanmasının ardından koç partnerini tüm görüşme üzerinde yansıtma yapmaya davet eder (costa ve Garmston, 2002, s.39-40).

2.4.2.3. Problem Çözme Görüşmesi

Bu görüşme kişi kendisini çıkmazda, çaresiz, belirsiz ya da beceriksiz hissettiğinde; bir kriz yaşadığında ya da desteğe ihtiyaç duyduğunda yapılır (Costa ve Garmston, 2002, s.34). Diğer görüşmeler arasında en karmaşık olan problem çözme görüşmesinde kişi problemini söyle ve koçla birlikte problemin muhtemel sebeplerini ortaya çıkarmaya çalışırlar. Daha sonra alternatif yaklaşımlarıyla problemin çözüme kavuşacağı ulaşmak istedikleri durumu zihinlerinde canlandırırlar. Problemli durum belirsizdir ve kişi beş zihin durumunu sınırlı bir şekilde kullanmaktadır. Ancak problem çözme görüşmesi yoluyla ulaşılmak istenen durum nettir ve çözüme zihnin beş durumu kullanılarak ulaşılır. Problem çözme sürecinde kullanılan ‘adım at ve yol göster’ modeli ile kişi var olan durumdan ulaşılmak istenen duruma giderken koç ona yol gösterir ve eşlik eder (Costa ve Garmston, 2002, s.191-195) Bu görüşmeler sorunların ya da deneyimlerin içeriklerine göre bilişsel koçluk çerçevesinde şekillenir.

Zaman uygun olursa bilişsel koç koçluk döngüsünün bütününü uygulama fırsatı yakalayabilir. Aşağıdaki koçluk döngüsü diyagramı amaçları belli, eylemleri gerçekleşen, bulguları gözlenen, toplanan ve yorumlanan ve devamında yeni amaçların belirlendiği devamlı bir öğrenme sürecini tarif etmektedir.

  Şekil 10: Koçluk Döngüsü (Costa ve Garmston, 2002, s.43).

Planlama

Gözlem  Yapma Yansıtma

Koçluk döngüsündeki temel adımlar olan toplantıları teker teker incelemek koçluk sürecini daha iyi anlamak ve yukarıda detaylıca anlatılan üç görüşmeden hangi noktalarda ayrıldıklarını anlamak açısından faydalı olacaktır.