• Sonuç bulunamadı

2.ÖRGÜTSEL BAĞLILIK

2.6. Örgütsel Bağlılığı GeliĢtirme Araçları

Ulrich, örgütsel bağlılığı geliştirme çevresinde, kontrol, strateji/vizyon, işin mücadele gerektirmesi, çalışma kültürü, ortak kazanımlar, iletişim, insanlara ilgi, teknoloji ve son olarak yetiştirme ve geliştirme araçlarından söz etmektedir (Akgül, 2012: 79; Cengiz, 2008: 69; Gürkan, 2006: 54).

2.6.1. ÇalıĢanları Kontrol Etmek

İşgörenlerin işlerini yaparken, onlara kararları denetleme olanağı vermektedir. Yöneticilerin kontrolü bırakması, dolaylı olarak çalışanlarının işleri iyi yapmak için gerekli becerilere ve güdülere sahip olduğuna inandıklarını gösterir. Bu da güveni ve işgörenlerin örgüte bağlılığını geliştirir (Akgül, 2012: 79).

Denetlendiğini hisseden çalışan ise, rahat hareket edemez ve fikirlerini özgürce ifade etmekten çekinebilir. Dolayısıyla, çalışanların performanslarında ve bağlılıklarında düşme görülebilir.

2.6.2. Strateji ve Vizyon Belirlemek

Vizyon, bir örgütün geleceğe yönelik amaç ve hedeflerinin belirtilmesidir (Tekin ve Ehtiyar, 2011: 4009). Örgütsel vizyon, işgörenler arasındaki bağlılığı arttırır, hedeflere yön vererek kararlarda ve değişim faaliyetlerinde bir temel sağlar (Ekinci,2006:42). Örgütsel vizyon ulaşılabilir, uygulanabilir, açık ve anlaşılabilir olmalıdır (Akyürek,2005:44).

Çalışanlar, örgütün amaç ve hedefleri hakkında yeterli bilgi sahibi olursa, kendilerinden istenen görevi daha başarıyla yapabilir ve kendilerinden beklenen performansı daha iyi gerçekleştirmelerini sağlayabilir.

İşgörenlere vizyon sunmak, stratejileri paylaşmak, gelecekteki hedefler ile ilgili toplantılar düzenlemek işgörenlerin bilgilenmesini, yöneticilerinin kendilerine verdiği değeri fark etmelerini sağlar. Bir stratejiye veya vizyona kişisel olarak bağlandığını hisseden işgörenler daha çok çalışma eğilimi göstermektedirler (Ekinci, 2006: 42).

2.6.3. Mücadele Gerektiren ĠĢler Yapmak

İşi mücadeleci/anlamlı duruma getirmenin bir yolu, çalışanları müşterilere doğrudan bağlamadır. Araştırma ve uygulama yapmak, kapsamlı teknik yardımlar, modern çalışma ortamları ve son derece gayretli bir çalışma yöntemiyle işgörenler sürekli olarak motive etmeye çalışılmalıdır (Akgül, 2012: 77).

Çalışanları örgüte bağlamak için, çalışanları zinde ve canlı tutmak önemlidir. Bu nedenle, yönetici işyerinde oluşan monotonlaşmayı önlemeli ve çalışanların kendini geliştirmesine imkân sağlayacak iyi çalışma ortamlarını yaratması gerektiğini söylemek mümkündür.

2.6.4.ÇalıĢma Kültürü OluĢturmak

Kutlama (tören), eğlence, heyecan sağlayan bir çevre oluşturmak da bağlılık temel stratejilerden biridir (Ada vd., 2008: 503). Destekleyici, güçlendirici ve olumlu çalışma ortamlarının olması çalışanlarda daha az stres, daha fazla iş doyumu ve örgütsel bağlılıklarını artırdığı gözlenmektedir (Duygulu ve Abaan, 2007: 64).

Çalışanların motivasyonunu düşürmeden onların verimli bir biçimde çalışmalarından yararlanılmak isteniyorsa bu tür uygulamaların düzenli aralıklarla yapılmasının önemli olduğunu belirtmek mümkündür.

2.6.5.Ortak Kazanımlar Elde Etmek

Ortak kazanımlar, işgörenlerin başarıyla tamamladıkları çalışmalarının karşılığını vermektir (Ada vd., 2008: 503). İşgörenler amaçlarına ve hedeflerine ulaştıklarında elde edilen ekonomik kazanımları öğrenirler. Bu durum onları daha zor amaçları başarmak için motive eder ve aynı zamanda örgüte olan bağlılıklarını da arttırmaktadır (Cengiz, 2008: 69).

2.6.6. ĠletiĢim Sağlamak

İletişim, bireyleri birbirine bağlayan ve onların sosyal bir grup içerinde ve uyumlu bir şekilde çalışmalarını sağlayan bir bağdır (Çetinel, 2008: 74). Temel amacı ise, bireyin çevresi üzerinde etkin olma isteğidir (Gürgen, 2004: 11). Bakan ve

Büyükbeşe (2004) çalışanların örgütle ilgili konularda özgürce tartışabilmesinin, kararlara katılmalarının, çalışanlarda kendilerine önem verildiği inancını güçlendirdiğini düşünmektedirler (Çetinel, 2008: 74). Böylece işgörenler, yalnızca örgütte neler olup bittiğini değil, aynı zamanda herhangi bir değişimin işlerini ve kariyerlerini niçin ve nasıl etkileyeceğini de bilirler (Gürkan, 2006: 56).

2.6.7. Ġnsanlara Ġlgi Göstermek

Özdemir (2002)‘e göre işgöreni yerinde kullanarak, destekleyerek ve yaptıklarını takdir ederek örgüte büyük katkılar yapabileceği gibi, işgörenlerin de yaptıklarından memnun kalarak mutlu olmaları sağlanabilir (Cengiz, 2008: 69).

Örneğin; mutlu olan ailelerde yetişen çocukların ailelerden gördükleri ilgi ve destek sayesinde hayatlarında daha başarılı, sorumluluk sahibi, özgüvenli olduklarını bunun da iş hayatına olumlu bir şekilde yansıyacağını belirtmek mümkündür.

2.6.8. Teknolojiyi Kullanmak

Teknoloji insan yeteneklerini geliştiren bütün teknikleri ve süreçleri kapsamaktadır. Teknolojik gelişmelerin örgütler açısından çeşitli yararları bulunmaktadır. Çalışanlar yaptıkları işle ilgili işlemleri daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirirler. Yaptığı işte başarı gösteren çalışanın kendine güveni ve beraberinde bağlılığı da artmaktadır (Ekinci,2006: 44).

Teknolojinin kullanılması ile işletmelerin, küreselleşme nedeniyle meydana gelen yoğun rekabet ortamında varlıklarını uzun yıllar sürdürebilmeleri, rekabette fark yaratabilmeleri, işyerinde meydana gelen herhangi bir sorunu daha pratik bir şekilde çözüme kavuşturabilmeleri gibi sayılacak bir sürü avantajdan yararlandıkları söylenebilir.

2.6.9. Personeli YetiĢtirmek ve GeliĢtirmek

Yetiştirme, genellikle işe yeni giren personeli kapsamakla birlikte temel amacı, personelin işinde gereken özelliklere ve seviyeye kısa sürede ulaşmasını

sağlamaktır. Geliştirme ise, personelin yeteneklerini günün gereklerine uygun biçimde değiştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlayan faaliyetlerdir (Türker, www.volkantürker.com:4).

Çalışanlara yetiştirme programı uygulandığında kısa sürede geri dönüş olması söz konusu iken, geliştirme uygulandığında ise uzun sürede geri dönüş olduğu söylenebilir. Çünkü, çalışanlara yetiştirme programı uygulandığında, çalışanların performanslarında kısa sürede değişimin gözlemlenebildiğini, ancak geliştirme programı uygulandığında, işletmenin gelecekteki hedeflerine varabilmelerine yardımcı olup olmadığını görebilmenin ise biraz zaman aldığı söylenebilir.

Personele, işlerini daha iyi yapmaları için yeni beceriler kazanmalarını sağlamak gereklidir (Ada vd.,2008:503). Kurslar düzenleme, işe yerleştirme ve iş rotasyonu gibi geliştirici çalışmalar yapılmalıdır. Özdemir (2002)‘e göre örgütte güçlü bir eğitim ortamı oluşturularak herkesin kendini yetiştirmesi teşvik edilebilir. Hizmet öncesinde alınan eğitim ne kadar yeterli ve üstün olursa olsun, hizmet içi eğitim programlarıyla desteklenmesi daha yararlı olmaktadır (Akgül, 2012: 79). Ayrıca personelin aldığı eğitim, yönetici - işgören ilişkilerini geliştirme, üretimin miktarında ve kalitesinde artma, personelde iş doyumunu sağlama gibi hem kendisi hem de işletme açısından yararları da bulunmaktadır (Berberoğlu, 2003: 165).