• Sonuç bulunamadı

4. DÜNYA’DA SAĞLIK TURİZMİ VE EKONOMİK BOYUTLARI

4.7. Uluslararası Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar

Bu başlık altında, uluslararası sağlık turizminde öne çıkan destinasyonlar kapsamında Hindistan, Tayland ve Singapur ile ilgili ayrıntılı değerlendirmelerde bulunulacaktır.

4.7.1. Hindistan

Hindistan, yüksek kaliteli sağlık hizmetlerinin maliyet avantajı ile sunulmasını sağlayan bir ülke olarak uluslararası sağlık turizmi pazarında önemli görülmektedir (Azhar ve Jilani, 2009). Hindistan; yurtdışında eğitim gören ve deneyimli sağlık personeli, Batı ülkelerindeki tedavi yöntemlerini uygulaması, kısa bekleme süreleri ve belirtildiği üzere özellikle maliyet avantajı sunması bakımından uluslararası sağlık turistlerinin en fazla tercih ettikleri ülkeler arasında yer almaktadır (Singh, Yadav ve Pandey, 2005). Uluslararası sağlık turizmi kapsamında hizmet veren tüm sağlık işletmelerinde de İngilizce’nin yaygın olarak konuşulması da, ülkenin uluslararası sağlık turizmi destinasyonunda ön plana çıkmasını sağlamaktadır (Maheshwari ve Kiran, 2009).

Hindistan’da uluslararası sağlık turizmi kapsamında sunulan hizmetler, bu yönde hizmet veren sağlık işletmelerini denetleyen ve akredite eden üst kuruluşlar tarafından koordine edilmektedir. Bu üst kuruluşlar, ancak JCI akreditasyonuna sahip sağlık işletmelerine yasal olarak çalışma izni vermektedirler. JCI akreditasyonuna sahip olan sağlık işletmelerinde ise; kalp kapakçığı değişimi ameliyatları, anjiyo, diz, kalça ve diğer ortopedik operasyonlar ABD’de öngörülen ücretlerin dörtte birine gerçekleştirilebilmektedir (Azhar ve Jilani, 2009). Uluslararası sağlık turistlerine 6 ay ile 1 yıl arasında değişen sürelerle “tıbbi vize”veren Hindistan, bu niteliği itibariyle de uluslararası sağlık turistleri tarafından tercih edilmektedir (Azhar ve Jilani, 2009).

“Ayurveda” gibi alternatif tıp olanaklarını gelişmiş tıbbi uygulamalarla birleştiren Hindistan’da, uluslararası sağlık turizminde önemli bir paya sahip olunmasına karşın medikal turizm gelişmekte olan bir sektör olarak görülmektedir. Bu kapsamda ülkede hükümet ile özel sağlık işletmeleri, tur operatörleri, seyahat acenteleri ve konaklama işletmeleri sürekli koordinasyon içerisinde bulunmaya özen göstermekte ve konu ile ilgili çalışmalar bu kapsamda yürütülmektedir (Singh, Yadav ve Pandey, 2005).

Hindistan, yasal olmasa da organ nakli operasyonlarında öne çıkan bir ülkedir. Bu operasyonlar için Hindistan’ın tercih edilmesinin temel nedeni ise, ülkede tıbbi bakım hizmetlerinde atıl kapasitenin olması şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle

Pakistan’dan, Sri Lanka’dan ve Macaristan’dan gelen uluslararası sağlık turistlerine yönelik organ nakli operasyonları gerçekleştirilmekte, bu ülkeleri de Afrika ülkelerinden ve Körfez ülkelerinden gelen uluslararası sağlık turistleri izlemektedir (Mudur, 2004).

Medikal turizmden elde edilen gelirler Hindistan ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bu doğrultuda en fazla gelirin 2012 yılında elde edildiği ve 2012 yılı itibariyle Hindistan’ın medikal turizmden elde ettiği gelirin yaklaşık 2 Milyar ABD Doları düzeyinde olduğu belirtilmektedir (OECD, 2014). Söz konusu bu büyük kazanç dolayısıyla Hindistan’da tur operatörleri de uluslararası sağlık turizmine büyük önem vermekte ve uluslararası sağlık turistlerinin sadece seyahat ve konaklama gibi hizmetlerine yönelik değil, doktor randevularının düzenlenmesine yönelik olarak ta hizmet vermektedirler. Aynı şekilde sağlık işletmeleri de uluslararası sağlık turistlerine sadece sağlık hizmeti vermemekte, havaalanı transferinden konaklama ve yeme – içme hizmetlerinin karşılanmasına kadar geniş bir yelpazede hizmet sunmak adına hareket etmektedirler (Sengupta ve Nundy, 2005).

Hindistan uluslararası sağlık turizmi tanıtımlarını, yazılı ve görsel basın aracılığı ile devam ettirmekte ve tanıtım faaliyetlerini akademisyenleri tarafından hazırlanan akademik makaleler ile desteklemektedir. Yaklaşık 1 milyon uluslararası sağlık turistini aynı dönemde tedavi etme ve ağırlama kapasitesine sahip tek ülke olan Hindistan, tanıtımlarında da özellikle JCI akreditasyonuna sahip olan sağlık işletmelerini ön plana çıkarmaktadır (Mudur, 2004).

4.7.2. Tayland

Uluslararası sağlık turizminde önemli paya sahip bir başka ülke olan Tayland; özellikle kardiyoloji, organ nakli, ortopedi, diş tedavisi, kozmetik ve cerrahi müdahaleler kapsamında sunduğu hizmetlerle uluslararası sağlık turistlerini çekmektedir (Suraratdecha, Saithanu ve Tangcharoensathien, 2005). Bununla birlikte Tayland; SPA, fizyoterapi ve zihinsel tedaviler konusunda da bölgesinde aynı kapsamda hizmet sunan diğer ülkeler arasında ön plana çıkmaktadır (Suraratdecha, Saithanu ve Tangcharoensathien, 2005).

Tayland’da uluslararası sağlık turizmi faaliyetleri devlet destekli olarak yürütülmektedir. Sektörde istihdam edilen sağlık personelinin özellikle ABD ve İngiltere’de eğitim görmeleri sağlanmakta ve bu profesyoneller tarafından sağlık turistlerine İngilizce hizmet verilmesi Tayland’a avantaj oluşturmaktadır (Pannarunothai ve Mills, 1997). Tayland’da uluslararası sağlık turizmi kapsamında hizmet veren sağlık işletmelerinin bir kısmı JCI akreditasyonuna, bir kısmı da ISO – 9001 – 2000 Kalite Belgesi’ne sahiptir (Limwattananon, Tangcharoensathien ve Prakongsai, 2007). Ülkede bulunan Bumrungrad Hastanesi Güney Asya’daki en büyük hastanelerden biri olarak, her yıl Tayland’a gelen 1 milyon uluslararası sağlık turistinin üçte birine hizmet vermektedir (Hughes, Leethongdee ve Osiri, 2010).

Asya’nın “medikal turizm merkezi” olarak adlandırılan Tayland, uluslararası sağlık turizmi kapsamında hizmet sunulması haricinde konu ile ilgili uluslararası sempozyum, kongre ve toplantılara da ev sahipliği yapmaktadır (Suraratdecha, Saithanu ve Tangcharoensathien, 2005). Her yıl Tayland’a % 10’u Avrupa ülkelerinden, % 9’u ABD’den, % 8’i Japonya’dan ve kalanı da çeşitli ülkelerden uluslararası sağlık turisti gelmektedir (Prakongsai, Tangcharoensathien ve Tisayatikom, 2007) .

Tedavi ücretleri ABD’ye göre % 50 ile % 80 arasında değişen oranlarda daha düşük olan Tayland, kısa bekleme süreleri sunması ile de sağlık turizmi sektöründe avantaj elde etmektedir. Tayland’a gelen hastaların neredeyse tamamının 48 saat içerisinde tedavi süreci başlatılabilmekte ve birçok uluslararası sağlık turisti de tedavi sürecini tatil olanakları ile birleştirmektedir (Hughes, Leethongdee ve Osiri, 2010).

Tayland Phuket Hastanesi’nde 15 dilde tercüman temin edilmekte ve her yıl bu hastaneyi yaklaşık 20 bin uluslararası sağlık turisti ziyaret etmektedir. Bumrungrad Hastanesi’nde ise tüm personel İngilizce bilmektedir ve hastanede görev yapan 200 hekim de ABD’de eğitim görmüştür. Bu doğrultuda Tayland, enfeksiyon riski yüksek olan büyük cerrahi operasyonlarda dahi Batı ülkelerindeki en iyi hastanelerde elde edilen başarı oranını yakalayabilmiş bir ülke olarak değerlendirilmektedir (Limwattananon, Tangcharoensathien ve Prakongsai, 2007).

Tüm bu avantajları yanında Tayland; kişiselleştirilmiş gezi programları, uçak bileti temini, 1. sınıf otellerde hizmet sunulması, havaalanı – otel transferi, aynı olanakların refakatçiler için de sağlanması, sağlık işletmeleri ve uzman hekimler ile bağlantı kurulması, ücretsiz SPA hizmetlerini içeren paket programları ile de uluslararası sağlık turistleri için çekici bir merkezdir (Pannarunothai ve Mills, 1997).

4.7.3. Singapur

Singapur’da uygulanan sağlık sistemi, Asya ülkelerinde uygulanan en iyi sağlık sistemi olarak değerlendirilmektedir. Bu sistem sayesinde sağlık alanında ileri bir konumda bulunan Singapur’u; özellikle Endonezya, Malezya, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Yemen, Umman, Katar, Kuveyt ve Bahreyn gibi ülkelerden gelen uluslararası sağlık turistleri ziyaret etmektedir. Sağlık turizminin bir devlet politikası olarak desteklendiği ülkede, hem kamu hastaneleri hem de özel hastaneler tarafından yüksek kalitede sağlık hizmetleri sunulmaktadır (Koh, 2007).

Uluslararası sağlık turizmi tanıtımlarını hijyene verdiği önemi vurgulayarak yapan Singapur’da, sağlık işletmelerinin hemen tamamı uluslararası akreditasyon ve standardizasyon kurumları tarafından akredite edilmiştir. ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen uluslararası sağlık turistleri tarafından hijyene verdiği önem dolayısıyla tercih edilen Singapur, maliyet avantajı ile de uluslararası sağlık turizminde ön plana çıkmaktadır (Dong, 2006).

Singapur’un uluslararası sağlık turizminden her yıl yaklaşık 3 Milyar ABD Doları gelir elde ettiği belirtilmektedir. Bu geliri elde edebilmek için birçok dilde hazırlanmış olan web siteleri ve broşürlerle tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilen ülkede;“Uluslararası Hasta Servisi” hizmetleri ile tıbbi randevular, seyahat düzenlemeleri, konaklama hizmetleri ve limuzin ile havaalanı – otel transferleri gerçekleştirilmektedir (Ho, Krishna ve Yee, 2010).