• Sonuç bulunamadı

5. TÜRKİYE’DE SAĞLIK TURİZMİ: POTANSİYEL VE TANITIM

5.4. Türkiye’nin Sağlık Turizmi Tanıtım Araçları

Türkiye’nin sağlık turizmi tanıtım araçları ile ilgili belirlemeler aşağıda yer alan alt başlıklar doğrultusunda ele alınacaktır.”

1. Reklam Faaliyetleri

Önceki anlatımlarda da yer verildiği üzere, Türkiye’de sağlık turizmine yönelik iletişim ve pazarlama stratejilerinin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk olarak 2006 yılında belirlendiği görülmektedir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2015 Yılı Reklam

İhalesi Bilgilendirme Raporu kapsamında da sağlık turizmine yönelik reklam faaliyetlerinin ve kampanyalarının aşağıda verilen hususlar gözetilerek yapılması gerektiği belirtilmektedir (KTB, 2015);

“TURİZM EĞİLİMLERİ

2014 yılında uluslararası seyahatlerde yaşanan % 4’lük artışla, dünyada seyahat ve

turizm endüstrisi küresel ekonomiden daha hızlı büyümüştür.

2014 yılının ilk yarısında yurtdışı seyahatler % 4,4 ve uluslararası havayolu yolcu trafiği % 4,8; yurtiçi seyahatler % 2,9 iç hatlar hava trafiği % 3,1 artış göstermiş olup, insanların seyahat etme istekliliği pozitiftir.

Seyahat harcamaları artmaktadır. Maddi durumuna bakılmaksızın dünyada % 22’lik bir oran senede en az bir defa seyahat etmektedir.

Tatil rezervasyonu yaptıranların % 68’i mobil cihazlardan tatile ilişkin bilgi edinip

rezervasyonlarını bilgisayardan yapmışlardır.

Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika pazarlarında seyahat eğilimleri hızla artmaktadır.

Dinlenme amaçlı seyahatler iş seyahatlerine göre daha yoğun gerçekleşmektedir. Şehirlere yapılan seyahatler % 47 oranında artmış olup, kırsal bölgelere yapılan seyahatler % 10 oranında düşmüştür.

Genç insanlar daha fazla seyahat edip, daha fazla harcamaktadırlar.

Dünya nüfusu hızla yaşlanmaktadır. 2000 ve 2050 yılları arasında 60 yaş üstü nüfusun 605 milyondan 2 milyara ulaşması beklenmektedir.

Dijital medyanın önemi artmaktadır. 2014 yılı verilerine göre Dünya üzerinde 2,5 milyar insan internet kullanıyor. Bu kullanıcıların 1,8 milyarının sosyal medya ağlarında hesabı var.

Avrupa Komisyonu tahminlerine göre 2017 yılı itibariyle BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ile Güney Afrika’nın dünyada hızla büyüyen ekonomiler olarak turizm talebini de yönlendirmeleri beklenmektedir.”

2. Halka İlişkiler Faaliyetleri

SATURK tarafından yapılan belirlemeler doğrultusunda Türkiye’de sağlık turizmine yönelik halka ilişkiler faaliyetleri aşağıda verilen kapsamda gerçekleştirilmektedir (URL-29);

En iyi tanıtım kampanyası, ulusal ve özellikle uluslararası mecralarda yankı uyandıran, dolaylı reklam yönteminin uygulandığı, cesur, yenilikçi ve çok ilgi çeken faaliyetler toplamıdır. Hiçbir tekniğin Sağlık turizmi tanıtımında ağızdan ağıza ya da söylenti yoluyla yapılan propagandanın yerini alması mümkün değildir. Ayrıca bu propagandayı sağlamak için iyi bir yazı haber olarak hazırlanmış bir halkla ilişkiler (PR) çalışması yapılması gerekir. Söylenti ya da ağızdan ağıza propaganda sağlık alanında oldukça etkili bir tanıtım yöntemidir.

3. Basın Bültenleri

Türkiye sağlık turizmi alanında reklam faaliyetlerinden daha çok halkla ilişkiler araçlarını ve basın bültenlerini kullanmaktadır. Bu doğrultuda basın bültenlerinde hem Türkiye’nin turizm çeşitliliğine hem de sağlık turizmine yönelik olanaklarına yer verilmektedir. Türkiye’de sağlık turizmine yönelik basın bülteni yayımlanmasının ise yine 2006 yılında başlatıldığı ve daha önceki yıllarda bu kapsamda tanıtım faaliyetlerine yer verilmediği görülmektedir.

4. Ağırlama Faaliyetleri

Uluslararası sağlık turizmi kapsamında yer alan hedef ülkelerden basın mensuplarının Türkiye’ye davet edilmeleri ve tanıtım faaliyetleri ile bilgilendirilerek ağırlanmaları doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetleri ifade etmektedir. Bu şekilde hem hedef ülkelerde yaşayan potansiyel uluslararası sağlık turistlerinin birinci elden bilgilendirilmeleri hem de hedef pazarlarda Türkiye tarafından sunulan uluslararası sağlık turizmi hizmetleri hakkında olumlu haberler yayımlanması sağlanmaktadır.

5. Pazarlama Odaklı Halka İlişkiler Faaliyetleri

Türkiye’de sağlık turizmine yönelik pazarlama odaklı halka ilişkiler faaliyetlerinin, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uluslararası basında “Türkiye Ekleri” verilmesi doğrultusunda yürütüldüğü ve bu çerçevede Türkiye tarafından sunulan uluslararası sağlık turizmi hizmetleri hakkında bilgilendirmede bulunulmasının amaçlandığı görülmektedir. Bu amaca ilişkin olarak, Türkiye’nin uluslararası sağlık turizmi alanında önemli hedef pazarları arasında değerlendirilen Kuzey Avrupa Ülkeleri’ne yayım yapan “Take – Off Dergisi”nde yayımlanan ekler önem taşımaktadır.

6. İnternet Sitesi Aracılığı İle Gerçekleştirilen Tanıtımlar

Ülkemizde uluslararası sağlık turizmi kapsamında tanıtım ve bilgilendirmelerin yapılmasına yönelik hizmet veren resmi kurum ve kuruluşların resmi internet siteleri aşağıda verildiği gibi belirlenmiştir (Şekil 5.1.);

Şekil 5.1. Resmi İnternet Siteleri

Resmi kurum ve kuruluşların bu resmi internet siteleri haricinde Türkiye’de, özel sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ve STK’ların resmi internet siteleri aracılığı ile uluslararası sağlık turizmine yönelik bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

7. Enformasyon Faaliyetleri

Uluslararası sağlık turizmine yönelik enformasyon faaliyetleri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlatılan broşürler vasıtasıyla ve yine resmi kurum ve kuruluşların resmi internet siteleri aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

8. Tanıtıcı Yayınlar

Uluslararası sağlık turizmine yönelik tanıtıcı yayınlar, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlatılan kitapçıklar ve kitaplar olarak hazırlanmaktadır. Türkçe haricinde İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak hazırlatılan bu yayınlar; hem T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Sağlık Bakanlığı, hem diğer Bakanlıklar ve ilgili resmi kurum ve kuruluşlar hem de özel sektörde yer alan ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından seyahat acentelerine ve tur operatörlerine iletilerek, hedef kitleye ulaştırılması sağlanmaktadır.