• Sonuç bulunamadı

1980’li yıllarda ba layan ve 1990’lı yıllarda yaygınlık kazanan yönetim kavram ve uygulamalarının ba ında Toplam Kalite Yönetimi (Total Quality Management, TQM) ve anlayı ı gelmektedir. Kalite kavramı her zaman için i letmeler açısından temel kavramlardan birisi olmu tur. Kalite Yönetimi ile ilk sistematik çalı maların kökenini, 1932 yılına kadar, W. F. Shewhart’ın çalı malarına kadar götürmek mümkündür. Ancak bu konu 1980’lere kadar tüm i letme faaliyetlerine yön verecek ve ayrı bir yönetim dü üncesi olu turacak düzeye gelememi tir. Daha çok istatistik kalite kontrolü uygulamaları eklinde görülen bu tarihlerdeki kalite uygulamaları, belirli ki i veya departmanların sorumlu oldu u bir i olarak geli mi tir. 1950’li ve 60’lı yıllarda Philip Crosby, Edward Demings, Armand V. Feigenbaum, Joseph Juran, Kaoru Ishikawa ve Genichi Taguchi ba ta olmak üzere çe itli ki iler tarafından yapılan çalı malar ve ortaya atılan fikirler, küreselle menin ortaya çıkmasıyla birlikte, kalite konusunun tüm i letme faaliyetlerine yön veren bir temel kavram haline gelmesine yardımcı olmu tur.211

209 SPK. a.g.k. s.2

210 Naipo lu, Sinan. Kurumsal Yönetim, Haziran 2002, www.tkyd.org

211 Buminer, Birol, Hakan Erkutlu. Toplam Kalite Yönetimi ve Kıyaslama (Benchmarking) li kileri, Gazi Ü.

87 üphesiz kalite kavramının tek bir kar ılı ı yoktur. Kalitenin tanımları, onu tanımlayan insan sayısına e ittir. A a ıda Tablo 11’de kalite kavramına ili kin çe itli tanımlamalar yer almaktadır.

Tablo 11: Çe itli Kalite Tanımları Kalite, bir örgütün bütün çalı malarında yer alan

kalıcı bir i levdir. (Rosander)

Kalite, bir mal veya hizmetin belirli bir gereklili i kar ılayabilme yeteneklerini ortaya koyan karakteristiklerin tümüdür. (ASQC)

Kalite, bir hizmet veya ürünün isteklerine uygunluk derecesidir. (Avrupa Kalite Kontrol Örgütü)

Kalite “isteklere uygunluk”tur, bir ürünün gerekliliklere uygunluk derecesidir. stekler, çok ayrıntılı olarak açıklanmalı, ölçümler bunlara uygunlu u sürekli denetler ekilde olmalıdır. Tespit edilen uygunsuzluk kalitesizlik demektir. (Crosby)

Kalite, kullanıma uygunluktur. (Juran)

Kalite, ürünün sevkiyattan sonra toplumda neden oldu u en az zarardır. Kalite, eksiklerden kaçınmaktır. (Taguchi)

Kalite mekanizmaların ba arımlarını hatasız olarak gerçekle tirebilmeleridir.

Kalite, do ru tanıtmadır.

Kalite, sorunların belirlenmesi ve çözülmesi için do ru veridir.

Kalite, sürekli ba arı demektir.

Kalite, bir ürün veya hizmetin belirlenen veya olabilecek gereksinimleri kar ılama kabiliyetine dayanan özelliklerin toplamıdır. (ISO 8402 / TS 9005 ISO sözlü ü)

Kalite, ürün veya hizmeti ekonomik yoldan üreten ve mü terilerin isteklerine cevap veren bir üretim sistemidir. (Japon Sanayi Standartları Komitesi, JIS)

Kalite, esnekliktir.

Kalite, bir ürün veya hizmetin de eridir. (Abbott ve Feigenbaum)

Kalite, özellik tanımlamalarına uygunluktur. (Gilmore ve Levitt )

En genel anlamda kalite, geli tirilebilecek her ey demektir. Kaliteden söz ederken ilk akla gelen, ürünün ya da hizmetin kalitesi olmalıdır. (Imai)

Kalite, iç ve dı mü terilerin, gizli ve açık tüm istek ve gereksinimlerini kar ılayan temel bir i stratejisidir.

Kalite, mü terinin parasının kar ılı ını almasıdır. Kalite, her tür hatanın ortadan kaldırılmasıdır. Kalite, mü terinin imdiki ve gelecekteki isteklerinin kar ılanmasıdır. (Deming)

Yukarıda yapılan tüm tanımlar kalite kavramının geli im süreci sırasında ortaya atıldı ından, aralarında ufak farklar içermektedirler. Fakat hepsinin ortak paydası “mü teri mutlulu u”dur. Kalite ile ilgili bazı hatalı görü veya önyargılar ve bunların neden hatalı oldu u a a ıda açıklanmı tır:212

• Kalite, lüks, gösteri ve a ırlık anlamındadır. Ancak, bu görü “tasarım kalitesi” ile ilgilidir. Ürün veya hizmet kendi özelliklerine uygunsa kalitelidir.

• Kalite, “elle tutulmaz” ve bu nedenle de ölçülemez. Ancak, hizmet standartlarının her birine ait sayısal bilgiler veren ölçütler sayesinde çok kolay ölçülebilir. • Kalitesizli e sadece i çiler neden olur. Ancak, üretimin, tasarım, planlama, satın

alma, üretim, denetim, yönetim vb. basamaklarının her birinde çalı anların son ürünün kalitesi üzerinde ayrı ayrı ve birlikte sorumlulukları vardır.

• Kalite, kalite kontrol bölümünün sorumlulu undadır. Ancak, kalite kontrol bölümü kendisine ula madan önce ürün üzerinde çalı anların sorumluluklarından sorumlu tutulamaz.

88 • Kalite, maliyet artırıcıdır ve bu nedenle de verimlili i dü ürür. Ancak, benzeri bir

ili kinin yanlı oldu u bu gün herkes tarafından kabul edilen bir görü tür.

Ürün kalitesini belirleyici etkenler arasında; tüketici istekleri, rekabet durumu, mevcut piyasa ko ullarında üreticinin kazancı, teknolojik olanaklar ile kullanılan hammadde ve yardımcı maddelerin nitelikleri, ürünün kullanılı amacı, ürün tasarımı gibi birçok de i ken etken bulunmaktadır. Bütün bu de i kenler kalite i levinin bile enleridir. Bu bile enlere endüstriyel üretim sisteminde gerçek de erleri verildi inde, ortaya “en uygun kalite düzeyi” çıkar. Bir ürünün kalitesinde ana bile enler; tasarım kalitesi (ürünün fiziksel ve ba arım özellikleri), üretim kalitesi (tasarım kalitesinin ürüne yansıtılması çabaları) ve kullanım kalitesidir (kullanım sürecinde devam eden yararlar).213 En uygun

kalite düzeyini ortaya çıkaran boyutlar daha ayrıntılı olarak ele alınabilir. A a ıda Tablo 12’de bunlar kısaca açıklanmaktadır.

Tablo 12: Kalite Boyutları levsellik (Ba arım): Kalitenin en önemli

boyutudur. Bir ba ka deyi le kullanıma uygunluk derecesi, söz konusu ürünün kalite açısından i levsellik boyutu olmaktadır. Ürünün kendinden beklenen i levi ne derecede yerine getirdi ini gösteren bir ölçüdür. Buna gerçek kalite karakteristi i de denilebilir. Örne in mü terinin satın aldı ı bir cep telefonunun seçmeli özellikleri içerisinde 300 telefon numarası kayıt edilebilir eklinde bir tanımlama yapılmı ise o cep telefonunun toplam 300 numarayı hafızasında bulundurabilmesi gerekmektedir.

Uygunluk: Özellik tanımlamalarına, belgelere ve standartlara uygunluk derecesidir.

Özellikler: Ürünün esas i levinin dı ında kalan ama ürünün kalitesini tamamlayan di er karakteristikleridir. Örne in rengi, kullanım kolaylı ı (ka ıdın mürekkebi da ıtmaması) vb. gibi.

Dayanıklılık: Kalitenin di er bir boyutu dayanıklılıktır. Dayanıklılık, ürünün fiziksel olarak bozulana kadarki kullanım süresini gösterir. Örne in bir ampulün yanma süresi, yahut bir gıda maddesinin üstündeki son kullanma tarihine kadar bozulmadan durması gibi.

Güvenilirlik: Bu da malın özelliklerinin ve kalite karakteristiklerinin varlı ına ve belirtilen süre içinde devam edece ine olan güveni tanımlar. Örne in deterjan a ırlı ı kutunun üzerinde 500 gr yazıyorsa bunun a ırlı ı 500 gr olmalıdır. Yahut gıda maddelerinin ambalajında yazanın içindeki maddelerle içeri i aynı olmalıdır.

Satı Sonrası Hizmetler: Hizmetler de bir kalite boyutu olarak dü ünülmelidir. Bir anlamda ürüne ili kin sorun ve ikayetlerin çözümlenmesidir. Özellikle bilgisayar, araba gibi çok kullanılan araçlarda kolay, hızlı ve güvenilir bir ekilde tamir, bakım ve onarım önem kazanmaktadır.

Estetik Özellikler: Görünü ile ilgili özelliklerdir. Ürünün albenisi ve duyulara seslenebilme yetene idir. Bir anlamda mü terinin görünüm, tat, ses vb. algılarının ölçüsüdür. Yüzey düzgünlü ü, simetri, parlaklık, renk, koku vb. özellikler bir ürünün esteti ini belirlemektedir.

tibar: Ürünün geçmi i, marka ve moda de eridir. Ürünün imajını sergileyen karakteristiklerin tümüdür.

Bu özelliklerin her biri birer kalite karakteristi idirler. Bu liste uzatılabilir. Örne in kolay anla ılabilir bir kullanım el kitabı gibi ufak görünen konular bile, mü terinin ürüne kar ı olan tutumuna etki edece inden dolayı, birer kalite karakteristi i olarak kabul edilebilirler.

89 Toplam Kalite Yönetimi sadece kalitenin kontrol edilmesi de ildir. Ancak Kalite Kontrolü(Quality Control) Toplam Kalite Yönetiminde önemli bir yere sahiptir. Kalite

kontrolü tüketici gereksiniminin en ekonomik biçimde kar ılanması için, ürün kalitesinin süreklili ini ve geli tirilmesini sa lamak amacı ile yapılan muayene ve analiz sistemidir.214 Daha farklı bir anlatımla kalite kontrolü, i letmenin kalite hedeflerine eri mesi için yürütülmesi gereken i levlerin ve faaliyetlerin tümüdür. Kalite gereklerini yerine getirmek için kullanılan uygulama teknikleri ve faaliyetleridir. Ekonomik etkinli in sa lanabilmesi için kalite halkasının çe itli a amalarındaki sistemlerin (süreçlerin) gözlenebilmesini ve yetersiz ba arıma yol açan sebeplerin ortadan kaldırabilmesini amaçlayan i lemleri ve uygulama tekniklerini kapsar.215 Üretilen ürünün özellikleri onu üreten sistemin (sürecin)

bir i levidir. Ba ka bir ifadeyle, sistemle ürün arasında bir “sebep-sonuç” ili kisi vardır. E er tüm sistem de i kenleri (ve sistem girdileri) kontrol altına alınabilirse, ürünün özellikleri de kontrol altına alınmı olur. Kalite kontrol a amaları unlardır:

Standartların Saptanması: letmenin temel politikaları, planlama a amasında

tüketici istekleri ve teknolojik olanaklar göz önüne alınarak ürün kalitesini ilgilendiren maliyet, güvenirlilik ve ba arım standartları belirlenir.

Uygunluk Sa lanması: Üretilen ürünün kalite özelliklerinin daha önceden saptanan

standartlara uygunlu unun sa lanmasını kapsar.

Düzeltici Karar Alınması: Standartlardan tolerans limitleri üstünde sapmalar

meydana geldi inde gerekli düzeltici kararların alınmasıyla ilgilidir.

Geli tirme Çalı maları: Kalite ile ilgili maliyet, güvenirlilik ve ba arım

standartlarının geli tirilmesi, yeni yöntem ve teknolojik olanakların ara tırılmasını amaç edinir.

statistiksel Kalite Kontrol: En az maliyetle, zamanında ve do ru veri üretmektir.

statistiksel terminolojide kalite kontrol; tekniklerinin uygun kullanımına, örneklem dı ı hata büyüklüklerinin kontrolüne yardımcı olmaktır. statistiksel kalite kontrol metotları; süreç kontrolü ve ürün kontrolü olarak ikiye ayrılmaktadır.

Kalite kontrolü, tek ba ına ne hatalı ürünlerin tespiti, ne laboratuar testi, ne de muayene vb. gibi herhangi bir teknik yöntemdir. Kalite kontrolü, sıralanan ve sıralanmayan

214 Tatar, Tevfik. letmelerde Üretim Yönetimi ve Teknikleri, Ankara: 1973, s.98

215 Ya al, Gökmen, Selahattin Göçer. Toplam Kalite Yönetimi E itim El Kitabı, 1. Ana Jet Üs

90 benzeri tüm i lemleri kapsayan, i letmenin hemen tüm bölümlerini farklı derecelerde ilgilendiren bir sistemdir.216

Toplam Kalite Yönetimi(TKY) konusunda yapılan çalı malarda; kalite, kalite yönetimi, toplam kalite kontrol, kalite güvencesi, kalite denetimi, yüksek kalite, kalite kontrol, kalite sistemleri vb birçok kavramla kar ıla ılmaktadır. Bütün bu kavramlar, kalitenin çok önemli bir etken oldu unu belirtmekle ve çe itli yönlerini tanımlamakla birlikte kavram karga asına da yol açmaktadır. Günümüzün ça da bir yönetim felsefesi olan Toplam Kalite Yönetimi, sadece bir kalite güvencesi de ildir ve di er kalite kavramları ile karı tırılmamalıdır.

Toplam Kalite Yönetimi, iç ve dı mü teri beklentilerinin a ılmasını temel hedef olarak alan, çalı anların bilgilendirilip yetkilendirilmesini ve takım çalı masıyla tüm süreçlerin sürekli iyile tirilmesini hedefleyen bir yönetim felsefesidir. Bu özelli i de onu di er yönetim anlayı larından farklı kılmaktadır. TKY, tüm süreçlerin, ürünlerin ve hizmetlerin tam katılımla geli tirilmesi, mü teri tatmininin arttırılması ve mü teri ba lılı ının yaratılması amacıyla i letmede alınan sonuçların sürekli iyile tirilmesine dayanan, mü teri beklentilerini her eyin üzerinde tutan ve mü teri tarafından tanımlanan kaliteyi, tüm faaliyetlerin yürütülmesi sırasında ürün ve hizmet bünyesinde olu turan ça da bir yönetim tarzıdır.

Bu tanım çerçevesinde kalite, mü teri beklentilerinin kar ılanmasını ve a ılmasını; kalitesizlik ise, topluma verilen zararı ifade ediyor. Mü teri, i letmedeki süreçlerin üretti i ürün ya da hizmeti kullanan ki i ya da ki iler olarak belirleniyor. Bunlardan örgüt içinde yer alanlara iç mü teri, bu ürün veya hizmeti satın alanlara ise dı mü teri adı veriliyor. TKY’nin T’si, toplamı; tüm çalı anların katılımını, yapılan i lerin tüm yönlerini, mü terilerin ve üretilen ürün ile hizmetlerin tümünü kapsıyor. K’sı kaliteyi; yani mü terinin bugünkü beklenti ve gereksinimlerini tam ve zamanında kar ılayıp onlara gelecekteki beklentilerini a an ürün ve hizmetler sunmayı ifade ediyor. Y’si ise; yönetimin her konuda çalı anlara liderlik yapması, çalı anlara örnek model olu turması ve irket çapında katılımcı yönetimin sa lanması anlamına geliyor. Bu noktada katılımcı yönetim anlayı ı, her seviyedeki çalı anların önerilerini rahatça sunma olana ının olması ve irket içinde verilecek kararlarda söz söyleme hakkının bulunması için gerekli hale geliyor.

216 Diken, Ahmet. Sanayi ve Hizmet letmelerinde Toplam Kalite Yönetimi, Konya: Konya Ticaret Odası

91 Toplam Kalite Yönetimine ili kin çe itli tanımlamalara a a ıda yer verilmi tir. Bunlardan birine göre TKY, bir i letmede üretilen ya da hizmetlerin, i letme süreçlerinin ve çalı anların sürekli iyile tirme ve geli tirme yolu ile en dü ük toplam maliyet düzeyinde, önceden belirlenmi olan mü teri gereksinim ve beklentilerinin tüm çalı anların katılımı ve kendilerinden beklenen yükümlülükleri yerine getirmeleri sayesinde kar ılanarak, i letme ba arımının iyile tirilmesi stratejisi olarak tanımlanmaktadır. Bir ba ka tanımda TKY, bir örgütteki de i ik grupların mü teri tatminini de göz önünde tutarak; pazarlama, mühendislik, üretim ve hizmeti en ekonomik düzeyde gerçekle tirebilmek amacıyla; kalite geli tirme, kalite koruma ve kalite iyile tirme çabalarını birle tiren etkili bir sistemdir.

TKY, bir kurumda, örgütte ya da toplumda, birbiri ile yarı içinde olan olası seçenekler arasından en iyisinin seçilmesi anlamına gelir. TKY, bir dü ünce ya da duygular dizisi olmayıp, kalitenin geli tirilmesine ili kin verilere ve gerçeklere dayanan bir karar alma sistemidir. Toplam Kalite kavramı, kullanıcı ya da mü teriye ula an özel bir ürün ya da hizmetin kalitesinin yanı sıra, bunu gerçekle tiren örgütün kendi içerisindeki ba arımının sürekli olarak geli tirilmesini de içerir. TKY anlayı ına göre, kalite, bir örgütün tüm faaliyetlerinin sonucu ortaya çıkar. Örgütlerin kendilerine özgü kalite kültürü ve kalite sistemleri olmalı, çalı an her ki inin ve yapılan her i in iyile tirme sürecinde yeri olmalıdır. TKY, her görevin, her i in, ilk seferde ve her zaman do ru olarak yapılmasına dayanan bir yönetim anlayı ı olup herkesi ilgilendirmektedir.217

TKY, uzun dönemde mü terilerin tatmin olmasını ba armayı, kendi çalı anları ve toplum için yararlar elde etmeyi amaçlayan, kalite üzerine yo unla an ve tüm çalı anların katılımına dayanan bir yönetim modelidir. Bir ba ka deyi le Toplam Kalite Yönetimi, mü teri gereksinimlerini en iyi bir biçimde kar ılayan bir yakla ım oldu u kadar, maliyetleri de dü üren ça da bir yönetim tarzıdır.218

TKY, tüm süreçlerin, ürünlerin ve hizmetlerin genel müdürden en alttaki çalı ana kadar tüm çalı anların tam katılım yolu ile geli tirilmesi, iç-dı mü teri tatmininin arttırılması ve mü teri ba lılı ının sa lanması amacıyla i letmede alınan sonuçların sürekli iyile tirilmesine dayanan, mü teri beklentilerini her eyin üzerinde tutan ve mü teri tarafından tanımlanan kaliteyi, tüm faaliyetlerin yürütülmesi sırasında ürün ve hizmet

217 Hayran, Osman, Hulki Uz. a.g.k.

92 bünyesinde olu turan, hataların çıkmadan önlenmesi yakla ımını benimseyen ça da bir yönetim anlayı ıdır.219

Masaaki Imai, TKY’yi; bir örgütte her düzeyde ba arımın iyile tirilmesine yönelik, tamamıyla bütünle mi çabalarla, yöneticiden i çiye kadar tüm örgüt çalı anlarını kapsayan düzenli faaliyetler dizisi olarak tanımlamı tır.220

Kalite uzmanlarından Dr. Ishikawa ise TKY için oldukça geni bir tanım yapmı tır. Ona göre TKY; mü terilerin memnuniyet duyarak satın alacakları ürün ve hizmetlerin geli tirilmesi, tasarımı, üretimi, pazarlaması ve satı sonrası hizmetlerin dü ük maliyetlerle yapılmasıdır. Bu hedeflere ula mak için bir kurulu un bütün birimleri (üst yönetim, merkez bürosu, fabrikalar, üretim, tasarım, teknik, ara tırma, planlama, pazar ara tırma, idare, muhasebe, malzeme, ambar, satı , i gören, endüstriyel ili kiler ve genel i ler) birlikte çalı malıdır. irketin bütün birimleri i birli ini kolayla tıracak sistemleri yaratmak ve standartları hazırlamak ve uygulamak için çaba harcamalıdır. Bu da ancak; istatistik, teknik metotlar, standartlar ve kurallar, bilgisayarlı metotlar, otomatik kontrol, cihazların kontrolü, ölçü kontrolü, yöneylem ara tırması, endüstri mühendisli i, pazar ara tırması gibi teknik bilgilerin tam olarak kullanılması ile sa lanabilir. Ancak son zamanlarda bu tanım içine örgütün bütün birimleri ve çalı anların, ula mı olan kalite düzeyinin daha da iyile tirilmesi için sürekli bir çaba harcanması da eklenmektedir.221

Di er bir tanımlamada TKY; iç ve dı mü teriye fayda sa lamayan, mal ya da hizmet üretiminden nihai kullanıcıya ula tırılması sürecinde mal veya hizmetin kalitesine, maliyetine ve hızına olumlu katma de er yaratmayan tüm i lemleri ortadan kaldırarak; sıfır hata, sıfır bekleme, sıfır ıskarta, sıfır stok, sıfır i kazası, sıfır arıza ve sıfır bürokrasiye ula ma, savurganlıkları önleme, verimlili i arttırma, i lem zamanlarını kısaltma, kaliteyi arttırma, maliyeti dü ürme, sürekli iyile me ve geli me sa lamaktır.222

TKY; bir felsefe veya yalnız sözde kalan bir i lem de il pratik bir yönetim uygulamasıdır. Bu yönetimde üç unsur bulunmaktadır. Birincisi; i e ili kin olarak mantıksal bir dü ünce biçimi geli tirmek, ikincisi; kaliteyi geli tirmek için çalı anlarda güdüleme sa lamak, üçüncüsü; pazarlama yönetimli davranı ı vurgulayan bir irket kültürü yaratmaktır.

219 Ardıç, Kadir, Türker Ba . Kamu Yönetiminde Sürekli Geli me Aracı Olarak Toplam Kalite Yönetimi

ve Uygulama A amaları, www.geocities.com/ceteris_paribus_tr/

220 Ersen, Haldun. Toplam Kalite ve nsan Kaynakları Yönetimi li kisi, stanbul: 2.B. Mart 1997, ss.19-

20

221 Özgen, Hüseyin, Halil Sava . Verimlilik ve Kalite Arasındaki li kinin Toplam Kalite Yönetimi Anlayı ı Açısından Analizi, Standart Ekonomik Dergi, Yıl 36, Sayı 422, ubat 1997, s.83

222 Ardahan, Faik. Toplam Kalite Yönetimi Dersi Çalı ma Notları, Antalya: Akdeniz Ü. Sosyal Bilimler

93 Toplam Kalite Yönetimi, örgütlerde “kalite”nin artırılmasını amaçlayan bir yönetim felsefesidir. Örgütte insan, sistem, yönetim ve ürün kalitesinin bir arada sürekli olarak geli tirilmesi; aynı zamanda kalite geli tirme, kalite planlama ve kalite kontrol çalı malarının yapılması, kalite standartlarının olu turulması ile mümkün olacaktır. Bu geli meler ise, i birli i yoluyla sinerjinin olu turulmasına hizmet edecektir. Toplam Kalite Yönetiminin örgüte katkısı büyük olacaktır. Yani felsefenin kazandırdı ı de erler, i letme bölümlerini birbirine daha ba ımlı hale getirecek, aralarında i birli ini peki tirecek, böylece sinerjinin olu ması kolayla acaktır.

Bu yönetim anlayı ında mü terilerin istek ve beklentileri do rultusunda ürün ve hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi ve verimlili in artırılması hedeflenmektedir. Toplam Kalite Yönetimi felsefesinde kalite ve verimlili in artırılması için çalı anların memnuniyeti, motivasyonu ve ödüllendirilmesi, ba arım de erlendirme ve ölçme yöntemlerinin kullanılması, örgütteki hataların ve yanlı ların ortadan kaldırılması, ekip çalı masına a ırlık verilmesi, ba arılı örgütlerin deneyimlerinden yararlanılması, stratejik planlamanın yapılması ve benzeri hedefler üzerinde durulmaktadır. Toplam Kalite Yönetiminde yetkilerin delege edilmesi, i görenin güçlendirilmesi, karar verme sürecine katılması ve i letme amaçlarını belirlemede etkin olarak yer alması, etkili bir örgüt yapısının olu turulması için gerekli olan artlardır. Toplam Kalite Yönetimi felsefesinde bu uygulamaların yapılabilmesi verimli ve istekli çalı an takımların varlı ını gerektirir. Toplam Kalite Yönetimi uygulaması, i letmelerin belli bölümlerinin de il, tamamının i birli ini sa layan/gerekli kılan bir anlayı tır. Bu da i letmede do al olarak sinerji meydana getirecek ve i letmenin varlı ını devam ettirmesi için gereken yüksek de er yaratımını sa layacaktır ve ba arıyı artıracaktır.

Bu yeni yönetim felsefesi halen dünyada ba ta özel i alanı olmak üzere tüm örgütlerin yönetiminde uygulanmaktadır. Toplam Kalite Yönetimi, de i im ça ında kurumları sonuca götürebilecek olana ı sunan bir ya am ve yönetim felsefesi olarak kar ımıza çıkmaktadır. Toplam Kalite Yönetiminin ba arısı büyük ölçüde, sürekli olarak nasıl daha iyi olabilir sorusuna yanıt araması ve bu yolla sistemin iyile mesi yönündeki de i iklikleri gerçekle tirmesine dayanır. Çünkü Toplam Kalite Yönetimi de i imle ba edebilmenin tek yolunun de i mek oldu unu ve daima iyinin daha iyisinin olabilece ini kabul eder.223

94 Bugün için kalite denildi inde bundan sadece mal ve hizmet kalitesi de il, örgütte ürün ve hizmetin ortaya çıkmasında etkili olan tüm etkenler (liderlik kalitesi, yönetim kalitesi, sistem kalitesi, insan kalitesi, donanım kalitesi vs.) anla ılıyor. Kaliteye bir tek alanda de il, tüm alanlarda ula ılması ba lıca hedeftir. te Toplam Kalite, örgütte her alanda bütünsel olarak kaliteye ula ılmasını amaçlayan bir ça da yönetim felsefesidir. Bu ça da yönetim anlayı ının tüm örgütlerde uygulanması gereklidir.224