• Sonuç bulunamadı

İKİNCİ BÖLÜM Bedelsiz Devir İşlemleri

8- Taşınmazın teslimi ve geri almanın sonuçları

a) Devredilen taşınmazın tapudaki devir işleminden sonra devralan kamu idaresine, bir tutanak düzenlenmek suretiyle teslim edilir. Tutanakta; teslim tarihi, taşınmazın durumu, varsa üzerindeki bina ve tesisler, özelliklerinin neler olduğu ayrıntılı biçimde belirtilir.

b) Geri alınan taşınmazın tapudaki geri alma işleminden sonra, bir tutanak düzenlenmek suretiyle teslim alınır. Tutanakta, teslim alınma tarihi ile teslim tarihindeki durumuna göre, noksanlıklar ve fazlalıklar ayrıntılı biçimde belirtilir.

c) Geri alınan taşınmazın üzerine devralan kamu idaresi tarafından yapılan bina ve tesisler, bedelsiz olarak Hazineye geçeceğinden, muhdesat için malik kamu idaresince her hangi bir bedel veya tazminat ödenmez.

4046 sayılı Kanuna göre bedelsiz devir işlemleri

MADDE 185- 4046 sayılı Kanuna göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca veya özelleştirme kapsam ve programındaki kurum ve kuruluşlarca yapılan bedelsiz devir talepleri

MEOP’ta evrak ve devir modülüne işlenir. Talepler, Bakanlığa gönderilmeden önce aşağıdaki işlemler yapılır ve Bakanlıktan alınacak talimata göre işlem sonuçlandırılır.

1- Devri talep edilen taşınmazların güncel tapu kaydı temin edilir ve taşınmazların devrine engel herhangi bir şerh, beyan veya kısıtlılık olup olmadığı tespit edilir.

2- Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki tescil harici olan ve Hazine adına tapuya tescili mümkün olmayan taşınmazlardan olup olmadığı (özel mevzuatı gereğince tescili mümkün olmayanlar hariç) ilgili kadastro müdürlüğünden sorulur.

3- Bedelsiz devir talepleri Bakanlıkça değerlendirildiğinden, Bakanlığa gönderilecek yazıya yukarıda belirtilen bilgi ve belgeler ile Yönergenin 53 üncü maddesinde belirtilen belgeler eklenir.

4- Taşınmazların bedelsiz devrine ilişkin Bakanlığın uygun görüş yazısı üzerine bedelsiz devir talebinde bulunan kurum ve kuruluşlar adına tapuya tescili için defterdarlıkça MEOP’tan yararlanılarak ilgili tapu müdürlüğüne ferağ yazılır ve Yönergenin 59 uncu maddesine göre ferağ işlemleri tamamlanır.

5- Devrinde sakınca olmadığı tespit edilen taşınmazların 4046 sayılı Kanun kapsamında TEDAŞ’a yapılacak devir işlemlerine defterdarlıklar yetkili olup bu yetki devredilemez.

4706 sayılı Kanuna göre bedelsiz devir işlemleri

MADDE 186- 4706 sayılı Kanuna göre Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce yapılan bedelsiz devir talepleri MEOP’ta evrak ve devir modülüne işlenir. Talepler, Bakanlığa gönderilmeden önce aşağıdaki işlemler yapılır ve Bakanlıktan alınacak talimata göre işlem sonuçlandırılır.

1- Devri talep edilen taşınmazların güncel tapu kaydı temin edilir ve taşınmazların devrine engel herhangi bir şerh, beyan veya kısıtlılık olup olmadığı tespit edilir.

2- Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne tahsisli olup olmadığı veya kullanımına bırakılıp bırakılmadığı MEOP kayıtlarından ve taşınmazların dosyasından tespit edilir.

3- Taşınmazların Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce kullanılıp kullanılmadığı ve fiili durumları mahallinde tespit edilir ve tutanak düzenlenir.

4- 2863 sayılı Kanun kapsamında kalıp kalmadıkları ilgili kültür ve turizm il müdürlüğünden sorulur.

5- 4342 sayılı Kanun kapsamında kalıp kalmadıkları ilgili tarım ve köyişleri il müdürlüğünden sorulur.

6- Milli Savunma Bakanlığına tahsisli taşınmazların;

- Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde kayıtlı olup olmadığı Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak ve NATO Güvenlik Yatırımları Bölge Başkanlıklarından sorulur.

- Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile ortak kullanılıp kullanılmadığına ilişkin mahallinde tutanak düzenlenir.

7- Taşınmazın 6831 sayılı Kanun kapsamında kalıp kalmadığı ilgili orman işletme müdürlüğünden, 2924 sayılı Kanun gereğince Çevre ve Orman Bakanlığı emrine geçen taşınmazlardan olup olmadığı il çevre ve orman müdürlüğünden sorulur.

8- Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlardan meydan işletmeciliği için Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmakta olanların Hazine adına tescil edilmesi ilgili kadastro müdürlüğünden yazı ile istenir.

9- Bedelsiz devir talepleri Bakanlıkça değerlendirildiğinden, Bakanlığa gönderilecek yazıya yukarıda belirtilen bilgi ve belgeler ile Yönergenin 53 üncü maddesinde belirtilen belgeler eklenir.

10- Taşınmazların bedelsiz devrine ilişkin Bakanlığın uygun görüş yazısı üzerine Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü adına tapuya tescili için defterdarlıkça MEOP’tan yararlanılarak ilgili tapu müdürlüğüne ferağ yazısı yazılır ve tapu kaydına “Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün kuruluş amaçları dışında kullanılamaz.”

şerhinin konulması istenir.

11- Taşınmazların ferağ işlemleri Yönergenin 59 uncu maddesine göre tamamlanır.

12- Yapılacak devir ve tescil işlemleri ile diğer işlemler için Hazinece vergi, resim ve harç ödenmez.

5283 sayılı Kanuna göre bedelsiz devir işlemleri

MADDE 187- 5283 sayılı Kanuna göre Sağlık Bakanlığınca yapılan talepler evrak ve MEOP kayıtlarına işlenir ve Bakanlıktan alınacak talimata göre işlem sonuçlandırılır.

5393 sayılı Kanuna göre bedelsiz devir işlemleri

MADDE 188- 5393 sayılı Kanuna göre belediye başkanlıklarınca yapılan talepler, MEOP’ta evrak ve devir modülüne işlenir. Bakanlığa gönderilmeden önce aşağıdaki işlemler yapılır ve Bakanlıktan alınacak talimata göre işlem sonuçlandırılır.

1- Talep edilen taşınmazların dolgu imar planı, ölçekli krokisi ve dolgunun belediye tarafından yapıldığına ilişkin belgeler ilgili belediye başkanlığından yazı ile istenir.

2- Taşınmazların fiili ve kullanım durumları mahallinde tespit edilir ve tutanak düzenlenir.

3- Taşınmazlara ilişkin Bakanlığın uygun görüş yazısı üzerine, dolgu alanları mücavir alan sınırları dikkate alınarak ilgili belediyelerin tasarrufuna geçer. Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ise dolgu alanları, hangi ilçe belediyesi sınırları içinde olduğuna bakılmaksızın büyükşehir belediyelerinin tasarrufuna bırakılır ve yazı ile ilgili belediyelere bildirilir.

4- Belediyelerin tasarrufuna bırakılan yerlerin, 3621 sayılı Kanun ile Uygulama Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı yılda bir kez mahallinde kontrol edilir ve tutanak düzenlenir.

5- Belediyelerin kullanım talepleri Bakanlıkça değerlendirildiğinden, Bakanlığa gönderilecek yazıya yukarıda belirtilen bilgi ve belgeler eklenir.

6- Aşağıdaki durumların varlığı halinde talepler Bakanlığa gönderilmeden, taleplerin sonra değerlendirilebileceği ilgili belediyelere İdarece yazı ile bildirilir.

a) Dolgu vasıflı olmakla birlikte bir kamu hizmetine tahsisli olan veya kiraya verilenler ile üzerinde kullanım izni tesis edilen yerlerin sözleşmelerinde öngörülen süre sonunda taleplerin değerlendirilebileceği,

b) Belediyelerin tasarrufuna bırakılması gereken ancak, Bakanlıkça gelirin paylaşımı esasına dayalı olarak belediyelere kiraya verilen alanların kira sözleşmelerinin, bu alanlarla sınırlı olmak üzere, talepleri halinde feshedildikten sonra taleplerinin değerlendirileceği.

2981 sayılı Kanuna göre bedelsiz devir işlemleri MADDE 189-

2981 sayılı Kanuna göre il özel idaresi ve belediye başkanlıklarınca yapılan bedelsiz devir talepleri MEOP’ta evrak ve devir modülüne işlenir ve aşağıdaki işlemler yapılır.

Outline

Benzer Belgeler