• Sonuç bulunamadı

İlgili tapu ve kadastro müdürlüğünden tapu bilgileri (beyan ve şerhleri ile beraber) ve kadastro tutanakları temin edilerek taşınmazın öncesi itibariyle Hazine ile ilişiği olmayan,

MADDE 62- 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin son fıkrası uyarınca yapılacak satış (Serbest Bölge ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kurulmak üzere yapılacak satışlar ile

2- İlgili tapu ve kadastro müdürlüğünden tapu bilgileri (beyan ve şerhleri ile beraber) ve kadastro tutanakları temin edilerek taşınmazın öncesi itibariyle Hazine ile ilişiği olmayan,

kazandırıcı zamanaşımı (zilyedlik) yoluyla edinilebilecek iken 26/7/1972-9/10/1987 tarihleri arasında mülga 2613 ve 766 sayılı Kanunlardaki miktar sınırlamaları nedeniyle Hazine adına tescil edilen yerlerden olup olmadığı araştırılır.

3- 4072 sayılı Kanun kapsamında kalan taşınmazların devir işlemleri sonuçlandırılmadan ihale ile satış işlemleri yapılmaz.

a) Kanunun uygulama alanı dışında kalan taşınmazların belirlenmesi

1- Taşınmazların 4072 sayılı Kanun kapsamında kalıp kalmadığı Yönergenin 49 uncu maddesinin 1, 4, 7, 8 ve 9 uncu fıkrasında belirtildiği şekilde araştırılır ve ayrıca aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan da sorulur.

2- 3402 sayılı Kanuna göre kadastrosu yapılan taşınmazlardan olup olmadığı MEOP kayıtlarından ve ilgili tapu müdürlüğünden araştırılır.

3- Herhangi bir nedenle Hazine mülkiyetinden çıkmış taşınmazlardan olup olmadığı MEOP ve arşiv kayıtlarından araştırılır.

4- Üzerinde sınırlı aynî hak kurulan taşınmazlardan olup olmadığı MEOP ve arşiv kayıtlarından araştırılır.

5- Deniz kıyı kenar çizgisine 1.000 metre, tabiî ve sun'î göl kıyı kenar çizgisine 300 metreden az mesafede bulunup bulunmadığı mahallinde tespit ve ölçümler de yapılarak araştırılır.

6- Sayılanların dışında kalan, ancak özel nitelikli başka kanunların kapsamı içinde bulunması nedeniyle, bu yasalar tarafından öngörülen amaçlarda kullanılması zorunluluk gösteren taşınmazlardan olup olmadığı araştırılır.

7- 3402 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin (B) bendinde belirtilen yerlerden olması sebebiyle, miktar fazlası olarak tapu siciline tescil edilmemesi gerekirken, herhangi bir sebeple Hazine adına tescil edilmiş olan yerlerden olup olmadığı MEOP kayıtlarından ve ilgili tapu müdürlüğünden araştırılır.

b) Devredilebilecek taşınmaz miktarı

1- Bir kişinin 4072 sayılı Kanundan yararlanarak devrini isteyebileceği taşınmaz miktarının tespitinde daha önceden 2613 ve 766 sayılı Kanunlara dayanılarak senetsizden adına tescil edilen miktarlar göz önünde tutulur.

2- Tapulama ve kadastro tutanakları incelenir.

3- Tapu ya da kadastro müdürlüklerinde tutulan defterlere bakılır.

4- Yukarıda yapılan incelemeler sonucunda başvuran kişinin bir tapulama bölgesinde senetsizden edindiği taşınmaz miktarı saptanır.

5- Saptanan bu miktarlar da dâhil olmak üzere, 3402 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen sulu arazide toplam 40 dönüme, kuru arazide ise toplam 100 dönüme kadar taşınmaz verilir.

6- İfraz işlemi sırasında 3194 sayılı Kanun ve Yönetmeliklerindeki sınırlayıcı hükümler uygulanmaz. Ancak; devredilecek taşınmaz tarım arazisi ise 5403 sayılı Kanun hükümleri dikkate alınarak, ifraz hak sahipleri tarafından yaptırılır. İfrazın mümkün olmaması halinde talepler reddedilir.

c) Kanundan yararlanacak olanlar

1- 4072 sayılı Kanun kapsamında başvuruda bulunan kişilerden nüfus kayıt örneği, veraset ilamı veya vukuatlı nüfus kayıt örneği istenerek, 2613 ve 766 sayılı Kanunlar uygulanırken miktar fazlası olarak Hazine adına kaydedilen taşınmazın kadastro veya tapulama tutanağına göre zilyedi veya mirasçısı olup olmadığı araştırılır.

2- Miktar fazlası kesintisi yapılan taşınmazı satış, bağış, trampa vb. yollarla sonradan edinen malikler 4072 sayılı Kanundan yararlandırılmazlar.

3- Zilyedin veya mirasçının birden fazla olması durumunda, başvuranın, kendisi dışında diğerleri adına da hareket etmesi halinde, temsil yetkisi olup olmadığı hususu noter onaylı vekâletnameye bakılarak kontrol edilir. Temsil etmiyor ise, sadece başvuran kişinin hissesine ilişkin işlemler yapılır ve başvurmayanların hisseleri de Hazine mülkiyetinde bırakılır.

4- Terekeye mümessil atandığı durumlar haricinde, mirasçı birden fazla ise yukarıda açıklandığı şekilde ve veraset belgesindeki miras hisseleri oranında işlem yapılır.

ç) Bedelin hesaplanması, ödenmesi ve tescil

1-Miktar fazlalığının devir bedeli bu Yönergenin 65 inci maddesinin (2/d,e) bentlerine göre tespit, tahsil ve tescil edilir.

4071 ve 4072 sayılı Kanunlara göre Bakanlığa gönderilecek bilgiler

MADDE 67 - 4071 ve 4072 sayılı Kanunlara göre satılan taşınmazların satış bedeline ilişkin peşinatın tahsil edilmesinden sonra, aylık olarak form doldurulur, il ve ilçe genelinde satılan taşınmazların adedi, yüzölçümü ve satış bedelinin toplamları ilde birleştirilmek suretiyle, ocak ve temmuz aylarında Bakanlığa tek liste halinde gönderilir.

2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 30 uncu maddesine göre satış MADDE 68 –

1- Kamu kurum ve kuruluşlarınca talep edilecek taşınmazların satışının mümkün olup olmadığı Yönergenin 49 uncu maddesine göre tespit edilir.

2- Satışa konu taşınmazın tahsisli olması durumunda, öncelikle tahsisli olduğu İdarenin uygun görüşü alınarak tahsisi kaldırılır. Tahsisin kaldırılmasının uygun görülmemesi halinde durum talep sahibi kamu kurum ve kuruluşuna bildirilir.

3- Taşınmazın bir kısmının talep edilmesi halinde, 4706 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca, bu kısım ifraz edilerek müstakil parsel olarak tescil edilir. Ancak; satışı talep edilen taşınmaz tarım arazisi ise 5403 sayılı Kanun hükümleri dikkate alınarak, ifraz hak sahipleri tarafından yaptırılır. İfrazın mümkün olmaması halinde talepler reddedilir.

4- İlgili belediyesinden taşınmaza ilişkin imar planları istenerek, imar planında satış amacına uygun olarak ayrılıp ayrılmadığı araştırılır.

5- Plansız alanda kalan veya imar planında başka amaca ayrılan taşınmazların, imar planının yapılması veya değiştirilmesi durumunda satış işleminin yapılabileceği talep sahibi kamu kurum ve kuruluşuna bildirilir.

6- Köy sınırları içerisinde köy tüzel kişiliklerinin veya plansız alanda trafo, direk (pilon), elektrik ve gaz dağıtım merkezi gibi imar planı gerektirmeyen yerlerde ilgili kurum tarafından talep edilen taşınmazların satışında plan şartı aranmaz.

7- Satışa konu taşınmazın bedeli, Yönergenin 7 inci maddesi uyarınca oluşturulan komisyonca, “Değerleme İşlemleri” kısmına göre tespit edilir.

8- Talepte bulunan kamu idaresine, satışın uygun görüldüğü ve tespit edilen satış bedeli yazı ile bildirilir.

9- Satış işlemlerinde, 2942 sayılı Kanunda belirtilen sürelere dikkat edilir.

10- Taşınmazın satış işlemi sırasında, tapu kütüğüne 2942 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin son fıkrasında belirtilen hususlarda şerh konulması, ilgili tapu müdürlüğünden yazı ile istenir.

11- Satışın uygun görüldüğüne ilişkin izin yazısının talepte bulunan idareye tebliğinden sonra, bu idare bedele ilişkin dava açmış ise ilgili defterdarlık veya malmüdürlüğünce dava takip edilir ve sadece bedele ilişkin mahkeme kararının temyiz edilip edilmeyeceği hususu 4353 sayılı Kanun hükümlerine göre değerlendirilir.

12- Satış işlemlerinde tereddüt edilen hususlarda Bakanlıktan alınacak cevaba göre işlem yapılır.

13- Bedeli, 2886 sayılı Kanunun 76 ncı maddesi gereğince yılı bütçe kanununun (İ) cetvelinde tespit edilen parasal sınırı aşan taşınmaza ilişkin devir talepleri Bakanlıkça sonuçlandırılır.

14- Belediyelerin devir talepleri parasal sınırlara bakılmaksızın Bakanlığa intikal ettirilir ve alınacak talimata göre işlem yapılır.

4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa göre satış MADDE 69–

1- 4562 sayılı Kanuna göre oluşturulan organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğince veya müteşebbis heyetin tek iştirakçisinin bulunması durumunda yüzde yüz (% 100) iştirak payına sahip tüzel kişilikçe satış talebinin yapılması gerektiğinden, müteşebbis heyet kuruluş protokolü veya ana sözleşmesi istenerek gerekli araştırma yapılır.

2- Sanayi ve ticaret il müdürlüğünden “Organize Sanayi Bölgesi Yer Seçimi Komisyonunca” kesinleşmiş yer seçimi raporu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca organize sanayi bölgesi sınırlarını belirten planları istenir ve talep edilen taşınmazların bu sınırlar içerisinde kalıp kalmadığı kontrol edilir.

3- Sanayi ve ticaret il müdürlüğünden organize sanayi bölgesi sınırlarını belirten planların temin edilememesi halinde ilgili belediyesinden istenir ve talep edilen taşınmazların bu sınırlar içerisinde kalıp kalmadığı kontrol edilir.

4- Satış bedeli, 492 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde yer alan harca esas değer üzerinden hesaplanır.

5- Satış talepleri parasal sınırlara bakılmaksızın Bakanlıkça değerlendirilir. Bakanlığa gönderilecek yazıya aşağıdaki bilgi ve belgeler eklenir;

a) Yönergenin 53 üncü maddesinde belirtilen bilgi ve belgeler,

b) İlgili kurumca onaylanmış organize sanayi bölgesinin sınırlarını gösteren ve üzerinde talep konusu taşınmazların mülkiyet sınırları işaretlenmiş ve onaylanmış kroki, talep yazısı ve ekleri,

c) Temin edilmiş ise bu maddenin 2 ve 3 üncü fıkrasında belirtilen planlar, ç) Valilik (defterdarlık) görüşü.

15/6/1987 Tarihli ve 3385 Sayılı Küçük Sanayi Bölgeleri İçinde Devletçe İnşa Edilmiş Örnek Sanayi Sitesi İş Yerlerinin Mülkiyetinin Devredilmesine Dair Kanununa göre satış

MADDE70–

1- Talep sahiplerinin en az beş yıl süre ile kiracı olup olmadığı MEOP kayıtlarından ve

Outline

Benzer Belgeler