• Sonuç bulunamadı

BİRİNCİ BÖLÜM İdari Dava İşlemleri

6- Savunma dilekçesinde “Ekler” bölümünün yazılması

Bu maddede belirtildiği şekilde hazırlanan savunma dilekçesinin alt kısmına “Ekler”

bölümü açılarak, dilekçede numara verilerek sayfa sayısı belirtilen belgeler, numara sırasına göre tarih ve sayısı ile sayfa sayısı belirtilmek suretiyle bu bölüme yazılır.

Savunma hazırlanırken dikkat edilecek süreler

MADDE 301- Savunma vermek için genel süre otuz gün olduğundan savunma hazırlanırken bu süre mutlaka dikkate alınır ve savunma için gerekli bilgi ve belgelerin temini için gereken yazışmalar bu süre içerisinde yapılır. Ayrıca,

1- Ara kararla özel süre verilmişse öncelikle bu süre dikkate alınır.

2- Savunma için gerekli bilgi ve belgelerin temini için mahkemece verilen süre yeterli görülmezse, ilgili mahkemeden savunma verme süresi içerisinde otuz günü geçmemek üzere bir defaya mahsus olmak üzere süre uzatımı (ek süre) istenilir.

3- Karşı tarafın savunma dilekçemize cevap dilekçesi üzerine, bu cevap dilekçesinin İdareye tebliğinden itibaren otuz gün içerisinde,

a) Dava dilekçesinde belirtilen hususların dışında iddia edilen farklı hususlar varsa, bu iddiaların belirtildiği,

b) Birinci savunma dilekçemize ilave olarak belirtilmesi gereken hususlar varsa, bu hususların belirtildiği,

cevaba cevap (ikinci savunma) dilekçesi örneğe uygun şekilde hazırlanarak ilgili mahkeme kalemine teslim edilir.

Yetki

MADDE 302-

İdari davaların açılması ve idare aleyhine açılan bu tür davaların takip ve savunması daire amirlerine aittir.

Duruşma MADDE 303-

1- Danıştay ile idare ve vergi mahkemelerinde açılan iptal ve 2577 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen ve aynı Kanunun ek 1 inci maddesinde açıklanan şekilde artırılarak tespit edilen tutarı aşan tam yargı davaları ile tarh edilen vergi, resim ve harçlarla benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezaları toplamı aynı tutarı aşan vergi davalarında, temyiz ve itirazlarda gerekiyorsa dava dilekçesi ile cevap ve savunmalarda duruşma yapılması istenilir.

2- Duruşma davetiyesi, duruşma gününden otuz gün önce tebliğ edilmesi gerektiğinden, bu süreden daha az süre kalacak şekilde İdareye tebliğ edilmişse, gerekli görülüyorsa ilgili mahkemeye bu süreye itiraz dilekçesi verilir.

3- Duruşmalarda, İdareyi ve Hazineyi temsilen (itiraz ve temyiz hariç) Hazine avukatları katılırlar, ancak İdarece, Hazine Avukatı ile birlikte duruşmaya iştirak etmesi için bir memur görevlendirilir. Bakanlığın taraf olduğu durumlarda memur görevlendirilmesi Bakanlık talimatına göre yapılır.

Yürütmenin durdurulması

MADDE 304- Danıştay’da veya idari mahkemelerde dava açılması, dava edilen idari işlemin yürütülmesini durdurmayacağından, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulması talep edilir.

1- Yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararlara karşı, 306 ıncı maddede belirtildiği şekilde kararın tebliğini izleyen günden itibaren yedi gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere itiraz edilir.

2- Yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların icaplarına göre İdare, Yönergenin 305 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtildiği şekilde işlem tesis eder.

3- Vergi mahkemelerinde, vergi uyuşmazlıklarından doğan davaların açılması, tarh edilen vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümlerin ve bunların zam ve cezalarının dava konusu edilen bölümünün tahsil işlemlerini durdurur. Ancak, 2577 sayılı Kanunun 26 ncı maddenin 3 üncü fıkrasına göre işlemden kaldırılan vergi davası dosyalarında tahsil işlemi devam eder. Bu şekilde işlemden kaldırılan dosyanın yeniden işleme konulması ile ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine yapılan işlemlerle tahsilat işlemlerinden dolayı açılan davalar, tahsil işlemini durdurmaz. Bunlar hakkında yürütmenin durdurulması istenebilir.

Kararların sonuçları ve uygulanması MADDE 305-

1-Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar yeterince açık değilse, yahut birbirine aykırı hüküm fıkralarını taşıyorsa, İdarece kararın yerine getirilmesine kadar (kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde) açıklama (tavzih) dilekçesi hazırlanır ve ilgili mahkemeden kararın açıklanması veya aykırılığın giderilmesi istenir. Açıklama dilekçeleri karşı taraf sayısından bir fazla olarak düzenlenir.

2- İdare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.

3- Mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre, gecikilmeksizin kararın tebliğinden başlayarak otuz gün içerisinde İdarece işlem tesis edilir veya eylemde bulunulur. Ancak, haciz veya ihtiyati haciz uygulamaları ile ilgili davalarda verilen kararlar hakkında, bu kararların kesinleşmesinden sonra İdarece işlem tesis edilir.

4- Davacı olduğumuz ve lehimize sonuçlanan mahkeme kararlarına göre işlem tesis edilmemesi, eylemde bulunulmaması veya mahkeme kararlarının otuz gün içinde kamu görevlilerince kasten yerine getirilmemesi durumlarında; ilgili idareye (davalı idare) mahkeme kararının yerine getirilmesi, aksi takdirde Danıştay ve ilgili idari mahkemede maddi ve manevi tazminat davası açılacağı veya kararı yerine getirmeyen kamu görevlisi aleyhine tazminat davası açılacağı İdarece yazı ile bildirilir.

5- Davalı olduğumuz ve aleyhimize sonuçlanan mahkeme kararlarına göre, İdarece işlem tesis edilmemesi, eylemde bulunulmaması veya mahkeme kararlarının otuz gün içinde kamu görevlilerince kasten yerine getirilmemesi durumlarında, tazminat veya gecikme faizi ödenmesi söz konusu olacağı için kararların infazına ve uygulanma süresine dikkat edilir.

6- Tam yargı davaları hakkındaki kararlardan belli bir miktarı içerenler genel hükümlere (2004 sayılı Kanuna) göre infaz ve icra olunur.

7- Temyiz veya itiraz yoluna başvurulmuş olması, hakim, mahkeme veya Danıştay kararlarının yürütülmesini durdurmaz.

Kararlara karşı başvuru yolları

MADDE 306- Temyiz ve itiraz aşağıda belirtildiği şekilde yapılır ve hazırlanacak dilekçelerde ayrıca, davanın esas numarası, karar numarası ve mahkeme kararının tarihi belirtilir

1- İtirazlar

a) Yürütmenin durdurulması istemleri hakkında verilen kararlara karşı; kararın tebliğini izleyen günden itibaren yedi gün içinde (bu süre çalışmaya ara verme süresinden etkilenmez) bir defaya mahsus olmak üzere dilekçe ile aşağıda belirtilen mahkemelere itiraz edilir. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.

- Danıştay dava dairelerince verilmişse konusuna göre İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurullarına,

- Bölge idare mahkemesi kararlarına karşı en yakın bölge idare mahkemesine,

- İdare ve vergi mahkemeleri ile tek hakim tarafından verilen kararlara karşı bölge idare mahkemesine,

- Çalışmaya ara verme süresi içinde ise idare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararlara en yakın nöbetçi mahkemeye veya kararı veren hakimin katılmadığı nöbetçi mahkemeye.

b) Mahkemece ilk inceleme üzerine; davalı İdarenin savunması ve ara kararın cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına dair karar verilmiş ise verilen bu yürütmeyi durdurma kararlarına karşı itiraz edilemez.

c) İdare ve vergi mahkemelerinin 2577 sayılı Kanunun 45 inci maddesinde sayılan hususlardan kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili olarak verdikleri nihaî kararlar ile tek hâkimle verilen nihaî kararlara karşı (başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi), bu kararların İdareye tebliğinden itibaren otuz gün içinde mahkemelerin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine itiraz edilir.

- İtiraz, aşağıda temyiz fıkrasında açıklanan şekil ve usullere göre yapılır.

- Bölge idare mahkemesinin kararları kesin olduğundan bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulamaz, ancak, bu kararlara karşı gerek görülmesi halinde, bir defaya mahsus olmak üzere kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içinde bölge idare mahkemesi nezdinde bu maddenin 5 inci fıkrasında belirtildiği şekilde karar düzeltme isteminde bulunulur.

ç) Mahkemece seçilen bilirkişilere karşı, gerek görülmesi halinde buna ilişkin ara kararın İdareye tebliğ tarihinden itibaren üç gün içerisinde ilgili mahkeme nezdinde itiraz edilir.

d) Bilirkişi veya bilirkişi kurulu raporuna karşı, gerek görülmesi halinde bu raporun İdareye tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde dilekçe ile ilgili mahkeme nezdinde itiraz edilir.

e) Bağlantı isteminin reddi kararına karşı, gerek görülmesi halinde bu kararın İdareye tebliğinden itibaren onbeş gün içerisinde aşağıdaki mercilere başvuruda bulunulur.

- Aynı yargı çevresindeki mahkemeler için o yer bölge idare mahkemesine,

- 2577 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarındaki durumlarla ilgili davalar için Danıştay’a,

f) Görevlilik kararına karşı idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıkları hakkında bölge idare mahkemesi nezdinde itiraz edilir.

2- Temyiz

a) Aşağıdaki durumlarda Danıştay’a temyiz için dilekçe ile başvurulur. Ancak, ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’da açılan davalarda verilen kararlar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda temyiz edilir.

- Kararı veren mahkeme görev ve yetkisi dışında bir işe bakmış ise (görev ve yetki yönünden), karar hukuka aykırı olarak karar verilmişse (esas yönünden) veya kararda usul hükümlerine uyulmamışsa (usul yönünden) kararın bozulması istenir.

- Kararda maddi hata (yanlışlık) varsa, bu yanlışlığın düzeltilerek kararın onanması istenir.

- İdare lehine verilen mahkeme kararlarında avukatlık ücreti ve yargılama giderlerine hükmedilmemesi durumunda bu hususa yer verilmesi istenir.

b) Özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde, Danıştay dava daireleri ile idare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarına karşı, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi bu kararların yürütülmesinin durdurulması istemli olarak tebliğ tarihini izleyen otuz gün içinde temyiz edilir.

c) Kararı karşı taraf temyiz ediyorsa mahkemece karşı tarafın temyiz dilekçesinin İdareye tebliğinden itibaren otuz gün içerisinde İdarece temyize cevap dilekçesi hazırlanır Bu dilekçeyle temyiz isteminde de bulunulur.

ç) Kararı İdare temyiz ediyorsa, kararın İdareye tebliğinden itibaren otuz gün içerisinde İdarece temyiz dilekçesi hazırlanır.

d) İdarece hazırlanan temyiz dilekçesinin ve temyize cevap dilekçesinin “İstem ve Sonuç” bölümünde; duruma göre kararın onanması, kısmen onanması, düzeltilerek onanması veya bozulması istenir.

e) İdare ve vergi mahkemelerinin itiraz yolu açık olan kararları (tek hakimle verdiği kararlar) temyiz edilmez.

f) Temyiz dilekçeleri, ilgisine göre kararı veren mahkemeye veya Yönergenin 300 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen mercilere verilir.

g) İdarece temyiz dilekçesi verilirken, yargılama giderlerinin tamamının ödenmesi gerektiğinden, Yönergenin 308 inci maddesine göre işlem yapılır.

ğ) Mahkemece verilen ısrar kararı; davanın konusuna göre Danıştay İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulunda temyiz edilir.

h) Kararın bozulması, kararın yürütülmesini kendiliğinden durdurur.

Outline

Benzer Belgeler