• Sonuç bulunamadı

SEKİZİNCİ KISIM Mülkiyet Hakkı İşlemleri

2- Gözlemci personel görevlendirilmesi

a) İdarece kadastro bölgelerinde gözlemci olarak çalışmak üzere varsa teknik eleman yoksa milli emlaktaki görev süresi, mevzuat bilgisi, Hazine hukukunu korumaktaki tecrübesi gibi konular dikkate alınarak bir millî emlâk uzmanı veya memuru görevlendirilir.

b) Kadastro bölgesinde birden fazla ekibin görev yapması halinde her ekip için bir personel görevlendirilir.

c) Millî emlâk uzmanı veya memuru sayısının yetersizliği halinde gözlemci olarak görev yapacak yeteri kadar memur diğer maliye memurları arasından ilde defterdar, ilçede malmüdürü tarafından seçilerek görevlendirilir.

ç) Taşınmazların sınırlandırılması çalışmalarına gözlemci olarak katılması uygun görülen personel veya personellerin isimleri yazı ile kadastro müdürlüğüne bildirilir.

d) Görevlendirilecek gözlemci memura, birinci fıkraya göre oluşturulan taşınmazlara ilişkin belge ve bilgilerin yer aldığı klasör ve liste İdarece imza karşılığı verilir.

Kadastro tespitleri sırasında yapılacak işlemler MADDE 199-

1- Görevlendirilen personel tapulu taşınmazların sınırlandırılmasında aşağıda belirtilen hususlara dikkat eder.

a) Hazine hukukunun korunması açısından Hazineye ait tapu kayıtlarının zemine uygulanması hususunda azami gayret ve hassasiyetin gösterilip gösterilmediğine,

b) Şahıslara ait tapu kayıtları harita, plan ve krokiye dayanmakta ve bunların yerlerine uygulanması mümkün bulunmakta ise bu sınırlara itibar edilip edilmediğine,

c) Şahıslara ait tapu kayıtları sınırları içinde kalan yerler hak sahibi tarafından kullanılıyor ve harita, plân ve krokiye dayanmayan belgelerde ve tapu kaydında belirtilen sınırlar zemine uygulanıyor ise bu kayıt ve belgelerde gösterilen sınırlara itibar edilip edilmediğine,

ç) Diğer taraftan şahıslara ait tapu kayıtlarının, harita, plân ve krokiye dayanmayan kayıt ve belgelerde belirtilen sınırları değişebilir ve genişletilmeye elverişli nitelikte ise sınıra mı, yoksa bu kayıt ve belgelerde belirtilen miktara mı itibar edildiğine,

d) Mer'a, harman yeri, bataklık, hendek, dağ, tepe, bayır, firarî ve metegayyip eşhastan kalan yerler, yaylak, kışlak, öz, şif (hendeğin genişi), cebel (dağ), azmak, bulak (çeşme), kofalık, höyük, tump (iki taşınmaz arasındaki toprak yığıntısı), göl, akarsu, deniz kıyıları, dere, çay, çalılık, büklük (akarsu kıyısındaki ağaçlık), çorak, orman, Hazine arazisi gibi değişebilir ve genişletmeye elverişli yerlere sınır teşkil eden şahıslara ait yerlerin tespiti sırasında Hazine hukukunun korunmasında gerekli dikkatin ve özenin gösterilip gösterilmediğine,

e) Hazine tarafından özel kanun hükümlerine göre değişmez ve genişlemeye müsait olmayan sınırlarla miktar üzerinden satılan, tefviz veya tahsis veya parasız dağıtılan taşınmazlarda miktar fazlası var ancak, taşınmazla birlikte kullanılmıyorsa veya satış, tahsis ve dağıtım tarihinden itibaren on yıllık süre geçmemiş ise miktar fazlasının Hazine adın tespit edilip edilmediğine,

f) 3402 sayılı Kanunun 46 ncı maddesine göre zilyetleri adına tespit gören taşınmazın, Hazine adına tapu kütüğüne kaydedildiği tarihten önce taşınmazı çekişmesiz ve aralıksız en az yirmi yıldan beri zilyetliğinde bulundurduğunu tanık, bilirkişi beyanı ya da belgelerle ispat edip etmediğine,

g) Şahıslara ait tapuda kayıtlı taşınmazlara miras nedeniyle vaziyet edenlerin (El koyan) gerçekten mirasçı olup olmadıklarının araştırılıp, tespit sırasında bu hususun dikkate alınıp alınmadığına,

2- Görevlendirilen personel tapusuz taşınmazların sınırlandırılmasında aşağıda belirtilen hususlara dikkat eder.

a) Zilyetlikle şahıslar adına tespit edilen taşınmazın; orta malları, hizmet malları, orman ve Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup da bir kamu hizmetine tahsis edilen yerler ile kanunları uyarınca Devlete kalan taşınmazlardan olup olmadığına,

b) Taşınmaz üzerindeki zilyedliğin Yönergenin 198 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin dört, beş ve altıncı alt bendlerinde belirtilen araştırmalar sonucunda;

-Zilyedliğin dava yoluyla kesildiği veya ara verildiği, -En az yirmi yıldan beri malik sıfatıyla sürdürülmediği

anlaşılıyor ise, bu durumların tesbit esnasında dikkate alınıp alınmadığına,

c) Aynı çalışma alanı içinde bir kişi adına; toplam yüzölçümü sulu toprakta 40, kuru toprakta ise, 100 dönümden (40 ve 100 dönüm dahil) fazla taşınmaz tespit edilip edilmediğine,

ç) Eğer aynı kişiye aynı çalışma alanı içerisinde bir üst bentte belirtilen miktarları aşan kısımlar için tespit yapılmış ise, aşağıda belirtilen belgelerin ibraz edilip edilmediğine,

1- 31/12/1981 tarihine veya daha önceki tarihlere ait vergi kayıtları, 2- Tasdikli irade suretleri ile fermanlar,

3- Muteber mütevelli, sipahi, mültezim temessük veya senetleri,

4- Kayıtları bulunmayan tapu veya mülga hazinei hassa senetleri veya muvakkat tasarruf ilmuhaberleri,

5- Tasdiksiz tapu yoklama kayıtları,

6- Mülkname, muhasebatı atika kalemi kayıtları, 7- Mubayaa, istihkâm ve ihbar hüccetleri,

8- Evkaf idarelerinden tapuya devredilmemiş tasarruf kayıtları.

d) 3402 sayılı Kanunun 17 nci maddesine göre zilyedi adına tespit edilemeyen taşınmazların Hazine adına tespit edilip edilmediği,

3- Görevlendirilen personel kadastro çalışmaları sırasında, çalışma alanındaki Hazine ve Hazine ile ilişkili taşınmazların ne şekilde tedavül gördüğünü, Hazineye ait zemine uygulanamayan tapu kayıtlarını bir tutanakla tespit eder ve bu tutanağı, taşınmazla ilgili dosyaya koyar ve İdareye bilgi verilir.

Kadastro tespitleri sırasında itiraz

MADDE 200- Kadastro tespitleri sırasında itirazlar, aşağıda belirtildiği şekilde yapılır.

1- Kadastro tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren kadastro ekibinin çalışma alanında parsellerin sınırlandırma ve tespit işlerini bitirdiğine ve ölçülecek taşınmaz mal kalmadığına ilişkin tutanağın düzenleneceği ana kadar, yukarıda belirtilen esaslara aykırı olarak yapılan tespitlere gözlemci memurların bildirimi üzerine, İdare tarafından kadastro teknisyenliğine veya kadastro müdürlüğüne itiraz edilir.

2- İtiraz yapılırken, itirazın sadece uygulanan belgelerin geçerliliği hakkında yapılabileceği ve bir belgeye dayanmayan itirazların incelenmeyeceği hususu göz önünde bulundurularak, itiraz yazısına, taşınmazın durumuna ve itirazın konusuna göre gerekli belgeler eklenir.

3- Kadastro tespitleri sırasında Hazine taşınmazlarının ne şekilde tedavül gördüğü ile hangi taşınmaz malların tespitine itiraz edildiğine ilişkin olarak gözlemci memur tarafından

düzenlenecek bir rapor, kadastro çalışma alanında işlerin bitimini izleyen üç gün içerisinde İdareye verir.

4- İdarece bu rapor incelenir ve itiraz edilmesi gerektiği halde itiraz edilmeyen taşınmazlar hakkında dava açmak üzere askı cetvellerinin ilan edilmesi beklenir.

İlan süresi içerisinde dava açılması

MADDE 201- Kadastro müdürlüğünce askıya çıkarılan ilan cetvelinin bir örneği İdareye geldikten sonra ilan süresi içerisinde aşağıdaki işlemler yapılır.

1- Öncelikle tespitlerine itiraz edilen taşınmazlar için kadastro komisyonunca Hazinenin itirazı doğrultusunda tespit yapılıp yapılmadığına bakılır.

2- Hazinenin itirazı doğrultusunda tespit yapılmışsa bu durumda herhangi bir işlem yapılmaz ve tespitin bu şekilde kesinleşmesi beklenir.

3- İdarece, ilanların incelenmesi sonucunda kadastro komisyonu tarafından Hazine aleyhine tespiti yapılan taşınmazlar ile itiraz edilmesi gerektiği halde itiraz edilmediği anlaşılan taşınmazlar belirlenir.

4- Otuz günlük askı ilan süresi içerisinde kadastro mahkemesinde “tespite itiraz davası” açılması için muhakemat müdürlüğü veya Hazine avukatlığına yazı yazılır ve gerekli bilgi ve belgeler bu yazıya eklenir.

Kadastro tutanaklarının kesinleşmesinden sonra yapılacak işlemler

MADDE 202- Askı ilan süresi içerisinde dava açılmayarak kadastro müdürü tarafından onaylanarak kesinleşen tutanaklar ile kadastro mahkemesinin kesinleşmiş kararları ile ilgili olarak İdarece aşağıdaki işlemler yapılır.

1-İlgili tapu müdürlüğünden kesinleşip tapu kütüğüne kaydedilen Hazine ile ilgili taşınmazların tapularının bir örneği yazı ile istenir.

2- Tapu senedindeki bilgiler öncelikle MEOP taşınmaz modülüne işlenir ve taşınmaz numarası alınarak her taşınmaz için açılacak dosyasına tapunun bir örneği takılır.

3- Askı ilanlarının kesinleşmesinden itibaren on yıllık zaman aşımı süresi dikkate alınarak aşağıdaki şekilde işlem yapılır.

a) 3402 sayılı Kanun ve diğer kanunlar gereğince Hazine adına tespit ve tescil edilmesi gerekirken başka kişiler adına tespit ve tescil gören taşınmazların bir listesi oluşturulur.

b) Bu listedeki taşınmazların değeri bu Yönergenin “Değerleme İşlemleri” kısmında belirtildiği şekilde hesaplanır.

c) Taşınmazın değeri ve gerekli diğer bilgi ve belgelerde eklenerek bir yazı ile muhakemat müdürlüğü veya Hazine avukatlığından ilgili hukuk mahkemelerinde “tapu iptali ve tescil davası” açılması istenir.

4- Yukarıdaki listede belirtilen taşınmazlar MEOP’ un taşınmaz modülüne ilişikli taşınmaz olarak kaydedilir. Dava açıldıktan sonra MEOP “Adli davalar” modülüne de işlenir.

5- Hazine tarafından açılan veya Hazine aleyhine açılan tapu iptali ve tescil taşınmazın mahalline gidilerek “İdari Tahkikat Tutanağı” tutularak muhakemat müdürlüğü veya Hazine avukatlığına gönderilir ve bir örneği dosyasına konulur.

Uygulanamayan tapu kayıtları

MADDE 203- Kadastro tespitleri yapılırken Hazine adına kayıtlı olup da zemine uygulanamayan tapu kayıtları hakkında aşağıdaki işlemler yapılır.

1- Kadastro tespitleri sonrasında uygulanamayan tapu kayıtlarının listesi ve uygulama yapılamamasının nedeni kadastro müdürlüğünden yazı ile istenir.

2- Kadastro müdürlüğünden, uygulanamayan tapu kaydının bulunduğu mevkideki zilyetlikle iktisap edinilen ve sabit olmayan sınırları bulunan taşınmazların kadastro tutanakları yazı ile istenir.

3- İdarece gerekiyorsa denetmenlerden de yararlanılarak kadastro tutanakları incelenir ve mahallinde tespitler yapılarak Hazine aleyhine bir durumun olup olmadığı belirlenir.

4- Uygulanamayan bu kayıtların 3402 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi kapsamında kalması nedeniyle şahıslar adına tespit edilmiş yerlerden olup olmadığı araştırılır.

5- Dördüncü fıkrada belirlenen taşınmazlar hariç, uygulanması mümkün olup da kadastro tespiti sırasında uygulanamayan veya uygulanmayan taşınmazlar belirlendikten sonra, askı ilan süresi içerisinde durum belirlendiyse kadastro mahkemesinde, askı ilan süresinden sonra belirlendiyse ilgili hukuk mahkemelerinde dava açılması için muhakemat müdürlüğü veya Hazine avukatlığına yazı yazılır. Bu yazıda aleyhine dava açılacak şahısların isimleri ve taşınmazların bedelleri belirtilir ve ilgili bilgi ve belgeler eklenir.

6- Kısmen uygulanamayan veya uygulanmayan tapu kayıtları için de yukarıda belirtilen işlemler yapılır.

7- Bu kayıtlardan yapılan araştırmalar sonucunda dava açılmasına gerek görülmeyenlerin MEOP kayıtlarından terkini için Bakanlığa yazı yazılır ve alınacak talimata göre işlem yapılır.

Hazine taşınmazlarıyla ilgili hataların düzeltilmesi

MADDE 204- İdarenin başvurusu üzerine veya kadastro müdürlüklerince re’sen gerçekleştirilen ölçü, tersimat ve hesaplamalardan doğan hatalar nedeniyle, kadastro müdürlüklerince alınan düzeltme kararlarının İdareye bildirilmesi veya düzeltme işlemine muvafakat istenilmesi durumunda verilen yetki çerçevesince defterdarlıkça aşağıdaki işlemler yapılır.

1- Düzeltme işlemlerine karşı süresi içerisinde dava açılıp açılmayacağının belirlenmesi amacıyla yapılan düzeltme işlemi incelenir, gerektiğinde teknik eleman ve/veya denetim elemanı görevlendirilmek suretiyle inceleme yapılır.

2- Düzeltme işlemine konu taşınmazın işlem sonrasında kadastro paftasında ilk tesis kadastrosundaki sınırlarının değişmediğinin ve düzeltmeye konu hatanın ölçü (planimetre), tersimat veya hesaplamadan kaynaklandığının ve bu düzeltme işlemi sonucunda komşu taşınmazların yüzölçümünde Hazine taşınmazı aleyhine bir artış olmadığının yapılan

inceleme sonucunda anlaşılması durumunda, düzeltme işlemine muvafakat verildiği ilgili kadastro müdürlüğüne yazı ile bildirilir ve bu işleme karşı dava açılmaz. Ayrıca düzeltme işlemi kesinleştikten sonra MEOP kayıtları düzeltilir.

3- Düzeltmeye konu taşınmazın yapılan düzeltme işlemi sonrasında kadastro paftasında ilk tesis kadastrosundaki sınırlarının değiştiğinin, bu taşınmaza komşu taşınmazların yüzölçümlerinde Hazine taşınmazı aleyhine ve bu taşınmazlar lehine bir artış olduğunun anlaşılması durumunda ise; düzeltme işlemine muvafakat verilmez ve süresi içinde bu işleme karşı gerekli davanın açılması için muhakemat müdürlüğüne veya Hazine avukatlığına yazı yazılır. Taşınmaz ilçede bulunması halinde dava açılması hususunda defterdarlıktan izin alınır.

Hazine adına idari yoldan tesciller MADDE 205-

1- Kadastrosu tamamlanmış yerlerde, kadastrodan (tapulama/kadastro) önce zabıt

Outline

Benzer Belgeler