• Sonuç bulunamadı

Ecrimisilin taksitle ödenmesi talep edilmesi durumunda aşağıdaki hususlar İdarece araştırılır

İKİNCİ BÖLÜM Ecrimisil İşlemleri

1- Ecrimisilin taksitle ödenmesi talep edilmesi durumunda aşağıdaki hususlar İdarece araştırılır

a) Ecrimisil ihbarnamesinin/ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren otuz günlük sürenin geçip geçmediği (ecrimisilin kesinleşip kesinleşmediği),

b) Taksitlendirmeye konu ecrimisil bedelinin, yılı merkezi yönetim bütçe kanununun (İ) cetvelinde;

- Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ve mücavir alan sınırları içinde,

“Ankara, İstanbul ve İzmir il merkezleri” için tespit edilen bedelin,

- Diğer büyükşehir belediyesi ve mücavir alan sınırları içinde, “diğer büyükşehir belediyesi olan il merkezleri” için tespit edilen bedelin,

- Diğer belediye ve mücavir alan sınırları içinde, “diğer il merkezleri, büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçeler ve nüfusu 50.000’i geçen ilçeler” için tespit edilen bedelin,

yüzde ikisini (%2) geçip geçmediği,

c) Belediye ve mücavir alan sınırları dışında olup, köy sınırları içinde ise, yılı merkezi yönetim bütçe kanununun (İ) cetvelinde, “diğer ilçeler” için tespit edilen bedelin yüzde birini (%1) geçip geçmediği.

2- Ecrimisil bedelinin yukarıda belirtilen oranı geçmesi durumunda taksitlendirme yapılır, aksi takdirde taksit talebi reddedilerek peşin olarak tahsili sağlanır.

Ecrimisil bedellerinden pay aktarılması MADDE 282-

1- Köy sınırları içerisinde yer alan Hazine taşınmazlarının işgalcilerinden tahsil edilen ecrimisil bedellerinin yüzde beşi (%5), 442 sayılı Kanunda belirlenen görevlerde kullanılmak kaydıyla, ilgili köy tüzel kişiliğinin emanet hesabına aktarılacağı için, düzenlenen saymanlık işlem fişinin açıklama bölümünde bu köyün ismi de belirtilerek ilgili muhasebe birimine gönderilir.

2- Süresinde ödenmemesi sebebi ile vergi dairesi veya gelir servisleri tarafından tahsil edilmesi istenilen ecrimisillerden ilgili köy tüzel kişiliklerine pay verilmesi gerekenler, ait oldukları köy tüzel kişilikleri belirtilerek vergi dairesi veya gelir servislerine intikal ettirilir.

İşgalin devamı halinde ecrimisil

MADDE 283- Aşağıda belirtilen durumların tespiti halinde aksi öngörülmemiş ise ecrimisil alınır.

1- İşgal veya tasarruf edilen taşınmazın tahliyesinin herhangi bir nedenle sağlanamamış olması,

2- Kiraya verilen, irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilen taşınmazların sözleşmede belirtilen süreler dolduğu hâlde tahliye edilememesi.

Ecrimisil tespit, takdir ve tahsilinde özellik arz eden işlemler MADDE 284-

1- 3621 sayılı Kanun kapsamında kalan yerlerde ecrimisil bedelinin tespiti aşağıdaki şekilde yapılır.

a) 3621 sayılı Kanun ile Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri kapsamında ve kıyı kenar çizgisi içerisinde (kıyıda) kalan taşınmazların üzerine deniz, güneş ve kumsaldan yararlanılması amacıyla şezlong, gölgelik, soyunma kabini ve duş konulması, yeşil alan düzenlemesi yapılması, sportif ve eğlence aktivitelerinin yapılabileceği alanlar oluşturulması, yiyecek ve içecek servisi yapılması amacıyla takılabilir, sökülebilir ve taşınabilir elemanlarla basit nitelikte yapı (lokanta, çay bahçesi, kafetarya vb. tesisler hariç) yapılması gibi izinsiz kullanımların tespit edilmesi halinde, bu taşınmazları izinsiz kullananlar arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın ecrimisil bedeli; yılı içerisinde T.C. Kalkınma Bankası A.Ş. tarafından belirlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayımlanan Birim Maliyetler Listesi’nin “Günübirlik Tesisi Açık Alan Düzenlemesi” için öngörülen metre kare birim bedelinin kullanıma konu olan taşınmazın yüzölçümü ile çarpılması suretiyle bulunacak rakamın yüzde yirmibeşi (%25) ile varsa bu taşınmazların, yoksa en yakın emsal taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde birinin (%1) toplamından aşağı olmamak üzere, Yönergenin 7 nci maddesinde belirtilen komisyon tarafından tespit ve takdir edilir.

b) Kıyı ve sahil şeritleri ile dolgu alanlarında yukarıdaki belirtilen kullanımlar dışında izinsiz kullanımın tespiti halinde; varsa bu taşınmazların, yoksa en yakın emsal taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde beşinden (%5) az olmamak kaydıyla ecrimisil tespit, takdir ve tahsilatı yapılır.

2- Hazinenin paydaşı olduğu taşınmazların işgali hâlinde, Hazine payına tekabül eden miktar esas alınarak ecrimisil bedeli belirlenir.

3- 2863 sayılı Kanuna göre ilgililerince adlarına tescil talebinde bulunulan taşınmazların tapuda ilgilileri adına ferağlarının verildiği tarihe kadar geçen süre için ecrimisil tespit, takdir ve tahsilatı yapılır.

4- Orman kadastro komisyonlarınca Hazine adına orman dışına çıkarılan yerler hakkındaki çıkarma işleminin kesinleştiği tarih esas alınarak ecrimisil tespit, takdir ve tahsilatı yapılır. Ancak, bu yerlerden evveliyatı itibarıyla tapuda kişiler adına kayıtlı olan taşınmazlar hakkında, bu yerlerin tapularının iptali ile Hazine adına tesciline ilişkin mahkeme kararlarının kesinleştiği tarihten itibaren (bu kararların tapuda infaz edilerek bu taşınmazların tapuda Hazine adına tescil edilip edilmediğine bakılmaksızın) ecrimisil tespit, takdir ve tahsilatı yapılır.

5- 2924 sayılı Kanun gereğince hak sahipliği tespiti yapılan yerleri kullananlardan ecrimisil alınmaz.

6- Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü adına tapuya tescil veya bu Genel Müdürlüğe tahsis edilecek taşınmazlar hakkında, 6/8/2008 tarihi itibariyle bu Genel Müdürlük adına tahakkuk ettirilen ecrimisil bedellerinden henüz tahsil edilmemiş olanlar hangi aşamada olursa olsun terkin edilir ve tahsil edilmiş ecrimisil bedelleri iade edilmez. Bu taşınmazlardan adı geçen Genel Müdürlük tarafından üçüncü kişilere kiraya verilenler hakkında, kullanımları nedeniyle kiracılar adına tahakkuk ettirilmiş ecrimisil bedellerinden henüz tahsil edilmemiş olanlar ise, kira bedellerinin bu Genel Müdürlük tarafından tahsil edilmiş olması kaydıyla, hangi safhada olursa olsun terkin edilir ve tahsil edilmiş ecrimisil bedelleri iade edilmez.

7- 4046 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin (B) bendi gereğince; Anayasanın 43, 168 ve 169 uncu maddeleri hükümleri saklı kalmak kaydıyla, özelleştirme programına alınan ve yüzde elliden fazla kamu payı bulunan kuruluşlar tarafından kullanılan Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile özel mevzuatı gereğince tescili mümkün olmayanlar hariç Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların bu kuruluşlara devredildiği ve/veya bu kuruluşlar lehine sınırlı ayni hak tesis edildiği ya da bu kuruluşlara kullanma izni verildiği tarihe kadar hükmen kesinleşenler hariç, tahakkuk eden ecrimisil bedelleri talep edilmez ve tahsil edilenler iade edilmez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Outline

Benzer Belgeler