• Sonuç bulunamadı

MADDE 62- 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin son fıkrası uyarınca yapılacak satış (Serbest Bölge ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kurulmak üzere yapılacak satışlar ile

1- Kanunun uygulama alanı dışında kalan taşınmazların belirlenmesi

a) Taşınmazların bu Kanun kapsamında kalıp kalmadığı Yönergenin 49 uncu maddesinin 1, 3, 4, 8 ve 17 inci fıkrasında belirtildiği şekilde araştırılır ve ayrıca aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan da sorulur.

b) 3402 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin (B) ve (C) bentlerinde belirtilen yerlerden olup olmadığı MEOP kayıtlarından ve ilgili tapu müdürlüğünden araştırılır.

c) Hazinece, on yıldan uzun süreli kiraya verilen yerler ile üzerinde irtifak hakkı tesis edilen yerlerden olup olmadığı MEOP kayıtlarından araştırılır.

ç) İçme suyu amaçlı barajların mutlak koruma alanları içerisinde bulunup bulunmadığı Devlet su işleri bölge müdürlüğünden sorulur.

2- 4071 sayılı Kanundan yararlanacak kişiler

Talep sahiplerinin 4071 sayılı Kanuna göre hak sahibi olup olmadığı aşağıdaki işlemler ve yazılar ile belirlenir.

a) Kadastro gören yerlerde

1- Kadastro görmüş yerlerdeki hak sahiplerinin 4071 sayılı Kanundan yararlanabilmeleri için kanuni başvuru süreleri içerisinde başvuruda bulunup bulunmadığı kontrol edilir.

2- İlgili tapu müdürlüğünden kadastro veya tapulama tutanakları, kadastro veya tapulama komisyonu kararları bir yazı ile istenir ve talep sahibinin bu belgelere göre tespit veya tescil malîki veya bunların akdî veya kanunî halefleri olup olmadığı araştırılır.

3- Taşınmaz mahkeme ilamı sonucunda tescil edilmiş ise ilgili muhakemat müdürlüğünden, Hazine avukatlığından veya arşiv kayıtlarından mahkeme ilamı araştırılır.

4- Zilyedi belirtilerek 431 sayılı Kanun uyarınca doğrudan Hazine adına tespit ve tescil edilen taşınmazların tutanakta belirtilen zilyedleri veya bunların akdî veya kanunî haleflerinin talepleri de yukarıda belirtildiği şekilde araştırılır.

5- Malikin, zilyedin, kanunî veya akdi halefin birden fazla olması durumunda, başvuranın, kendisi dışında diğerleri adına da hareket etmesi halinde, temsil yetkisi olup olmadığı hususu noter onaylı vekâletnameye bakılarak kontrol edilir. Temsil etmiyor ise, sadece başvuran kişinin hissesine ilişkin işlemler yapılır ve başvurmayanların hisseleri de Hazine mülkiyetinde bırakılır.

6- Terekeye mümessil atandığı durumlar haricinde, mirasçı birden fazla ise yukarıda açıklandığı şekilde ve veraset belgesindeki miras hisseleri oranında işlem yapılır.

7- Yukarıdaki bilgi ve belgeler temin edildikten sonra başvuranların malik, zilyed, akdi veya kanunî halef olup olmadıkları belirlenir.

b) Kadastro görecek yerlerde

1- 4071 sayılı Kanun yürürlüğe girdikten sonra, yapılacak kadastro çalışmaları sırasında, kadastro tutanağında isimleri belirtilmiş olan zilyedlerin bu Kanuna göre satın alma başvurusunda bulunması halinde tutanakların kesinleşmesinden itibaren bir yıl geçip geçmediğine bakılır, bir yıl geçmiş ise işlem yapılmaz.

2- Tutanakta ismi geçen zilyedin hak sahibi olup olmadığı (a) bendinde belirtildiği şekilde araştırılır.

3- Tutanakta ismi geçen zilyedin, tutanağın kesinleşmesinden önce veya sonra ölmesi veya taşınmazı satması durumunda;

- Talep sahibi mirasçı ise veraset ilamı veya vukuatlı nüfus kayıt örneği, - Taşınmaz üçüncü kişilere satılmış ise, akdi haleften satın alma belgesi, istenir.

4- Sadece zilyedliğe dayanılarak alınan tapuların kadastro tutanakları incelenerek kesinleşme tarihînden itibaren on yıl geçmemiş olanların iptali için dava açmadan önce 4071 sayılı Kanundan yararlanmak isteyenlere, taşınmazın bedelinin peşin ya da taksitle ödenmesi, ödemeler için yazının tebliği tarihinden itibaren zamanaşımı süresi de dikkate alınarak en fazla onbeş gün süre içinde başvurulması hususlarını belirten bir yazı yazılır. Verilen süre içinde bir başvuru olmadığı takdirde dava açılır.

5- Taşınmazın verilen süre içerisinde satın alınmak istenmesi halinde bu maddenin 2/e bendine göre işlem yapılır.

6- Dava açıldıktan sonra yapılacak başvurularda 4071 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesine göre işlem yapılır.

c) Başvuru şekli

1- Hak sahipleri tarafından yapılacak başvurulara ait dilekçelerin bilgi ve eklerinde;

- Devri istenilen taşınmazın tapu kayıt bilgilerinin, - Başvuranın tebligat adresinin,

- Tapulama veya kadastro tutanağının,

- Varsa komisyon kararı, mahkeme ilamının,

- Başvuran mirasçı ise veraset belgesinin, akdî veya kanunî halef ise bunu kanıtlayan belgelerin, vekil ise vekâletnamesinin,

- Gerekli olabilecek diğer belgelerin noter onaylı örneklerinin, olup olmadığı kontrol edilir.

2- Posta ile yapılan başvurularda, dilekçenin taşınmazın bulunduğu yerdeki defterdarlık veya malmüdürlüğünde kayda geçtiği tarih başvuru tarihi olarak kabul edilir.

ç) Başvuruların değerlendirilmesi ve uygulama

1- Verilen dilekçeler ve ekleri incelenerek belgelerin geçerliliği ve hak sahipliği tespiti yapılır. Başvuru olmadan bir işlem yapılmaz.

2- Hazine ile kişiler arasında devam eden tapu iptal davalarına konu taşınmazlar hakkında başvuruda bulunulması halinde, ödemeye, teminata ve ipoteğe ilişkin belgeler mahkemeye sunulur.

3- Kadastro mahkemelerinde devam eden tespite itiraz davalarında başvuruda bulunulması durumunda, bedelin tümünün peşin ödendiğine dair belgenin, taksitle ödemelerde ise taahhütname düzenlenerek mahkemeye sunulur ve hak sahipleri adına tescil kararı beklenir.

4- Mahkemeden, verilecek kararda; her türlü mahkeme masrafları, avukatlık ücretleri ve harçların başvuru sahipleri tarafından ödeneceğine, ayrıca taksitli satışlarda kalan borç için tescille birlikte Hazine lehine ipotek tesisine yer verilmesi muhakemat müdürlüğü veya Hazine avukatlığı aracılığıyla talep edilir.

5- Kişilerin davaya devam etmek istemeleri durumda, mahkeme kararının kesinleşmesinden sonraki bir yıl içerisinde başvuru yapılması halinde talepler değerlendirilir.

d) Bedelin hesaplanması

Bu Yönergenin “Değerleme İşlemleri” kısmının 38 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtildiği şekilde bedel belirlenir.

e) Bedelin ödenmesi ve tescil

1- Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilir.

2- Başvuru sahibinden, kendisine hak sahibi olduğunu bildiren yazının tebliğinden itibaren otuz gün içinde bedelin tamamı veya en az dörtte birini peşin olarak yatırması istenir.

3- Taksitler, peşin ödemeyi izleyen en çok yirmidört ayda ve hasat mevsimi dikkate alınmak suretiyle dört eşit taksitte ve kanunî faizi ile birlikte belirlenir. Bedelin dörtten az taksitle ödenmesi de mümkündür.

4- Taksitlerin vadeleri peşinat yatırılırken birlikte imzalanacak tutanakla belirlenir.

Tutanağın bir örneği başvuru sahibine verilir ve diğer örneği dosyasında muhafaza edilir.

5- Taksit tutarlarını zamanında ödemeyenlere 4071 sayılı Kanundan doğan haklarını kaybettikleri bir yazı ile kendilerine bildirilir ve varsa bunların yaptıkları ödemeler faizsiz olarak kendilerine iade edilir.

6- Mahkeme kararıyla tescil hariç olmak üzere, bedelin tamamı ödendikten sonra ilgilisi adına tapuda devir yapılabilmesi için ilgili tapu müdürlüğüne yazı yazılır.

4072 Sayılı Kanuna Göre Mülga 2613 ve 766 Sayılı Kanunlarla Hazine Adına Tescil Edilen Miktar Fazlalıklarının İlgililerine Devri

MADDE 66–

1- Bu kapsamdaki taleplerin değerlendirilebilmesi için 4072 sayılı Kanunun müracaat tarihleri içerisinde başvuruda bulunup bulunulmadığı araştırılır.

2- İlgili tapu ve kadastro müdürlüğünden tapu bilgileri (beyan ve şerhleri ile beraber)

Outline

Benzer Belgeler