• Sonuç bulunamadı

2547 sayılı Kanun gereğince, mülkiyeti Hazineye ait veya Hazine ile hisseli olup üniversitelere tahsisli bulunan taşınmazların ticari amaçla kullanılması mümkün

olan bölümlerinin kiralama işlemleri aşağıdaki şekilde yapılır.

1- Protokole göre yapılacak kiralama işlemleri

a) Üniversiteye tahsisli taşınmazların kafeterya, büfe, kantin, çay ocağı, berber, çiçekçi, lokanta, bayan kuaförü, taksi durağı, ayakkabı tamir yeri, market, ATM ve PTT şubesi vb. ticari amaçla kullanılması mümkün olan bölümlerinin eğitim, sağlık ve sosyal amaçlı kullanılmak üzere işletilmesi veya işlettirilmesine ilişkin işlemlerin ilgili üniversite tarafından yürütülmesi için üniversite rektörlüğünün talepte bulunması halinde Bakanlıkça belirlenen protokol düzenlenir ve defterdar ile üniversite rektörü tarafından imzalanır.

b) Üniversite ile üçüncü kişiler arasında düzenlenen sözleşmenin bir örneği sözleşmenin düzenlenmesinden itibaren bir ay içerisinde üniversite tarafından defterdarlığa verilmesi sağlanır.

c) Bu protokol çerçevesinde kiraya verilen yerlerden elde edilen gelirler ilgili üniversite tarafından kendi bütçesine öz gelir olarak kaydedileceğinden İdarece herhangi bir işlem yapılmaz.

ç) Protokolün taraflarca imzalandığı tarihte İdarece yapılan ve devam eden sözleşmeler kira süresi sonuna kadar devam eder ve kira sözleşmesi sona erdiği tarihten itibaren üniversiteye tutanakla teslim edilir.

2- Protokolün düzenlenememesi halinde kiralama işlemleri

Birinci fıkrada bahsedilen protokolün düzenlenememesi halinde, aşağıdaki şartlar dâhilinde kiraya verilmesi işlemi İdarece, bu kısmın 87 inci maddesinde belirtildiği şekilde yapılır ve elde edilen gelirin tamamı ilgili yüksek öğretim kurumunun her çeşit mal ve hizmet alımlarında ve sermaye harcamalarında (yüksek öğretim kurumları adına tapuda kayıtlı

taşınmazların satılması suretiyle elde edilen gelirlerin tamamı sadece sermaye harcamalarında) kullanılması şartıyla ilgili yüksek öğretim kurumu bütçesine yılı bütçe kanununda/ilgili kanunda belirtildiği şekilde kaydedilir.

- Üzerinde herhangi bir inşaat yapılmaması ve irtifak hakkına konu edilmemesi, - Eğitim, sağlık ve sosyal amaçlı kullanılması,

3- Üniversitenin kendi çalışanları ile öğrencileri dışında üçüncü kişilere hizmet veren ünitelerin kiraya verilmesi işlemleri sosyal amaçlı kiralamalar kapsamında değerlendirilmeyip bu alanların kiraya verilmesinde elde edilen gelirler genel bütçeye kaydedilir.

4- Bu esaslar çerçevesinde kiralama işlemleri yetki dahilinde taşınmaz ilde ise defterdarlıkça, şayet ilçede ise defterdarlıktan izin alınmaksızın malmüdürlüklerince yapılır.

Yetki verilmediği durumlarda tahmini kira bedeline bakılmaksızın taşınmaz ilde ise defterdarlıkça, ilçede ise defterdarlıktan izin alınmak suretiyle malmüdürlüklerince yapılır.

Balıkçı barınaklarının kiraya verilmesi MADDE 91-

1- Balıkçı barınakların kiralanması

Balıkçı Barınakları Yönetmeliğine göre balıkçı barınakları devredilen yetki kapsamında İdarece, on yıl süre ile pazarlık usulüyle kiraya verilir. Kiraya verilmeden önce aşağıdaki şekilde işlem yapılır.

a) İl gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğünden, kiraya verilmesine ilişkin görüşleri ile ilk yıl tahmini kira bedeli yazı ile istenir.

b) Balıkçı barınaklarının sınırları, yüzölçümü, üst yapı tesislerinin gösterildiği vaziyet planı ile kiraya verilmesine ilişkin görüşleri ulaştırma bölge müdürlüğünden yazı ile istenir.

c) Balıkçı barınaklarının ilk yıl tahmini kira bedeli, il gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğünce tespit ve hesap edilerek İdareye bildirilen miktardan az olmamak üzere bu Yönergenin “Ortak Hükümler” kısmının 7 inci maddesine göre oluşturulan komisyonca belirlenir. Tarım il müdürlüğünden komisyona, kararlara katılmaksızın iştirak etmek üzere bir temsilcinin de görevlendirilmesi sağlanır.

ç) Balıkçı barınaklarının kiraya verilmesi ihalelerinde tahmin edilen bedelin yüzde otuzu (%30) oranında geçici teminat belirlenir.

d) Bu Yönergenin “Ortak Hükümler” kısmının 10 uncu maddesinde belirtildiği şekilde ihaleye çıkarma onayı alınarak, 79 uncu maddesine göre şartname hazırlanır ve "Balıkçı Barınağı Özel Şartları" özel hüküm olarak eklenir.

e) İhale, bu Yönergenin “Ortak Hükümler” kısmının 14 üncü maddesinde belirtildiği şekilde otuz gün süre ile ilan edilir.

f) Tarım il müdürlüğünden kiralamak için otuz günlük ilan süresi içinde müracaat eden su ürünleri kooperatif veya kooperatif birliklerine yönelik aşağıdaki bilgiler yazı ile istenir.

- Kooperatif veya kooperatif birliklerinin balıkçı barınağının bulunduğu mülki idare sınırları içerisinde bulunup bulunmadığı,

- Ortaklarının orada ikamet edip etmediği,

- En az on iki aydan beri faaliyette bulunup bulunmadığı ve münhasıran su ürünleri ile iştigal edip etmediği,

- Balıkçı barınağının bulunduğu mülki idari sınırlar içerisinde birden fazla su ürünleri kooperatifinin olup olmadığı.

g) Balıkçı barınağının bulunduğu mülki idari sınırlar içerisinde birden fazla su ürünleri kooperatifinin olması ve bu kooperatiflerin ayrı ayrı barınak kiralama taleplerinin bulunması halinde;

- Gerekli şartları taşıyan kooperatiflerin aralarında anlaşarak müşterek ve müteselsil sorumlu olarak kiralama istekleri olduğu takdirde, barınak açık pazarlık usulüyle bu kooperatiflere kiraya verilir.

- Kooperatiflerin arasında anlaşma olmaması halinde gerekli şartları taşıyan ve barınağın bulunduğu mülki idari sınırlar içerisinde balıkçı gemilerinin yarısından fazlasının üye olduğu kooperatife açık pazarlık usulüyle kiraya verilir.

- Yukarıda belirtilen şartların sağlanamaması halinde ise kooperatifler arasında yapılacak ihaleyle kiraya verilir. Bu ihalede geçici teminat dışında tahmini bedelin yüzde otuzu (% 30) oranında ek teminat alınır.

ğ) Su ürünleri kooperatif ve birlikleri ilan edilen süre içinde kiralama talebinde bulunmadığı veya gerekli şartları taşımadıkları takdirde barınak, 2886 sayılı Kanun gereğince defterdarlıklarca, balıkçı barınağı ilçede ise, defterdarlıktan izin alınmak suretiyle malmüdürlüklerince, talep bulunması halinde öncelikle yerel yönetimlere aksi takdirde diğer gerçek ve tüzel kişilere kiralanmak üzere ihale edilir.

h) Kiralaması gerçekleştirilen barınağa ait kira sözleşmesine, "Balıkçı Barınağı Özel Şartları" ile barınağın sınırlarını, yüzölçümü ve yerleşim durumunu gösteren vaziyet planı eklenir.

ı) "Balıkçı Barınağı Özel Şartları" nın ikinci maddesi gereğince, işleticisinin her yıl gayri safi iradının yüzde onu (% 10) nispetinde bir meblağın izleyen yılın mayıs ayının yirmisine kadar yatırılıp yatırılmadığı İdarece kontrol edilir. Gayri safi iradının hesaplanmasında, 1 sıra no.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde yer alan 60.Brüt Satışlar kaleminden 61.Satış İndirimleri kaleminin çıkarılması sonucu bulunacak net satışlar esas alınır.

i) Kiralanan barınak ve üst yapıların üçüncü şahıslara devredildiği, kiraya verildiği veya bunların kiralanmasında ve işletilmesinde ortak alındığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Bakanlığımızdan izin alınmadan şartnamesinde belirtilen amaçlar dışında kullanıldığı, tadil veya tevsi inşaatı yapıldığı İdarece tespit edildiği takdirde, durum il tarım müdürlüğüne bildirilir ve verilen cevaba göre işlem yapılır.

j) Daha sonraki yıllara ait kira bedeli, Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi (bir önceki yılın aynı ayına göre % değişim oranı) oranında artırılması suretiyle hesaplanır. Bu bedel kiracıya kira dönemi başlangıcından en az onbeş gün önce tebliğ edilir.

2- Kira süresinin sona ermesi

Kira süresinin sona ermesiyle kiracının tüm hakları sona erer ve yeniden yapılacak kiralamada eski kiracıya herhangi bir öncelik ve tercih hakkı tanınmaz.

a) Kira süresinin sonunda veya kira sözleşmesinin süresinden önce feshi halinde, barınak ve üzerindeki tesisler İdare, il gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığının taşra teşkilatlarından birer temsilcinin iştiraki ile oluşan bir komisyon tarafından bir tutanak ile teslim alınır. Kiracının barınakta yapmış olduğu her türlü ek tesis ve onarım giderlerinin ödenmesi için yaptığı talepler İdarece reddedilir.

b) İdarece, yeni kiralama işlemlerine, eski kiralama süresinin sona ermesinden altı ay önce başlanır ve kira süresinin bitimini müteakip istisnai durumlar hariç, iki ay içerisinde sonuçlandırılır.

c) Kiralamanın bitiminden yeni kiralamaya kadar geçen süre içerisinde barınağın işletme ve idaresi eski barınak işletmecisine bırakılır, ancak bu süre içerisinde mevcut ve geçerli olan barınma ücretleri uygulanır ve işletmeye ilişkin gelirlerden, giderler çıktıktan sonra eski barınak işletmecisinden kalan kısmın tahsili sağlanır.

3- Diğer işlemler

a) Balıkçı barınağında vaziyet planına aykırı yapılaşmaya gidilmesi halinde, İdarece barınak işleticisi aleyhinde ecrimisil takibatı yapılır ve söz konusu yapı ve tesisler kaldırılması için işletmecisine yazı yazılır.

b) Alt ve üst yapısı tamamen gerçekleşmemiş veya üst yapısı bulunmayan barınaklarda, kira sözleşmesinde belirtilmesi veya kira dönemi içinde barınak işletmecisinin değişiklik talebinde bulunması halinde, defterdarlıkça konu ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilerek talep sahibine uygun görülüp görülmediği yazı ile bildirilir.

c) Ulaştırma Bakanlığınca yapılan tarama sonucu çıkarılan kum ticari amaçla kullanılamaz ancak, kumun karaya çıkarılabilmesi halinde, bu kum İdarece aşağıda belirtildiği şekilde bedel belirlenerek ve bu Yönergenin “Ortak hükümler” kısmında belirtildiği şekilde ihalesi yapılarak değerlendirilir.

- Bayındırlık ve iskan il müdürlüğünden barınakta tarama sonucu çıkarılan malzemenin m3 olarak toplam miktarı ve bir metreküp malzemenin ocak başı fiyatı yazıyla sorulur.

- Ayrıca kumun ocak başı m3 bedeli piyasadan, özel idareden ve ticaret odası gibi yerlerden sorularak araştırılır.

- Araştırmalar sonucunda bulunan bir m3 malzemenin ocak başı fiyatı ile toplam kum miktarı çarpılarak tahmini ihale bedeli belirlenir.

ç) Ulaştırma Bakanlığınca tarama çalışmalarının yapılamaması halinde, yetki verilmemiş ise durum Bakanlığa bildirilir ve alınacak talimata göre, yetki verildiği durumlarda ise İdarece aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılır.

- İdarece Ulaştırma Bakanlığının taşra teşkilatına yazı yazılarak tarama çalışmasının usul ve esaslarının belirlenmesi istenir.

- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığının taşra teşkilatlarından yazı ile uygun görüşleri alınır.

- Olumlu görüşler doğrultusunda yapılacak taramadan çıkan kum ve diğer malzemelerin bedeli aşağıdaki formül ile hesap edilir.

A=Barınakta tarama sonucu çıkarılacak malzemenin metreküp olarak toplam miktarı B=Bir metreküp malzemenin ocak başı fiyatı

C=Bir metreküp malzemenin tarama yapılarak çıkarılmasının maliyeti (normal kar dahil)

Toplam malzemenin kira bedeli aşağıdaki şekilde formüle edilir.

Kira bedeli: A x (B- C)

- Tarama işleri bu Yönergenin “Ortak hükümler” kısmının 23 üncü maddesinde belirtildiği şekilde pazarlık usulüyle barınak işletmecisine, mümkün olmaması halinde diğer gerçek ve tüzel kişilere açık veya kapalı teklif usulüyle ihalesi yapılır.

4- Geçici devri yapılan balıkçı barınakları

a) 6237 sayılı Kanun çerçevesinde yapımı gerçekleştirilen ve geçici olarak belediye, köy tüzel kişiliği, il özel idaresi ve benzeri kuruluşlara devredilen barınakların kiralanması için su ürünleri kooperatif veya birliklerinden talep gelmesi halinde, ilgili tarım müdürlüğünce, geçici devir işlemleri tamamlanıp barınağın teslim almasından sonra, İdarece kiraya verilmesinin istenilmesi halinde, kiralama işlemlerine başlanır ve bu maddenin birinci fıkrasında belirtildiği şekilde kiraya verilir.

b) İlgili gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğünce, su ürünleri kooperatif veya birliklerinden kiralama talebi gelmemesi nedeniyle barınağın İdarece kiralanmasının istenilmesi durumunda barınak, bu maddenin birinci fıkrasının (ğ) bendinde belirtildiği şekilde kiraya verilir.

5- Kesin devri yapılan balıkçı barınakları

Bakanlar Kurulu Kararı ile kamu kurum ve kuruluşlarına, il özel idarelerine, belediyelere, köy tüzel kişiliklerine kesin olarak devredilen balıkçı barınakları, kiralamak için su ürünleri kooperatif veya kooperatif birliklerinden talep gelmesi halinde, kesin devir işlemleri kaldırılmasına müteakip ilgili tarım müdürlüğünce teslim almasından sonra, İdarece kiraya verilmesinin istenilmesi halinde, kiralama işlemlerine başlanır ve bu maddenin birinci fıkrasında belirtildiği şekilde kiraya verilir.

6- Balıkçı barınaklarının başka amaçla kullanımı

Mendirekler, rıhtımlar, iskeleler, çekek yeri, ağ bakım yeri, idari bina, depo ve bunun gibi balıkçıların ihtiyacı dışındaki kısımların, kiralama talebi olması halinde ilgili tarım müdürlüğünden olumlu görüşü ve belirleyeceği esaslar bir yazı ile sorulur ve alınacak cevaba göre bu kısımda belirtildiği şekilde işlem yapılarak kiraya verilir.

7- Barınağın kira sözleşmesinin ve geçici veya kesin devir protokolünün iptali Kiralanan balıkçı barınaklarının kira şartnamesine, Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenen teknik işletme kriterlerine ve Balıkçı Barınakları Yönetmeliği hükümlerine aykırı olarak işletilmesinin ve idaresinin tespiti nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kira sözleşmesinin feshinin talep edilmesi halinde tek taraflı olarak yetki dahilinde İdarece feshedilir, yetki verilmediği durumlarda ise talep Bakanlığa bildirilerek alınacak talimata göre işlem yapılır.

Geçici iş ve hizmetler için kullanılacak yerlerin kiraya verilmesi MADDE 92-

Hazine taşınmazları fuar, panayır, sergi, gezici tiyatro, sirk, lunapark, konser, şantiye yerleri gibi geçici iş ve hizmetlerde kullanılmak üzere bu Yönergenin “Kiralama İşlemeleri”

kısmının 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 85 ve 86 ıncı maddelerinde belirtildiği şekilde ve bir yıldan az süreler için kiraya verilir.

Hazine arazilerinin ağaçlandırılmak üzere kiraya verilmesi MADDE 93-

Hazine taşınmazları ağaçlandırmak üzere gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilmesi işlemleri özel mevzuat hükümleri uyarınca gerçekleştirilecektir.

Hazinenin paylı veya elbirliği halinde sahip bulunduğu taşınmazların kiraya verilmesi

MADDE 94- Hazinenin elbirliği veya paylı mülkiyetinde bulunan taşınmazların

Outline

Benzer Belgeler