• Sonuç bulunamadı

Kamu Konutları Yönetmeliğine ekli (2) sayılı cetvelin II nci Grup başlıklı 6/B bendinde belirtilenler ve Bakanlıkça belirlenenlerden talep gelmesi halinde Yönergenin 249

BİRİNCİ BÖLÜM Tanımlar ve Tahsis İşlemleri

1- Kamu Konutları Yönetmeliğine ekli (2) sayılı cetvelin II nci Grup başlıklı 6/B bendinde belirtilenler ve Bakanlıkça belirlenenlerden talep gelmesi halinde Yönergenin 249

uncu maddesine göre (1 inci fıkra hariç) işlem yapılır ve 250 inci maddesinde belirtilen puanlamaya tabi tutulmaksızın Yönergenin 254 üncü maddesindeki komisyonca görev tahsisli konut tahsis edilir.

2- Yeteri kadar görev tahsisli konutun olmaması halinde konut tahsis talebinde bulunanlar hakkında Yönergenin 250 inci maddesinde belirtildiği şekilde puanlama yapılarak konut tahsis edilir.

3- Görev tahsisli konutta oturmakta iken görev unvanı değişen personelin yeni görevi, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen cetvelde gösterilmiş ise, tekrar tahsis kararı alınmaz.

4- Yönergenin 250 inci maddesinin dokuzuncu ve onuncu fıkralarında belirtilen işlemler görev tahsisli konutlar için de yapılır. Ancak, önceden belli bir görev için ayrıldığı halde, bu göreve atama yapılmadığından boş bulunan konutlar hakkında dokuzuncu fıkra hükmü uygulanmaz.

Hizmet tahsisli konutlarda yapılacak işlemler

MADDE 252- 2946 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (d) bendinde belirtilen personele yetkili konut tahsis komisyonu tarafından hizmet tahsisli konut tahsis edilir. Yeteri kadar hizmet tahsisli konutun olmaması halinde konut tahsis talebinde bulunanlar hakkında Yönergenin 250 nci maddesinde belirtildiği şekilde puanlama yapılarak konut tahsis edilir.

Kamu konutlarından yararlanamayacaklar

MADDE 253- Kendisine konut tahsis edilen biriyle evli bulunanların, bu konutta oturdukları sürece yaptıkları talepler reddedilir.

Konut tahsis komisyonlarının kurulması

MADDE 254- Konut tahsis komisyon üyeleri ve yedek üyeleri illerde ve ilçelerde aşağıda belirtilen şekilde üç asil, iki yedek olmak üzere defterdarlık veya kaymakamlıktan onay alınarak komisyon oluşturulur.

1- İllerde kurulacak konut tahsis komisyonu;

a) Milli Emlak Dairesi Başkanlığı kurulan İllerde, Defterdar, Milli Emlak Dairesi Başkanı ve Emlak Müdüründen,

b) Diğer İllerde, Defterdar, Milli Emlak Müdürü ve Milli Emlak Müdür Yardımcısından (bulunmayan yerlerde Milli Emlak Şefi)

kurulur.

c) Bu komisyonlarda Muhasebe Müdürü ile Milli Emlak Şefi’ yedek üye olarak belirlenir.

2- İlçelerde kurulacak konut tahsis komisyonu; Malmüdürü, Vergi Dairesi Müdürü (İlçede vergi dairesi yok ise Muhasebe Şefi) ve Milli Emlak Müdür Yardımcısından (Müdür Yardımcısı yok ise Milli Emlak Şefi bu da yok ise hizmet süresi daha fazla olan Milli Emlak Memurundan kurulur. Bu komisyonlarda, Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı (Müdür Yardımcısı yok ise Muhasebe Şefi) ile Milli Emlak Şefi’nin (Milli Emlak Şefi yok ise hizmet süresi daha fazla olan Milli Emlak Memuru) yedek üye olarak belirlenir.

Konut tahsis komisyonlarının toplanması ve çalışma esasları

MADDE 255- Konut tahsis komisyonları aşağıda belirtilen şekilde çalışır.

1- Komisyonlar üye tam sayısı ile toplanır.

2- Konut tahsis kararları, çoğunlukla verilir.

3- Komisyonca, konut tahsisine hak kazananlar için gerekçeli bir karar alınır ve bir örneği konut tahsis dosyasında saklanır.

4- Konut tahsis komisyonunun yazışma işleri, milli emlak birimlerince yürütülür.

Konut tahsisinin bildirilmesi

MADDE 256- İlgili konut dağıtım komisyonunun konut tahsis kararı, tahsisin yapıldığı tarihten itibaren en geç on gün içinde, İdare tarafından bir yazı ile konut tahsis edilen personele tebliğ edilir.

Konutların teslimi ve konutlara giriş MADDE 257-

1- Konutlar, konut tahsis edilen personele, "Kamu Konutları Giriş Tutanağı"

düzenlenerek İdarece teslim edilir.

2- Tutanağa, varsa konutta bulunan demirbaş eşya ve mefruşatın bir listesi eklenir.

3- Tutanağın aslı konut tahsis dosyasına konulur, bir örneği kira bedelinin maaşından kesilmesi için tahakkukla ilgili birime gönderilir, diğer bir örneği ise personele verilir.

4- Giriş tarihi MEOP “Kamu Konutları” modülüne kaydedilir ve personelle ilgili bilgiler daire bilgileri modülüne işlenir.

5- Konut tahsis edilmeden ve tahsis kararı tebliğ edilmeden, konutun anahtarı ile varsa sayaçlara ait kartlar teslim edilmez, ikamet amaçlı konuta girilmesine müsaade edilmez.

6- Kendisine konut tahsis edilen personel, tahsis kararının tebliğ tarihinden itibaren, meşru mazeret dışında, en geç onbeş gün içinde "Kamu Konutları Giriş Tutanağı" nı imzalayıp konuta girmediği veya İdareye konuttan feragat ettiğine dair dilekçeyi vermediği takdirde, konut tahsis kararı iptal edilir. Bu durumda, konutun boş kaldığı süre için tahakkuk eden kira bedeli kendisinden tahsil edilmesi için ilgili tahakkuk birimine yazı yazılır.

Konutlarda oturma süreleri

MADDE 258- Kendisine kamu konutu tahsis yapılan personelin, aşağıda belirtilen süreler kadar oturmasına dikkat edilir.

1- Görev ve hizmet tahsisli konutlarda, tahsise esas olan görev veya hizmetin sona erme tarihi, sıra tahsisli konutlarda ise oturma süresi beş yıldır. Ancak;

a) Bu sürenin tamamlanmasından sonra, konuttan yararlanacak başka personelin olmaması halinde, belli bir süre verilmeksizin ve şartlı olarak konutta oturmaya devam edilmesi İdarece değerlendirilir.

b) Konuta girmek için sıra bekleyen bulunduğu takdirde, beş yıldan fazla oturma süresi en fazla olandan başlamak üzere, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde konutun boşaltılması için konutta oturan personele yazı yazılır.

c) Görevi gereği hizmet veya görev tahsisli konut tahsis edilenler, bu görevlerinden ayrıldıkları takdirde, kendilerine yapılacak tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde konutun boşaltılması Yönergenin 261 inci maddesine göre işlem yapılır.

2- Kurumlarından aylıksız veya aylıklı izinli olarak başka kurumlarda görevlendirilen personelin, izinli oldukları kamu kurumu konutundan görev tahsisli veya sıra tahsisli olarak yararlanmaları halinde, görevlendirildikleri kurumlarda görev yaptıkları süre içerisinde puanları dondurulmak ve süre kaydı aranmaksızın bu konutlarda oturmalarına müsaade edilir.

Konuttan çıkma

MADDE 259- Yönergenin 258 inci maddesinde belirtilen süreler MEOP kayıtlarından izlenir ve aşağıda belirtilen süreler içerisinde personelin konuttan çıkıp çıkmadığı kontrol edilir.

1- Görev tahsisli veya hizmet tahsisli konutlarda oturanlar; tahsise esas görevin son bulduğu tarihten itibaren iki ay; başka kurumda aynı veya eşdeğer bir göreve nakledilenler en geç altı ay içerisinde,

2- Sıra tahsisli konutlarda oturanlar, beş yıllık oturma süresinin bitiminden onbeş gün veya yararlanacak personel olmaması nedeniyle oturmaya devam edenler ise çıkması için İdarece yapılan tebligat tarihinden itibaren bir ay içinde; emeklilik, istifa, başka bir yere nakil ve her ne şekilde olursa olsun, memuriyet veya işçi sıfatı kalkanlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren iki ay içinde,

3- Konutlarda oturmakta iken ölenlerin aileleri, ölüm tarihinden itibaren iki ay içinde,

4- Konutta oturmakta iken bulunduğu il veya ilçe dışındaki bir sıkıyönetim savcılık veya mahkemesine veya adli müşavirliğine veya sıkıyönetim komutanlıkları emrindeki kadrolu askeri ceza ve tutukevi müdürlüklerine atananlar veya bu görevlerden başka bir yerdeki aynı veya değişik bir göreve atananlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten ve sıkıyönetimin kalkması halinde, görevleri nedeniyle konut tahsis edilenler, sıkıyönetimle ilgili görevlerin bittiği tarihten itibaren altı ay içinde,

5 Tahsis yapıldıktan sonra konutta oturma şartlarını haiz olmadıkları anlaşılanlar, kendilerine yapılan tebligat tarihinden itibaren iki ay içinde,

6- Staj, kurs, tedavi amacıyla görevlerinden geçici olarak ayrılanların aileleri, normal oturma süresini tamamladıkları tarihte,

7 Geçici veya sürekli olarak yurt içi veya yurt dışı göreve atananlardan, ailesini beraberinde götürmesinde siyasi, askeri veya emniyet mülahazası ile sakınca görülenlerin aileleri, görevlinin bu görevi sona erdiği tarihte.

Konutların teslim alınması

MADDE 260- Konutları süresi sonunda boşaltan personelden, konut teslim alınırken aşağıdaki işlemler yapılır.

1- Teslim sırasında konutta bulunan demirbaş eşya ve mefruşat listesi İdarece kontrol edilir, varsa eksiklikler tamamlattırılır.

2- Elektrik, su, gaz gibi aboneliğe bağlı durumlarda sayaçlar kontrol edilerek varsa ilgili kuruluşlara borçları ödettirilir.

3- Konut geri alımı için, "Kamu Konutlarını Geri Alma Tutanağı" düzenlenir.

4- Konut boşaltılırken anahtarları ile varsa sayaç kartları İdarece teslim alınır.

5- Çıkış tarihi MEOP “Kamu Konutları” modülüne işlenir.

Konuttan çıkarılma MADDE 261-

1- Konutlar, Yönergenin 258 ve 259 uncu maddelerinde belirtilen süreler sonunda boşaltılmamış ise İdarece ilgili mülki amire bir hafta içerisinde boşaltılması için yazı yazılarak tahliyesi sağlanır.

2- Konutun tahsisine yetkili makam tarafından kendilerine tahsis yapılmadan konutları işgal edenler veya tahsis yapıldıktan sonra gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılanlar ile konut blok veya gruplarındaki diğer konut sakinlerinin huzur ve sükununu bozucu, genel ahlak değerlerini zedeleyici tutum ve davranışlarda bulunan ve kendisine yapılan yazılı uyarılara rağmen bu davranışlarında ısrar ettiği tespit edilenler hakkında da bu maddenin birinci fıkrasına göre işlem yapılır.

3- Konut tahsis edilen personelin, aşağıda belirtilen davranışlarda bulunduğunun bildirilmesi veya İdarece tespit edilmesi halinde ilgili personel yazı ile uyarılır.

a) Konut sakinlerinin huzur ve sükununu bozucu genel ahlak ve değerlerini zedeleyici tutum ve davranışlarda bulunanlar,

b) Yönetici tarafından tespit edilen, konutların iyi kullanılması, korunması ve tahribatının önlenmesi ile ilgili önlemlere uymayanlar,

c) Konutların tamamını veya bir bölümünü, başkalarına devredenler veya kiraya verenler,

ç) Konutların mimari durumunda ve iç tesisatlarda, izin almaksızın değişiklik yapanlar,

d) Konutun bir bölümünde veya bahçede kümes yapanlar ve ahır hayvanları ile köpek besleyenler.

4- İlgilinin aykırı tutum ve davranışını değiştirmemekte ısrar ettiği tutanakla tespit edilenlerin konut tahsis kararı iptal edilerek konuttan çıkartılır.

Aylık kira bedelinin tespit ve tahsili

MADDE 262- Aylık kira bedelleri aşağıda belirtildiği şekilde tespit ve tahsil edilir.

1- Konutların aylık kira bedeli, Bakanlıkça cari yıl için belirlenen aylık kira birim bedelinin, konutun brüt inşaat alanı esas alınarak çarpılması suretiyle hesaplanır.

2- Brüt inşaat alanı belli değil ise bir kereye mahsus olmak üzere varsa projesi üzerinden yok ise mahallen yapılacak ölçümlerle hesaplaması yapılır ve çıkan ölçüm MEOP’un ilgili modülüne eklenir.

3- Brüt inşaat alanının hesaplamasında müstakil bir evin veya apartman dairesinin dış duvarlar dahil olmak üzere, bu duvarlar içerisinde kalan m² cinsinden toplam alanın dikkate alınması, ölçümlerin dıştan dışa yapılması, balkonların ½ sinin brüt inşaat alanına eklenmesi, merdiven, asansör, havalandırma ve asansör boşluğu ile ortak kullanım alanları gibi yerlerin ölçümlemeye dahil edilmemesi, m² kesirlerinin tama yuvarlanması gerekir.

4- Kira bedeli hesaplamasında;

a) Brüt inşaat alanının yüzyirmi metrekareden fazlası dikkate alınmaz.

b) Zemin kat altında bulunan bodrum katlarda oturanlardan, hesaplanan aylık kira bedelinin yüzde ellisi (%50) indirilir. Ancak, zemin kat altında birden fazla bodrum kat varsa indirim en alttaki bir kat için uygulanır.

c) Kira bedelleri, bu maddenin birinci ve dördüncü fıkrası (a) ve (b) bendleri dikkate alınarak hesaplanan aylık kira bedelleri toplamından;

- İlgili tebliğde illere göre yüzde elli (% 50), yüzde kırkbeş (% 45),yüzde otuz (% 30), - İlgili tebliğinde belirtilen illerden olup da son nüfus sayımında belirlenen nüfusu 10.000’den az olan yerleşim yerlerinde yüzde kırk (% 40),

- Meskun yerlerden uzak, ulaşım ve iskan imkanları kısıtlı olan yerlerde yüzde yetmiş (% 70),

oranında indirim yapılır.

ç) Bu maddenin 4/c bendinde belirtilen indirimlerden sadece birisi uygulanır.

d) Yürürlükteki Milli Emlak Genel Tebliğleri ile belirlenen ilave kira bedelleri indirime tabi değildir.

e) Kira bedeli konutun teslim tarihinden itibaren hesaplanır.

f) Konut tahsis edilen personele, konutun teslim tarihinden itibaren hesaplanacak kira bedeli, müteakip ayın aylık veya ücretinden bu ayın kirası ile varsa ay kesirleri ile birlikte bordro üzerinde gösterilmek suretiyle tahsil edilmesi için ilgili tahakkuk birimine yazı ile bildirilir.

g) Tahakkuka yetkili birim tarafından, kendilerine konut tahsis edilen personelin adı ve soyadı, görevi, aylığı veya ücreti ile aylık toplam kira miktarını gösteren cetvelin onaylı bir örneği personelin maaşının ödendiği saymanlığa verilir.

ğ) Aylık kira bedelini kesmeyen tahakkuk memuru ve saymanlar, kesmedikleri kira bedellerinden sorumludurlar.

h) Personelin aylık veya ücretinden aylık kira bedelini kesen saymanlar, tahsil ettiği kira miktarını gösterir müfredatlı ve onaylı bir listeyi, müteakip ayın onuncu gününe kadar milli emlak birimlerine vermek zorunda olduklarından, bu listelerde belirtilen kira bedelleri (ilave kira bedelleri de dahil) MEOP’un “Kamu Konutları” modülünün daire bilgileri/kira bedelleri tahsilat bölümüne işlenir.

ı) İdarece, genel bütçe dahilindeki kurumların aylık kira, ilave bedeller ve yakıt bedellerinin bu maddeye uygun belirlenip belirlenmediği ve tahsil edilip edilmediği kontrol edilir.

i) Hizmet tahsisli konutlardan aylık kira bedeli alınmaz.

Yakıt giderleri

MADDE 263- İdarece yakıt giderlerinin hesaplanması için aşağıdaki hususlar dikkate alınarak işlem yapılır.

1- Tamamı kamu kurum ve kuruluşlarının (634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa tabi olanlar hariç) mülkiyetinde bulunan veya tamamı kiralanan konutların yakıtının idarelerince temin edilmesi halinde, aylık yakıt bedeli Bakanlıkça cari yıl için belirlenen aylık birim yakıt bedeli ile konutun brüt inşaat alanı çarpılması suretiyle hesaplanarak ilgili tahakkuk birimine bildirilir.

2- Kurum tarafından karşılanması zorunlu yıllık yakıt miktarı, Kamu Konutları Yönetmeliğinin 29 ve 30 uncu maddeleri ile bu Yönetmeliğe ekli yıllık yakıt miktarlarını gösteren 9 ve 10 sayılı cetvellere göre hesaplanır. Ancak, bu miktar zorunlu nedenlerle ilgili kamu idaresince azami yüzde yüz (% 100) arttırabilir.

3- Yukarıdaki fıkra hükmünce arttırılan bu miktarın bedeli, gerçek miktarı üzerinden konutta oturanlardan, konut yüzölçümleri dikkate alınarak yılı temmuz ayından itibaren tahsil edilir.

4- Kamu kurum ve kuruluşlarının tesisleri ile fabrika binalarından çıkan atık buhar, sıcak su gibi diğer enerji kaynakları ile ısıtılan konutlarda yeni tesis kurulmaması ve maliyet artırıcı herhangi bir harcama yapılmaması kaydıyla, bu konutlarda oturanlardan bu maddede hesaplanan yakıt bedelinden yüzde elli (%50) indirimli olarak tahsil edilir.

5-Yakıt bedellerinin hesaplanmasında konutlardan toplam brüt inşaat alanının 120 metrekareden fazla olan kısmı dikkate alınmaz.

6- Konutların boş kaldığı süreler için yakıt giderleri İdarece karşılanır.

7- Yakıtı kurum ve kuruluşlarca karşılanan konutlarda ilgili idare, yakıt maliyetlerini dikkate alarak gerekli gördükleri takdirde, Bakanlığın belirlediği aylık birim yakıt bedeli üstünde yakıt bedelini oturan personelden tahsil edebilirler.

Yakıt ödeneği talebi MADDE 264-

1- Yakıt bedeli İdarece karşılanan kamu konutlarında konut yönetiminin belirlediği yıllık yakıt miktarı İdarece kontrol edilerek ödenek talebi için Bakanlığa yazı yazılır.

2- Boş olan konutlar için, konut yönetiminin belirlediği yakıt ve ortak giderler İdarece kontrol edilir ve Bakanlığa yazılan ödenek talep yazılarına “Ödenek Talep Formu”

doldurularak eklenir.

3- Bakanlık tarafından boş kalan konutlar için gönderilen ödenek ilgili konut yönetim hesabına aktarılır. Yakıtı malmüdürlüğü veya defterdarlık tarafından karşılanan konutların yakıt ihtiyacı, 4734 sayılı Kanun hükümlerine göre ilgili birim tarafından sağlanır.

Yönetim ve ortak giderlerin karşılanması

MADDE 265- Hizmet binalarındaki konutların elektrik, su, doğalgaz ve havagazı sayaçlarının ayrılmasının mümkün olmaması halinde, tüketimin gerçek miktarı İdarece teknik elemanlara hesaplattırılır ve tüketim bedelleri ilgililere tebliğ edilerek tahsili sağlanır.

Kamu konutlarının onarımları

MADDE 266- Kamu konutu olarak tahsis tarihinden itibaren; konutların tahsis edilenlerce karşılanacak giderleri dışındaki mevzuatta belirtilen esaslı bakım ve onarımları, Yönergenin “Bütçe, Onarım ve Yatırım İşlemleri” kısmında belirtildiği şekilde yapılır.

Outline

Benzer Belgeler