• Sonuç bulunamadı

Tanımlar

MADDE 267-

Fuzuli şagil (İşgalci): Kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, Hazine taşınmazının zilyetliğini, yetkili İdarenin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişileri,

Ecrimisil: Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, İdarece talep edilen tazminatı,

ifade eder.

Tespit işlemleri ve amacı

MADDE 268- Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler ile ilişikli taşınmazların, İdarece belirli bir program dâhilinde mahallinde tespiti yapılır.

1- Tespitler ecrimisil tahakkuk zaman aşımı dikkate alınarak ve öncelikle bu süre dolmak üzere olan taşınmazlardan başlanılarak bunların denetim ve idare altına alınması amacıyla yapılır.

2- Taşınmazların tespitleri yılda en az bir defa yapılır, ancak tespit programlarının süresi beş yıldan fazla olamaz. Bu tespitlerin yapılması konusunda İdarece gerekli tedbirler alınır.

3- İdarece, Hazine taşınmazları ve ilişikli taşınmazları aşağıda belirtilen idari işlemler yapılmadan önce hukuki ve fiili durumlarının belirlenmesi amacıyla mahallinde tespiti yapılır.

a) Taşınmazın mülkiyetine ilişkin olarak Hazine tarafından kişiler aleyhine veya kişiler tarafından Hazine aleyhine açılan tapu iptal davaları, Hazine tarafından açılan tescil davaları, yüzölçümü artım davaları, Hazine hasım gösterilerek 4721 sayılı Kanunun 713 üncü maddesine göre açılan tescil davaları ve benzeri davalarda konu edilen taşınmazların tespiti yapılır ve sonucunda “İdari Tahkikat Tutanağı” düzenlenir.

b) Kadastrosu yapılmış olup kadastro harici bırakılan yerlerde, kadastrosu yapılmamış yerlerde ve Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde, idari yoldan Hazine adına tescil edilecek taşınmazların mahallinde tescil için tespit tutanağı düzenlenir.

c) İdarece kamulaştırılacak, satın alınacak veya trampa yoluyla edinilecek taşınmazların tespitleri yapılarak mahallinde tutanak düzenlenir.

ç) Hazineye ait taşınmazların, satış, kira, irtifak hakkı tesisi veya kullanma izni verilmesi, trampa, terk, tahsis, bedelsiz devir gibi idari işlemlere konu edilmesi durumunda işlemler yapılmadan önce mahallinde tespitleri yapılır.

4- Hazine taşınmazlarının veriliş veya kullanış amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının denetimi amacıyla aşağıdaki tespitler yapılır.

a) Tahsisli taşınmazların tahsis amacında kullanılıp kullanılmadığı,

b) Kiraya verilen taşınmazların sözleşme hükümlerine uygun kullanılıp kullanılmadığı,

c) Çeşitli Kanunlara göre doğrudan veya harca esas değer üzerinden satılan ve tapu kayıtlarına şerh verilen taşınmazların satış amacında kullanılıp kullanılmadığı,

ç) Bedelli ve bedelsiz olarak devredilen ve tapu kayıtlarına şerh verilen taşınmazların devir amacında kullanılıp kullanılmadığı,

d) Bedelli ve bedelsiz irtifak hakkı veya kullanma izni verilen taşınmazların amacında kullanılıp kullanılmadığı,

e) Terk edilen taşınmazların terk amacı doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığı,

Tespitten önce yapılması gereken işlemler

MADDE 269- İdarece tespit yaptırılmadan önce aşağıdaki hazırlıklar yapılır.

1- Zaman programlaması yapılır.

a) İdare genel tespitlerde program hazırlarken hava şartlarını dikkate alır.

b) Tarım arazileri için ecrimisil alacaklarının, hasat sonu itibariyle tahakkuk ve tahsili sağlanabileceğinden, tespit programı yapılırken bu hususa dikkat edilir.

2- Tespiti yapacak kişi ya da kişiler belirlenir.

a) Tespit yapacak ekipte görevlendirilecek personelin tecrübe, bilgi ve mevzuat donanımı dikkate alınır ve var ise bir teknik eleman görevlendirilir.

b) İdarede teknik eleman bulunmaması halinde, gerektiği takdirde kadastro müdürlüğünden teknik eleman görevlendirilmesi sağlanır.

c) İdare gerektiği takdirde birden fazla tespit ekibi oluşturur.

3- Tespiti yapılacak taşınmazın varsa dosyasından, yoksa kadastro müdürlüğünden sınırlarını gösteren paftalar veya krokiler temin edilir. Bu pafta veya krokiler üzerinde gerekli araştırmalar yapılarak, taşınmazın sınırları ve komşu parselleri ile malikleri belirlenir, mümkünse teknik elemanlarca koordinatlar ve sayısal veriler optik alete yüklenir.

4- İdarece tespit yapılacak köy veya mahalle muhtarlıklarına tespit tarihinden önce birer yazı yazılır ve tespit programının bir örneği yazıya eklenir. Yazıda bilirkişi belirlenmesi ve gelecek memurlara yer belirleme konusunda yardımcı olunması istenir.

5- Tespit yapacak personelin ulaşımı için tespit programına göre araç görevlendirilir.

İdarede araç yok ise vali veya kaymakamlara konu bildirilerek diğer kurumlardan karşılanmak suretiyle araç temin edilir.

Tespit yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar

MADDE 270- Taşınmaz tespitleri yapılırken ve tutanak tutulurken aşağıdaki hususlara dikkat edilir.

1- Tespiti yapılacak taşınmazın mahalline mutlaka gidilir.

2- Tutanaktaki bilgiler açık ve anlaşılır bir şekilde yazılır.

3-Tespiti yapılacak taşınmazın nasıl bir konumda olduğu, fiziki durumunun ne olduğu, engebeli düz vs. gibi hususlar belirlenir ve bu hususlar tutanağa yazılır.

4- Tutanakta, taşınmazın sınırları belirtilerek, tespiti yapılan taşınmazın yerleşim yerlerine uzaklığı, çevresinde yapılaşma olup olmadığı, yakın zamanda yapılaşma olunabilirliliği gibi değeri etkileyen tüm unsurlara yer verilir.

5- Bilgileri sağlanabiliyorsa bilirkişilerden tutanağa taşınmazın vasfı, hukuki durumu, davalı olup olmadığı, davalı ise mahkemenin hangi aşamada olduğu yazılır.

6- Bilirkişilere anlaşılabilir ve sade sorular sorularak alınacak cevaplar tutanağa yazılır.

7- İşgaller varsa, başlangıç tarihi, taşınmazın işgale veya kullanıma konu olan yüzölçümü, işgalcileri, kullanım amacı, ecrimisil takdirinde yararlanılabilecek bilgiler ile bilinmesinde yarar görülen diğer bilgilere yer verilir.

8- Krokisi yoksa basit şekilde çizilerek komşu parseller ve malikleri veya kullanıcıları da belirtilir ve kroki üzerinde varsa işgaller işaretlenir.

9- Taşınmaz üzerinde Hazineye ait muhdesat var ise bu muhdesatların tespitinde uzman personelin görüşleri alınır.

10- 4706 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre 19/07/2003 tarihinden sonra Hazine taşınmazları üzerinde yapılan yasal olmayan her türlü yapı ve tesisler (takılıp-sökülebilir nitelikli olanlar hariç), başka bir işleme gerek kalmaksızın Hazineye intikal edeceğinden aşağıdaki hususlar dikkate alınarak tespit yapılır.

a) İlgili belediyesine yazı yazılarak su aboneliğinin hangi tarihte yapıldığının, kaçak yapı zaptı düzenlenip düzenlenmediğinin, düzenlendi ise bir örneği istenir.

b) Elektrik idaresine yazılan yazı ile elektrikle ilgili aboneliğin hangi tarihte yapıldığı sorulur.

c)Taşınmaz köyde ise muhdesatın hangi tarihte yapıldığının ilgili köy muhtarlığına veya bayındırlık ve iskân müdürlüğüne yazı yazılarak sorulur.

11- Tespitte emsal taşınmaz var ise emsal taşınmazın özellikleri tutanağa yazılır.

12- Tespiti yapan memur tutanakta kendi kanaatini belirtir.

13- Tespiti yapılan ve özellik arz eden taşınmazın fotoğrafları çekilir. Fotoğraf ya da uydu fotoğrafı üzerinde gerekli belirtmeler yapılır ve fotoğrafın arka yüzü tespiti yapanlar tarafından imzalanır. Gerekli görüldüğü takdirde taşınmazın tespitleri varsa kameraya kaydedilir.

14- Tespiti yapılacak taşınmaz tapuda tescilli olsa dahi, satış, trampa ve gereken diğer hallerde tespit anında taşınmazın alanı yeniden ölçülür, noksanlık veya fazlalık olup olmadığı belirlenir.

15- “Taşınmaz Tespit Tutanağı” yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda düzenlenir. Gerektiği hallerde bu tutanak haricinde daha ayrıntılı tutanak da düzenlenir.

16- Tespiti yapan personelin adı, soyadı, sicil no, tespitte görüşünden faydalanılan muhtar, bilirkişi ya da kişilerin adı, soyadı, baba adı, doğum tarihi, adresi yazılarak tutanak birlikte imzalanır.

17- Eğer işgalci veya işgalciler tespit esnasında hazır bulunuyorlarsa onlarında imzaları alınır.

18- Tespit tutanakları her taşınmazın kendi dosyasında muhafaza edilir.

Tespit esnasında işgalcilerin adreslerinin tespit edilememesi

MADDE 271- Yapılan tespitlerde işgalcilerin adresleri tespit edilemediği takdirde, işgalcinin muhtemel olarak en son adresindeki mahalle veya köy muhtarlıklarına, emniyet veya jandarma birimlerine, elektrik idaresine, ilgili belediyelerin emlak ve su aboneliği bulunan birimlerine, tapu ve nüfus müdürlüklerine yazı yazılmak veya bizzat araştırılmak suretiyle tespit edilir.

İKİNCİ BÖLÜM

Outline

Benzer Belgeler