• Sonuç bulunamadı

TÜRKMENELİ İŞBİRLİğİ VE KÜLTÜR VAKfI YÖNETİM KuRuLu BAŞKANI fATİH TÜRKCAN

B. SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

2. TÜRKMENELİ İŞBİRLİğİ VE KÜLTÜR VAKfI YÖNETİM KuRuLu BAŞKANI fATİH TÜRKCAN

5 MART 2009

Vakfımız insani yardım ve sağlık alanlarında yasal mevzuat çerçevesinde din, dil, ırk, renk, siyasi görüş, inanç ve mezhep farkı gözetmeksi-zin dünyanın her yerindeki olası afetlerde, kıtlık ve savaşlarda afetzedelere yardımda bulunmak;

gerekli izin alındıktan sonra aynı amaçlarla yurt içinde veya yurt dışında ayni ve nakdi yardım kampanyaları tertip etmek; muhtaçlara sıhhi ve tıbbi yardımlarda bulunmak; sağlık ocağı, po-liklinikler, bilumum tedavi kurum ve kuruluş-ları, kreşler, anaokulları ve bakımevleri açmak ve inşa edip idame, idare etmek; bunların araç gereçlerini ve donatımlarını sağlamak; bu saha-larda amme hizmetinde bulunan resmi ve özel müesseselere yardımda bulunmak; yurt içinde ve yurt dışında özellikle Türkmeneli bölgesinde yaşayan, güçsüz, dul, yetim, muhtaç ve fakirle-re ayni ve nakdi yardımda bulunmak; bu ama-ca yönelik faaliyet gösteren kurumlarla işbirliği yapmak; bu gaye ile ilgili gerekli izni aldıktan sonra yurt içinde ve yurt dışında yardım kam-panyaları tertip etmek gibi faaliyetlerde bulun-maktayız.

Geri kalmışlıkla mücadele etmek için ise, Türk-meneli bölgelerinde yaşayan insanlara, yaşam-larını idame ettirebilmelerine katkı sağlayacak yardımlarda bulunmak ve bu amaçla ilgili fizi-bilite raporları ve projeler hazırlamak, uygula-maya koymak, gerekli finans kaynağı sağlamak şarttır. Bu noktada bölge insanlarının sanatsal eğitimi için beceri kursları, terzihane, konfeksi-yon ve dokuma atölyeleri açmak veya açılmasına yardımcı olmak, katkı sağlamak ve aracı olmak:

gerekli üretim araç ve gerecini temin etmek gibi faaliyet alanlarımız mevcuttur. Bölgenin tarım-sal ve sınai kalkınmasını gerçekleştirmek gaye-si ile araç gereç, ham ve mamul madde, gübre, tohum, ilaç v.s. temin etmek veya yardımında bulunmak zorundayız. Yol, su, elektrik ve kana-lizasyon gibi alt yapı hizmetlerini gerçekleştir-mek, bu alanda ihtiyaç duyulacak ekipman ve malzemeyi temin etmek veya temin edilmesi için aracı olmak; bölgesel kalkınmanın gerçek-leşmesi için araştırmalar yapmak, istatistik ve etüt raporları hazırlamak ve tüm bu yukarıda

anlatılan faaliyetlerle ilgili destek sağlanması ve yardımda bulunulması için kişi, kurum veya kuruluşlar nezdinde teşebbüste bulunmak veya aracı olmak vakfımızın faaliyetleri arasındadır.

Kültür, sanat ve eğitim alanları ise vakfımızın hayati önem atfettiği bir başka konudur. Düşün-ce, kültür, dil ve resim-heykeltraş, tiyatro, mü-zik gibi sanatsal çalışmaların devamı, tekâmülü, korunması ve her türlü vasıta ile yaygınlaşma-sı için teşebbüslerde bulunmak, bu yolda yurt içinde ve yurt dışında müesseseler kurmak, ku-rulmuş olanlara iştirak etmek veya yardımlarda bulunmak; dinlenme, spor, sanat, müzik, tiyat-ro, resim ve kültürün diğer sahaları ile ilgili ihti-yaçları karşılayacak kültür ve sanat merkezleri, kamp, sosyal tesis, misafirhane, spor, müzik ve konferans salonları ve sair bina ve tesisleri inşa ve idare etmek; aynı amaçlara hizmet eden yurt içinde ve yurt dışında hizmet veren kurum ve kuruluşlara yardım yapmak ve destek olmak;

camiiler, örneğin Hüseyniye(Şii) Camisi ve her türlü tarihi yapı, bina, anıt eserlerini onarmak, donatımını ve tefrişini sağlamak; gençlerin gör-gü ve bilgilerini artırmaya veya sanatının ge-lişmesine yönelik yardım ve teşvik tedbirlerini almak; düşünce, kültür ve sanatla ilgili alanlarda yarışmalar düzenlemek, ödüller ihdas etmek, sergiler açmak, paneller, konferanslar ve kong-reler tertiplemek, yurt içi ve yurt dışı turlar dü-zenlemek; aynı gaye için kitap çıkarmak ve her türlü yayını yapmak, basmak, yaymak ve satmak için gerekli her türlü tesis ve şirketi kurmak ve işletmek veya bunlara iştirak etmek; yurt içinde ve yurt dışında aynı gaye ile faaliyette bulunan müesseselere ayni ve nakdi yardımlar yapmak;

veya yardım yapılması için yurt dışından veya yurt içinden yardım toplamak, aracı olmak gibi konular da vakfımızın ilgi sahasına girmektedir.

Aynı zamanda, tahsilin her derecesindeki ihti-yacı karşılamak için; okul, yurt, öğrenci mer-kezi, kütüphane ve kurs binaları, dershaneler inşa ve tesis etmek ve bunları idare etmek; her derecedeki eğitim müessesesinde tahsil, ihtisas, doktora ve ilmi kariyer çalışması yapan; yurt dı-şına yüksek tahsil (lisans) ve lisansüstü eğitim

ve lisan öğrenmek veya görgü ve bilgisini artır-mak veya ilmi, fikri ve sanatla ilgili faaliyetlerde bulunmak için veya benzeri sebeplerle giden öğrencilere, her türlü nakdi ve ayni yardımlar yapmak, karşılıklı veya karşılıksız burs vermek ve öğrencilerin iskân, iaşe ve barınmalarına yar-dımcı olmak vakfımızın temel faaliyetlerinden-dir ve kuruluş felsefesinde önemli bir yer işgal etmektedir.

Vakfımız öncelikli olarak Irak’ta ve Türkiye’de yaşayan Türkmenlerin eğitim ve sağlık ihtiyaç-larını karşılamayı amaçlamaktadır. Bu bağlam-da, Türkmen vatandaşlarımızın eğitimlerini sürdürmelerine yardımcı olmak maksadıyla doktora ve lisans dâhil şu ana kadar 1000’in üze-rinde yüksek tahsil öğrencisine burs verilmiştir.

Bunun yanı sıra, Irak’taki okullarda Türkçe eği-tim gören orta öğrenim öğrencilerinin kitap ve kırtasiye gibi diğer ihtiyaçlarının karşılanması için mali destek sağlanmıştır. Okulu olmayan yörelere okul yaptırılması ve mevcut okulların onarımının yapılması desteklenmiştir. Türkme-neli bölgelerinde kütüphane yapımı ve okul kü-tüphanelerinin geliştirilmesi için kardeş vakıfla-rın katkılarıyla özellikle Kerkük Vakfı ile işbirliği yapılarak 10.000’in üzerinde çeşitli kitap ve ge-rekli her türlü donanım, kitap, dergi, cd, bilgi-sayar vs sağlanmıştır. Tiyatro alanında büyük sanatçımız Sayın İsmet Hürmüzlü yönetiminde tiyatrocularımızı Türkiye’ye getirerek çeşitli eği-timlerin alınmasını ve sahnelendirilmeleri sağ-lanmış, Kerkük’te İsmet Hürmüzlü adına tiyatro salonu kurulmuş ve burada eğitimler verilmeye başlanmıştır. Müzik alanında Türkmeneli böl-gesinden sanatçılarımız, Türkmeneli sanatının ve kültürünün sembol ismi Sayın Abdurrahman Kızılay ve Sayın Mehmet Özbek yönetiminde Türkiye’ye getirilerek çeşitli konserler yapılmış ve eğitimler verilmiştir. Ayrıca Sayın Hocamız İhsan Doğramacı’nın vakfı olan İhsan Doğra-macı Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak Türkmenelin’den gelen insanlarımıza öğretmenlik, yöneticilik, medya ve gazetecilik alanlarında kurslar verilmiştir. Sağlık konu-larında ise, Irak’ta tedavisi mümkün olmayan

yaklaşık olarak 2500 hasta Türkiye’ye getirilerek ameliyat dâhil tedavileri yaptırılmış, tedavi gi-derleri, ilaç ve tıbbi malzeme gigi-derleri, ulaşım giderleri, yemek giderleri ve konaklama gider-leri karşılanmıştır. Kerkük ve Kifri’de hastaların günlük tedavileri ve ilaçları karşılanmaktadır ve yaklaşık hergün 150 kişiye hizmet verilmekte-dir. Irak’ta faaliyet gösteren dispanserlerin tıbbi cihaz ve ilaç temini sağlanmış ayrıca mali yön-den de desteklenmiştir. Eğitim ve sağlık hizmet-lerinin dışında, Irak’ta suyu olmayan köylere su kuyusu açılarak halkın hizmetine sunulması gibi alt yapı hizmetlerinde bulunulmuştur. Ker-kük civarında ise 400 köy evi yaptırılarak halkın kullanımına sunulmuş, Türkmenelindeki köy-lerde yapılacak tüm münasebetler için köy evi yani divanhane yapılmış, tefriş edilmiş ve sosyal olarak ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmış-tır. Kültür, eğitim ve öğrenci işlerini ise Türkme-neli Kültür Merkezi aracılığıyla yürütmekteyiz.

Vakfımız, stratejik ve bilimsel araştırma ve medya alanlarında da faaliyetlerini sürdürmek-tedir. Vakfımız bünyesinde Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi kurulmuş olup, bu mer-kez aracılığıyla “Ortadoğu Analiz” ve “Ortado-ğu Etütleri” isimli dergilerin hazırlanması, ya-yınlanması ve dağıtımı gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca, merkez tarafından Türkmen hareketi öncelikli olarak, muhtelif konularda konferans, panel, çalıştay, sempozyum gibi etkinlikler dü-zenlenmektedir.

Türkmeneli İşbirliği Kültür Vakfı bünyesinde ayrıca Avrasya bölgesinde (Balkanlar, Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Asya ülkeleri) öncelikle Türkiye’yi ve Türkmenleri ilgilendiren konu-larda araştırmakonu-larda bulunmak, bunları yazılı olarak veya digital ortamlarda yayınlamak, bu konularda toplantılar düzenlemek, toplantıla-ra katılmak ve eğitim vermek amacıyla Avtoplantıla-ras- Avras-ya İncelemeleri Merkezi “AVİM” kurulmuştur.

Henüz kuruluş aşamasında olan merkezin ilk faaliyeti yukarıda değinilen ülkeler hakkında günlük gelişmeleri izleyen ve yorumlara yer ve-ren Türkçe ve İngilizce bir bülten hazırlamak olmuşur bu bülten elektronik posta olarak her gün yaklaşık 4.000 kişiye yollanmaktadır. İleride bu sayı daha da artırılacaktır.

Vakfın medya alanında da faaliyetleri var mı?

Doğru, tarafsız, hızlı habercilik yapmak, dünya medyasını sürekli Irak hakkında bilgilendirmek, Türkmen halkının ve siyasi kuruluşların sesinin Irak ve dünya kamuoyuna duyurulması, Türk-menleri ilgilendiren gelişmelerin sıcağı sıcağına kamuoyu ile paylaşılması, özellikle Arap basını-nın güvenilir haber kaynağı haline gelmek, Türk medyasının Irak’a olan uzaklığını giderip, baş-vuru kaynağı haline gelmek, verilecek kurslarla haberciliğe hâkim genç, dinamik ve en önemlisi cesur kadrolar oluşturmak, sürekli gelişerek bir marka haline gelmek, her türlü habercilik hiz-metini doğru, tarafsız ve hızlı biçimde abone-lere sunmak amacıyla görsel ve işitsel hizmet veren Kerkük Haber Ajansı mali yönden des-teklenmektedir.

Medya alanında gerçekleştirdiğimiz bir diğer faaliyet ise Türkmeneli TV’nin ve Türkmeneli

Radyo’nun desteklenmesidir. Türkmeneli Rad-yo ve TelevizRad-yon Kurumu (TERT) Kerkük’te üç Ankara’da ise iki stüdyo ile yayın hayatına de-vam etmekte, Irak ve Türkiye’nin yanı sıra Av-rupa, Orta Asya, Ortadoğu’da ve internet üze-rinden dünyanın her yerinde izlenebilmektedir.

Bahsettiğimiz tüm bu projeler daha kapsamlı bir şekilde geliştirilerek devam edecek ve ye-nileri yapılacaktır. Türkmeneli, Türkiye ve yurt dışında bulunan tüm kuruluşlarımızın ve kar-deş kuruluşlarımızın ihtiyaçlarını yapacakları araştırmalar kapsamında karşılamaya devam edeceğiz. Yapılacak tüm projeler uygun bulun-duğu takdirde desteklenecek veya vakfımız ta-rafından yapılacaktır.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.

Ben de ORSAM’a Türkmen toplumunun mese-lelerine gösterdiği ilgi için şahşım, yönetim ku-rulu ve Türkmenler adına teşekkür ederim.

3. TÜRKMENELİ KÜLTÜR MERKEzİ BAŞKANI