• Sonuç bulunamadı

1. Rehber öğretmenlerin hemen hemen hepsi okul yöneticilerinin rehberlik hizmetlerinin gerektirdiği fiziksel şartları sağladığını ifade etmişlerdir. Rehber öğretmenlerin bir kısmı ise fiziki şartların sağlanmış olmasına rağmen, rehberlik servislerinin daha iyi hizmet sunabilmesi için gerekli fiziksel koşulların yeterli olmadığı görüşündedir. Özellikle öğrencilerin kendilerini daha rahat hissedebilmesi, daha etkili bir görüşme sağlanabilmesi, yapılan çalışmaların veriminin artırılması için rehberlik servisine daha iyi malzeme sağlanması ve uygun çalışma ortamının sağlanması gerektiğini dile getirmektedirler. Rehber öğretmenler önceki yıllara kıyasla okul fiziksel şartlarında ve yöneticilerin bu yöndeki yaklaşımlarında iyileşmeler olduğunu, fiziksel ihtiyaçlara ilişkin isteklerinin dikkate alındığını, daha çok destek sunmaya çalıştıklarını, eğilimlerinin olumlu ve yapıcı olduğunu belirtmektedir. Birtakım taleplerin okul yöneticilerin kısıtlı imkânlara sahip oluşlarından kaynaklı karşılanamadığını ifade etmektedir. Rehber öğretmenler fiziksel koşulların sağlanmasına ilişkin okul yöneticilerinden en çok fiziki koşulların rehberlik hizmetleri açısından önemini bilmelerini beklemektedir. Fiziksel koşulların sağlanmasıyla ilgili diğer beklentileri; fiziksel şartların (donanım/araç-gereç) iyileştirilmesi, rehberlik hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için uygun oda temin edilmesi, rehberlik alanı hakkında bilgi sahibi olmaları, yöneticilerin rehberlik hizmetlerine yönelik yanlış algılara sahip

olmamaları, iş birliği yapmaları, görevlendirme gidilen okullarda gerekli fiziksel şartların sağlanması ve yöneticilerin fiziki ortamların temizliğine dikkat etmeleri şeklindedir.

2. Rehber öğretmenlerin yarıdan fazlası okul yöneticilerinin PDR hizmetlerinin yürütülmesi için yapılan yıllık programların ve yürütme planlarının hazırlanması ve uygulanması ile ilgili sürece katkı sağlamadıkları yönünde görüş bildirmişlerdir. Bir kısım rehber öğretmen okul yöneticilerinin sürece yeterli katkı sunduklarını ifade ederken, bir kısmı ise sürece katkı sağladıklarını ancak yeterli olmadığını dile getirmişlerdir. Rehber öğretmenler okul yöneticilerinden daha çok rehberlik program ve planlarının uygulanması sürecine destek/yardımcı olmalarını beklemektedirler. Hazırlık sürecinde yöneticilerin görüş bildirmeleri gerektiğini ifade eden rehber öğretmenler uygulama sürecinde de gerekli yardım sağlanmasını beklemektedirler. Planların uygulanması sürecinde yöneticilerin desteğini hizmetin sürdürülebilirliği açısından önemli görmektedirler. Diğer önemli beklentileri ise yöneticilerin iş birliği yapmalarıdır. Görüşme yapılacak öğrenci ve velilerin yönlendirilmesinde önemli bir işbirlikçi olarak yöneticileri görmektedirler. Bu yönde diğer beklentileri, yöneticilerin rehberlik alanı hakkında bilgi sahibi olmaları, koordinasyon/eşgüdüm sağlamaları, yöneticilerin rehberlik hizmetlerinde yıllık programların ve yürütme planlarının önemini bilmeleri, HİE kurs almaları, yöneticilerin rehberlik planlarının uygulanma sürecini takip etmeleri, sağlıklı iletişim kurmaları ve yönetmeliğin revize edilmesi şeklindedir.

3. Rehber öğretmenlerin yarıdan fazlası yöneticilerin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin verimli bir şekilde yürütülebilmesi için sınıf rehber öğretmenleri, öğrenciler ve veliler arasında koordinasyon sağladıklarını ancak yeterli olmadığını ifade etmişlerdir. Bir kısım rehber öğretmeni yöneticilerin koordinasyon sağladıklarını ifade ederken bir kısım rehber öğretmeni de katkı sağlamadıkları görüşündedir. Genel olarak rehber öğretmenler, yöneticilerin koordinasyon sağlamalarına yönelik eğilimlerinin olumlu olduğunu belirtmişlerdir. Rehber öğretmenlerin bu yöndeki beklentileri daha çok yöneticilerin rehberlik hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için eşgüdüm sağlayarak çalışmalara destek olmaları şeklindedir. Yöneticilerin iş birliği içinde olmaları ve rehberlik hizmetlerinin yürütülmesinde koordinasyon sağlamanın önemini bilmeleri diğer önemli beklentileri arasındadır.

Diğerleri ise sırasıyla; yöneticilerin rehberlik alanı hakkında bilgi sahibi olmaları, rehberliğe yönelik yanlış algılara sahip olmamaları, etkili iletişim kurabilmeleri, rehberlik hizmetlerine karşı olumlu tutum sergilemeleri, önyargılı olmamaları, olumlu okul ikliminin sağlanması, etik ilkelere dikkat edilmesi ve yöneticilerin rehberlik hizmetlerinde etkin koordinasyon için daha sık toplantılar yapmasıdır.

4. Rehber öğretmenlerin yarısından fazlası okul yöneticilerinin rehberlik hizmetleri dışı farklı iş taleplerinde bulunduklarını belirtmişlerdir. Bir kısım rehber öğretmen yöneticilerin farklı iş taleplerinde bulunmadıklarını ifade ederken bir kısmı zaman zaman farklı iş taleplerinde bulunduklarını ifade etmiştir. Çoğu rehber öğretmen farklı iş taleplerini anlayışla karşıladıklarını, verilen görevleri isteyerek yaptıklarını ancak bu durumun suiistimal edilmemesi gerektiği görüşündedir. Görev tanımlarının net olmayışı, unvan sorununun bulunması, rehberlik çalışma alanının geniş olması gibi nedenlerin yöneticilerin farklı beklentiler içine girmelerine neden olduğunu belirtmişlerdir. Bu yönde en çok dile getirdikleri beklentileri okul yöneticilerinin yanlış algılara sahip olmamalarıdır. Rehber öğretmenler en çok bu konuya vurgu yapmışlardır. Yanlış algıların daha çok yöneticilerin rehberlik alanı hakkında bilgi sahibi olmadıklarından ve rehber öğretmenlerin görev tanımlarının net olmayışından kaynaklandığını belirtmişlerdir. Genel olarak rehber öğretmenler farklı iş talepleriyle karşılaşmalarından ziyade yöneticilerin yanlış algılara sahip oluşlarının onları daha çok rahatsız ettiğini vurgulamışlardır. Bu yönde rehber öğretmenlerin okul yöneticilerinden diğer beklentileri; rehberlik alanı hakkında bilgi sahibi olmaları, görevlerinin netleştirilmesi, yönetmeliğin revize edilmesi, rehberlik hizmetlerine daha çok önem verilmesi, yöneticilerin HİE/kurs almaları, rehber öğretmenlerle iş birliği halinde olmaları ve unvan sorununun giderilmesidir.

5. Rehber öğretmenlerin çoğu, öğretmenlerin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri servisiyle iş birliğine yönelik eğilimlerinin yeterli olmadığı görüşündedir. Bir kısmı öğretmenlerin iş birliği içinde olduğunu ifade ederken bir kısmı da iş birliği içinde olmadıklarını belirtmişlerdir. Rehber öğretmenler diğer öğretmenlerden en çok iş birliği halinde olmalarını ve rehberlik alanı hakkında yanlış algılara sahip olmamalarını beklemektedir. Rehber öğretmenler, rehberlik servisinin disiplin merkezi olarak görülmesinin, rehber öğretmenlerin öğrenci sorunlarını hemen düzeltebileceği yönünde ve rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin kriz odaklı çalıştığı yönünde

algıların rehberlik hizmetlerini sekteye uğratan algılar olduğunu belirtmişlerdir. Bu yönde diğer beklentileri sırasıyla; rehberlik alanı hakkında bilgi sahibi olmaları, rehberlikle ilgili önyargılara sahip olmamaları, iletişim halinde olmaları, rehberlik hizmetlerine önem vermeleri, öğrencileri yakından tanımaları, rehberlik faaliyetlerine karşı olumlu tutum sergilemeleri, rehberlik ders saatlerinin verimli kullanılması, sorumlu davranmaları, mesleğe saygı duymaları, duyarlı davranmaları, kendilerini geliştirmeleri, rehberlik çalışmalarında süreklilik sağlanması, öğretmenlerin HİE almaları, rehberlik çalışmalarına destek olmaları ve etik ilkelere dikkat etmeleri şeklindedir.

6. Rehber öğretmenlerin yarıya yakını öğretmenlerin farklı iş taleplerinde bulunduklarını, bir kısmı bu yönde taleplerinin olmadığını bir kısmı ise farklı iş talepleriyle zaman zaman karşılaşıldığını ifade etmişlerdir. Genel olarak rehber öğretmenlerin çoğu öğretmenlerin farklı iş taleplerinde bulunduğu görüşündedir. Bu taleplerden ziyade öğretmenlerin yanlış algılara sahip olmalarının onları daha çok rahatsız ettiğini dile getiren rehber öğretmenler çoğunluktadır. Bu yönde rehber öğretmenlerin en büyük beklentisi yanlış algıların giderilmesi noktasındadır. Rehber öğretmenler yanlış algıların daha çok rehberlik alanı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarından kaynaklandığını belirtmişlerdir. İkinci önemli beklentileri öğretmenlerin alanla ilgili bilgi sahibi olmalarıdır. Diğer beklentileri ise sırasıyla; iş birliği içinde olmaları, rehberlikle ilgili çalışmalarda sorumlu davranmaları, iletişim kurmaları, yönetmelikte görev tanımının netleştirilmesi, BEP/Kaynaştırma uygulamalarıyla ilgili görevlerini yerine getirmeleri, rehberlik hizmetlerine önem vermeleri, anlayışlı davranmaları, mesleğe saygı göstermeleri ve etik ilkelere dikkat etmeleri şeklindedir.

7. Rehber öğretmenlerin okul yöneticilerinden diğer beklentileri şu şekildedir: Yöneticilerin rehberlik alanı hakkında bilgi sahibi olmaları, rehberlik hizmetleriyle ilgili yanlış algılara sahip olmamaları, rehberlik servisiyle iş birliği halinde olmaları, rehberlik hizmetlerine önem vermeleri, rehberlik çalışmalarına destek olmaları, rehberlik servisiyle iletişim halinde olmaları, etik ilkelere dikkat etmeleri, rehberlik servislerinin fiziksel koşullarının iyileştirilmesi, yöneticilerin kendilerini geliştirmeleri, rehberlik alanına saygı duyulmaları, HİE/kurs almaları, rehber öğretmenlere idari görev vermemeleri, duyarlı davranmaları, okullarda rehber

öğretmen sayısının artırılması, rehberlik hizmetlerine karşı önyargılı olmamaları ve rehberlik servislerinin RAM’lara bağlı olarak çalışması şeklindedir.

Rehber öğretmenlerin öğretmenlerden diğer beklentileri şu şekildedir: Öğretmenlerin rehberlik alanı hakkında bilgi sahibi olmaları, yanlış algılara sahip olmamaları, rehberlik servisiyle iş birliği halinde olmaları, rehberlik hizmetlerine önem vermeleri, rehberlik çalışmalarına yardımcı olmaları, rehberlik servisiyle iletişim halinde olmaları, sorumlu davranmaları, kendilerini geliştirmeleri, rehberlik alanına saygı duymaları, öğretmenlerin HİE/Kurs almaları, rehberlik ders saatlerini verimli kullanmaları, duyarlı davranmaları, etik ilkelere dikkat etmeleri ve rehberlik hizmetlerine karşı önyargılı olmamalarıdır.