• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERĠLER

5.1. Sonuç

Turistik tüketicilerin alternatif turizm türlerini satın almalarını etkileyen faktörleri saptamak ve buna bağlı olarak alternatif turizm türlerini gerçekleĢtiren tüketicilere ait özellikleri ortaya koyarak diğer tüketicileri alternatif turizm türleri ve özellikleri hakkında önerilerde bulunmak, aynı zamanda iĢletmelere de alternatif turizm türlerini satın alan tüketicilerin özellikleri hakkında bilgiler vererek tüketicilerin ihtiyaç ve isteklerini en iyi Ģekilde karĢılayacak hizmetleri sunmalarına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleĢtirilen çalıĢmanın sonuçları Ģu Ģekilde sıralanabilir:

Alternatif turizm türlerine iliĢkin tüketici davranıĢlarının incelenmesi her bir alternatif turizm türüne iliĢkin tüketicilerin satın alma davranıĢlarını ortaya koymak ve buna dayanarak tüketicileri konuya iliĢkin bilgilendirmek ve eğitmek açısından önemlidir. Nitekim günümüzde tüketicilerin karĢı karĢıya kaldığı en önemli sorun sınırlı kaynaklarla ihtiyaç ve isteklerini en iyi Ģekilde karĢılamakken bir diğer önemli sorun da geliĢen bilgi ve teknoloji karĢısında tüketicilerin artan mal ve hizmetler konusunda seçim yapma konusunda yaĢadığı problemlerdir. Bu nedenle tüketicilerin alternatif turizm türlerini satın alma davranıĢlarının incelenmesi hem onların alternatif turizm türleri hakkında bilgi sahibi olarak daha rasyonel seçimler yapmalarını sağlayacak hem de kendi özellikleri ve sahip oldukları kaynaklar ile hangi alternatif turizm türlerine yönelmeleri gerektiği konusunda onları bilgilendirecektir.

Diğer taraftan bu çalıĢma ile elde edilen sonuçlar ıĢığında tüketicilerin alternatif turizm türleri hakkında daha bilgili ve bilinçli olmaları, kendi ihtiyaçlarını tespit ederek

ihtiyaç ve isteklerine en iyi Ģekilde cevap verecek alternatif turizm türü seçimini bilinçli olarak yapması sağlanmıĢ olacak, kendi değer sistemini anlayacak, karar verme yeteneğini geliĢtirecek, para, zaman ve enerji tasarrufu sağlayacak bilgiler edinecek, aldatılmayacak, yanıltılmayacak, alternatifleri değerlendirebilecek ve satın alma iĢleminden tatmin olacaktır. Bu nedenle alternatif turizm türlerine iliĢkin tüketici davranıĢlarının incelenmesi önemlidir. ÇalıĢma sırasında elde edilen veriler Ġstanbul ili sınırları içerisinde gerçekleĢtirilen alternatif turizm türleri ile sınırlı olup elde edilen sonuçlarla ilgili olarak her ne kadar Türkiye için bir genelleme yapılamayacak olsa da hem Ġstanbul ilinde yaĢayan tüketicilere hem de benzer özellikleri taĢıyan destinasyonlarda turistik faaliyetlerde bulunmak isteyen tüketicilere önemli bilgiler sunacaktır. Bu çerçevede sonuçlara baktığımızda;

Botanik Turizmi, Kongre Turizmi ve Kültür Turizmi, hizmet ve satıĢ ile ilgili mesleklerde çalıĢan, öğrenim durumu yüksek, geliri 1.501-4.500TL arasında olan, 30 yaĢın altındaki genç kadın tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

Ġnanç Turizmi ile Sağlık ve Termal Turizmi gelir getirici bir iĢte çalıĢmayıp 1.500TL‟den az gelire sahip olan, 40 yaĢ üzerinde ve öğrenim durumu yüksek kadın tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

Hava Sporları ve KuĢ Gözlemciliği Turizmi hizmet ve satıĢ ile ilgili iĢlerle profesyonel iĢlerde çalıĢan 40 yaĢından küçük, 1.501-4.500TL arasında olan ve öğrenim durumu yüksek erkek tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

Yat Turizmi ile Golf Turizmi ise hizmet ve satıĢ ile ilgili iĢlerle profesyonel meslek alanlarında çalıĢıp 4.500TL‟dan fazla gelire sahip olan, 31 yaĢından büyük ve öğrenim durumu yüksek erkek tüketiciler tarafından gerçekleĢtirildiği sonucuna varılmıĢtır.

Her bir alternatif turizm türünü gerçekleĢtiren tüketicileri gerçekleĢtirdikleri alternatif turizm türünü satın almalarına yönelten psikolojik faktörler incelendiğinde ise Ģu sonuçlar elde edilmiĢtir:

 Botanik Turizmi ve KuĢ Gözlemciliği Turizmi tüketicileri keĢfetme güdüsüyle bu alternatif turizm türüne yönelmekte, bu turizm türü ile yeni beceriler öğrenmekte, kiĢinin bu turizm türü ile kendisini iyi hissedeceğine inanmakta, gerçekleĢtirdiklerinde kendilerini iyi hissetmekte ve Botanik Turizminin kiĢiye kendini iyi hissettirdiğini düĢünmektedirler.

 Golf Turizmi tüketicileri keĢfetme güdüsüyle bu alternatif turizm türüne yönelmekte, bu turizm türü ile hem bilgi hem de beceri öğrenmekte, farklılık yaĢayacağına inanmakta, gerçekleĢtirdiklerinde farklılık yaĢamakta olan ve kiĢide farklılık yaratan bir turizm türü olduğunu düĢünmektedir.

 Hava Sporları Turizmi tüketicileri hem keĢfetme hem de farklılık güdüsüyle bu alternatif turizm türüne yönelmekte, bu turizm türü ile hem bilgi hem de beceri öğrenmekte, kiĢinin bu turizm türü ile farklılık yaĢayacağına inanmakta, gerçekleĢtirdiklerinde ise kendilerini iyi hissetmekte ve Hava Sporları Turizminin kiĢide farklılık yarattığını ve kiĢiye kendini iyi hissettirdiğini düĢünmektedirler.

 Ġnanç Turizmi tüketicileri hem keĢfetme hem de farklılık güdüsüyle bu alternatif turizm türüne yönelmekte, bu turizm türü ile inandıklarına iliĢkin bilgi edinmekte, kiĢinin bu turizm türü ile kendini iyi hissedeceğine inanmakta, gerçekleĢtirdiklerinde ise kendilerini iyi hissetmekte ve Ġnanç Turizminin kendini iyi hissettiren bir turizm olduğunu düĢünmektedirler.

 Kongre Turizmi tüketicileri hem keĢfetme hem de farklılık güdüsüyle bu alternatif turizm türüne yönelmekte, bilgi edinmekte, kiĢinin bu turizm türü ile kendini iyi hissettiğine ve farklılık yaĢadığına inanmakta, gerçekleĢtirdiklerinde ise farklılık yaĢamakta ve Kongre Turizminin kiĢide farklılık yarattığını düĢünmektedirler.

 Kültür Turizmi tüketicileri keĢfetme güdüsüyle bu alternatif turizm türüne yönelmekte, bu turizm türüyle bilgi edinmekte, kiĢinin bu turizm türü ile farklılık yaĢadığına inanmakta, gerçekleĢtirdiklerinde ise farklılık yaĢamakta ve

kendilerini iyi hissetmekte, Kültür Turizminin kiĢide farklılık yarattığını ve kendilerini hissettiklerini düĢünmektedirler.

Sağlık ve Termal Turizmi tüketicileri hem keĢfetme hem de farklılık güdüsüyle bu alternatif turizm türüne yönelmekte, bu turizm türüyle bilgi ve beceri edinmekte, kiĢinin bu turizm türü ile kendini iyi hissettiğine inanmakta, gerçekleĢtirdiklerinde ise kendilerini iyi hissetmekte ve Sağlık ve Termal Turizminin kiĢinin kendini iyi hissettirdiğini düĢünmektedirler.

Yat Turizmi tüketicileri keĢfetme güdüsüyle bu alternatif turizm türüne yönelmekte, bu turizm türüyle bilgi ve beceri edinmekte, kiĢinin bu turizm türü ile farklılık yaĢadığına inanmakta, gerçekleĢtirdiklerinde ise kendilerini iyi hissetmekte ve Yat Turizminin kiĢide farklılık yarattığını düĢünmektedirler.

Tüketicilerin alternatif turizm türlerini satın almaları üzerinde etkili olan psikolojik faktörler her bir alternatif turizm türü için tüketicilerin demografik özellikleri ile birlikte incelendiğinde Ģu sonuçlar bulunmuĢtur:

Botanik Turizmi: Çoğunlukla 30 yaĢ altındaki 1.501-4.500TL arasında gelire

sahip olan öğrenim durumu yüksek, hizmet ve satıĢ elemanı meslek grubunda çalıĢan, farklı bitkileri keĢfetme isteği duyan, bitki yetiĢtirmeye iliĢkin becerisini geliĢtirme arzusunda olan böylelikle kendini rahatlamıĢ hissedeceğine inanan ve gerçekleĢtirdiğinde kendini iyi hisseden, rahatlayan, bitkilerle ilgilenmeyi bir rahatlama biçimi olarak gören çoğunluğu kadın olan tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

Botanik turizmi gerçekleĢtiren tüketicileri oluĢturan turistler bir pazar bölümü olarak ele alındığında, sonuçlar, belirtilen demografik ve psikolojik faktörlerin ıĢığında bu pazar bölümüne hitap etmek isteyen iĢletmelere konumlandırma stratejisi ile ilgili ipuçları da vermektedir. Örneğin, “merak, keĢfetme, kendini iyi hissetme” temalı tutundurma kampanyaları ile Botanik Turizmini gerçekleĢtirmek üzere yukarıda belirtilen pazar bölümündeki tüketicilerde imaj yaratılabilir.

Golf Turizmi: Genellikle 50‟li yaĢlardan sonra, hizmet ve satıĢ elemanı meslek

farklı bir çevreyi keĢfetme isteği duyan, bu turizm türü sayesinde hem değiĢik bir alanla ilgili bilgi sahibi olmak hem de ekstra bir spor alanında beceri sağlamak isteyen, böylelikle farklı bir spor yaptığına inan ve gerçekleĢtirdiğinde farklı bir spor yapmanın keyfini yaĢayan, farklı bir çevreye girmenin onları diğerlerinden farklı yaptığını düĢünen erkek tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

Golf Turizmini gerçekleĢtiren tüketicileri oluĢturan turistler bir pazar bölümü olarak ele alındığında, sonuçlar, belirtilen demografik ve psikolojik faktörlerin ıĢığında bu pazar bölümüne hitap etmek isteyen iĢletmelere konumlandırma stratejisi ile ilgili ipuçları da vermektedir. Örneğin, “merak, keĢfetme, farklı bir faaliyet” temalı tutundurma kampanyaları ile bu tür turizmi gerçekleĢtirmek üzere yukarıda belirtilen pazar bölümündeki tüketicilerde imaj yaratılabilir.

Hava Sporları Turizmi: Çoğunlukla 31-40 yaĢ arasındaki, 1.501-4.500TL

arasında gelire sahip olan, öğrenim durumu yüksek, hizmet ve satıĢ elemanı meslek grubunda çalıĢan, hem macera arayıĢı içinde olan hem de farklı bir spor yapmak isteyen, farklı bir spor alanında bilgi, beceri ve deneyim kazanma arzusunda olan, böylelikle farklı bir spor yapacağına inanan ve gerçekleĢtirdiğinde kendini rahatlamıĢ hisseden, bu turizm türünün kiĢiyi rahatlattığına ve kiĢinin kendisini diğerlerinden farklı olarak hissetmesini sağladığına inanan erkek tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

Hava Sporları Turizmini gerçekleĢtiren tüketicileri oluĢturan turistler bir pazar bölümü olarak ele alındığında, sonuçlar, belirtilen demografik ve psikolojik faktörlerin ıĢığında bu pazar bölümüne hitap etmek isteyen iĢletmelere konumlandırma stratejisi ile ilgili ipuçları da vermektedir. Örneğin, “merak, keĢfetme, farklı bir faaliyet” temalı tutundurma kampanyaları ile bu tür turizmi gerçekleĢtirmek üzere yukarıda belirtilen pazar bölümündeki tüketicilerde imaj yaratılabilir.

Ġnanç Turizmi: Genellikle 40 yaĢ üzerindeki, gelir getirici bir iĢte çalıĢmayan,

1.500 TL‟nın altında geliri olan, öğrenim durumu yüksek, ilgi duyduğu ve merak ettiği dini yerleri keĢfetme ve maneviyatını farklı Ģekilde yaĢamak isteyen, kutsal yerleri tanıyarak bilgi sahibi olmak isteyen, böylelikle kendini manevi olarak rahat hissedeceğine inan ve gerçekleĢtirdiğinde kendini mutlu ve rahat hisseden, bu turizm

türünün kiĢinin kendisini mutlu ve huzurlu hissettirdiğine inanan kadın tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

Ġnanç Turizmini gerçekleĢtiren tüketicileri oluĢturan turistler bir pazar bölümü olarak ele alındığında, sonuçlar, belirtilen demografik ve psikolojik faktörlerin ıĢığında bu pazar bölümüne hitap etmek isteyen iĢletmelere konumlandırma stratejisi ile ilgili ipuçları da vermektedir. Örneğin, “bilgisini arttırma, kendini iyi hissetme” temalı tutundurma kampanyaları ile bu tür turizmi gerçekleĢtirmek üzere yukarıda belirtilen pazar bölümündeki tüketicilerde imaj yaratılabilir.

Kongre Turizmi: Çoğunlukla 30 yaĢ altında, 1.501-4.500TL arasında gelire

sahip olup hizmet ve satıĢ elemanı meslek grubunda çalıĢan, öğrenim durumu yüksek, hem yeni bilgileri keĢfetmek hem de yeni ortamlara girerek kendinde farklılık yaratmak isteyen, bilgisini arttırmak isteyen, edindiği yeni ve geniĢ bilgiler sayesinde alanında farklı olacağına ve kendini rahat hissedeceğine inanan, gerçekleĢtirdiğinde edindiği bilgi sayesinde daha farklı hareket edebilen, bu turizm türünün sayesinde alanında farklılığının özgüvenini arttığına inan kadın tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

Kongre Turizmini gerçekleĢtiren tüketicileri oluĢturan turistler bir pazar bölümü olarak ele alındığında, sonuçlar, belirtilen demografik ve psikolojik faktörlerin ıĢığında bu pazar bölümüne hitap etmek isteyen iĢletmelere konumlandırma stratejisi ile ilgili ipuçları da vermektedir. Örneğin, “bilgi edinme, farklı olmak” temalı tutundurma kampanyaları ile bu tür turizmi gerçekleĢtirmek üzere yukarıda belirtilen pazar bölümündeki tüketicilerde imaj yaratılabilir.

Kültür Turizmi: Çoğunlukla 30 yaĢ altında, 1.501-4.500 TL arasında gelire

sahip olup hizmet ve satıĢ elemanı meslek grubunda çalıĢan, öğrenim durumu yüksek, hayatta önem verdiği yeni kültürel değerleri keĢfetmek isteyen, çeĢitli kültür değerleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen, böylece edindiği bilgiyi çeĢitli ortamlarda kullanabilmenin rahatlığını ve farklılığını yaĢamak isteyen ve yeni kültürel değerleri tanımanın mutluluk verici ve fark yaratıcı olduğuna inanan kadın tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

Kültür Turizmini gerçekleĢtiren tüketicileri oluĢturan turistler bir pazar bölümü olarak ele alındığında, sonuçlar, belirtilen demografik ve psikolojik faktörlerin ıĢığında bu pazar bölümüne hitap etmek isteyen iĢletmelere konumlandırma stratejisi ile ilgili ipuçları da vermektedir. Örneğin, “merak, keĢfetme, farklı bir faaliyet” temalı tutundurma kampanyaları ile bu tür turizmi gerçekleĢtirmek üzere yukarıda belirtilen pazar bölümündeki tüketicilerde imaj yaratılabilir.

KuĢ Gözlemciliği Turizmi: Genellikle 1.501-4.500TL arasında gelire sahip

olup hizmet ve satıĢ elemanı iĢlerinde çalıĢan, öğrenim durumu yüksek, 40 yaĢından küçük, kuĢların göç yollarına merak duyan, kuĢların göçü ile ilgili bilgi sahibi olmak ve sahip olduğu bilgiyi kullanmak isteyen, kuĢlarla ilgilenmenin kendisini rahatlatacağına inanan, gerçekleĢtirdiğinde rahatlayan, farklı bir hobi gerçekleĢtiren ve kuĢlarla ilgilendikçe mutlu olan erkek tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

KuĢ Gözlemciliği Turizmini gerçekleĢtiren tüketicileri oluĢturan turistler bir pazar bölümü olarak ele alındığında, sonuçlar, belirtilen demografik ve psikolojik faktörlerin ıĢığında bu pazar bölümüne hitap etmek isteyen iĢletmelere konumlandırma stratejisi ile ilgili ipuçları da vermektedir. Örneğin, “merak, keĢfetme, beceri geliĢtirme” temalı tutundurma kampanyaları ile bu tür turizmi gerçekleĢtirmek üzere yukarıda belirtilen pazar bölümündeki tüketicilerde imaj yaratılabilir.

Sağlık ve Termal Turizmi: Çoğunlukla 40 yaĢ üzerindeki, gelir getirici bir iĢte

çalıĢmayıp geliri 1.500 TL‟nin altında olan öğrenim durumu yüksek, sağlıklı olmanın yeni yöntemlerini keĢfetmek ve farklı yollarla sağlıklı olmak isteyen, sağlıklı yaĢam becerisini arttırmak, sağlığını korumak ve sağlığına kavuĢmak isteyen, kendini sağlıklı ve böylece rahat hissettiğine inan, gerçekleĢtirdiğinde daha sağlıklı olan ve bu turizm türü ile sağlıklı olmanın rahatlığını ve mutluluğu içinde olduğuna inanan kadın tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

Sağlık ve Termal Turizmini gerçekleĢtiren tüketicileri oluĢturan turistler bir pazar bölümü olarak ele alındığında, sonuçlar, belirtilen demografik ve psikolojik faktörlerin ıĢığında bu pazar bölümüne hitap etmek isteyen iĢletmelere konumlandırma stratejisi ile ilgili ipuçları da vermektedir. Örneğin, “kendini daha iyi hissetme” temalı

tutundurma kampanyaları ile bu tür turizmi gerçekleĢtirmek üzere yukarıda belirtilen pazar bölümündeki tüketicilerde imaj yaratılabilir.

Yat Turizmi: Genellikle 31-40 yaĢ arasında, profesyonel mesleklerde çalıĢıp

4.500TL‟den fazla gelire sahip olan, öğrenim durumu yüksek, denizde yaĢamayı keĢfetmek isteyen, denizde yaĢamayı öğrenmek ve bu konuda beceri kazanmak isteyen, böylelikle farklı bir tatil yapacağına inanan, gerçekleĢtirdiğinde kalabalıktan uzaklaĢarak denizde rahatladığını hisseden ve bu turizm türü sayesinde farklı olduğuna inanan erkek tüketiciler tarafından gerçekleĢtirilmektedir.

Yat Turizmini gerçekleĢtiren tüketicileri oluĢturan turistler bir pazar bölümü olarak ele alındığında, sonuçlar, belirtilen demografik ve psikolojik faktörlerin ıĢığında bu pazar bölümüne hitap etmek isteyen iĢletmelere konumlandırma stratejisi ile ilgili ipuçları da vermektedir. Örneğin, “merak, keĢfetme, farklı bir faaliyet” temalı tutundurma kampanyaları ile bu tür turizmi gerçekleĢtirmek üzere yukarıda belirtilen pazar bölümündeki tüketicilerde imaj yaratılabilir.