• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERĠLER

5.2. Öneriler

Bu sonuçlar ıĢığında tüketicilere alternatif turizm türleri ile ilgili Ģu önerilerde bulunulabilir:

30 yaĢ altındaki 1.500 TL‟den fazla gelire sahip olan tüketicilerden,

Farklı bitkileri keĢfetme isteği duyan, bitki yetiĢtirmeye iliĢkin becerisini geliĢtirme arzusunda olan, böylelikle kendini rahatlamıĢ hissedeceğine inan ve bitkilerle ilgilenmeyi bir rahatlama biçimi olarak gören tüketiciler Botanik Turizmini,

Hem yeni bilgileri keĢfetmek hem de yeni ortamlara girerek kendinde farklılık yaratmak isteyen, bilgisini arttırmak isteyen, edindiği yeni ve geniĢ bilgiler sayesinde alanında farklı olacağına ve kendini rahat hissedeceğine inanan, bu turizm türünün özgüvenini arttıracağına inan tüketiciler Kongre Turizmini,

Hayatta önem verdiği yeni kültürel değerleri keĢfetmek isteyen, çeĢitli kültür değerleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen, böylece edindiği bilgiyi çeĢitli ortalarda kullanabilmenin rahatlığını ve farklılığını yaĢamak isteyen ve yeni kültürel değerleri tanımanın mutluluk verici ve fark yaratıcı olduğuna inanan tüketiciler Kültür Turizmini,

40 yaĢ altındaki 1.500 TL‟den fazla gelire sahip olan tüketicilerden,

KuĢların göç yollarına merak duyan, kuĢların göçü ile ilgili bilgi sahibi olmak ve sahip olduğu bilgiyi kullanmak isteyen, kuĢlarla ilgilenmenin kendisini rahatlatacağına inanan ve kuĢlarla ilgilendikçe mutlu olan tüketiciler KuĢ Gözlemciliği Turizmini,

Hem macera arayıĢı içinde olan hem de farklı bir spor yapmak isteyen, farklı bir spor alanında bilgi, beceri ve deneyim kazanma arzusunda olan, bu turizm türünün kiĢiyi rahatlattığına ve kiĢinin kendisini diğerlerinden farklı olarak hissetmesini sağladığına inanan tüketiciler Hava Sporları Turizmini,

40 yaĢından küçük 4.500 TL‟den fazla gelire sahip olan tüketicilerden,

Denizde yaĢamayı keĢfetmek isteyen, denizde yaĢamayı öğrenmek ve bu konuda beceri kazanmak isteyen, böylelikle farklı bir tatil yapacağına inanan ve bu turizm türü sayesinde farklı olacağına inanan tüketiciler Yat Turizmini,

40 yaĢından büyük 1.500 TL‟nin altında gelire sahip olan tüketicilerden

Sağlıklı olmanın yeni yöntemlerini keĢfetmek ve farklı yollarla sağlıklı olmak isteyen, sağlıklı yaĢam becerisini arttırmak, sağlığını korumak ve sağlığına kavuĢmak isteyen, kendini sağlıklı ve böylece rahat hissedeceğine inan ve bu turizm türü ile sağlıklı olmanın rahatlığını ve mutluluğu içinde olacağına inanan tüketiciler Sağlık ve Termal Turizmini,

Ġlgi duyduğu ve merak ettiği dini yerleri keĢfetme ve maneviyatını farklı Ģekilde yaĢamak isteyen, kutsal yerleri tanıyarak bilgi sahibi olmak isteyen, böylelikle

kendini manevi olarak rahat hissedeceğine inan ve bu turizm türünün kiĢinin kendisini mutlu ve huzurlu hissettireceğine inanan tüketiciler Ġnanç Turizmini,

50 yaĢından büyük, 4.500 TL‟nin üzerinde gelire sahip olan tüketicilerden, Farklı bir çevreyi keĢfetme isteği duyan, bu turizm türü sayesinde hem değiĢik bir alanla ilgili bilgi sahibi olmak hem de ekstra bir spor alanında beceri sağlamak isteyen, böylelikle farklı bir spor yaptığına inan ve yaĢayacağına inanan ve farklı bir çevreye girmenin onları değerlerinden farklı yapacağını düĢünen tüketiciler Golf Turizmini gerçekleĢtirebilir.

Psikolojik faktörlere iliĢkin elde edilen sonuçlar ıĢığında ise Ģu önerilerde bulunulabilir:

KeĢfetme güdüsünün ağırlıklı olduğu alternatif turizm türleri Botanik Turizmi, Golf Turizmi, KuĢ Gözlemciliği Turizmi, Kültür Turizmi ve Yat Turizm türleridir. BaĢka bir anlatımla tüketiciler keĢfetme güdüsüyle bu tür alternatif turizme yönelmektedirler. Bu alanda faaliyet gösteren iĢletmeler, tutundurma stratejilerini keĢfetme güdüsüne dayandırarak söz konusu alternatif turizme talebi çekebilirler.

“Bilgi edinme”nin daha etkili olduğu öğrenme faktörü, Golf Turizmi, Ġnanç Turizmi, Kongre Turizmi ve Kültür Turizmi türlerinde öne çıkmaktadır. Bu sonuca göre iĢletmeler, söz konusu alternatif turizm türlerini gerçekleĢtirebilecek turistlere “bilginizi arttırın, daha çok bilgi edinin…” Ģeklinde talebi etkileyebilir.

Buna karĢılık “beceri geliĢtirme” temelli öğrenme faktörlerinin Botanik Turizmi ile KuĢ Gözlemciliği Turizminde etkili olduğu görülmektedir. Her iki alternatif turizm türünde de özüne uygun olarak söz konusu faktörün öne çıktığı görülmektedir. Dolayısıyla, “beceri geliĢtirmek, yeni beceri kazanmak” Ģeklinde mesajlarla iĢletmeler bu turizm türlerine yönelik talebi etkileyebilirler.

Botanik Turizmi, Ġnanç Turizmi, KuĢ Gözlemciliği Turizmi ile Sağlık ve Termal Turizmini gerçekleĢtiren turistlerde “kendini iyi hissetme” inancının ve buna

bağlı olarak tutumun öne çıktığı; buna karĢılık, Golf Turizmi, Hava Sporları Turizmi ve Kültür Turizmi türlerinde ise “farklı olma, farklı bir iĢ yapma” inancının ve tutumunun etkin olduğu görülmektedir. Dolayısıyla, ilgili alternatif turizm türlerine talebi yöneltmek için söz konusu inanç ve tutum faktörlerini tutundurma temalarında iĢlemek etkili bir strateji olacaktır.

Kendini iyi hissettiği algısı ön planda olan tüketicilerin, Botanik Turizmi, Ġnanç Turizmi, KuĢ Gözlemciliği Turizmi ile Sağlık ve Termal Turizmi gerçekleĢtiren tüketiciler olduğu; buna karĢılık farklılık yarattığı algısı önem kazanan tüketicilerin, Golf Turizmi, Kongre Turizmi ve Yat Turizmini gerçekleĢtiren tüketiciler olduğu görülmektedir. Buna göre ilgili alternatif turizm türlerine talebi yönlendirmek isteyen iĢletmeler, belirtilen algıları yaratacak temaları kullanmalıdırlar.

Diğer taraftan;

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Bakanlığa ait internet sitelerinde konuya iliĢkin daha fazla görsel kullanılarak daha fazla bilgi verilebilir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sivil Toplum KuruluĢları ve üniversitelerde çalıĢan akademisyenlerin ortak çalıĢmaları ile televizyon ve radyo gibi kitle iletiĢim araçları ile hazırlanacak olan kitapçık ve broĢürlerde alternatif turizm ve türlerine iliĢkin tüketicileri bilgilendirecek, bilinçlendirecek ve eğitecek daha fazla bilgiler verilebilir.

Üniversitelerin ilgili bölümlerinde alternatif turizm ile ilgili yapılacak olan çalıĢmalar sayesinde tüketiciler konuya iliĢkin bilgilendirilebilir, bilinçlendirilebilir ve eğitilebilir.

Üniversitelerin ilgili bölümlerinde verilen lisans ve lisansüstü öğrenimde öğrencilerin dikkati konuya çekilerek alternatif turizm ve türleri ile ilgili daha fazla bilgi toplanması ve çalıĢma yapılması sağlanabilir; bu çalıĢmalar ıĢığında tüketicilere daha fazla bilgi ulaĢtırılması sağlanabilir.

Alternatif turizm hizmeti sunan iĢletmeler tarafından konuya iliĢkin tüketicileri bilgilendirecek, bilinçlendirecek ve eğitecek broĢür, afiĢ vb. gibi yazılı araçlar kullanılabilir.

Ġstanbul ili BüyükĢehir Belediyesi sınırları içerisinde gerçekleĢtirilen bu çalıĢma önümüzdeki yıllarda yapılacak olan çalıĢmalara temel oluĢturabilir.

KAYNAKÇA

AçıkbaĢ, Ö. C. (2006). Kıyı alanları kullanım kapsamında yat turizmi ve marinalar;

Bodrum yarımadası ve Bodrum marina örneği, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans

Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

AhipaĢaoğlu, S. ve Çeltek, E. (2006). Sürdürülebilir kırsal turizm. (1. Baskı) Ankara: Gazi Kitapevi.

Akat, Ö. (2000). Pazarlama ağırlıklı turizm işletmeciliği. (2. Baskı). Bursa: Ekin Kitapevi.

Akay, A. (2003). Otomobil pazarında tüketici davranışları: Satınalma kararlarını

etkileyen faktörlerin tespitine yönelik ampirik bir çalışma, YayımlanmamıĢ

Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. Akkılıç, M. E. (2003). Turizm pazarlamasında faydalar ve bir turist tatmin modeli

önerisi. Fatih Sosyal Bilimler Dergisi, 13(2), 211-232.

Aksu, M. ve Kayabalı, C. (2006). Alternatif bir turizm: Kültür turizmi. Standart

Dergisi, 45(553), 30-39.

Akkor, E. (Mart 2008). Ġnsan seyahatinin yükselen trendi: Sağlık turizmi. web: http://www.kibrisgazetesi.com/index.php/cat//col/116/art/9219 adresinden 8 Mart 2010 tarihinde alınmıĢtır.

Albayrak, A. (2009). Alternatif turizmden rasyonel fayda elde etmek için profesyonel bir yaklaĢım. I. Uluslararası 5. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu Bildiri Kitabı. ss: 1100-1113.

AltunıĢık, R., Özdemir, S. ve Torlak, Ö. (2002). Modern pazarlama. (1. Baskı). Ġstanbul: DeğiĢim Yayınları

Angelo and Vladimir. (1994). An introduction to hospitality today. (2. Edition). USA: AHMA

Arınç, P. C. (2002). Selçuk’ta kültür turizmi, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Ana Bilim Dalı, Ġzmir. Arpacı T., Ayhan D. Y., Böge, E., Tuncer D. ve Üner M. M. (1996). Pazarlama. (3.

Baskı). Ankara: Gazi Yayınevi.

Asanbekova, G. (2007). Tüketici davranışı çerçevesinde Türkiye’yi ziyaret eden rus

turistlerin tüketim alışkanlıkları, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi,

Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Turizm ĠĢletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Balıkesir.

Aslan, Z. (1993). Türkiye’de termal turizmi arz ve talebi. Turizm Yıllığı 1993. Ankara: Türkiye Kalkınma Bankası Yayını.

Avcıkurt, C. (1995). Turizmde tanıtma ve satış geliştirme. Balıkesir: Alem Yayınevi. Avcıkurt, C. (2003). Turizm sosyolojisi. (1. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.

Aymankuy, Y. (2003). Kongre turizmi ve fuar organizasyonu. Ankara: Detay Yayıncılık.

Aymankuy, Y. ve Sarıoğlan, M. (2008). Turistik ürün çeşitlendirmesi., N. Hacıoğlu, C. Avcıkurt (Editörler) Kongre turizmi, 1. Baskı. Ankara: Nobel Yayım Dağıtım. ss: 239-253.

Aytuğ, S. (1997). Pazarlama yönetimi. (1. Baskı). Ġzmir: ilkem Ofset.

Bailey, M. (May 1991). Of mice and money: Asia‟s conferance-related industry is young but growing fast. Asian Business, May: 64-66.

Baker, A. and Genty D. (1998). Enviromental pressures on conserving cave speleothems: Effects of changing surface land use and increased cave tourism.

Bakırcı, M. (1992). Doğu Karadeniz bölgesinin turizme kazandırılması, Doğu Karadeniz Turizm Konferansı-Workshop. Ankara: Turizm Bakanlığı, Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.

Balantyne, R., Packer, J. and Hughes, K. (2008). Environmental awareness, intrest and motives of botanic gardens visitors: Implication for interpretive practice.

Tourism Management, 29(3), 439-444.

Balcı, S., Dağlar, H., Kara, M. ve Avcı, Ö. (2003, 3-4 Mayıs). Çankırı’nın alternatif

turizm potansiyeli ve güncel sorunları. Ankara Üniversitesi Çankırı Meslek

Yüksekokulu Çankırı‟nın Alternatif turizm Potansiyeli ve Güncel Sorunları Konferansında sunuldu.

Baloğlu S., Weaver, P. and McCleary, W. K. (1988). Overlopping product benefit segments in the lodging industry. International Journal of Contemporary

Hospitality Management, 10(4), 160-172.

Bayer, M. Z. (1992). Turizme Giriş. Ġstanbul: Ġstanbul Üniversitesi ĠĢletme Fakültesi Yayınları. Yayın No: 253.

Beeho, A. J. and Prentice, R. C. (1997). Conceptualizing the experince of heritage tourists: A case study of new Lanark world heritage village. Tourism

Management, 18(2), 75-87.

Beh, A. and Bruyere, B. L. (2007). Segmentation by visitor motivation in three Kenya national reserves. Tourism Management, 28(6), 1464-1471.

Bekir, S. (2008). Çoruh Vadisi kuşları Doğu Anadolu turizmi geliştirme projesi. Ġspir, Uzundere, Yusufeli KuĢ Gözlemciliği AraĢtırması.

Bennett, M., King, B. and Milner, L. (2004). The health resort sector in Australia: A positioning study. Journal of Vocation Marketing, 10(2), 122-137.

Bigne, E. J., Sanchez, I. M. and Sanchez, J. (2001). Tourism image, evaluation variables and after purchase behaviour: Interrelationship. Tourism Management, 22(6), 607-616.

Bir, E. (1999). Turizmde tüketici davranışı ve tatil yeri seçimine yönelik bir anket

çalışması, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal

Bilimler Enstitüsü, EskiĢehir.

Blythe, J. (2001). Pazarlama ilkeleri. (çev: Y. OdabaĢı). Ġstanbul: Bilim Teknik Yayınevi.

Bojanic, D. C. (1992). A look at a modernized family life cycle and overseas travel.

Journal of Travel& Tourism Marketing, 1(1), 61-77.

Bojanic, D. C. (2010). The impact of age and family life experiences on Mexican visitor shopping expenditures. Tourism Management, 32(2), 406-414.

Botha, C., Crompton, J. L., & Kim, S. (1999). Developing a revised competitive position for Sun/Lost City, South Africa. Journal of Travel Research, 37(May), 341–352.

Boz, M., Gülüm, K. ve Çoban Ö. (2010) Alternatif turizm çeşidi olarak golf turizmi

ve golf turizminin çevresel etkileri. I. Disiplinlerararası Turizm Kongresi

Bildiri Kitabı. ss: . 693-705.

Brooksbank, R. (1994). The anatomy of marketing positioning strategy. Marketing

Intelligence Planning, 8(4), 10-14.

Bruun, T. J. ve Funk, C. D. (2007). The role of socio-psychological and culture- education motives in marketing international sport tourism: A cross-cultural perspective. Jourmal of Tourism Management. 28(3), 806-819.

Bulut, Z. (2006). Kemaliye ilçesi ve yakın çevresinin alternatif turizm kapsamında

rekreasyonel turizm potansiyelinin belirlenmesi, YayınlanmamıĢ Doktora Tezi,

Burton, F. (1998). Can ekotourism objectives be achieved? Annals of Tourism

Research, 25(3), 752-286.

Caffyn, A. and Lutz, J. (1999). Devoloping the heritage tourism product in multi- ethic cities. Tourism Management, 20(2), 213-221.

Can, P. (2006). Yaşam tarzlarının satın alma karar alma süreci üzerindeki rolüne

ilişkin bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü ĠĢletme Ana Bilim Dalı, Erzurum.

Carr, N. (1998). The young tourists: A case of naglected research. Progress in

Tourism and Hospitality Research, 4(4), 307-318.

Carrera, P. and Lunt, N. (2010). Medical tourism: Assessing the evidence on treatment abroad. Maturitas, 66(1), 27-32.

Carrera, P. and Bridges, J. F. B. (2006). Globalization and healtcare: Understanding health and medical tourism. Expert rev pharmacoecon outcomes research, 6(4), 447-454.

Cemalcılar, Ġ. (1998). Pazarlama kavramlar-kararlar. Ġstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.

Chang, J. (2006). Segmenting tourist to aboriginal cultural festivals: An example in the Rukai tribal area, Taiwan. Tourism Management, 27(6), 1224-1234.

Charles, D. S. and Reuben, M. S. (1983). Marketing concept and appliations. New York: McGrew Hill.

Claxton, R. P. (1995). Birth order as a market segmentation variable. Journal of

Consumer Marketing, 12(3), 22-38

Congram, C. A. and Friedman, L. M. (1991). The AMA handbook of marketig for the

service industries. New York: Amacom.

Connell, J. (2006). Medical tourism: sea, sun, sand and… surgery. Tourism

Management, 27(6), 1093-1100.

Connell, J. (2005). Managing gardens for visitors in Great Britain: A story of continuity and change. Tourism Management, 26(2), 185-201.

Contu, M. (2006). Alternatif turizm çeşitleri ve Kızılcahamam termal turizmi örneği, Yüksek Lisans Tezi, Abbant Ġzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm ve Otel ĠĢletmeciliği Anabilim Dalı, Bolu.

Cömert, Y. ve Durmaz, Y. (2006). Tüketicinin tatmini ile satın alma davranıĢlarını etkileyen faktörlere bütünleĢik yaklaĢım ve Adıyaman ilinde bir alan çalıĢması.

Journal of Yasar Univesity, 1(4), 351-375.

Crompton, J. L. (1979). Motivation for pleasure vacations. Annals of Tourism

Management, 6(4), 408-424.

Çabuk, S. ve GüneĢ, G. (2000). SatıĢ tutundurma yöntemlerinin tüketici satın alma davranıĢı üzerindeki etkisiyle ilgili bir araĢtırma. Pazarlama Dünyası, 3, 4-11. Çağlayan, A. (1992). Deniz turizmi. 3. Ġzmir Ġktisad Turizm Kongresi: 21. yüzyıla

doğru Türkiye. Marina Yatırım ĠĢletmecileri Derneği ÇalıĢma Grupları Bildirileri. ss: 251-265.

Çakıcı, C. ve Harman, S. (2007). Importance of destination attrıbutes affecting destination choice of Turkish Birdwatchers. Gazi Üniversitesi Ticaret ve

Turizm Dergisi, 1, 131-145.

Çakıcı, C. (2000). Seyahat sıklığı değiĢkenine göre tüketiciler tarafından otel özelliklerinin değerlendirilmesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 11 (Eylül-Aralık), 61.

Çakıcı, C. (1999). Turist satın alma davranıĢlarının otel iĢletmeciliği açısından incelenmesi. Pazarlama Dünyası Dergisi, 78, 31-37.

Çetin, G. (2008). Dünya’da golf turizminin önemi ve Türkiye’de bu turizm

potansiyelinin değerlendirilmesi, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi,

Ġstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġsanbul.

Çimen, H. ve Kılıç, G. (2003, Mayıs). Kış turizminin bölge ekonomisine katkısı. Türkiye‟nin alternatif turizm potansiyeli ve güncel sorunları konferansında sunulmuĢtur, Ankara.

Çoruh, S. (1969). Genel turizm bilgisi. Ankara: Güven Matbaası.

Dalrymple, D. J. and Parsons, L. J. (1995). Basic marketing management. New York: John Willey Sons Inc.

Dann, G. M. S. (1977). Anomie, ego-enhancement and tourism. Annals of Tourism

Research, 6(4), 408-424.

Devasa, M., Laguna, M. and Palacios, A. (2010). The role of motivation in visitor satisfaction: Emprical evidence in rural tourism. Tourism Management, 31(4), 547-552.

Devlet Planlama TeĢkilatı. (2001). VIII. Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas

Komisyonu Raporu: Ormancılık. BaĢbakanlık DPT Yayın No: 2531. O.Ġ.K:

547. Ankara: BaĢbakanlık Basımevi.

Dewar, K., Meyer, D. and Wen, M. L. (2001). Harbian, lanterns of ice, sculptures of snow. Tourism Management, 22(5), 523-532.

Divisekera, S. (2010). Economics of tourist‟s consumption behaviour: Some evidence from Australia. Tourism Management. 31(5), 629-636.

Doğan, H. Z. (2004). Turizmin sosyal kültürel temelleri. (2. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.

Doğan, H. Z. (1986). Gençlik ve Turizm. Turizm Yıllığı. T. C. Turizm Bankası. Ankara.

Don, H., Slocum, J. W. and Woodman, R. W. (1986). Organizational behaviour. New York: West Publishing Company.

Duman, T. ve Öztürk, A. B. (2005). Yerli turistlerin Mersin Kızkalesi destinasyonu ve tekrar ziyaretleri niyetleri ile ilgili algılamaları üzerine bir araĢtırma.

Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(1), 9-23.

Ege, Z. (1998). Bir rekreasyon türü olarak av turizmi ve Türkiye’de av turizminin

geliştirilmesi ile ilgili bir model önerisi, YayınlanmamıĢ Doktora Tezi, Dokuz

Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Turizm ĠĢletmeciliği Anabilim Dalı, Ġzmir.

Eker, H. (2005). Kongre turizmi ve Bursa’da kongre turizminin düzeyi. 1. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi Kitabı, ss: 434-435.

Erdem, B. ve Girgin, G. K. (2008). Turistik ürün çeşitlendirmesi. N. Hacıoğlu, C. Avcıkurt (Editörler). Spor turizmi. 1. Baskı. Ankara: Nobel Yayım Dağıtım, ss: 485-409.

Ergüven, H. M. (2010). Wellness turizmi. I. Disiplinlerarası Turizm Kongresi Bildiri Kitabı. ss: 587-599.

Eroğlu, F. (2000). Davranış bilimleri. Ġstanbul: Beta Basım Yayım.

Eugenio-Martin, J. L. (2003). Modelling determinants of tourism demand as a five stage process: A discrete choice methological apporach. Tourism and

Hospitality Research, 4(4), 341-354.

Evans, J. R. and Berman, B. (1990). Marketing. (4. Ed.). New York: McMillan Publishing Company.

Evliyaoğlu, S. (1989). Genel Turizm Bilgileri. Ankara: Ofset Repramat

Fagence, M. (2003). Tourism in destination communities. Cambridge: Cabi Publishing.

Ferber, R. and Lee, L. C. (1974). Husband-wife influence in family purchasing behavior. Journal of Consumer Research, 1(1), 43-50.

Fish, M. ang Waggle, D. (1996). Current income versus total expenditure measures in regression models of vocation and pleasure travel. Journal of Travel

Research, 35(2), 70-74.

Foodness, D. (1994). Measuring tourist motivation. Annals of Tourism Research, 21(3), 555-581.

Foodness, D. (1992). The impact of family life cycle on the vocation decision- making process. Journal of Tourism Research, 31(2), 8-13.

Füller, J. and Matzler, K. (2008). Customer delight and market segmentation: An application of the three-factor theory of customer satisfaction on life style groups. Tourism Management, 29(1), 116-126.

Gallarza, M. G., Gil, I., and Calderon, H. (2002). Destination image: Toward a conceptual framework. Annals of Tourism Research, 29(1), 56–78.

Garcia-Altes, M. (2005). The development of health tourism services. Annals of

Tourism Research, 32(1), 262-266.

Gnoth, J. (1997). Tourism motivation and expectation formation. Annals of Tourism

Research, 24(2), 283-304.

Gonçalves, V. F. and Aquas, M. S. (1997). The concept of life cycle: An application to the tourist product. Journal of Treval Research, 36(2), 12-22.

Guzman, A. B., Leones, J. D., Tapia, K. K. L., Wong, W. G. and Castro, B. V. (2006). Segmneting motivation. Annals of Tourism Research. 33(3), 863-867. Gürer N. (2006). Kırsal turizmin geliĢiminde geleneksel konut dokusundan

kaynaklanan fırsatlar ve kısıtlılıklar. Turizm ve Mimarlık Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Antalya: Mimarlar Odası Antalya ġubesi.

Haris, R. and Leiper, N. (1995). Progress in tourism and hospitality research:

Europan tourism: Regions, space and restructuring. Oxford: Butterworth

Heinemann.

Hayta, B. A (2008). Turizm pazarlamasında tüketici satınalma süreci ve karĢılaĢılan sorunlar. Kastamonu Eğitim Dergisi, 16(1), 31-48.

Hazar, A. (2007). Spor ve turizm. (1. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.

Henderson, J. C. (2003). Managing tourism and islam in peninsular Malaysia.

Tourism Management, 24(4), 447-456.

Higham J. and Hinch T. (2002). Tourism, sport and season: The challenges and potantial of overcoming seasonalitiy in the sport and tourism sectors. Tourism

Management, 23(2), 175-185.

Hinch, T. and Higham, J. (2005). Sports, space and time: Effects of the otago highlanders francise on tourism. Journal of Sport Management, 17(3), 243- 256.

Hisrich, R. and Peters, N. (1974). Selecting the superior segmentation correlate.

Journal of Marketing, 38(3), 60-63.

http://www.turizmgazetesi.com/articles (internet sitesinden 8 Temmuz 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-44101/turkiyede-termal-turizm.html (internet sitesinden 10 Temmuz 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-43089/magara-turizmi.html (internet sitesinden 10 Temmuz 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-19416/kongre-turizmi.html (internet sitesinden 10 Temmuz 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-19413/golf-turizmi.html (internet sitesinden 10 Temmuz 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-19408/botanik-turizmi.html (internet sitesinden 10 Temmuz 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-43073/ipek-yolu.html (internet sitesinden 10 Temmuz 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-19588/yamac-parasutu.html (internet sitesinden 10 Temmuz 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-19421/su-alti-dalıs.html (internet sitesinden 10 Temmuz 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://turizm.gov.tr (internet sitesinden 21 Ağustos 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://kultur.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx? (internet sitesinden 10 Temmuz 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://sbe.balikesir.edu.tr/dergi/edergi/c9s16/makale/c1s1m10.pdf (internet sitesinden 14 Ağustos 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

http://www.world-tourism.org/projects/destinations/pres/coccossis.pdf (internet sitesinden 15 Ağustos 2010 tarihinde alınmıĢtır.)

Holley, G. A. Broderic, A. and Moller, K. (1998). Competititive positioning and the resourse based view of the firm. Journal of Strategic Marketing, 6(2), 97-115. Holloway, J. C. and Plant, V. R. (1992). Marketing for tourism. (2. Edition). London:

Pitman Publishing.

Hong, G., Fan, J., Palmer, L. and Bhargava, V. (2005). Leisure travel expenditure patterns by family life cycle stages. Journal of Travel&Tourism Marketing, 18(2), 15-30.

Hsu, T., Tsai, Y. and Wu, H. (2009). The preference analysis for tourist choice of destination: A case study of Taiwan. Tourism Management, 30(2), 288-297. Ġçöz, O. (2009). Sağlık turizmi kapsamında medikal (tıbbi) turizm ve Türkiye‟nin

turizm olanakları. Yaşar Üniversitesi Dergisi, 4(14), 2257-2279.

Ġçöz, O. (1996). Turizm iĢletmelerinde pazarlama, ilkeler ve uygulamalar. Ankara: Anatolia Yayıncılık.

Ġlban, M. O. ve KaĢlı, M. (2009). Termal turizminin geliĢimini etkileyen sorunları belirlemeye yönelik Gönen‟de bir araĢtırma. Ege Akademik Bakış Dergisi, 9(4), 1275-1293.

Ġlter, G. (2009). Termal turizm ve Konya Ilgın Kaplıcaları termal turizm potansiyeli. I. Uluslararası 5. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu Bildiri Kitabı. ss: 774-776

Ġnceoğlu, M. (2000). Tutum-algı-iletişim. (3. Baskı). Ankara: Ġmaj Yayıncılık.

Johnson, D. M. (1998). Customer orientation and marketing action. New Jersey: Printice Hall.

Joseph, A. C. and Kavoori, A. P. (2001) Tourism and the Host Community. Annals

of Tourism Research, 28(4), 998–1009.

Kabasakal, H. (1989). Güdülenme kuramları ve son yıllardaki geliĢmeler. Dokuz

Eylül Fakültesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1-2), 24-32.

Kanibir, H. ve KaĢlı, M. (2007). Sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede turizm

sektörü sektörel stratejiler ve uygulamalar. Ankara: Uluslararası Rekabet

AraĢtırmaları Kurumu.

Karabulut, M. (1981). Tüketici davranışı. Ġstanbul: MĠnnetoğlu Yayınevi. Karalar, R. (2005). Çağdaş tüketici davranışı. EskiĢehir: Birlik Yayıncılık

Karaman S., Demirkol S. ve ġahin S. (2008) Turistik ürün çeĢitlendirmesi. N. Hacıoğlu, C. Avcıkurt (Editörler). İnanç turizmi. 1. Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. ss: 209-238.

Karaküçük, S. (1997). Rekreasyon (boş zamanları değerlendirme) kavram, kapsam

ve bir araştırma. (2. Baskı). Ankara: Seren Ofset.

Karaman, S. (1999). Turizm talebinde etkili olan demografik faktörler. Turizmden Seçme Makaleler: 31. Ġstanbul: Tugev Yayını No: 48.

KağıtçıbaĢı, Ç. (1996). İnsan ve insanlar. Ġstanbul: Evrim Yayınları.

Kerstetter, D., Confer, C. and Bricker, K. (1998). Industrial heritage attaractions: