• Sonuç bulunamadı

Bu araştırma, okul öncesi eğitim programında okuma becerisini destekleyici müzik etkinliklerinin 61-72 aylık çocukların okuma becerilerine etkisinin incelenmesi amacıyla 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Ankara Keçiören ilçesinde yapılmıştır.

Araştırmanın örneklemini, ilköğretim okullarının anasınıfına devam eden 61-72 aylık çocuklar arasından tesadüfi olarak seçilen 46 çocuk oluşturmuştur. Örneklemi oluşturan çocukların 24’ü deney grubu, 22’si kontrol grubu olarak belirlenmiştir.

Deneysel desenli olan bu araştırmada, veri toplama araçları olarak çocuklar ve aileleri hakkında bilgi almak için “ Genel Bilgi Formu”, çocukların okuma becerilerini kazanımlarını belirlemek için “61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma-Yazma Becerileri Araştırma Testi Okuma Becerileri Alt Testi” kullanılmıştır. Ölçekler çocuklara ön test ve son test olmak üzere iki farklı zamanda uygulanmıştır. Ayrıca deney grubuna son test’ten dört hafta sonra izleme testi olarak aynı ölçek uygulanmıştır.

Veri toplama araçlarından elde edilen bulgular; çocukların okuma becerilerine 61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma Becerilerini Destekleyici Müzik Etkinlikleri Eğitim Programı’nın etkisine ilişkin bulgular olarak toplanmıştır.

Çocukların okuma becerilerine 61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma Becerilerini Destekleyici Müzik Etkinlikleri Eğitim Programı’nın etkisine ilişkin bulgular “61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma-Yazma Becerileri Araştırma Testi Okuma Becerileri Alt Testi” ile değerlendirilmiştir. Deney ve kontrol grubundaki çocukların ön-test puan ortalamaları karşılaştırmalarında aralarında anlamlı düzeyde fark (p>0,05) bulunmazken, 61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma Becerilerini Destekleyici Müzik Etkinlikleri Eğitim Programı’nın uygulanmasından hemen sonra yapılan deney ve kontrol grubu son-test puan ortalamalarında deney grubunun lehine anlamlı düzeyde fark (p<0,05) belirlenmiştir. Yine deney grubu çocukların ön-test/son-test puan ortalamaları karşılaştırıldığında son test lehine anlamlı düzeyde fark (p<0,05) bulunurken, kontrol grubu çocukların ön-test/son-test puan ortalamaları

karşılaştırıldığında anlamlı düzeyde fark (p>0,05) saptanmamıştır. Ayrıca deney ve kontrol grubundaki çocukların “61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma-Yazma Becerileri Araştırma Testi Okuma Becerileri Alt Testi’nden aldıkları ön-test/son-test puan farklarının ortalamaları karşılaştırıldığında deney grubu lehine anlamlı düzeyde fark (p<0,05) görülmektedir.

Deney grubu çocuklarına son-testten dört hafta sonra yapılan izleme testi sonuçları deney grubundaki çocukların alfabe bilgisi ve fonolojik farkındalık son test ve izleme testi puanları arasında gruplar açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0,05). Ancak sözcük bilgisi ve telaffuz son test ve sözcük bilgisi ve telaffuz izleme testi puanları arasında gruplar açısından anlamlı bir farklılık saptanmıştır(p<0,05). Sözcük bilgisi ve telaffuz kalıcılık puanı, sözcük bilgisi ve telaffuz son test değerine göre anlamlı derecede yüksek görülmektedir. Ayrıca deney grubundaki çocukların ön test toplam ve izleme testi toplam puanları arasında gruplar açısından anlamlı bir farklılık saptanmazken(p<0,05) izleme testi toplam puanı, ön test toplam puanına göre anlamlı derecede yüksek görülmektedir. Son test toplam ve izleme testi toplam puanları arasında gruplar açısından anlamlı bir farklılık belirlenmiştir(p<0,05). İstatistiksel olarak belirlenen bu farklılığın izleme testi toplam değeri lehine olduğu saptanmıştır.

Öneriler

Araştırmadan elde edilen veriler ışığında aşağıdaki öneriler sunulmuştur;

• 61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma Becerilerini Destekleyici Müzik Etkinlikleri Eğitim Programı’nın etkililiğini test etmek için pilot okullar seçilerek daha geniş örneklem grubunun bu eğitimden yararlanması sağlanabilir ve sonuçları test edilebilir.

• 61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma Becerilerini Destekleyici Müzik Etkinlikleri Eğitim Programı farklı sosyo-kültürel düzeydeki çocukların devam ettiği okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanabilir ve elde edilen verilerle karşılaştırmalar yapılabilir.

• 61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma Becerilerini Destekleyici Müzik Etkinlikleri Eğitim Programı’nın etkisi yaş, cinsiyet, anne-baba öğrenim düzeyi, okul öncesi eğitim kurumlarına devam etme süresi gibi farklı değişkenler açısından araştırılabilir.

• 61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma Becerilerini Destekleyici Müzik Etkinlikleri Eğitim Programı’nın, uzunlamalı etkisini incelemek amacıyla uygulamaya katılan çocuklar ilköğretim birinci sınıfta da izlenerek sonuçlar araştırılabilir.

• 73-84 aylık ilköğretim birinci sınıf çocukları için 61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma Becerilerini Destekleyici Müzik Etkinlikleri Eğitim Programı uyarlanarak bu çocuklara uygulanıp sonuçları araştırılabilir. • 61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma Becerilerini Destekleyici Müzik

Etkinlikleri Eğitim Programı’nın esaslarının ve etkinliklerinin, MEB “36- 72 Aylık Çocuklar İçin Okul Öncesi Eğitim Programı ile kaynaştırılması için MEB Okul Öncesi Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapılabilir.

• Okul öncesi öğretmenlerinin çocukların müzik etkinliklerine ilişkin uygulamaları ve bilgi düzeyleri, okul öncesi çocuklar için uygulanacak programların içerikleri zenginleştirilmesi açısından önem taşıdığından okul öncesi öğretmenlerin çocukların müzik etkinliklerine yönelik yeterlik düzeylerini ve gereksinimlerini belirleme çalışmaları yapılabilir. • Okul öncesi öğretmenlerinin çocukların müzik etkinliklerine ilişkin

yöntem bilgilerini artırmak amacıyla ve aile katılım çalışmaları çerçevesinde, öğretmenlere ve ebeveynlere çocukların okuma becerilerini desteklemede yapabilecekleri çalışmalar hakkında seminerler, konferanslar vb. düzenlenerek bilgi verilebilir.

• Okul öncesi dönemdeki çocukların ebeveynlerinin müziğe yönelik tutumları ve evde sağlanan eğitim ortamları ile çocukların okuma becerileri arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmalar yapılabilir.

• Okul öncesi çocuklarda müzik ile okuma becerileri arasındaki ilişkiye yönelik “müzik temelli okuma eğitimi projeleri” hazırlanabilir ve yürütülebilir.

• Okul öncesi eğitim kurumlarında 61-72 Aylık Çocuklar İçin Okuma Becerilerini Destekleyici Müzik Etkinlikleri Eğitim Programı ve materyallerinin kullanımına ilişkin eğitim seminerleri düzenlenerek öğretmenlerin kullanımına sunulabilir.

KAYNAKÇA

Akyol H., Temur T. (2008) . Ses Temelli Cümle Öğretimi ve Cümle Yöntemi ile Okuma Yazma Öğrenen Öğrencilerin Okuma Becerilerinin Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(9), 80-95.

Alpaslan, U. (2010) . Okul Öncesi Öğretmenlerinin Aldıkları Müzik Eğitimi Doğrultusunda Uygulamakta Oldukları Müzik Etkinliklerine İlişkin Görüşleri ve Karşılaştıkları Problemler. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitimn Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Altaş, B. (2006) .Ana sınıfı Öğretmenlerinin Müzik Eğitimine Yönelik Aldıkları Yeterlilikler Ve Müzik Eğitimi Ortamına Yönelik Düşünceleri. Yüksek lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Anvari, S. H., Trainor, L. J., Woodside, J. and Levy, B. A. (2002) .Relations Among Musical Skills, Phonological Processing, and Early Reading Ability in Preschool

Children. Journal of Experimental Child Psychology, 83, 111–130.

Aral,N., Akyol, K. ve Sığırtmaç, A.(2006) .5-6 Yaş Grubundaki Çocukların Yaratıcıkları Üzerinde Orff Öğretisine Dayalı Müzik Eğitiminin Etkisinin İncelenmesi, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 5(15), 1-9.

Artan, İ., Bal, S. (1993) .Okul öncesi Dönemde Müziğin Gelişimi ve Etkinlik Örnekleri. 9. Ya-pa Okul öncesi Eğitimi ve Yaygınlaştırılması Semineri, İstanbul: Ya-pa Yayınları, 235-239.

Aslan, A. (2007) .Music Perception as a Topic of Cognitive Psychology. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 8 (2) , 117-127.

Azan, A. M. (2010) .The Comparison of Three Selected Music/Reading Activities on Second-Grade Students’ Story Comprehension, On-Task/Off-Task Behaviors, and Prefrences for The Three Selected Activities. Master’s Thesis, Florida State University, UMI Number: 1495816.

Baek, J. (2009) .The Effects of Music İnstruction Using Picture Books and Creative Activities on Musical Creativity, Music Aptitude, and Reading Ability of Young Children. Doctor’s Thesis, Arizona State University, UMI Number:3361830. Barette, M. S. (2006) .Inventing Songs, İnventing Worlds: The ‘Genesis’ of Creative

Thought and Activity in Young Children’s Lives. International Journal of Early Years Education, 14(3), 201–220.

Barr, K. W. and Johnston, J. M. (1989) .Listening: The Key to Early Childhood Music. Early Chıldhood Education Journal, 16(3), 13-17.

Bay, D. N. (2008) . Ana Sınıfı Öğretmenlerinin Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmalarına İlişkin Yeterlilik Algılarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bayhan, S. P. ve Artan, İ. (2004) .Çocuk Gelişimi ve Eğitimi. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Bear, J. R. (2005) .The Relationship Between Teaching Kindergarten Students' Reading, Writing, and Performance of Rhythmic Notation and İncreased Spatial Skills [abstract]. Doctora’s Thesis, Wayne State University, UMI Number:3196190. Berger A. A. and Cooper S. (2003) .Musical Play: A Case Study of Preschool Children

and Parents [abstract]. Journal of Research in Music Education, 51, 151-165. Besson, M., Schön, D., Moreno, S., Santos, A. and Magne, C. (2007) .Influence of

musical expertise and musical training on pitch processing in music and language [abstract]. Restorative Neurology and Neuroscience, 25, 399–410.

Bilhartz, T. D., Bruhn R. A. and Olson J. E. (2000) .The Effect of Early Music Training on Child Cognitiv Development. Journal of Applied Developmental Psychology, 20(4), 615–636.

Bintz, W. P. (2010) .Singing Across the Curriculum. The Reading Teacher, 63(8), 683– 686.

Bolduc J. (2008) . The Effects of Music Instruction on Emergent Literacy Capacities among Preschool Children: A Literature Review. Early Chıldhood Research & Practice, 10(1). Web: http://ecrp.uiuc.edu/v10n1/bolduc.html adresinden 12 Temmuz 2011’ de alınmıştır.

Bolduc, J. (2009) .Effects of a Music Programme on Kindergartners' Phonological Awareness Skills 1 [abstract]. International Journal of Music Education, 27(1), 37-47.

Bolduc, J. and Gelet, M. I. (2005) .Pitch Processing and Phonological Awareness. Psychomusicologi, 19, 3-14.

Breadley K. S. and Breadley J. (1999) .Developing Reading and Writing Through Music. 34th Annual TCTE Conference Foth Worth, Texas, 4-6.

Boone, T. R., Cunningham, J. G. (2001) .Children’s of Expression of Emotional Meaning in Music Through Expressive Body Movement. Journal of Nonverbal Behavior, 25(1), 21-41

Bowles, S. A. M. (2003) .Tune Up the Mind: The Effect of Orchestrating Music as a Reading İntervention [abstract]. Doctora’s Thesis, Indiana University of Penssylvania, UMI Number:3090470.

Byrne, B., Samuelsson, S., Wadsworth, S., Hulslander, J., Corney, R., Defries, J. C., Quqin,, P., Willcutt, E. G. and Olson, R. K. (2007) .Longitudinal twin study of early literacy development: Preschool through Grade 1. Reading and Writing, 20, 77–102.

Cabell, S. Q., Justice, L. M., Konold, T. R. and McGinty, A. S. (2011) .Profiles of Emergent Literacy Skills Among Preschool Children Who Are at Risk for Academic Difficulties. Early Childhood Research Quarterly, 26, 1-14.

Chang, C. (2000) .Relationship Between Music Learning and Language Reading? Review of Literature [abstract]. Information Analyses, 1-41.

Choi, J. (2007) .5- 6 Yaş Çocuklarına Yönelik Hazırlanan Ritim Eğitimi Programının Çocukta Ritim Duygusunun Gelişimine Etkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Crosswhite, J. E. (1996) .Effect of music instruction on language development of preschool children [abstract]. Doctora’s Thesis, The University of North Carolina, UMI Number:9715590.

Corradino, G. (2009) .Improving Letter Recognition and Beginning Sound Identification Through the Use of Songs with Special Education Kindergarten Students. Master Thesis, Caldwell College, UMI Number: 1462763.

Curtis, L. J. (2007) .The Role of Music in Early Literacy Learning: A Kindergarten Case Study [abstract]. Doctora’s Thesis, Kansas State University.

Çelikkol, Ö. (2007) .Kelime Kazanımında Müziğin Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Çevik, B. (2007) .Müzik Öğretim Yöntemlerinden, Orff Müzik Öğretisine Genel bir Bakıs. Balıkesir Üniversitesi Dergisi, 9(1), 95-100.

Dağlı, A. ( 2007) . Okul Öncesi Eğitimi Alan ve Almayan İlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin Türkçe ve Matematik Derslerindeki Akademik Başarılarının Karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.

Darrow, A. A. (2008) .Music and Literacy .General Music Today, 21(2).

Darrow, A. A. Cassidy, J. W., Flowers, P. J., Register, D., Sims, W., Standley, J. M., Menard, E. and Swedberg, O. (2009) .Enhancing Literacy in the Second Grade: Five Related Studies Using the Register Music/Reading Curriculum. Applications of Research in Music Education, 27(2), 12-26.

Dartt, K. M. (2009) .Effects of Background Music on Preschoolers’ Attention. Doctora’s Thesis, University of North Texxas, UMI Number: 3399413.

Deleverova, B. (2006) .Müziğin 0-3 Yaş Grubu Çocuklarında Gelişimlerine Etkilerinin İncelenmesi [abstract]. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Denac, O. (2008). A Case Study of Preschool Children’s Musical Interests at Home and at School [abstract]. Early Childhood Education Journal, 35(5), 439- 444.

Developmental Drumming Early Chıldhood Music Program (2003). Web: http://www.playdrums.com/programs/developmental-drumming/ 20 Temmuz 2011’de alınmıştır.

DeVries, P. (2004) .The Extramusical Effects of Music Lessons on Preschoolers [abstract]. Australian Journal of Early Childhood, 29(2), 6-10.

Diffily, D., Donaldson, E. and Sassman, C. (2001) .The Schdastic Book of Early Childhood Learning Centers, Complete How-to’s Management Tips Photos and Avtivities for Delightful Learning Writing Math and More!. Scholastic Professional Books.

Duguay K. J. (2006) .Pre-Kindergarten Music Education Standards and the Opportunity-to-Learn Standards as Applied to Preschool Settings [abstract]. United States University, Miami.

Dündar, M. (2003) .Anaokulu ve İlköğretimin Birinci Sınıfında Ritim Eğitimi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(2), 171-180.

Doore, E. B. (2010) .Preschool Teacher Judgments of Students' Alphabetic Knowledge [abstract]. Doctora’s Thesis, The University of Maine, UMI Number:3445848. Dowling, W. J. (1999) .The Development of Music Perception and Cognition. The

Psychology of Music, Second Edition, 603-625.

Edwards, L. C., Bayless, K. M. and Ramsey, M. E. (2005) .Music a Way of Life for the Young Child. (Fifth Edition), Ohio: Pearson Meerill Prentice Hall.

Envoy, K. (2008) .Singing Ability and Characteristics among Young Children. Research Connections: Geoffrey Reynolds, 24-25

Ersoy, Ö.(2006) .Ritim. Müziğin Okul Öncesi Eğitiminde Kullanılması, (2.Baskı), Ankara: Kök Yayıncılık.

Etopio, E. A. (2009) . Characteristics of Early Musical Environments Associated with Preschool Children’s Music Skills. Doctora’s Thesis, The State University of New York, UMI Number: 3342135.

Evridiki, Z., Vassiliki, D., Dimitris, C. and Theodoros, E. (2003) .Application of Orff and Dalcroze Activities in Preschool Children: Do They Affect the Level of Rhythmic Ability. Physical Educator, 60(2), 51.

Evridiki, Z., Aggeliki, T., Vassiliki, D. ( 2004) . The Effects of a Developmentally Appropriate Music and Movement Program on Motor Performance. Early Childhood Research Quarterly, 19, 631–642.

Foran, L. M. (2009). Listening to Music: Helping Children Regulate Their Emotions and Improve Learning in the Classroom. Educational Horizons, 88(1), 51-57.

Fujioka T., Bernhard R., Kakigi R., Pantev C. and Trainor J.L. (2006) .One year of Musical Training Affects Development of Auditory Cortical-evoked Fields in Young Children [Abstract]. Brain Advance Access. Web: http://www.psychology.mcmaster.ca/ljt/fujioka_et_al_2006.pdf 15 Temmuz 2011’de alınmıştır.

Fuller, L. M. (2005) .History of the Inclusion of Orff and Kodaly Methodologies in Oregon Music Educator Preparation. Doctora’s Thesis, Texas Tech University. Gadberry, D. L. (2011) .The Effect of Music Transitions and Spoken Redirections in a

Preschool Classroom. Doctora’s Thesis, The University of Kansas. UMI Number: 3458216.

Garcia, Y. (2011) .Early Education in California: Communicative Action in The Public Sphere, Doctora’s Thesis, The University of San Francisco, UMI Number: 3450295.

Green, M. (2002) .A case study: The impact of using a musical approach for storytime on emerging reading skills of special education preschool students [abstract]. Doctora’s Thesis, Capella University, UMI Number:3049776.

Gromko, E. (2005) .The Effect of Music Instruction on Phonemic Awareness in Beginning Readers [abstract]. Journal of Research in Music Education, 53(3), 199-209.

Güler, N. (2006) .Okul öncesi Öğretmenlerin Müzik Etkinliklerini Gerçekleştirme Durumları ve Eğitim Gereksinimlerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Gürgen, T. E. (2006) .Müzik Eğitiminde Yaratıcılığı Geliştiren Yöntem ve Yaklaşımlar. Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(12), 81- 93.

Gültek, B. (2007) .Zoltan Kodaly ve Kodaly Yöntemi. Web:http://www.muzikegitimcileri.net/bilimsel/makale/B-Gultek_3.pdf 13 Temmuz 2011’de alınmıştır.

Gültekin, E. (2008) .Serbest Zaman Etkinlikleri İçinde Müzikli Etkinliklerin Yeri (Sakarya Mahallesi Örneği). Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Goeghegan, N. and Mitchelmore, M. (1996) . Possible Effects of Early Childhood Music on Mathematical Achievement [abstract]. Australia Research in Early Chılhood Education, 1, 1-9.

Harris, M. (2010) .The Effect of Music-Enriched Instruction on the Mathematics Scores of Pre-School Children [abstract]. Children’s House Montessori, 13145 Riverside Drive East Tecumseh, Ontario, Canada.

Hayward, C. M. and Gromko, J. E. (2009) .Relationships Among Music Sight-Reading and Technical Proficiency, Spatial Visualization, and Aural Discrimination. Journal of Research in Music Education, 57(1), 26-36.

Hsee, Y. F. (2007) .Musical Interactions Among Infacts/Todders and Early Childhood Teachers: The Role of Intervention on Early Childhood Teachers’ Scaffolding of Young Children’s Music Learning. Doctora’s Thesis, The Pennsylvania State University, UMI Number: 3284940.

Huss, M., Verney, J. P., Fosker, T., Mead, N. and Goswami, U. (2011) .Music, Rhythm, Rise Time Perception and Developmental Dyslexia: Perception of Musical Meter Predicts Reading and Phonology. Centre for Neuroscience in Education, University of Cambridge, U.K.

Jansen, L., Dijk, V. B. and Retra, J. (2008) .A Music Educational Entertainment Environment for Preschoolers. Fun and Games, 194–202.

Kalkandelenli, F. (2010) . Müzik ve İnsan Beyni, Eğitimde Yansımalar, Arel Eğitim Kurumları, 28, 30-32.

Kandır, A. (2006a) .Müziğin Çocuğun Gelişimindeki Yeri ve Önemi. Müziğin Okul Öncesinde Kullanılması, (2. Baskı), Ankara: Kök Yayıncılık, 15-18.

Kandır, A. (2006b) .Ses Dinleme ve Ayırt Etme. Müziğin Okul Öncesinde Kullanılması, (2. Baskı), Ankara: Kök Yayıncılık, 47-56.

Kandır, A. (2005) . Bilişsel Gelişim Kuramları. Bilişsel Gelişim, İstanbul: Morpa Kültür Yayınları, 9-45.

Kandır ,A.,Tezel Şahin,F.,Dilmaç,B. ve Yazıcı, E.(2010). İlköğretime Geçiş Sürecinde Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmaları. 9. Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, 207-210.

Karaman, G. ve Üstün, E. (2011) .Anasınıfına Devam Eden Çocukların Fonolojik Duyarlılıklarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi [abstract]. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 40, 267-278.

Kayılı, G. Koçyiğit, S. ve Erbay, F. (2008) .Montessori Yönteminin Beş - Altı Yaş Çocuklarının Alıcı Dil Gelisimine Etkisinin İncelenmesi. Türkiyat Araştırmaları, Dergisi,347-355.

Kemmerer, K. P. (2003) .Relationship Between the Mumber of Hours Spent in General Music Class and Reading Skills in Kindergarten Through Grade 3 [abstract]. Doctora’s Thesis, Lehigh University, UMI Number:3117160.

Kirschner, S. and Tomasello, M. (2010) .Joint music making promotes prosocial behavior in 4-year-old children. Evolution and Human Behavior, 31, 354–364. Koops, L. H. (2011) .Perceptions of Current and Desired Involvement in Early

Childhood Music Instruction [abstract]. Visions of Research in Music Education, Case Western Reserve University Cleveland, Ohio.

Kouri, T. and Telander, K. (2008) .Children’s Reading Comprehension and Narrative Recall in Sung and Spoken Story Contexts. Child Language Teaching and Therapy,329–34.

Köksoy, M. A. ve Taş, M. A. (2005) .Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Görev Yapan Anaokulu Öğretmenlerinin Okul Öncesi Dönemde Müzik Eğitimine İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi (Niğde İli Örneği). Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1), 31-40.

Kutlay, E. (2007) .Çocuğunuza Müzik Dinlettirin. Web: http://www.armonimuzikkursu.com/dosya/dinlet.doc 25 Haziran 2011’ de alınmıştır.

Kürklü, E. (2003) .Türkiyede 3-6 Yaş Grubu Çocukların Ses Sınırları Şarkı Söyleme Becerileri ve Müzikal Düzeylerinin İncelenmesi [abstract]. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Lamb, S. J. and Gregory, A. H. (1993) .The Relationship between Music and Reading in Beginning Readers. Educational Psychology: An International Journal of Experimental Educational Psychology, 13(1), 19-27.

Lamont, A. (2006) .Toddlers’ musical worlds: Musical engagement in 3,5 year olds [abstract]. 9 th International Conference On Music Perception and Congnıtion, Alma Mater Studiorum University of Bologn, 946-950.

Lanette, S. (2003) .Classrooms and Curriculum Come Alive with Music: A Sequentinal Approach of Teaching Music to Elementary Students Using Daily Oral Music Lessons. American Council on Rural Special Education Proceedings, 56-67. Lonigan, C. J., Farver, J. M., Phillips, B. M., Clancy-Menchetti, J. (2011). Promoting

the Development of Preschool Children’s Emergent Literacy Skills: A Randomized Evaluation of A Literacy-focused Curriculum and Two Professional Development Models. Reading and Writing: An InterdisciplinaryJournal, 24(3), 305-337.

Lorenzo-Lasa, R., Ideishi, I. R. and Ideishi, S. K. (2007) .Facilitating Preschool Learning and Movement through Dance. Early Childhood Education Journal, 35(1),25-31.

Maerker, G. A. (2009) .Singing and Moving: Teaching Strategies for Audiation in Children. Music Educators Journal, 95(4), 46-50.

Marin, M. M. (2009) .Effects of Early Musical Training on Musical and Linguistic Syntactic Abilities [abstract]. New York Academy of Sciences, 1169(1), 187–190. McCusker, J. (2001) .Emerging Musical Literacy: Investigating Young Children's

Music Cognition and Musical Problem-Solving Through İnvented Notations [abstract]. Doctora’s Thesis, University of Rochester, UMI Number:3004935. Miller, J. A. (2009) .Emergent Music Literacy: Parallels of the Language Model in

Music Literacy İnstruction [abstract]. Master’s Thesis, State University of Newyork, UMI Number:1468927.

Mitchell, D. (2010) .Music Education Aids Children's Speech, Language Skills. Northwestern University, 17-39. Web: http://cmfinc.org/wp- content/uploads/2010/02/Music-Education-Aids-Children.pdf 24 Mayıs 2011’de alınmıştır.

Mizener, C. P. (2008) .Enhancing Language Skills through Music. General Music Today, 21(2), 11-17.

Montgomery, A. J. H. R. (1997) .The influence of movement activities on achievement in melodic pitch discrimination and language arts reading-readiness skills of selected kindergarten music classes [abstract]. Doctora’s Thesis, University of Southern Mississippi, UMI Number:9809154.

Moore, J. C. (2001) .Effects of musical pitch training on reading skills and phonemic awareness of kindergarten students [abstract]. Doctor’s Thesis, The University of Lauisiana, UMI Number:3019303.

Moreno, S. (2009) .Can Music Influence Language and Cognition?. Contemporary Music Review, 28(3), 329–345.

Morris, T. and Leavey, G. (2006) .Promoting phonological awareness in nursery-aged children through a Sure Start Early Listening programme [abstract]. International Journal of Early Years Education, 14(2), 155–168.

Moyeda, I. X. G. (2006) .Implementing a Musical Program to Promote Preschool Children’s Vocabulary Development. Early Chılhood Research and Practice, 8(1).

Nardo, R. L., Custodero, L. A., Persellin, D.C. and Fox, D. B. (2006) . Looking Back, Looking Forward: A Report on Early Childhood Music Education in Accredited American Preschools [abstract]. Journal of Research in Music Education, 54(4), 278-292.

Oğul, H. (2009) .Okul Öncesi Öğretmen Adaylarını Temel Ritim Algılama ve Şarkı Söyleme Becerilerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

O'Herron, P. and Siebenaler, D. (2007) .The Intersection between Vocal Music and Language Arts Instruction: A Review of the Literature. Applications of Research in Music Education, 25(2), 16-26.

Okumuş, M. (2008) .Okul Öncesi Dönem 4-6 Yaş Grubu Çocukların Müziksel Yaşantılarına Popüler Müziklerin Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun.

Olsson, B. (2007) .Social Issues ın Music Education. International Handbook of Research in Arts Education, 16(9), 989–1002.

Özal, K. (2007) .Suziki Metodu. Müzil Eğitimi Yayınları, Web: http://www.muzikegitimcileri.net/bilimsel/makale/K-Ozal_3.pdf/ 02 Şubat 2012’ de alınmıştır.

Özçimenli, E. (2007) .Anaokullarında Görev Yapan Öğretmenlerin Anaokullarındaki Müzik Etkinliklerine İlişkin Görüşleri (Eskişehir Örneği). Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Özen, N. (2004) . Çalgı Eğitiminde Yararlanılan Müzik Eğitimi Yöntemleri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(2), 57-63.

Özkale, B. (2010) .Ritim Çalışmalarının Altı Yaş Çocuklarının Bilişsel Becerilerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Öztürk, A. (2004) .Okul Öncesi Eğitimde Müzik. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları. Öztürk, F. ve Öztürk, D. S. (2007) .The First Studies Related to the Course of Child

Development and Psychology in Preschool Education in Turkey A Sample