• Sonuç bulunamadı

SON DÜZENLEMELER IfiI⁄INDA TÜM YÖNLER‹YLE E-BEYANNAME TÜM YÖNLER‹YLE E-BEYANNAME UYGULAMASI

UYGULAMASI

Zübeyir BAKMAZ *

A- G‹R‹fi :

V

ergi Usul Kanununun “Yetki” bafll›kl› mükerrer 257. maddesinin 1. f›k-ras›n›n 4 numaral› bendi, 5228 say›l› Kanunun 8. maddesiyle de¤ifltiril-mifltir. 31.07.2004 tarihinden itibaren geçerli olan de¤iflikli¤e göre Ma-liye Bakanl›¤›, vergi beyannameleri ve bildirimlerinin internet ve di¤er elek-tronik bilgi iletiflim araç ve ortam›nda do¤rudan mükellefler taraf›ndan gönde-rilmesine izin vermeye veya zorunluluk getirmeye yetkili k›l›nd›¤› gibi, bunla-r›n yetki verilmifl gerçek ve tüzel kifliler arac›l›¤›yla gönderilmesine de izin vermeye veya zorunluluk getirmeye yetkili k›l›nm›flt›r.

Bu yetkiye istinaden e-beyanname uygulamas›yla ilgili olarak 340(25599 say›-l› Resmi gazete) 346(25744 say›say›-l› Resmi gazete), 351(25965 say›say›-l› Resmi ga-zete), 357(26096 say›l› Resmi gaga-zete), 367(26421 say›l› Resmi gaga-zete), 373(26566 say›l› Resmi gazete), ve 376(26674 say›l› Resmi gazete) s›ra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebli¤leri yay›mlanm›flt›r. Bakanl›k söz konusu teb-li¤lerin yan›nda çeflitli tarihlerde konuyla ilgili sirküler de yay›mlam›flt›r. Ya-p›lan bu düzenlemelerle, elektronik ortamda gönderilmesi ihtiyari ve zorunlu olan beyannameler belirlenmifl, kanuni süresinde gönderilmeyen beyanname-lerin ve düzeltme beyannamebeyanname-lerinin de elektronik ortamda gönderilmesine ola-nak tan›nm›flt›r.

Maliye Bakanl›¤›, mükelleflerin vergilendirmeye iliflkin ödevlerini yerine ge-tirmede geliflen bilgi ifllem teknolojilerinden yararlanmak, vergi beyannamele-ri ile bildibeyannamele-rim ve eklebeyannamele-rinin kolay, h›zl›, ekonomik ve güvenilir bir flekilde ida-reye intikalini sa¤lamak, vergi beyannamelerinin doldurulmas›ndaki hatalar›



* Vergi Denetmeni

en aza indirerek mükellef ma¤duriye-tini önlemek, vergi dairesinin beyan-name kabul, tarh, tahakkuk ifllemleri-ni azaltarak ifl ve ifllemleriifllemleri-ni kolaylafl-t›rmak ve di¤er alanlarda mükellefe daha iyi hizmet vermek amac›yla e-beyanname uygulamas›n› vergi mev-zuat›m›za dahil etmifltir.

E-beyanname uygulamas›n›n

bafllad›-¤› 2004 Ekim ay›nda 34 bin 534 adet beyanname internet ortam›nda verilir-ken, bu rakam 2005’in ilk yar›s›nda 1 milyonu geçmifltir (eriflim telepa-ti.com). Aral›k 2006 itibariyle internet arac›l›¤›yla toplam 38 milyon beyan-name al›nm›flt›r(sgb.gov.tr).

Aral›k 2006 itibariyle vergi beyanna-melerinin internet üzerinden al›nma oran›; Kurumlar Vergisinde yüzde 92,5’e, Gelir Vergisinde yüzde 70’e, KDV de ise yüzde 80’e ulaflm›flt›r.

Teknolojik at›l›m›yla “E-Devlet” ödü-lünü kazanan Maliye Bakanl›¤› bu uy-gulamas›yla 6.000 ton k⤛t (2,5 mil-yon Avro tutar›nda) tasarrufuna git-mifl ve bofla ç›kan 1.200 memurunu vergi denetimine yönlendirmifltir(ak-siyon.com.tr).

Mart 2007 tarihi itibariyle, ayl›k al›-nan e-beyanname say›s› 3 milyonu afl-m›fl ve Ekim 2004’den bu tarihe kadar al›nan e-beyanname say›s› 52 milyo-nu bulmufltur(dunyagazetesi.com.tr).

Elektronik ortamda verilen beyanna-me say›s›n›n çok h›zl› bir flekilde art-t›¤› ve mükelleflerin Vergi ‹daresinin

bafllatm›fl oldu¤u e-beyanname uygu-lamas›na çok çabuk uyum sa¤lad›kla-r› görülmektedir. Maliye Bakanl›¤› da Türkiye genelindeki tam otomasyonlu vergi dairelerinin say›s›n› her geçen gün art›rarak ve bu konudaki yasal düzenlemeleri tamamlayarak, mükel-leflerin bu uyumuna efllik etmektedir.

Konuyla ilgili olarak en son yay›mla-nan 18.10.2007 tarih ve 376 s›ra nolu VUK Genel Tebli¤i ile gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellef-lerinin hiçbir hadle s›n›rl› kalmaks›z›n y›ll›k gelir vergisi ve geçici vergi be-yannamelerini elektronik ortamda göndermeleri zorunlu hale getirilmifl-tir. Sözkonusu genel tebli¤e ve e-be-yanname hakk›ndaki di¤er yasal dü-zenlemelere makalenin afla¤›daki bö-lümlerinde krolonojik s›rayla yer ve-rilmifltir.

B- E-BEYANNAME

UYGULAMASINA ‹L‹fiK‹N OLARAK YAPILAN YASAL DÜZENLEMELER :

1- 30.09.2004 Tarih ve 340 S›ra Nolu VUK Genel Tebli¤i ‹le Yap›lan Düzenleme :

Maliye Bakanl›¤›, Vergi Usul Kanu-nunun 5228 say›l› Kanunla de¤iflik mükerrer 257. maddesi marifetiyle, vergi beyannamelerinin internet orta-m›nda gönderilmesine izin vermeye yetkili k›l›nm›flt›r. Bakanl›k da vergi dairelerinin ifl yo¤unlu¤unu azaltmak

ve zaman kayb›n› en aza indirmek için bu yetkisini çeflitli genel tebli¤ler ve sirkülerle kullanm›flt›r.

30.09.2004 tarih ve 340 s›ra nolu VUK Genel Tebli¤i ile bu konudaki ilk yasal düzenleme yap›lm›flt›r. Söz-konusu genel tebli¤ ile;

- Sadece tam otomasyona geçmifl ver-gi dairelerine internet ortam›nda be-yanname verilebilece¤i,

- Uygulaman›n bafllang›ç aflamas›nda sadece cari döneme ait beyannamelerin elektronik ortamda gönderilebilece¤i, - Bu nedenle kanuni verilme süresi geçmifl bulunan beyannameler ile dü-zeltme (ek olarak verilenler dahil) ve piflmanl›k talebi içeren beyannamele-rin ka¤›t ortam›nda verilmeye devam edilece¤i, hüküm alt›na al›nm›flt›r.

Ayn› genel tebli¤le afla¤›daki beyan-namelerin elektronik ortamda gönde-rilmesine imkan tan›nm›flt›r.

- (1 ve 2 nolu) Katma De¤er Vergisi Beyannamesi,

- Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi (2a beyannamesi hariç),

- Muhtasar Beyanname, - Damga Vergisi Beyannamesi, - Banka ve Sigorta Muameleleri Ver-gisi Beyannamesi,

- Özel ‹letiflim Vergisi Beyannamesi, - fians Oyunlar› Vergisi Beyannamesi - (01.01.2005 tarihinden itibaren ge-çerli olmak üzere) Y›ll›k Gelir Ve Ku-rumlar Vergisi Beyannamesi.

Burada dikkati çeken hususlar; e-be-yanname uygulamas›n›n ilk zamanla-r›nda, yukar›da say›lan beyannamele-rin elektronik ortamda gönderilmele-rinin ihtiyari olmas› ve kanuni veril-me süreleri geçtikten sonra elektronik ortamda gönderilememeleridir. Bu ih-tiyarilik nedeniyle uygulaman›n bafl-lang›c›nda herhangi bir cezai müeyyi-de ortaya ç›kmam›flt›r.

Bu düzenlemelerin yan› s›ra 340 s›ra nolu Vergi Usul Kanunu Genel

Tebli-¤i ile;

- 3568 say›l› Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müflavirlik ve Yeminli Mali Müflavirlik Kanunu uyar›nca ç›kar›lan tebli¤lere göre, ak-tif büyüklükleri ve net sat›fl has›latlar›

belli bir tutar›n üzerinde olmas› nede-niyle beyannamelerini meslek mensu-buna imzalatmak zorunlulu¤unda bu-lunmayan mükelleflerin, tam otomas-yona geçmifl vergi dairelerine verile-cek beyannamelerini elektronik or-tamda kendileri veya meslek mensup-lar› arac›l›¤› ile gönderebilecekleri, - Aktif büyüklükleri veya net sat›fl ha-s›latlar› nedeniyle, beyannamelerini meslek mensuplar›na imzalatmak zo-runlulu¤u bulunan mükelleflerin de tam otomasyona geçmifl vergi dairele-rine verilecek beyannamelerini yetki alm›fl meslek mensuplar› vas›tas›yla gönderebilecekleri, hüküm alt›na al›n-m›flt›r.

2- 14.02.2005 Tarih ve 15 S›ra Nolu VUK Sirküleri ‹le Yap›lan Düzenleme:

Sözkonusu sirküyle, 340 s›ra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebli¤inde belirlenen esaslar çerçevesinde be-yannamelerini elektronik ortamda do¤rudan kendileri gönderebilecek mükelleflere ilave olarak, 3568 say›l›

Kanun uyar›nca ç›kar›lan tebli¤lere göre belirlenen aktif büyüklük ile net sat›fl tutar› ölçüleri flart› aran›lmaks›-z›n, afla¤›da belirtilen mükelleflerin de istemeleri halinde beyannamelerini elektronik ortamda do¤rudan kendile-rinin göndermelerine izin verilmifltir.

a- Katma Bütçeli ‹dareler, ‹l Özel ‹da-releri, Belediyeler ve bunlara ba¤l› ik-tisadi iflletmeler, Kamu ‹kik-tisadi Te-flebbüsleri, Devlet ve Kamu ‹ktisadi Teflebbüsleri ‹fltirakleri, Döner Ser-mayeli ‹flletmeler, Özerk Kurulufllar ile Di¤er Kamu Kurumlar›,

b- Noterler,

c- Muhasebeye iliflkin ifllemleri, ifllet-mede ba¤›ml› olarak çal›flan ve 3568 say›l› Kanuna göre ruhsat alm›fl bulu-nan meslek mensuplar› taraf›ndan ye-rine getirilen mükellefler,

d- Herhangi bir hadde ve s›n›rlamaya tabi olmaks›z›n, yeminli mali müfla-virlerle tam tasdik sözleflmesi imzala-m›fl olan mükellefler.

Ayr›ca, bünyelerinde oluflturduklar›

bürolarda üyelerinin al›fl ve sat›fllar›na

iliflkin belgelerin kay›tlar›n› tutan meslek odalar›n›n basit usulde vergi-lendirilen mükelleflere ait beyanna-me, bildirim ve eklerini elektronik or-tamda göndermeleri de uygun görül-müfltür.

Di¤er taraftan, basit usulde vergilen-dirilen mükelleflerin istemeleri halin-de, beyannamelerini 340 s›ra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebli¤i uyar›nca arac›l›k yetkisi alm›fl meslek mensuplar› vas›tas›yla da gönderebi-lece¤i tabiidir.

3- 03.03.2005 Tarih ve 346 S›ra Nolu VUK Genel Tebli¤i ‹le Yap›lan Düzenleme :

E-beyanname uygulamas› hakk›nda, 340 s›ra nolu tebli¤i takiben 03.03.2005 tarih ve 346 s›ra nolu VUK Genel Tebli¤i yay›nlanm›flt›r.

Sözkonusu tebli¤le baz› beyanname-lerin elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu hale getirilmifltir.

Bu düzenlemeyle birlikte 31.12.2004 tarihi itibariyle aktif toplam› 200.000 YTL veya cirosu 400.000 YTL yi aflan ticari, zirai ve mesleki faaliyetle-rinden dolay› gerçek usulde vergilen-dirilen Gelir ve Kurumlar Vergisi mü-kelleflerinin y›ll›k beyannamelerini ve geçici vergi beyannamelerini elek-tronik ortamda göndermeleri zorunlu hale getirilmifltir.

Bunun yan› s›ra; flans oyunlar› vergi-si, özel iletiflim vergisi ve özel

tüke-tim vergisi mükelleflerinin bu beyannamelerini yukar›da belirtilen flartlarla s›-n›rl› olmaks›z›n elektronik ortamda göndermeleri zorunlu k›l›nm›flt›r.

Sözkonusu tebli¤ler sonucunda afla¤›daki s›n›fland›rma yap›labilmektedir.

346 s›ra nolu genel tebli¤ ile e-beyanname uygulamas›na iliflkin olarak bir em-redici düzenleme getirilmifltir. 340 s›ra nolu genel tebli¤le tamamen mükellef-lerin ihtiyar›na b›rak›lan e-beyanname uygulamas›, tablonun “A” maddesinde belirtilenler için art›k bir zorunlulu¤a dönüflmüfltür.

Bu mecburiyetin bir sonucu olarak, tablonun “A” maddesindeki beyannamele-ri kanuni süresinde elektronik ortamda göndermeyen mükellefler için Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesindeki özel usulsüzlük cezas› uygulan-maya bafllanm›flt›r. Bu mükellefler ad›na, VUK nun 352/I-1. maddesi uyar›nca kanuni süresinde vergi beyannamesi vermemekfiilinden dolay› usulsüzlük cezas›n›n ayr›ca kesilece¤i tabiidir.

Zorunluluk kapsam›ndaki beyannamelerini yasal süreleri içerisinde elektronik ortamda göndermeyen mükellefler, bu beyannamelerini daha sonra elektronik ortamda de¤il de ka¤›t ortam›nda vermeye devam etmifllerdir.

Elektronik Ortamda Gönderilmesi

A-) Mecburi Olan Beyannameler B-) ‹htiyari Olan Beyannameler 1- Aktif/ciro toplamlar› belli bir büyüklü¤ü

aflan gelir vergisi mükelleflerine ait Gelir Vergisi Beyannamesi ve Geçici Vergi Beyannameleri

2- Aktif/ciro toplamlar› belli bir büyüklü¤ü aflan kurumlara ait Kurumlar Vergisi Beyannamesi ve Geçici Vergi Beyannameleri

3- fians Oyunlar› Vergisi Beyannamesi 4- Özel ‹letiflim Vergisi Beyannamesi 5- Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi

1- (A maddesinde belirtilenlerin haricinde kalan mükelleflere ait) Gelir/Kurumlar Vergisi Beyannamesi Geçici Vergi Beyannamesi

2- KDV Beyannamesi 3- Muhtasar Beyanname 4- Damga Vergisi Beyannamesi 5- Banka Ve Sigorta Muameleleri Vergisi Beyannamesi

4- 13. 10.2005 Tarih ve 351 S›ra Nolu VUK Genel Tebli¤i ‹le Yap›lan Düzenleme :

Tüm bu düzenlemelerden sonra, 21.07.2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 5398 say›l› Kanunun 23/a maddesiyle Vergi Usul Kanunu-nun mükerrer 257. maddesine; “Ka-nuni süresi geçtikten sonra kendili¤in-den veya piflmanl›k talepli olarak ve-rilen beyannamelerin elektronik or-tamda gönderilmesi üzerine elektro-nik ortamda düzenlenen tahakkuk fifli ve/veya ihbarnameler mükellef,vergi sorumlusu veya bunlar ad›na beyan-nameleri gönderen yetkili kiflilere elektronik ortamda iletilir. Bu ileti ta-hakkuk fifli ve/veya ihbarnamenin muhatab›na tebli¤i yerine geçer” hük-mü ilave edilmifltir.

Sözkonusu de¤ifliklikle birlikte kanu-ni süresi geçtikten sonra da elektrokanu-nik ortamda beyanname gönderilmesine imkan tan›nm›flt›r. Bu de¤ifliklik, elektronik ortamda gönderilmesi zo-runlu olmayan beyannamelere de fla-mildir.

Bu düzenlemeye paralel olarak VUK nun mükerrer 355. maddesine de

“Elektronik ortamda beyanname ve-rilmesi mecburiyetine uyulmamas›

halinde kesilmesi gereken özel usul-süzlük cezas› beyannamenin kanuni

sürenin sonundan bafllayarak elektro-nik ortamda 15 gün içerisinde veril-mesi halinde 1/4 oran›nda bu sürenin dolmas›n› takip eden 15 gün içerisin-de verilmesi haliniçerisin-de ise 1/2 oran›nda uygulan›r” hükmü ilave edilmifltir.

Böylelikle mükelleflere daha avantaj-l› bir ceza uygulamas› getirilmifltir.

Çünkü de¤ifliklikten önce, mükerrer 355. maddedeki ceza yüzde yüz ora-n›nda uygulan›yordu.

Bu kanun de¤iflikliklerini takiben 13.10.2005 tarih ve 351 s›ra nolu VUK genel tebli¤i yay›mlanm›flt›r.

Söz konusu tebli¤de; elektronik or-tamda gönderilmesi zorunlu olan be-yannamelerin, kanuni verilme süresi-ni takip eden ilk veya ikinci 15 günlük sürede yine elektronik ortamda gön-derilmesi halinde indirimli ceza uy-gulamas›n›n geçerli oldu¤u, bu ek sü-reler geçtikten sonra elektronik or-tamda/ka¤›t ortam›nda verilmesi ya da bu ek süreler içerisinde ka¤›t orta-m›nda verilmesi halinde özel usulsüz-lük cezan›n tam olarak uygulanaca¤›

aç›klanm›flt›r.

Zorunluluk kapsam›na girmeyen be-yannamelerin ka¤›t ortam›nda veya elektronik ortamda gönderilmesi ser-best oldu¤undan, bu tür beyannameler için ne süre k›s›tlamas› ne de özel usulsüzlük cezas› uygulamas› vard›r.

5- 01.02.2007 Tarih ve 367 S›ra Nolu VUK Genel Tebli¤i ‹le Yap›lan Dü-zenleme :

Maliye Bakanl›¤›’n›n yay›mlam›fl oldu¤u 01.02.2007 tarih ve 367 s›ra nolu VUK Genel Tebli¤i ile 346 s›ra nolu tebli¤de baz› de¤ifliklikler yapm›flt›r.

Bu düzenlemeyle ;

- Ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolay› gerçek usulde vergilendirilen Gelir Vergisi mükelleflerinden; 31/12/2006 tarihi itibariyle aktif toplam›

50.000 Yeni Türk Liras›n› veya 2006 takvim y›l›na ait cirolar› toplam› 100.000 Yeni Türk Liras›n› aflan mükelleflerin Y›ll›k Gelir Vergisi ve Geçici Vergi Be-yannamelerini,

- Kurumlar Vergisi mükelleflerinin hiçbir hadle s›n›rl› olmaks›z›n Kurumlar Vergisi ve Geçici Vergi Beyannamelerini,

- ‹stanbul’da kurulu bulunan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Baflkanl›¤› mü-kelleflerinin ise, Baflkanl›¤a vermeleri gereken ve elektronik ortamda verilebi-len tüm vergi beyannamelerini, elektronik ortamda göndermeleri zorunlu hale getirilmifltir.

Yap›lan bu de¤iflikli¤e göre yukar›daki tablonun yeni hali flu flekilde olmakta-d›r:

Elektronik Ortamda Verilmesi

A-) Mecburi Olan Beyannameler B-) ‹htiyari Olan Beyannameler 1- Aktif/ciro toplamlar› belli bir büyüklü¤ü

aflan gelir vergisi mükelleflerine ait Gelir Vergisi ve Geçici Vergi Beyannameleri 2- Kurumlar Vergisi ve Kurum Geçici Vergi Beyannameleri

3- Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Baflkanl›¤› mükelleflerinin Baflkanl›¤a vermeleri gereken ve elektronik ortamda verilebilen tüm vergi beyannameleri 4- fians Oyunlar› Vergisi Beyannamesi 5- Özel ‹letiflim Vergisi Beyannamesi 6- Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi

1- (A maddesinde belirtilenlerin haricind kalan gerçek kiflilere ait) Y›ll›k Gelir Vergisi ve Geçici Vergi Beyannameleri 2- KDV Beyannamesi

3- Muhtasar Beyanname 4- Damga Vergisi Beyannamesi 5- Banka Ve Sigorta Muameleleri Vergi Beyannamesi

6- 01.03.2007 Tarih ve 368 S›ra Nolu VUK Genel Tebli¤i ‹le Yap›lan Düzenleme :

Bilindi¤i üzere, vergi beyannameleri-nin ilgili kanunlar›nda belirlenen sü-relerde verilmesi esast›r. Kanuni süre-si içerisüre-sinde verilen bir beyannamenin eksik ve/veya hatal› oldu¤u hallerde, mükellef taraf›ndan kanuni süre geç-meden veya kanuni süre geçtikten sonra bu hata ve/veya eksiklikleri dü-zeltici mahiyette yeni bir beyanname verilmesi mümkündür. Di¤er taraftan, beyannamenin kanuni süresi içinde verilmeyerek bu süre geçtikten sonra verilmesi ve yine bu flekilde verilmifl olan beyannamede yer alan hata ve/veya eksikliklerin giderilmesi amac›yla yeni beyanname verilmesi söz konusu olabilmektedir.

Uygulamada kanuni süresi içerisinde veya kanuni süresi geçtikten sonra ve-rilmifl olan ilk beyannamelerde yer alan hata ve/veya eksiklikleri düzelt-mek amac›yla verilen beyannameler kimi zaman yaln›zca ilk beyannameye ek olacak flekilde “ek beyanname”

olarak, kimi zaman da ilk beyan› kap-sayacak flekilde “düzeltme beyanna-mesi” olarak verilebilmektedir.

Maliye Bakanl›¤›, ayn› iflleve sahip olan ek beyanname/düzeltme beyan-namesi ayr›m›n› ortadan kald›rmak amac›yla 368 s›ra nolu VUK genel tebli¤ini yay›mlam›flt›r.

Sözkonusu tebli¤de; “Mükelleflere daha iyi hizmet verilebilmesi ve ger-çek vergi matrah› üzerinden gerekli tarhiyat›n yap›labilmesi için, daha ön-ce verilmifl bulunan beyanname veya beyannamelerdeki hata ve/veya eksik-liklere iliflkin verilecek düzeltme yannamelerinin, daha önce verilen be-yanname ya da bebe-yannamelerdeki bil-gileri de kapsayacak flekilde verilmesi uygun görülmüfltür.” aç›klamas›na yer verilmifltir.

Vergi ‹daresi, düzeltme beyannamesi-ni ek beyannameye tercih ederek uy-gulamadaki ikili¤i ortadan kald›rm›fl-t›r. Mükellefler taraf›ndan verilecek söz konusu düzeltme beyannameleri-nin, önceki beyanname ya da beyan-namelerdeki bilgileri kapsayacak nite-likte olmamas› halinde; Vergi Usul Kanununun 352/II-7. maddesine göre usulsüzlük cezas›n›n uygulanaca¤›

ayr›ca belirtilmifltir.

Ayn› tebli¤le; “elektronik ortamda gönderilmifl olan beyannamelere ilifl-kin olarak verilecek düzeltme beyan-namelerinin de elektronik ortamda gönderilmesinin mecburi oldu¤u” hü-küm alt›na al›nm›flt›r.

Sözkonusu düzenlemeyle;

1- Elektronik ortamda gönderilme mecburiyeti bulunan beyannamelere ait düzeltme beyannamelerinin elek-tronik ortamda gönderilmesi,

2- Elektronik ortamda gönderilme mecburiyeti bulunmamas›na ra¤men ihtiyari olarak internet ortam›nda gön-derilmifl olan beyannamelere iliflkin düzeltme beyannamelerinin de elek-tronik ortamda gönderilmesi, zorunlu hale gelmifltir.

Elektronik ortamda gönderilmesi zo-runlu olan düzeltme beyannamesinin elden ya da posta vas›tas›yla ka¤›t or-tam›nda verilmesi halinde, Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesine göre özel usulsüzlük cezas› uygulana-cakt›r.

Bu tebli¤e göre; daha önce ka¤›t orta-m›nda verilmifl olan beyannamelere iliflkin düzeltme beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesi mümkün de¤ildir. Bu tür beyanname-ler yine ka¤›t ortam›nda verilmeye de-vam edilecektir.

Daha önce verilen beyannamedeki bilgileri kapsayacak ve beyan› art›r›c›

verilen beyannamelerde, bir önce ve-rilen tahakkukun fark› kadar bir ta-hakkuk fifli düzenlenmektedir. Beyan›

azalt›c› olarak verilen beyannameler ise elektronik ortamda kabul edilmek-te ve sadece damga vergisinden olu-flan tahakkuk fifli kesilmekte olup bu tür beyannamelerin düzeltme ifllemle-ri ba¤l› olunan vergi daireleifllemle-rince ya-p›lmaktad›r.

Örnek: 2006 cirosu 170.000 YTL olan Bay (A), Y›ll›k Gelir Vergisi Be-yannamesini 6 Nisan 2007 tarihinde ba¤l› bulundu¤u vergi dairesine (pifl-manl›k talepli olarak) elektronik or-tamda göndermifltir. Mükellef 2006 y›l›nda düzenlemifl oldu¤u iki adet ha-s›lat faturas›n› beyan etmedi¤ini fark ederek, düzeltme beyannamesi tanzim etmifltir. Mükellef, yeni durumu gös-teren beyannamesini, 25 Nisan 2007 tarihinde (piflmanl›k talepli olarak) ka¤›t ortam›nda vergi dairesine ibraz etmifltir.

Bu durumda Bay (A) ad›na afla¤›daki cezalar›n kesilmesi gerekmektedir:

1- Yasal süresi içerisinde elektronik ortamda beyanname verme mecburi-yetine uymad›¤› için, VUK nun mü-kerrer 355. maddesine istinaden (1.390/2=) 695 YTL özel usulsüzlük cezas› (Mükellef, y›ll›k beyannamesi-ni ikinci 15 günlük sürede gönderdi¤i için ceza yüzde 50 oran›nda uygulan-m›flt›r.),

2- Vergi beyannamelerini kanuni sü-resinde vermemek fiilinden dolay›

VUK nun 352/I-1. maddesi gere¤ince 49 YTL usulsüzlük cezas›,

3- Elektronik ortamda düzeltme be-yannamesi verme mecburiyetine uy-mad›¤› için, VUK nun mükerrer 355.

maddesine istinaden 1.390 YTL özel usulsüzlük cezas›

7- 13.03.2007 Tarih ve 26 S›ra Nolu VUK Sirküleri ‹le Yap›lan Düzenleme:

Bilindi¤i üzere beyana tabi geliri sa-dece gayrimenkul sermaye irad›ndan ibaret olan mükellefler istemeleri ha-linde y›ll›k gelir vergisi beyannamele-rini, arac›l›k yetkisi alm›fl 3568 say›l›

Kanuna göre meslek mensubu say›lan kifliler eliyle gönderebilmektedirler.

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye irad›ndan ibaret olan mükel-leflerin, bu sirkülerin yay›m› tarihin-den itibaren y›ll›k gelir vergisi beyan-namelerini elektronik ortamda arac›-s›z olarak do¤rudan göndermelerine olanak tan›nm›flt›r.

8- 28.06.2007 Tarih ve 373 S›ra Nolu VUK Genel Tebli¤i ‹le Yap›lan Düzenleme:

Elektronik beyanname uygulamas›n›n yayg›nlaflt›r›lmas› amac›yla Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi mükel-leflerine, hiçbir hadle s›n›rl› olmaks›-z›n Haziran 2007 döneminden itiba-ren Hizmet Vergisi (Banka Muamele-leri Vergisi/Sigorta MuameleMuamele-leri Ver-gisi) Beyannamelerini elektronik or-tamda gönderme zorunlulu¤u getiril-mifltir.

9- 18.10.2007 Tarih ve 376 S›ra Nolu VUK Genel Tebli¤i ‹le Yap›lan Düzenleme :

Maliye Bakanl›¤› yay›mlam›fl oldu¤u bu son tebli¤le, elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu olan beyanna-melerin kapsam›n› geniflletmifltir. Söz konusu düzenlemeyle;

a- Ticari, zirai ve mesleki faaliyetle-rinden dolay› gerçek usulde vergilen-dirilen Gelir Vergisi mükelleflerinin, hiç bir hadle s›n›rl› olmaks›z›n Y›l-l›k Gelir Vergisi ve (2008 y›l›n›n bi-rinci dönemine ait beyannamelerden bafllamak üzere) Geçici Vergi Beyan-namelerini elektronik ortamda gön-dermeleri zorunlu hale getirilmifltir.

b- Ticari, zirai ve mesleki faaliyetle-rinden dolay› gerçek usulde vergilen-dirilen Gelir Vergisi mükellefleri ile Kurumlar Vergisi mükelleflerinin, hiçbir hadle s›n›rl› olmaks›z›n Muh-tasar ve Katma De¤er Vergisi Beyan-namelerini (Ekim dönemine ait be-yannamelerden bafllamak üzere) elek-tronik ortamda göndermeleri zorunlu hale getirilmifltir.

c- Mal Müdürlüklerinin (ba¤l› vergi daireleri müdürlüklerinin) otomasyo-na geçme çal›flmalar› devam etti¤in-den, mal müdürlüklerinin mükellefle-rine bu tebli¤ ve daha önceki tebli¤-lerle getirilmifl olan elektronik ortam-da beyanname gönderme

zorunlulu-¤u, ba¤l› vergi dairelerinin

otomasyo-na geçti¤inin Gelir ‹daresi Baflkanl›¤›n›n internet sitesinden (www.gib.gov.tr) du-yurulmas›n› izleyen otuzuncu günden itibaren bafllayaca¤› hüküm alt›na al›n-m›flt›r.

Vergi ‹daresinin bu düzenlemesi sonucunda; Damga Vergisi Beyannamesi, Basit Usulde Vergilendirilenler ile Gayrimenkul Sermaye ‹rad› sahiplerine ait Y›ll›k Gelir Vergisi Beyannameleri haricinde kalan tüm beyannamelerin, elek-tronik ortamda gönderilmesi mecburi hale getirilmifltir.

Buna göre yukar›daki tablonun son hali flöyle olmaktad›r:

Elektronik Ortamda Verilmesi

A-) Mecburi Olan Beyannameler B-) ‹htiyari Olan Beyannameler 1- Ticari,zirai ve mesleki faaliyetlerinden

dolay› gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerine ait Y›ll›k Gelir Vergisi ve Geçici Vergi Beyannameleri

2- Kurumlar Vergisi ve Kurum Geçici Vergi Beyannameleri

3- Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Baflkanl›¤› mükelleflerinin Baflkanl›¤a vermeleri gereken ve elektronik ortamda verilebilen tüm vergi beyannameleri

4- fians Oyunlar› Vergisi Beyannamesi 5- Özel ‹letiflim Vergisi Beyannamesi 6- Hizmet Vergisi Beyannamesi 7- Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi 8- KDV Beyannamesi

9- Muhtasar Beyanname

1- Damga Vergisi Beyannamesi 2- Gayri Menkul Sermaye ‹rad› sahipler ait Y›ll›k Gelir Vergisi Beyannamesi 3-Basit Usülde vergilendirilenlere Y›ll›k Gelir Vergisi Beyannamesi

C- SONUÇ:

Bilgi ifllem teknolojilerindeki bafl döndürücü de¤iflimin do¤al bir sonu-cu olan e-beyanname uygulamas›

01.10.2004 tarihinden itibaren mev-zuat›m›zdaki yerini alm›flt›r. Vergi

01.10.2004 tarihinden itibaren mev-zuat›m›zdaki yerini alm›flt›r. Vergi