• Sonuç bulunamadı

YOLUYLA KES‹LEN VERG‹LER ‹LEYOLUYLA KES‹LEN VERG‹LER ‹LE

B) Nakden ‹ade

Nakden iade taleplerinin dilekçe ile yap›lmas› flartt›r. Tevkif yoluyla kesi-len vergilere iliflkin nakden iade edile-cek tutar›n 10.000 YTL’yi geçmeme-si halinde iade talebi, y›l içinde yap›-lan tevkifatlara iliflkin tablo ile birlikte;

ß Ücret ve gayrimenkul sermaye ira-d›na iliflkin olmas› halinde ücretlere iliflkin olarak iflveren taraf›ndan veri-len ve kesintinin yap›ld›¤›n› gösteren yaz›n›n, gayrimenkul sermaye irad›na iliflkin olarak kira kontrat›n›n,

ß Menkul sermaye irad›na iliflkin ola-rak kesintiyi yapan bankalar, özel fi-nans kurumlar›, arac› kurumlar ve

di-¤er kurumlar taraf›ndan düzenlenen ve vergi kesintisinin yap›ld›¤›n› gös-teren belgenin,

ß Serbest meslek kazanc›na iliflkin olarak vergilerin sorumlu ad›na tahak-kuk etti¤ini gösteren ilgili saymanl›k yaz›s›n›n,

ß Ticari kazançlar ve zirai kazançlara iliflkin olarak tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumlusu taraf›ndan ilgili vergi dairesine ödenmifl oldu¤u-na iliflkin belgenin

ilgili kurumca onaylanan bir örne¤i-nin dilekçeye eklenmesi kofluluyla in-celeme raporu ve teminat aranmaks›-z›n yerine getirilir.

Nakden yap›lacak iade taleplerinin 10.000 YTL’yi aflmas› halinde, 10.000 YTL’yi aflan k›s›m vergi ince-leme raporuna göre iade edilir.

10.000 YTL’ye kadar olan k›s›m ise, teminat aranmaks›z›n ve inceleme ra-poru beklenmeksizin iade edilir.(Di-lekçe ve eki belgelerin verilmesi ko-fluluyla).

Teminat gösterilmesi halinde incele-me sonucu beklenincele-meksizin iade yap›-l›r.

Nakden iade talebinin 100.000 YTL’ye kadar olan k›sm›, yeminli mali müflavirce düzenlenecek tam tas-dik raporu uyar›nca iade edilir.

‹ade talebinin 100.000 YTL’yi aflan k›sm›n›n iadesi her halükarda vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir.

Genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve sermayelerinin en az %51 veya da-ha fazlas› bu kurumlara ait iflletmelere yap›lacak iadeler, gerekli belgelerin ibraz› üzerine miktara bak›lmaks›z›n inceleme raporu ve teminat aran›lma-dan yerine getirilir.

Nakden iade edilebilir aflamaya gelen alaca¤›n üçüncü flah›slar›n vergi borç-lar›na mahsubu talep edilebilir.

III-TEVK‹F YOLUYLA KES‹LEN VERG‹LER‹N GEÇ‹C‹ VERG‹YE MAHSUBU

‹lgili dönemler halinde hesaplanan geçici vergiden varsa o hesap dönemi ile ilgili olarak daha önce ödenmifl ge-çici vergi ve gege-çici vergiye tabi ka-zançlarla ilgili olarak tevkif edilmifl vergiler mahsup edilmekte, mahsup-tan sonra kalan tutar o dönem için ödenmesi gereken geçici vergi olmak-tad›r.

Y›ll›k beyannamenin vergi bildirimi tablosunda yer alan geçici vergiye iliflkin sat›rda, beyannamenin ilgili ol-du¤u geçici vergi dönemlerinde öde-nen geçici vergi tutar› (ilgili geçici vergi beyannamelerinin ödenecek ge-çici vergi sat›r›nda yer alan tutarlar toplam›) gösterilir. Y›ll›k beyanname-nin vergi bildirimi tablosunun kesinti yoluyla ödenen vergiler sat›r›nda ise, o y›l içinde tevkif yoluyla kesilen ver-gilerin tamam› (geçici vergiden mah-subu yap›lan tevkifat tutarlar› dahil) gösterilir.

Y›ll›k beyanname üzerinden hesapla-nan vergiden, yukar›da sözü edilen geçici vergi tutar› ile y›l içinde tevkif yoluyla kesilen vergilerin tamam›

mahsup edilir, kalan tutar tevkif yo-luyla kesilen vergilerin di¤er vergi borçlar›na mahsubu ve nakden iadesi kurallar› çerçevesinde red ve iade edi-lir.

IV-GEÇ‹C‹ VERG‹N‹N MAHSUBU VE ‹ADES‹

Üçer ayl›k dönemler halinde tahakkuk ettirilerek tahsil edilen geçici vergi, y›ll›k beyanname üzerinden hesapla-nan gelir vergisinden mahsup edildik-ten sonra mahsup edilemeyen tutar mükellefin di¤er vergi borçlar›na mahsup edilir. Bu mahsuplara ra¤men kalan geçici vergi tutar› o y›l›n sonu-na kadar yaz›l› olarak talep edilmesi halinde mükellefe red ve iade edi-lir.(GVK mük.120.madde ).

Y›ll›k beyanname üzerinden hesapla-nan gelir vergisinden ilgili hesap dö-nemine iliflkin geçici vergi dönemlerin-de ödönemlerin-denen geçici vergi mahsup edilir.

Mahsup iflleminin yap›labilmesi için, tahakkuk ettirilmifl geçici verginin ödenmifl olmas› gerekmektedir. Geçi-ci vergi dönemleri itibariyle tahakkuk ettirilmifl, ancak ödenmemifl bulunan geçici verginin y›ll›k beyanname üze-rinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilmesi mümkün de¤ildir.

Tahakkuk ettirilmifl ancak ödenmemifl olmas› dolay›s›yla y›ll›k beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mah-sup imkan› bulunmayan geçici vergi tutarlar› terkin edilir. Terkin edilen geçici vergi tutar› için vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarih olan y›l-l›k beyannamenin verilmesi gereken kanuni sürenin bafllang›ç tarihine ka-dar gecikme zamm› uygulan›r.

Ödenen geçici vergi tutar›n›n, geçici verginin ilgili oldu¤u döneme iliflkin olarak verilen beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergi-sinden fazla olmas› halinde, mahsup edilemeyen tutar mükellefin di¤er vergi borçlar›na mahsup edilir.

Mahsup iflleminin yap›labilmesi için yaz›l› baflvuru flart› aranmaz. Söz ko-nusu mahsup ifllemi 6183 say›l› Kanunun 47 nci maddesi hükmü de dikkate al›na-rak ilgili vergi dairesince re’sen yap›l›r.

Mahsup ifllemi y›ll›k beyannamenin verildi¤i tarih esas al›narak yerine ge-tirilir. Mahsubu yap›lacak vergi borç-lar› için vade tarihinden, y›ll›k beyan-namenin verildi¤i tarihe kadar gecik-me zamm› uygulan›r.(bu tarihten son-ra vergi borcu için gecikme zamm›

uygulanmaz.).

Mahsup sonucu iadesi gereken mikta-r›n bulunmas› ve bu tutamikta-r›n beyanna-menin ilgili tablosuna yaz›lm›fl olma-s› mükellefçe yaz›l› olarak yap›lm›fl iade talebi olarak kabul edilir. Y›ll›k beyannamenin ilgili tablosunda/sat›-r›nda gösterilmeyen geçici verginin mahsuben veya nakden iade edilebil-mesi için o y›l›n sonuna kadar yaz›l›

olarak baflvurulmas› gerekir.

Geçici verginin gerek mahsuben ge-rekse nakden iadesinde herhangi bir tutar s›n›rlamas› olmay›p, geçici ver-ginin ödenmifl olmas› yeterlidir. Geçi-ci vergiye iliflkin iade taleplerinde te-minat ve inceleme raporu aranmaz.

V-GEL‹R VERG‹S‹ ‹LE ‹LG‹L‹

OLARAK FAZLA VE YERS‹Z