• Sonuç bulunamadı

PAZARLAMA TEKERLE Ğİ

6. Alternatif kitleye ula şılması: Bilgi tabakaları oluşturur ve çeşitli kitle ihtiyaçlarını karşılamak için fırsat yaratır.

2.7. Temel Destinasyon Reklam Araçları ve Medya

2.7.2. Destinasyon Reklam Aracı Olarak İnternet ve Destinasyon Web Siteleri Teknolojinin insanların hayatını şekillendirdiği ve yönlendirdiği bir çağda yaşamaktayız.

2.7.2.2. Web Siteler

WWW bir multimedya deneyimidir (multimedya değişik şekillerde bilginin dağıtılmasını ifade eden bir terimdir). Web’de yazı, resim, grafik ve şekiller yoğun bir

şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca web ses ve görüntü iletimine de olanak sağlayan bir

özelliğe sahiptir448. Haber bültenleri ve elektronik dergilerde yer almak internet reklamcılığında en çok tavsiye edilen uygulamalardan biridir. Söz konusu bülten ve dergi üyelerine gönderilen elektronik postalar spam olarak algılanmadığı için potansiyel turistlere ulaşılabilirlik açısından internet geniş bir yelpaze sunmaktadır449.Ayrıca yıllık olarak web sitesinin başarısı, teknolojideki gelişmeler ve trend değişimleri

445 Pender ve Sharpley, a.g.e., p. 254.

446 Jill H. Ellsworth and Matthew V. Ellsworth, Marketing On The Internet, John Wiley & Sons, 1995,

p. 51.

447 Hoyle, a.g.e., p. 67.

448 World Tourism Organization Business Council , a.g.e., p. 4. 449 Hoyle, a.g.e., p. 65.

doğrultusunda sitenin gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesi söz konusu olabilmektedir. Web pazarlaması kampanyalarının unsurları şu şekilde sıralanabilir450:

 Presence (Varlık): Web’de ürüne özel bir siteyle yer almak gereklidir.

 Pleasing (Hoşluk): Site göze hitap eder şekilde düzenlenmiş olmalıdır.

 Personalized (Kişiselleştirilmiş): İnternet kişisel bir iletişim yaratmaktadır.

 Purchase (Satın alım): Elektronik ticaret sayesinde ürün ve/ya da hizmet alınıp

satılmaktadır.

 Partnership (Ortaklık): Ortaklar, tedarikçiler, müşteriler ve rakiplerle bağlantıda

olunmasını sağlamkatadır.

 Programmable (Programlanabilir): Pazarlamaya yönelik mesaj değişikliği

doğrultusunda web kolaylıkla yeniden düzenlenebilmektedir.

Web reklamları uygulanabilirlik açısından diğer pazarlama araçlarına göre daha kolay gözükmekle birlikte düzenlenmesi zaman, enerji ve yaratıcılık isteyen bir sistemdir. Site ziyaretçilerinin hiç zorluk çekmeden kolayca istedikleri bilgiye ulaşabilmeleri için web sitesinin kolay çalışma üzerine kurulmuş olması gerekmektedir. bununla birlikte web pazarlamasının avantajları şu şekilde sıralanır451:

1. Marka Oluşumu: İnsanları siteden haberdar ederek markayı tanınır kılar.

2. Doğrudan Pazarlama: Basım ve posta masrafları yoktur ve web ayrıca hedef

pazara yönelik gerekli değişikliklerin anında yapılmasını ve duyurulmasını sağlar.

3. Online Satış: İnteraktif bir çevrede alım ve satım işlemlerinin yapılmasına olanak

verir.

4. Müşteri Desteği: Sıkça sorulan sorular bölümü ile kolay çözüm yolları sunar.

5. Pazarlama Araştırması: Müşteriler hakkında değerli bilgiler edinilmesini sağlar.

450 Hoyle, a.g.e., p. 57. 451 Hoyle, a.g.e., p. 56.

6. Yayın Hizmetleri: Destinasyonla ilgili bilgileri bütün internet kullanıcıları için

ulaşılabilir kılar.

Turizm web sitesi inşası ticari ya da kamusal olsun, web sitesi ziyaretçileri hangi siteyi ziyaret ettiğini hiçbir zaman unutmadıkları için site aracılığı ile marka oluşumunu desteklemek önemlidir. Bir markanın temsil ettiği imajın sitede de aynı şekilde ifade edilmesi tüketicilerin arzu ettikleri kalite beklentisine hazırlanmalarını sağlamaktadır452.

İnternet yazılı basına meydan okur nitelikte bir gelişme göstermekle birlikte elektronik

broşürler basılı broşürlerin yerini alamamaktadır. Haritalar, rehberler, zaman çizelgeleri, kitapçıklar, cdler turizm ofislerinde ya da kitapçılarda satışa sunulmaktadır. Bununla birlikte harita ve kataloglar turizm ofisi tarafından promosyonel olarak ücretsiz de verilebilmektedir.

Yalnızca destinasyonun internette web sitesini hazırlayarak tanıtım ve reklamını yapmak yeterli değildir. Ayrıca web sitesinin de reklamının yapılması gereklidir ki, destinasyonun web sitesi turistler ve aynı zamanda tur operatörleri ile seyahat acentaları için de bir bilgi kaynağı görevi görmektedir. Bununla birlikte potansiyel turistlerin destinasyon web sitesini ziyaret etmesini sağlamak, onları bu konuda cesaretlendirmek için neler yapılabileceği üzerinde durmak gerekir. Destinasyonla ilgili bilgi edinmek isteyen kişilerin internette nasıl arama yaptığına dikkat edildiği taktirde, bir web sitesinin arama motorlarında listelenmiş olmasının gerekliliği anlaşılmış olur. En sık başvurulan ya da kullanılan arama motorlarının başında google, yahoo ve msn gelmektedir. Internette çeşitli web sitelerinde yer alan toplantı ve etkinlik takvimlerinde destinasyon adının tekrar edilmesi potansiyel turistlerin ve çeşitli dağıtım kanalı üyelerinin dikkatini çekmesi açısından değerli bir olanak olarak nitelendirilebilir. Ayrıca söz konusu konaklama tesislerinin, kongre ve ziyaretçi bürosunun, ilgili yerli ve yabancı seyahat acentalarının ve tur operatörlerinin web sitelerinde destinasyonun web sitesinin linkinin olması, siteyi daha da ulaşılabilir kılmaktadır. Ayrıca her türlü pazarlama ve reklam materyalinde web adresinin gösterilmesi akılda kalıcı bir etki yaratmaktadır.

Web siteleri ile ilgili yapılması gereken günlük, haftalık, aylık ve yıllık rutin işler vardır. Günlük rutin işler dahilinde elektronik postalara cevap vermek, site ziyaretçileri ile iletişim kurmak, profesyonellik açısından önem verilmesi gereken bir konudur. Haftalık rutin bir iş olarak yeni sayfaların eklenmesi web sitesinin her zaman güncel kalmasını ve dinamizm kazanmasını sağlamaktadır. Yeni arama motorlarında yer almak için girişimlerde bulunmak, elektronik dergilerde yer almak üzere destinasyonla ilgili makalelerin hazırlanması ise aylık rutinler arasında yerini alır453.

Bir web sitesi tasarlanırken bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Öncelikle bir web sitesinin ayrıntılı olarak hazırlanması gerekmemekte ancak pazarlama materyallerinin okunmasını sağlayacak kadar dikkat çekici olması gerekmektedir. Destinasyon web sitesi ziyaret edildiğinde aradığı bilgiyi sitede bulamayanlar için iletişim adres, telefon ve elektronik postalarının sitede belirtilmiş olması önemlidir. Bununla birlikte birçok insan bilgisayar yerine kağıttan okumayı tercih ettiği için web sitesinde basımı mümkün materyallerin açılması, yazıcıya dökümü ya da bilgisayara indirilmesi gibi işlemleri hızlı olmalıdır454.

Bununla birlikte bir web sitesinde yer alan bilgilerin aktarımı diğer pazarlama materyallerine kıyasla farklılık gösterdiği için bir destinasyon web sitesinde metin yazmak diğer pazarlama araçlarına kıyasla çok daha farklı bir uygulama gerektirir. Bu anlamda web reklamları açısından dikkat edilmesi gereken beş önemli kural vardır455:

1. “Herkese” hitap etmek: Herkesin takip edebilmesi açısından web sitesinin

karmaşık değil aksine sade ve basit olması gerekir. Geleneksel pazarlama parçalarından farklı olarak internette önemli olanın insanlarla rahat bir iletişim kurabilmek olduğu için günlük konuşma dili tercih edilmektedir.

2. Az ama öz tanımlamalar kullanmak: Okuyucuları çok yoğun ve fazla bilgiye

boğmak onları kaybetmekle sonuçlanacağı için, yazımlarda bazı konulara dikkat

453 Hoyle, a.g.e., pp. 80-81. 454 Hoyle, a.g.e., p. 61. 455 Hoyle, a.g.e., pp. 62-63.

edilmesi gerekir. Paragrafları kısa tutmak, büyük yazı karakteri kullanmak, yazıları grafik, şekil ve resimlerle süslemek yazıyı tekdüzelikten kurtaracak önemli noktalardır.

3. Geri bildirim almak: Hazırlanan sitenin sektör dışından rastgele kişiler tarafından

kontrol edilmesi ve eleştirilmesi sağlanmalı ve yapılan eleştiriler doğrultusunda site yeniden gözden geçirilmeli ve yeniden düzenlenmelidir.

4. Web’in bağlantısız doğasını hatırlamak: Web düzeni kitap gibi sayfa sayfa

olmadığı için bir takım zorlukları da beraberinde getirmektedir. Her bir web sayfası arasında herhangi bir bağlantı olmadığı için önemli bilgilerin ve mesajların her sayfada tekrar etmesi büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte web kullanıcıları siteye ana sayfadan giriş yapmamış da olabileceğinden bu konu ayrıca önem teşkil eder.

5. Söylenmesi gereken önemli konulara yer vermek: Web sitesindeki her bilginin bir

anlamı ve geçerliliği olmalıdır.