• Sonuç bulunamadı

BULGULAR 4.1 Güncel Çocuk Dergilerinde Yer Alan Değerler

4.1.5 Siyasi Değerler

4.1.6.7 Dil sevgisi

Türk diline ve Türkçeye olan sevgidir. İncelenen dergilerde dil sevgisi ile ilgili bir değer aktarımına rastlanılmamıştır.

4.1.6.8 Doğa Sevgisi

İncelenen dergilerde doğa sevgisine ilişkin bulgular şöyledir:

Bilim Çocuk Dergisinde yer alan “Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri” adlı çizgi hikâyede Maria Siblylla Merian’ın yaşam hikâyesi anlatılırken Maria ve babası tarafından doğa resimleri çizilmektedir. Burada bir taraftan “resim yapma” gibi estetik bir değer öne çıkarılırken, diğer taraftan çiçek ve hayvan resimleri çizilerek de sosyal bir değer olan doğa sevgisini de ön plana çıkarılmaktadır (Ersözlü, 2013b:8-9).

Bilim Çocuk Dergisinde yer alan “Simit ve Peynir’le Biliminsanı Öyküleri” adlı çizgi hikâyedebir bilim insanı olan Aldo Leopold’un hayatı anlatılırken onun ormancılıkla ilgili okudukları karşısında düşündükleri: “ İnanamıyorum! Bu

kitaplarda anlatılanların çoğu insanların ormandan nasıl yarar sağlayabileceğine ilişkin bilgilerden oluşuyor. Ormanların orada yaşayan canlıların yaşam alanı olduğundan neredeyse hiç söz edilmiyor.”“Yırtıcı hayvanların çiftlik hayvanlarına zarar vermesini engellemenin yolları” … “Ormandan geçecek otomobil yollarıyla da ormanda açılacak yeni yerleşim alanları için ağaç kesiminde dikkat edilecek noktalar”… “Tamam, bunlar da gerekli olabilir ama kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikimine ya da ormanda yaşayan hayvanların yaşam hakkına değinen yok.” şeklinde belirtilmiştir. Bu sözlerden ve hikâyenin devamında Aldo Leopold’un

ormanlar ve orada yaşayan canlıların koşullarını iyileştirmek için yaptıklarına dayanarak bu hikâyede “doğa sevgisi”, “doğal çevreye duyarlılık” gibi sosyal değerlerin aktarıldığı söylenebilir (Ersözlü, 2013c:8-9).

125

Bilim Çocuk Dergisinde yer alan “Mektup Kutusu” bölümünde okurlardan birinin mektubunda “doğa sevgisi” ne yer verilmiştir. “Pazar günü sınıfça taşlık bir alana

fidan dikmeye gittik. Ben fidanımı dikerken çok heyecanlandım. Çok güzel bir gündü. Fidanımı en güzel yere diktim. Fidanım büyüyüp kocaman bir ağaç olacak. Dalları yemyeşil yapraklarla dolacak, dünyaya oksijen verecek ve dünya yemyeşil olacak.”

(Yeşilova, 2013: 54).

Gonca Dergisinde Posta Treni köşesinde yer alan “Tabiat Sevgisi” şiirinde doğa sevgisi yer almıştır.

“TABİAT SEVGİSİ

Tabiat bizim hayat alanımız, Bizim beslenme kaynağımız. Zarar vermeden korumalıyız.

Çünkü bizim hayat kaynağımız.” (Can, 2013: 51).

Gonca dergisinde yer alan “İlkbahar Geldi” başlıklı şiirde de doğa sevgisi yer almaktadır.

“İLKBAHAR GELDİ İlkbahar geldi Çiçekler açtı,

Göçmen kuşlar geldi İlkbahar ne güzel Çocuklar oyun oynuyor Ağaçlar yeşeriyor Kelebekler uçuşuyor İlkbahar ne güzel Sıcaklık arttı Heyecan başladı Canlanıyor tabiat

126

Gonca dergisinde yer alan resimlerin yorumlandığı Resim Köşesinde doğa sevgisi aktarılmaktadır.“Çiçekler ne güzeldir çocuklar cıvıl cıvıl. Arılar bal topluyor.

Ağaçlar, yeşillikler olmasaydı biz ne yapardık?” (İnce, 2013:47).

Gonca dergisinde “Posta Treni” bölümünde yer alan “Güzel Çevre” başlıklı şiirde doğa sevgisi yer almaktadır.

“Güzel Çevre

Dere şarıl şarıl akıyor mavi Ağaçlar yeşermiş

Çiçeklerin kokusu her yerde Kuşlar ötüşüyor

Tavşanlar neşeli

Bu hep böyle devam etmeli

Çevreyi kirletmemeli.” (Saraçoğlu,2013: 52).

NG Kids dergisinde yer alan “Doğa Senin Ellerinde” başlığı altında doğa temalı bir resim yarışmasının tanıtımına yer verilmiştir. Okurlara resim yapmaya teşvik etmesi açısından estetik zevk kazandırmaya çalışılırken konunun doğa olarak belirlenmesi de doğa sevgisine vurgu yapmaktadır (NG Kids, 2013: 7). “Marks&Spencer’ın artık

gelenekselleşen doğa temalı resim yarışmasının dördüncüsüne katılımlar başladı. Bu senenin konusu “Doğa Senin Ellerinde”. 6-12 yaş arasındaysan sen de resmini gönder, birbirinden güzel hediyeler kazan.” (NGK[3], 2013: 7).

NG Kids dergisinde yer alan “Doğa Kazandı” isimli metinde doğa sevgisi vurgulanmıştır. “Marks&Spencer’in gerçekleştirdiği ve bu yıl dördüncüsü

düzenlenen Doğa Senin Ellerinde konulu resim yarışması sonuçlandı. Bu yıl NATIONAL GEOGRAPHIC KIDS’in de sponsorlarından biri olduğu yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından binlerce katıldı. Yarışmada 6-8 yaş kategorisinde Trabzon’dan Naz Ökten (6), 9-12 yaş kategorisinde İstanbul’dan Dilara Tolu (12) birinci oldu.” (NGK[5], 2013: 20).

Doğa sevgisi değerine ağırlıklı olarak Bilim Çocuk dergisinde yer verilirken NG Kids ve Gonca dergisinde de yer almıştır.

127 4.1.6.9 Doğal çevreye duyarlılık

Canlı, cansız varlıkları içinde barındıran, içinde yaşam sürdüğümüz bitki ve hayvanlara ev sahipliği yapan doğal çevreye karşı farkındalık göstererek duyarlı yaşamaktır.

Bilim Çocuk dergisinde yer alan “Bizim Sokak” adlı çizgi hikâyede öğretmen ve öğrenciler bir mağaraya geziye giderler. Bu sırada öğretmen ve öğrenciler arasında geçen diyalog şu şekildedir:

-“Fotoğraf çekerken flaş kullanmayın çocuklar.”

-“Neden öğretmenim?”

-“Bu mağarada çok sayıda yarasa yaşıyor. Onları rahatsız etmemek için. Biliyorsunuz yarasalar gündüz uyuyup gece dolaşır. Şimdi onların uyku saati.”(Özbek, 2013a: 62-63) şeklindedir. Burada öğretmenin doğal çevreye karşı

göstermiş olduğu duyarlılığı dikkat çekicidir.

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Türkiye’nin En Büyük Yırtıcı Kuşu Kara Akbaba” adlı bilgilendirici metinde kara akbabalar hakkında bilgi verilirken onların yaşamlarını etkileyen tehditlerden de bahsedilerek doğal çevreye karşı duyarlılık değerine vurgu yapılmaktadır “Kara akbabalar için en büyük tehlike, yaşam alanları

olan ormanların yok edilmesidir. Bir başka tehlikeyse bazı yanlış uygulamalardır. Bunların başında, ormanlara başka yırtıcı hayvanları ortadan kaldırmak amacıyla zehirli et bırakılması gelir. Kara akbabalar doğrudan bu zehirli etleri ya da bu etleri yediği için zehirlenerek ölmüş hayvanları yer. Bu, onların da zehirlenerek ölmelerine neden olur.”(Binbaşaran Tüysüzoğlu, 2013: 21-22).“Olur ya bir gün yolunuz Eskişehir’deki yada Ankara’daki yaşlı karaçam ormanlarına düşerse kara akbabaları ziyaret etmeyi unutmayın. Bu hayvanlar kesinlikle görülmeye değer!”(Binbaşaran Tüysüzoğlu, 2013: 22).

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Doğadaki Ayak İzimiz” adlı bilgilendirici metinde doğal kaynakları kullanırken doğada neden olunan değişiklikle ilgili olan bir terim olan “ekolojik ayak izi”nden bahsedilmiş ve doğal kaynakların kullanımı ve hızlı tüketmemek için yapılacak şeylere dikkat çekilmiştir. Bunlar:

128

“Bitmiş pilleri atık pil kutularına atmak” (Dündar, 2013g:25).

Bunlardan hareketle sosyal değerlerden “doğal çevreye karşı duyarlılık” kazandırıldığı söylenilebilir.

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Atıkları Toplama Oyunu” adlı oyunda okurlara oyun yoluyla atıklar noktasında bilinç kazandırılmakta ve okurlar doğal çevreye karşı duyarlı olmaya yönlendirmektedir (Alibeyoğlu, 2013: 28-29).

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Çizgili Sırtlan Şanlıurfa’da Görüntülendi” adlı haber metninde soyu tükenmekte olan bir hayvanın görüntülenmesine değinilmekte ve bilinçli olunması gerektiğine işaret edilmektedir. “Soyu tehlike altında olan

canlıların doğal yaşam alanlarında görüntülenmesi, hem bölgede yaşayan insanların bu canlılar konusunda daha bilinçli olması hem de canlıların korunmasına yönelik çalışmaların daha etkili bir şekilde yürütülebilmesi bakımından büyük önem taşıyor.” (Dündar, 2013c:7). Bu sözlerden hareketle “doğal çevreye karşı duyarlılık”

kazandırılmaya çalışıldığı söylenebilir.

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Bizim Sokak” adlı çizgi hikâyede sosyal değerlerden doğal çevreye karşı duyarlılık değerinin aktarıldığı görülmektedir. “Bu

bitkinin adı İstanbul çiğdemi. Yalnızca İstanbul’da yaşıyor. Ancak yaşadığı doğal alanlar bozulduğundan soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Ona çok iyi bakıyorum.” (Özbek, 2013b:62).

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Gözlem Defterinizden” adlı okurlardan gelen mektuplara yer verilen bölümde okurlardan çevre dostu buluşlarla ilgili gözlemleri yazmalar istenmiş. Okurları çok sayıda çevre dostu buluş gözlemlemeye yönelterek böylece “doğal çevreye karşı duyarlılık” da kazandırmaya çalışılmıştır.

“Bir gün ailemle birlikte markete gittim. Orada gördüğüm bez torbaları inceledim. Üstlerinde “Ben çevre dostuyum” yazıyordu. Bunlar tekrar tekrar kullanılabilen alışveriş torbalarıydı. O torbalardan aldık ve haftalarca kullandık. Artık alışverişe gittiğimizde plastik poşet kullanmıyoruz.”(Bilgiç, 2013: 46).

“Çanakkale çok rüzgârlı bir şehir. Bu nedenle Çanakkale’de çok sayıda rüzgâr türbini var. Ben rüzgâr türbinlerini gözlemledim. Rüzgâr, rüzgâr türbininin pervanelerini döndürüyor. Dönen pervaneler sayesinde elektrik elde ediliyor.

129

Böylece hem ucuz hem de çevreyi kirletmeyen bir yolla elektrik elde ediliyor. Keşke bütün buluşlar böyle çevre dostu olsa…”(Malak, 2013: 47).

“Ben bisiklete binmeyi çok severim. Bisiklet, iki tekerleği olan pedallı bir araçtır. Bisikletler genellikle spor amacıyla kullanılır. Aynı zamanda da duman ve gürültü çıkarmayan çevre dostu araçlardır. Keşke her gün okula bisikletimle gelebilseydim.”

(Büyükgüral, 2013: 47).

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Bir Lise Öğrencisi Muz Kabuğundan Biyoplastik Üretti” adlı haber metninin genelinde “doğal çevreye karşı duyarlılıkla” geliştirilmiş bir projeden bahsedilmektedir. Bireysel olarak gerçekleştirilen proje toplum desteğini de görerek farklı kuruluşlardan destek almıştır. “Elif Bilgin biyoplastiklerin,

gelecekte plastiklerin yerini alacağına inanıyor. Biyoplastikler sayesinde plastiklerin neden olduğu çevre sorunlarının biraz olsun önüne geçilebileceğini düşünüyor.”

(Güvenç Heper, 2013c:7).

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Buluş Atölyesi” adlı bölümde okurlardan kelebekleri korumaya yönelik bir proje geliştirmeleri istenmiştir. “Evinizin

bahçesinde, parklarda, çayırlarda çiçekten çiçeğe konan renk renk kelebekleri gözlemlemenin tam zamanı. Kelebekleri gözlemlerken bir yandan da düşünün: Kelebekler için nasıl bir koruma projesi geliştirebiliriz?” (Can6, 2013: 48). Doğal

çevreye karşı duyarlılık değerinin yer aldığı görülmektedir.

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Palamutlar Nerede” adlı haber metninde palamutların soyunun tükenmekte olduğundan ve onları koruma amaçlı yapılan bir projeden bahsedilmektedir. Böylece doğal çevreye karşı da bir duyarlılık kazandırılmaya çalışılmaktadır. “Ülkemizde palamutları korumaya yönelik bir proje

gerçekleştiriliyor. 2012 yılında başlayan proje kapsamında her yıl 1500 palamut markalanarak denize bırakılıyor. 2015 yılına kadar sürecek olan projede markalanmış palamutları izleme çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmaların amacı palamutların göç yollarının ve üreme bölgelerinin saptanması. Ayrıca aşırı avlanıp avlanmadıkları da belirlenecek. Projeyi yürütenler markalanmış bir palamut bulanların aşağıdaki internet sitesi aracılığıyla bilgi vermesini bekliyor.” (Özer,

130

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Simit ve Peynir’le Biliminsanı Öyküleri” adlı çizgi hikâyede Hans Christian Mortensen isimli göçmen kuşlarla ilgili bilimsel çalışmalar yürüten bilim insanın hayatından kesitler sunulmuştur. Burada Hans Christian Mortensen’ in yaptığı araştırmalarda kuşlara karşı hassas davranması ve onları incitmeden çalışmalarına özen gösterdiğinin vurgulanması doğal çevreye karşı bir duyarlılık sergilendiğinin göstergesidir. Mortensen, kuşların göç ettiği yolları gözlemlemek üzere onların ayaklarına kâğıda yazdığı bir notu iliştirir bunu yaparken çok hassas davranır ve şu cümleleri kurar: “Hah şöyle! Canın yanmadı değil mi

küçük sığırcık? Hem de çok hafif bak, uçarken ağırlık yapmayacak sana.”“Hadi bakalım, iyi yolculuklar dostum. Umarım bu planım işe yarar.” Hikâyenin sonunda

Peynir ve Simit karakterinin sözleri de bu duyarlılığın bir göstergesidir: “ O zaman

biz de hem kuş göçleri hakkında bilgilenmemizi sağlayan… hem de bunu onlara zarar yapmadan bir yolunu bulan Hans Christian Mortensen’e teşekkür ediyoruz.”

(Ersözlü, 2013d:9).

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Kamp Yapmayı Kim Sevmez” adlı bilgilendirici metinde kampın nasıl yapıldığı anlatılırken doğal çevreye karşı duyarlı olunması gerektiğine de vurgu yapılmıştır. “Ateş yakıldıysa söndürülmeden kamp alanından

ayrılınmaz. Çöpler çöp torbalarına koyulur ve daha sonra kamp alanındaki ya da kentteki bir çöp kutusuna atılır. Kampçılıkta en önemli şeylerden biri kamp alanını tıpkı bulduğumuz gibi bırakmaktır.” (Karagöz, 2013d:39).

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Buluş Atölyesi” adlı bölümde okuyuculardan doğa dostu su taşıtı geliştirmeleri istenmiştir. Böylece “doğal çevreye karşı duyarlılık” kazandırılmaya çalışıldığı söylenebilir. “Su bisikletinin en önemli özelliklerinden biri

doğa dostu bir taşıt ve eğlence aracı olması. Bu taşıtın çalışması için fosil yakıtlar kullanılmadığından atmosfere de zararlı kimyasal maddeler salınmaz. Peki, doğa dostu başka su taşıtları geliştirilebilir mi? Buluş atölyeciler işbaşına! Öyle bir su taşıtı tasarlayın ki doğaya hiçbir zararı olmasın.” (Can5, 2013: 48).

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Simit ve Peynir’le Biliminsanı Öyküleri” adlı çizgi öyküde George Schaller’in hayatından bir kesite yer verilip yaptıklarından bahsedilirken “doğal çevreye karşı duyarlılık” değeri dikkat çekmektedir. “Hayvanat

bahçesi sayesinde yaban hayvanları hakkında çok şey öğrendim ama yine de yaban hayvanlarının kafeslerde yaşamak zorunda kalması beni biraz üzdü anneciğim.”,

131

“İnsanlar bu hayvanlardan korkup onların yaşam alanını yok ediyor. Oysa onlara saygı duyup yaşam alanlarını korumalıyız.” (Ersözlü, 2013e:8-9).

Bilim Çocuk dergisinde yer alan“Buluş Atölyesi” adlı bölümde okurlardan çevre dostu bir okul tasarlamaları istenmiştir ve doğa dostu su taşıtı tasarımlarına yer verilmiştir. Böylece onlara doğal çevreye duyarlılık kazandırılmaya çalışıldığı söylenebilir (Can5, 2013: 48-49).

Bilim Çocuk dergisinde yer alan “Bizim Sokak” adlı çizgi hikâyede “dostluk” değerine vurgu yapılmıştır. “Bu defter sayesinde birçok eski arkadaşıma ulaştım. Bu

da onu bir hazine kadar değerli yapıyor.”, “Issız bir adaya düşseniz yanınıza alacağınız üç şey nedir? Neden?...Hımm! Bir düşüneyim… Issız bir adaya düşsem yanıma bir alet ya da eşya değil, kesinlikle arkadaşlarımı alırdım.” (Özbek, 2013d:

62).

TRT Çocuk dergisinde yer alan “Bizim Mahalle” adlı bölümde doğal çevreye karşı duyarlılık değeri vurgulanmıştır. “Çöpleri etrafa değil, çöp kutularına atıyorum.

Bitmiş olan pilleri pil kutularında biriktiriyorum. Enerji tasarrufu için gereksiz yere yanan ışıkları kapatıyorum. Dişlerimi fırçalarken, ellerimi yıkarken suyun boş akmasına izin vermiyorum. Bence tüm arkadaşlarımız bunlara dikkat etmeli.”, “Doğamıza zarar verecek davranışlardan kaçınıp, onu kirletenleri uyarmalıyız.”

(TRTÇ[29], 2013: 55).

TRT Çocuk dergisinde yer alan “Pak ile Pırpır’ın Çevre Ajandası” adlı bölümde “Çöpler Geri Dönüşsün” başlığı altında doğal çevreye duyarlılık değerine de vurgu yapıldığı görülür. “ Bizim evde her şeyin bir düzeni vardır, çöplerin bile! Okunmuş

gazete ve dergiler, teneke kutular, plastik poşetler, şeker çubukları, tuvalet kâğıdı ruloları, meyve kabukları, bitmiş tükenmiş piller, bozulmuş arabalar ve daha neler de neler… İşte bu çöplerin hepsi aslında kıymetli şeyler. Evlerimizden her gün ortalama 1 kilo çöp çıkar. Eğer hepsini aynı çöp torbasına doldurup kapının önüne bırakırsanız, çöpünüze yazık etmiş olursunuz… Oysa istersek çöpleri geri dönüşüm yoluyla tabiata kazandırabiliriz! Önemli olan doğru çöpleri bir araya getirip diğerlerinden ayırmak ve ayırdığımız bu çöpleri geri dönüşüm merkezlerine ulaştırmak.” (Uslu, 2013b: 18). “ Eğer 1 ton kullanılmış kâğıdı bu şekilde geri dönüştürebilirsek, 34 kişinin oksijen ihtiyacını karşılayan tam 17 tane kocaman ağacı kesilip kâğıt olmaktan kurtardık demektir.” (Uslu, 2013b: 18).

132

TRT Çocuk dergisinde yer alan “Pak ile Pırpır’ın Çevre Ajandası” adlı bölümde Hava Kirliliği konu edinilmiştir ve doğal çevreye duyarlılık değerine de vurgu yapılmıştır. “Aslında yolculuk sırasında özel araçlar yerine toplu taşıma araçları

kullanılarak hava kirliliğini azaltmaya yardımcı olunabilir. Gelişen imkânlarla çevreci yakıtlar geliştirilmeye devam ediliyor. Sevgili bilim insanları, lütfen biraz acele edin!” (Özyar, 2013b: 19).

TRT Çocuk dergisinde yer alan “Tel Ali’nin Kelimeleri” adlı bölümde “Çepeçevre Temizlik” başlıklı metinler ile doğal çevreye duyarlılık değerine yer verilmiştir.

“Sokakta çöpleri yerlere atmadığımı söylememe zaten gerek yok. Ama çöplerin de hepsini ayrı ayrı geri dönüşüm kutusuna atıyorum. Kâğıtlar, plastikler, metaller, kumaşlar… Özellikle pilleri atık pil toplama kutularına atıyorum. Neden mi? oyuncak arabamın pili bitince çöp kutusuna atarsam, çöp kamyonu gelir, o çöpü alır devasa çöplük alanına götürür. Çöpler orada toprağa gömülür. Zararlı kimyasal maddelerden arındırılmadan gömülen piller de toprak ve su kirliliğine neden olur.”

(Güler, 2013a: 23).

TRT Çocuk dergisinde yer alan “Atam’dan Mektuplar” adlı bölümde Atatürk’ün bir hatırası anlatılmış ve bu vasıtayla doğal çevreye duyarlılık değerine de vurgu yapılmıştır. “Çankaya Köşkü’nün, bahçesini yapıyordum. Bir gün Atatürk, yaveri ve

ben bahçede dolaşıyorduk. Çok ihtiyar ve geniş bir ağacın Atatürk’ün geçeceği yolu kapladığını gördük. Ağacın bir yanı dik bir sırt, diğer yanı suyu çekilmiş bir havuzdu. Ata, havuz tarafındaki kısma yaslanarak karşı tarafa geçti. Derhal atıldım: - Emrederseniz derhal keselim Paşam. Bir an yüzüme baktı, sonra:

- Ya hu, dedi, sen hayatında böyle bir ağaç yetiştirdin mi ki keseceksin.”

(Banoğlu, 2013: 30).

TRT Çocuk dergisinde yer alan “Köstebekgiller” adlı çizgi hikâyede kahramanlar tarafından Düden Şelalesi gezilirken aynı zamanda “doğal çevreye duyarlılık” değerine de vurgu yapılmıştır. “ Çünkü çevremizi ve dünyamızı koruyamıyoruz.

Düden Şelalesi çok daha ihtişamlı bir şekilde akardı. Çevre kirliliği ile değişen hava koşulları, bizim tahmin edemeyeceğimiz birçok alanı etkiliyor. Mesela yere atılan bu paketler eğer hemen toplanmazsa, rüzgârla birlikte göremeyeceğimiz alanlara taşınıyorlar, suya düşüyorlar. Orada erimeleri onlarca hatta yüzlerce yıl alıyor. Bu da doğanın dengesini bozuyor.” (Yağsağan, 2013a: 48-49).

133

TRT Çocuk dergisinde yer alan “Pak ile Pırpır’ın Çevre Ajandası” isimli bölümde Piknik Zamanı isimli yazıda doğal çevreye duyarlılık değerine yer verilmiştir.

“Ormanlarımızı korumak için yapılacak birçok şey var. Mesela piknik için ateş yakılmasına izin verilen bölgelerde işimiz bitince büyüklerimizin hemen ateşi söndürmesi gerekir. Biz de piknik bitince çöplerimizi topladık, etrafımızı tertemiz bıraktık. Bir cam şişe deyip geçme. Koca bir ormanın yok olmasına neden olabilir. Yapabileceğin bir başka şey daha var. Yangın yüzünden zarar görmüş yerlerin yeniden ağaçlandırılmasına yardım edebilirsin.” (Yardım, 2013a: 19).

TRT Çocuk dergisinde yer alan “Pak ile Pırpır’ın Çevre Atölyesi” bölümünde ‘Yaşasın Okul Başlıyor’ başlıklı bir metne yer verilmiş metinde balıklardan bahsedilmiş ve onların yaşadığı sıkıntılardan hareketle “doğal çevreye duyarlılık” kazandırılmaya çalışılmıştır. “Su kirliliği balıkları olumsuz etkiler, hatta bazı türlerin

neslinin tükenmesine bile neden olabilir. Arıtılmadan sulara verilen atık sular, tanker kazaları sonucu denize petrol sızması gibi nedenlerle sular kirlenir. Sudaki kirletici maddeler balıkların vücuduna, oradan da bu balığı yiyen canlıların, mesela insanın vücuduna, oradan da bu balığı yiyen canlıların mesela insanın vücuduna geçer. Yani suları kirlettiğimizde asıl zararı yine kendimize veriyoruz.” (Yardım,

2013c: 19).

TRT Çocuk dergisinde yer alan “Dede Korkut’un Tarih Defteri” başlıklı bölümde yer alan “Yeşili Koruyalım” isimli metinde doğal çevreye duyarlılık değerine vurgu yapılmıştır. “Duydum ki mahallelerinizde her geçen gün parkların, bahçelerin sayısı

günden güne azalıyor, yeşillikler tükeniyormuş. Eğer sizin de benim gibi bütün bu olanlara içiniz yanıyorsa, hala bir şeyler yapabilir, çevrenizi kurtarabilirsiniz.”

(Aydüz, 2013f: 44).“Bulduğunuz bütün yaprak çeşitlerinden birer numune alarak

koleksiyonunuz için çantanıza koyun. Yerlere henüz dökülmüş atkestanelerinin en irilerini toplayın, yavru kedilere ekmek verin. Eve dönerken de harçlıklarınızdan biriktirdiğiniz parayla bir fide alın ve bahçenizin en güzel yerine dikiverin. Eğer bilmeyeniniz varsa buraya not düşeyim öğrensin, böylece her dediğim anlaşılsın”(Aydüz, 2013f: 45).

TRT Çocuk dergisinde yer alan “Haberin Olsun” adlı bölümde kitap tanıtımları yapılırken bu kitapların bazılarının tanıtımından yola çıkılarak doğal çevreye duyarlılık değerine yer verilmiştir. “Yıllardır kirlilik, kimyasal atıklar, suyun,

134

elektriğin ve doğal kaynakların israf edilmesi gibi bir sürü sebepten dolayı dünyanın dengesi bozuldu. Fakat hayatında yapacağın küçük değişikliklerle dünyanın elinden tutabilirsin” (TRTÇ[29], 2013: 50).

Gonca dergisinde yer alan “Posta Treni” bölümünde okurlardan gelen şiirlerde doğal çevreye duyarlılık değeri vurgulanmıştır.

“ÇEVREYE ZARAR VERMEYİN Ormanlara zarar vermeyin Ciğerlerimizi yakmayın