• Sonuç bulunamadı

Dini Günlere Duyarlılık

BULGULAR 4.1 Güncel Çocuk Dergilerinde Yer Alan Değerler

4.1.2 Dini Değerler

4.1.2.7 Dini Günlere Duyarlılık

Dini günlere duyarlılık başlığı altında rastlanan değer bulgusu ramazan ayı ile ilgili olarak karşılaşılmıştır. Ramazan ayı Türk Dil Kurumu Türkçe Süzük’te; ay takviminin dokuzuncu ayı, üç ayların sonuncusu, oruç tutulan ay olarak tanımlanmaktadır (2009: 1643). Bu şekilde bir değer ifadesine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan öğretim programlarında rastlanmamakla beraber seçilen dergilerin bazısında yer aldığı için yer verilmiştir.

TRT Çocuk Dergisinde yer alan “Hoş Geldin Oruç Kuşum” adlı kitap tanıtımında Ramazan ve oruçtan bahsedilmiştir. “Ramazan ayı yani oruç ayı geliyor. Annemizin

leziz sofralarına, sahura uyanmanın keyfine, büyük bir iştahla iftarı beklemenin heyecanına çok az kaldı. Peki, siz oruç tutmaya hazır mısınız? Melek Çe’nin sizler için hazırladığı ‘Hoş Geldin Oruç Kuşum’ kitabı size çok yardımcı olacak. Bu kitapta oruç nedir, neden ve nasıl tutulur, ne zaman oruç tutmaya başlanır gibi sorularınızın yanıtını bulacaksınız. Sen de oruç ayına hazırlıklı girmek istiyorsan bu kitaba mutlaka göz atmalısın.” (TRT Ç, 2013: 47).

Gonca dergisinde yer alan “Ramazan” isimli şiirde de dini değerlerimizden biri olan ramazan bayramı ve ayına yer verilmiştir.

“Bu bayram güzeldir Anlamı bereketlidir Çocukların öptüğü eller Onlara çok tatlı gelir

81

Harçlıklar ellerimizde Gülücükler yüzümüzde

En mutlu insanlar Bu ramazan ayı içinde

Oruçlar tutulur Sahura kalkılır

O lezzetli yemekler iftarda Top sesi ile tadılır

Ellerimizi açalım Orucumuzu tutalım Allah rızası için

Dualar okuyalım” (Dişbudak, 2013a: 53).

Gonca Dergisinde yer alan “Zeynep’in Günlüğü” adlı köşede Ramazan sevincini anlatan bir şiire yer verilmiştir.

“Kavuştuk Ramazan’a Hem de büyük ihsana Bu ayda oruç tutmak

Huzur verir insana

Ramazan’ım merhaba Bizlere verdin sefa

Rabbimize hamd olsun

Her nefeste bin defa.” (GD[135], 2013: 23).

Gonca Dergisinde yer alan“Neler Oluyor” başlıklı öyküde küçük bir çocuğun bakış açısından ramazan ayı anlatılmaktadır. Dini değerlerden ramazana vurgu

82

yapılmaktadır. “Elbette onun adı sahur, sofralar hemencecik kurulur. Günün diğer

bir ucunda bekler onu iftar kardeşi, nöbetleşe korurlar oruç ibadetini. Bir sahurda bir iftarda yer insanlar. Sonra sabırla şükredip doyarlar.” (Börekçi, 2013: 5).

Gonca Dergisinde yer alan“Gülkiraz” isimli çizgi hikâyede ramazan anlatılmakta ve gelmesiyle yaşanan sevinç dile getirilmektedir. “Bir misafirimiz var, bu yaz

tatilimizde. Nurdan bir çeşme akar, sanki evlerimizde. Şükür kavuştuk yine, hamdolsun ramazana. Şükredip geldiğine, doyalım kana kana. Güneş bir başka güzel, Ay desen yusyuvarlak. Bu ayda her şey özel, yıldızlar daha parlak.”

(Turhan,2013b: 27).

Ramazan ayı bir değer olarak TRT Çocuk ve Gonca Dergisinde yer almıştır. 4.1.2.8 Peygamber Sevgisi

Peygamber sevgisine bir değer olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan öğretim programlarında rastlanılmamakla beraber seçilen dergilerin bazısında yer aldığı için burada yer verilmiştir. Dergilerde yer alan Peygamber sevgisi değeri; İslam peygamberi olan Hz. Muhammed’e duyulan sevgi olarak değerlendirilebilir. TRT Çocuk Dergisinde yer alan “Piri Reis’in Gizli Defteri” isimli çizgi hikâyede dini değerlerden Peygamber sevgisine yer verilmiştir. “- Mısır’dan Osmanlı’ya

geçen hazinelerin en kıymetlisi Kutsal emanetlerdi. Bu emanetlerin içinde Hz. Muhammed’in hırkası, mührü, yayı, mektupları, Kabe anahtarları, sahabenin kılıçları gibi Hz. Muhammed ve dostlarına ait eşyalar vardı. – Peygamberimizin hırkasını gördünüz mü? – Gördüm ya. Dünyalar benim oldu. Şair Kab bin Züheyr’e hediye etmiş. O günden bugüne saklamışlar.” (Atçakarlar, 2013g: 24).

Gonca Dergisinde yer alan “Zeynep’in Günlüğü” başlıklı bölümde Zeynep karakteri gün içinde başından geçenler anlatılırken Peygamber sevgisine vurgu yapılmıştır.“Merhaba sevgili günlük, bugünlerde bir heyecan, bir heyecan sorma.

Önümüzdeki hafta “Kutlu Doğum Haftası”. Dün öğretmenimizle neler yapabileceğimizi konuştuk. Sınıf panosunu donatmak, bir gösteri hazırlamak artık klasik oldu. Elde bir, daha doğrusu iki… Beyin fırtınasından başka teklifler de çıktı. Mesela bir faaliyet şöyle olacak. Küçük renkli zarflara küçük kartlar koyacağız. Her karta Efendimiz’ in (sallalahü aleyhi vesellem) mübarek isimlerinden birini ve anlamını yazacağız. Kartın arka yüzüne de bir hadis meali yazacağız. Sonra bu

83

zarfları öğretmenlerimize, anne-babalarımıza vereceğiz. Bir başka teklif her gün bir sünnet öğrenmek ve hayata geçirmek oldu.” (GD[132], 2013: 22).

Gonca Dergisinde yer alan “Posta Treni” bölümünde okurlardan gelen Peygamber sevgisi değerini içeren şiirlere ve metinlere yer verilmiştir.

Bu bölümde yer alan “Yetim Çocuğun Duası” isimli şiirde Peygamber sevgisine yer verilmiştir.

“Allah’ım Bir gün gelse

Misafir olsa evimize

Peygamberim

Torunlarıyla oynadığı gibi Oynasa benimle

Ne çok sevinirim

Hiç olmazsa süslese

Rüyalarımı gecelerde” (Evren, 2013: 23). “En Güzel İnsana

En güzel insanı çok seviyorum. Annemden veya babamdan bahsettiğimi mi sandınız? Onları elbette ki çok seviyorum ancak Peygamber Efendimizi (sallallahu aleyhi vesellem) daha çok seviyorum. Çünkü O (s.a.s), olmasaydı, biz bu dünyada olamazdık. İnsanlar, güzellikler, nimetler, vatanımız, çiçekler ve ailemiz olmazdı. Çünkü Yüce Rabbimiz, Efendimiz’i (s.a.s) olmasaydı yaratmazdım âlemleri, diyor.”

(Dökmen, 2013: 50).

“Gel Ya Resulallah Andım yine Seni Bir kere olsun

Rüyalarımda teşrif buyursan Aklım geri sayımda.

84

Gelmediğim için yanıma.

Bekliyorum Sultanım seni Seni görmeden sevdik ama

Yanımızda olmanı istiyoruz.”(Kaya1, 2013: 51).

Gonca Dergisinde yer alan “Âlemlerin Sevgilisine” başlıklı şiirde Peygamber sevgisi yer almaktadır.

“O rahmetti yağdı Gönülleri yeşertti O merhametti düştü Gönülleri fethetti O ideal olan ne varsa İnsanlığa gösterdi O rehber olup

Alemlere yön verdi.

Seni anlatmaya Mısralar yetmez Yetersiz kalır efendim İsmini andıkça Titrer yürekler

Senin aşkından Efendim. …” (Olgun, 2013: 51). “Sensin Hazreti Muhammed Benim güzel peygamberim

Sensin Hazreti Muhammed Benim gül çiçeğim

85

Sensin Hazreti Muhammed

Görmek isterdim seni

Sensin Hazreti Muhammed

Rüyamda görüp koklamak

Sensin Hazreti Muhammed” (Karaçavuş, 2013: 50). “Peygamberim

Kâinatın gülüsün Yüreğimin süsüsün Canım Peygamberim Gönüllerde sen varsın Tüm gözlerde canansın

Gözüm Peygamberim” (Öztürk, 2013a:52).

Gonca Dergisinde yer alan “Peygamberim” başlıklı şiirde Peygamber sevgisi yer almaktadır.

“PEYGAMBERİM Kâinatın gülüsün Yüreğimin süsüsün Canım peygamberimsin Gönüllerde sen varsın Tüm gözlerde canansın Gözüm peygamberim” (Öztürk, 2013b: 51). “Peygamber Efendimiz Gönlü güzel gönlü Bizi seven gönlü Peygamber Efendimiz Adı güzel, kalbi temiz

86

Gönlü açık kalbi açık İyiliği doldurdun kalbimize

Peygamber Efendimiz.” (Özkara, 2013: 52).

Peygamber sevgisi değerine Gonca ve TRT Çocuk dergilerinde yer verilmiştir. Gonca dergisinde özellikle okurlardan gelen şiir ve metinlerde Peygamber sevgisi daha ağırlıklı bir şekilde yer almıştır.

4.1.2.9 Tevekkül

Tevekkül; Her şeyi Allah’a bırakma, Allah’tan bekleme, kadere boyun eğme anlamlarına gelmektedir (TDK, 2009: 1970). Bu değer yalnız Gonca dergisinde yer almıştır.

Gonca Dergisinde yer alan “Liman” isimli şiirde dini değerlerden tevekkül değerine yer verilmiştir.

“Tevekkül, razı olmak Allah’tan gelenlere… Hep riayet ederek tabii ki sebeplere!

Biz zavallı kullarız, etimiz budumuz ne… Rıza göstermeliyiz Rabbin hükmettiğine! Elimizden gelenin en iyisini yaparız, Gerisini dostlarım Allah’a bırakırız. Bunu gerektiriyor kalplerde imanımız…

Selamettir inşallah nihai limanımız” (GD[129],2013: 9).