• Sonuç bulunamadı

BULGULAR 4.1 Güncel Çocuk Dergilerinde Yer Alan Değerler

4.1.5 Siyasi Değerler

4.1.6.17 Hayvan Sevgisi

Hayvanlar, doğaya zarar vermeyen, kötülük düşüncesi taşımayan varlıklardır. Birçok hayvan insana hizmet etmektedir. İnsanlar birçok değeri hayvanlarla özdeşleştirmiştir. At ve köpeğin insana sadakati, arı ve karıncanın çalışkanlığı gibi.

148

Dolayısıyla insanların hayvanlara karşı sevgi duyması için birçok sebep vardır. İncelenen dergilerde hayvan sevgisine ilişkin değerler şöyledir:

Bilim Çocuk dergisinde yer alan “Bizim Sokak” adlı çizgi hikâyede çocuk, dedesi tarafından unutulan tavşanın bakımını üstlenmiştir hikâyede hayvan sevgisinin verildiği görülmektedir (Özbek, 2013d:62-63).

Bilim Çocuk dergisinde yer alan “Gözlem Defterinizden” adlı okur mektuplarının yer aldığı bölümde okurların serçelerle ilgili gözlemlerine değinilmiştir. Çocuklar serçeleri çok sevdiğinden ve onları beslediğinden bahsetmişlerdir. Burada sosyal değerlerden hayvan sevgisinin ortaya çıktığı görülmektedir. “Ben kuşları çok

severim.”“Geçen gün yemekten sonra masada bir sürü ekmek kırıntısı kalmıştı. Annem “İstersen ekmek kırıntılarını balkona koyalım kuşlar yer.” dedi. Bu fikri çok sevdim. Küçük bir tabağa ekmek kırıntılarını koyup balkona bıraktım. On dakika sonra beş altı serçenin tabağın kenarına üşüşüp ekmekleri yediklerini gördüm.”

(Köylüoğulları, 2013:46).

Gonca dergisinde yer alan “Hayırdır İnşallah” başlıklı köşede okurlardan gelen onların yaptığı iyi davranışlara yer veren mektuplar yer almaktadır. Bu mektuplarda hayvan sevgisi değeri göze çarpmaktadır. “Bir gün evimizin bahçesine bir kedi geldi.

Kedi miyavlayıp duruyordu. Biz, acıktı zannettik. O yüzden eve gidip bir kaba süt koydum. Sonra kedi sütü çok hızlı içti. Sonra dedemlere gittim. Dedemlerden geldikten sonra hala kedi oradaydı. Bir arkadaşım kediye yuva yapmış. Kedi ertesi gün gitmiş.” (Minteş, 2013: 24).

Gonca dergisinde yer alan “Kendi Kendine Dua” başlıklı deneme yazısında duadan bahsedilirken hayvan sevgisi değerine de yer verildiği görülmektedir. “Sokağa

attığım ilk adımda mahallenin sevimli kedileri karşılar beni. Onlarla biraz oynar hatta tostumun içinden ne kaçırabildimse paylaşırım. Sonra başlarım fısır fısır konuşmaya ‘Allah’ım bu güzel kedicikleri koru. Onları aç bırakma!’”. (Börekçi,

2013: 33).

Gonca dergisinde yer alan “Keçileri Anlama Sanatı” başlıklı öyküde bir kediye sahip olan çocuğun onunla birlikte geçirdiği zamanlar anlatılırken hayvan sevgisine de değinilmiştir. “Bir keçisi olmayan kimse, keçileri ne kadar anlayabilir ki? Ona

149

okşamayanlar, ona şefkat gösteremeyenler neler kaybettiğinin farkındalar mı acaba? Bir keçim vardı. Benimle sahiden arkadaştı.” (Bilir, 2013b: 13).

Gonca dergisinde yer alan “Zeynep’in Günlüğü” adlı köşede hayvan sevgisi değerine yer verilmiştir. “Sabah bahçede iki arkadaşla oturuyorduk. Birkaç yaramaz çocuğun

ellerinde taşlarla pusuya yattıklarını fark ettik. Az öteye ekmek kırıntısı dökmüşler. Güya gelen kuşları avlayacaklar. Arkadaşlarıma gösterdim. Tam kuşlar yere konup kırıntıları yemeye başlamıştı ki kalkıp onları ürküttük. Sonra yaramazları bir güzel payladık. Akşam olayı babama anlattım. İsabet olmuş dedi. Sonra bir hikâye anlattı. Bir keresinde Behlül Dana Hazretleri halife Harun Reşit’le birlikte ava çıkmış. Halife okunu iyice nişanlayıp atmış ama vuramamış. Behlül Dana, -İsabet oldu efendim, demiş. Aslında isabet ettiremediği için Harun Reşit şaşkın gözlerle bakmış. Behlül Dana ilave etmiş, yani, kuşun hayatı açısından…” (GD[139], 2013: 22).

NG Kids dergisinde yer alan “Ailesini Koruyan Köpek” başlıklı metinde köpeği evlat edinen aileden ve köpeğin onları hırsızlardan kurtarmasından bahsedilirken ailenin hayvan sevgisi vurgulanmaktadır. “St. Bernard Hercules’in onu evlat edinen yeni

ailesine teşekkür etmesi uzun sürmedi. Sahiplerini hırsızlardan kurtardığında yuvasına kavuşalı henüz altı saat olmuştu.” (NGK[1], 2013: 15).

NG Kids dergisinde yer alan “Posta Kutusu” bölümünde derginin okurlarından gelen fotoğraflara yer verilmiştir. Okurlar genellikle hayvanlara sarılırken ya da onları severken çektiği fotoğrafları göndermişlerdir (NGK[1-12], 2013: 47). Bu bölüm derginin 2013 yılında yayımlanan bütün sayılarında yer almıştır ve hepsinde de bu şekilde fotoğraflar yer almıştır. Burada hayvan sevgisi vurgulanmaktadır.

NG Kids dergisinde yer alan “Uçan Gergedan” başlıklı metinde soyu tükenmekte olan siyah gergedanın popülasyonunu arttırmak için yapılan çalışmalar anlatılırken bu hayvanlara gösterilen ihtimam ve sevginin yanı sıra onları korumaya yönelik duyarlılık gösterilmesi de dikkat çekmektedir. Metinde hayvan sevgisi ve doğal çevreye duyarlılık değerleri aktarılmaktadır. “Kendini bu hayvanlara adamış bilim

insanları ve güçlü helikopterler tehlike altındaki gergedanların hayatta kalmasına destek oluyor.” (Jazynka, 2013g: 22). “Türün hayatta kalmasına yardım etmek amacıyla bilim insanları gergedanların artık yaşamadığı bölgelerde yeni gergedan nüfusları oluşturmanın hayati önem taşıdığını düşünüyor.” (Jazynka, 2013g: 22).

150

NG Kids dergisinde yer alan “Okları Takip Et Dostunu Bul” isimli bölümde evcil hayvan sahibi olmakla ilgili bilgiler verilirken hayvan sevgisine değinilmiştir.

“İlginin çocuğunu kedi ve köpekler topluyor olabilir ancak diğer hayvanlar da en az onlar kadar dost canlısıdır. Belki de senin için doğru seçim bu canlılardan biridir.”

(NGK[2], 2013: 32).

NG Kids dergisinde yer alan “Kokarca” başlıklı metinde bir otoyolun kıyısında bulunan kokarca yavrusundan bahsedilirken hayvan sevgisi yer almıştır.

“Yakınlardan geçen bir kadın siyah beyaz renkli, çaresiz yavruyu fark etti ve alıp evine götürdü. İki gün evde baktıktan sonra hayvanın daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunu fark etti ve alıp evine götürdü. İki gün evinde baktıktan sonra hayvanın daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunu anladı. Küçük kokarcayı bir ayakkabı kutusuna koyarak yakınlardaki barınağa teslim etti.” (Jazynka, 2013b: 36).

NG Kids dergisinde yer alan “Yediuyur Kurtarma Operasyonu” başlıklı metinde anneleri ölen yediuyur yavrularına yardım eden korucu anlatılırken yardımseverlik değerinin yanı sıra hayvan sevgisi de ağırlık kazanmaktadır. “Klaus, yuva kutusunu

evinin yakınlarına taşıdı. Yediuyurları eşine gösterip onları büyütme planını açıkladığında eşi Christiane hiç şaşırmadı. Geçmişte de defalarca yaralı yarasa ve sincaplara bakmış, ardından doğaya salmışlardı.” (Elder, 2013b: 36).

Bilim Çocuk, NG Kids ve Gonca dergilerinde hayvan sevgisine yer verilmiştir. TRT Çocuk dergisinde yer almamıştır. İncelenen dergiler arasında NG Kids diğerlerine oranla sıklıkla hayvan sevgisine yer vermiştir.