• Sonuç bulunamadı

3.6 Amerika Birleşik Devletleri Adaptasyon Faaliyetleri Eylem Planı

3.6.1 Sektörel hususlar

- Su kaynakları ve su yönetimi iklim değişikliği sebebiyle sıcaklık ve aşırı hava olaylarında meydana gelen değişimler sebebiyle kuraklık ve taşkınlar gibi olumsuz etkilere yol açmaktadır.

- Su döngüsünde beklenen bazı etkiler ise ABD’nin bazı bölgelerinde yoğun seller ve yazın yaşanacak olan aşırı kuraklıklar ve mevsimsel akış değişimleridir. - Su kaynaklarının iklim değişikliği sebebiyle azalması, ülke genelinde birçok

bölgede ekosistemlerin ve geçim kaynaklarının etkilenmesine yol açmaktadır (Güneybatı bölgesi, Güneydoğu bölgesi, büyük ovalar, Karayip Adaları, Pasifik ve Hawai).

- Su kıtlığı tarım, enerji, evsel ve çevresel su kullanımında rekabete yol açmaktadır.

- İklim değişikliğinin su döngüsünde yaratacağı değişikliğin en büyük etkisinin insan sağlığı ve güvenliği, altyapı, ekonomi ve ülke çapında birçok havzanın ekolojisi üzerinde görüleceği tahmin edilmektedir.

3.6.1.2 Enerji

- ABD enerji kaynakları oldukça çeşitli ve sağlam sistemlerdir. Bu sistemlerde arada kesintiler meydana gelse de oldukça güvenilir kaynaklardır.

- Mevcut ve gelecekteki tahmin edilen iklim değişikliği etkileri enerji kullanımında mevsimsel değişimlere yol açmaktadır. Bu değişimler ısınmaya olan enerji ihtiyacının azalması, soğumaya olan ihtiyacın artmasıdır.

- Ekonomik faktörlerin değişmesi ve hassas bölgelerdeki aşırı hava olaylarının artması sebebiyle enerji kullanımı değişmekte ve enerji güvenliğini tehdit etmektedir.

- Aşırı hava olayları ve su kıtlığı enerji kaynaklarında kesintiye yol açmaktadır ve bu etkinin gelecekte daha da artacağı tahmin edilmektedir.

- Deniz seviyesi yükselmesi ve fırtınalardaki artış sebebiyle de kıyısal bölgelerdeki enerji santralleri etkilenmektedir.

3.6.1.3 Ulaşım

- AB ekonomisi, ülkenin ulaşım sistemi ile sağlanan insan ve mal taşımacılığına bağlıdır. Enerji, gıda, imal malları ve yakıt gibi temel ürünlerin tamamı birbiriyle bağlantısı olan yollarla ulaşım sistemlerine bağlıdır.

- Bu durum rüzgarlar, taşkınlar, fırtınalar, kuraklıklar, sıcak hava dalgaları ve kıyısal erozyon gibi aşırı hava olaylarının ulaşım sektörü üzerinde ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu göstermektedir (özellikle havayolları ve demiryollarını etkilemektedir).

- Ulaşım sisteminin ağı iklim değişikliği ile doğrudan alakalıdır ve şimdiden ekonomik kayıpların yanında, insan kayıplarına da yol açmıştır. Bu kayıpların gelecekte daha da artacağı tahmin edilmektedir.

3.6.1.4 Tarım

- ABD tarım ürünlerinden yaklaşık olarak yılda 300 milyar $ gelir elde etmektedir. Bu gelirin yaklaşık olarak yarısı hayvancılıktan gelmektedir.

- Tarım sektörü aşırı hava olaylarından dolayı olumsuz yönde etkilenmektedir ve bu etkilerin gelecek yüzyılda da artarak devam edeceği tahmin edilmektedir. - Tarımsal alanlarda CO2 konsantrasyonunun artması bazı ürünlerin verimliliğini

arttırsa da, istilacı bitki ve haşeratlar, seller, kuraklıklar ve sıcak hava dalgaları sebebiyle tarımsal üretimin zamanla azalacağı öngörülmektedir.

- Ayrıca iklim değişikliğinin ürün, hayvancılık ve balıkçılık sistemleri ve üretim kapasiteleri üzerinde bölgesel, ulusal ve küresel düzeyde farklı etkileri görülmektedir.

3.6.1.5 Ormancılık

- Ormancılık sektörünün, odun üretimi, içme suyu temini (kaynak suyu), vahşi yaşam habitatı, rekreasyon ve karbonu atmosferden taşımayı sağlayan bataklıklar gibi oldukça fazla faydası vardır.

- Ormanların sağlığı gün geçtikçe azalmakta ve ormanların bozulması artmaktadır. Ayrıca yapılan tahminlere göre iklim değişikliğinin sonucu olan söndürülmesi güç yangınlar, haşeratların ve hastalıkların yayılması, kuraklık ve aşırı hava olaylarının artması sebebiyle bu durum artarak devam edecektir.

- Aynı zamanda ormanların karbon yönetimi ve biyoenerji üretimi için kaynak oluşturma gibi konulardaki önemine karşı oluşan bilinç gün geçtikçe artmaktadır. 3.6.1.6 Ekosistemler ve biyoçeşitlilik

- İklim değişikliği insanlar ve doğal ekosistemlerde yaşayan tüm organizmalar üzerinde biyoçeşitlilik (yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde türlerin yok olma tehlikesinin artması), tür lokasyonu (vahşi yaşam, balık ve yerel bitki türlerinin yaşam alanlarında meydana gelen kayma) gibi doğrudan etkilere sahiptir.

- Ekosistemler topluma rekreasyon, temiz su ve besin gibi çeşitli hizmetler sunmaktadırlar. Ekosistemlerde iklim değişikliği etkisiyle meydana gelen bozulmalar, temiz su kaynaklarına erişilebilirliğin azalması ve su kalitesinin bozulması, ikonik türlerin ve peyzajın yok olması gibi insanlar üzerinde doğrudan etkiye sahiptir.

- Geniş ölçekli meydana gelen değişimler, türlerin göç zamanlarının ve menzillerinin de değişmesine yol açmaktadır ve bu değişimin devam edeceği tahmin edilmektedir.

- Plankton ve balıkların dağılımı ağırlıklı olarak iklim ile alakalıdır. Yani ABD sularındaki denizel türlerin kuzeye doğru taşınması ve plankton patlamalarının zamanının değişmesi şaşırtıcı değildir.

- Son olarak atmosferden aşırı CO2 absorpsiyonu denizel ekosistemlerde, sağladıkları hizmetlerde ve kıyısal ekonomide çok büyük olumsuz etkilere yol açmaktadır.

3.6.1.7 Sağlık

- İklim değişikliği aşırı hava olayları, söndürülmesi güç yangınların artışı, iç ve dış hava kalitesinin azalması, hastalıkların böcekler ile taşınması, gıda fiyatlarının artması ve suya erişilebilirliğin azalması gibi birçok açıdan insan sağlığını tehdit etmektedir.

- Sıcaklıkların artmasından dolayı, ısı stresi, düşük hava kalitesi stresi, su kaynaklı hastalıkların yayılması gibi sorunlar da artmaktadır.

- Yetersiz adaptasyon faaliyetleri sebebiyle yeni sağlık tehditlerinin oluşacağı ve bazı sağlık tehditlerinin daha da yoğunlaşacağı tahmin edilmektedir.

- İklim değişikliği toplumun farklı kesimlerinde, farklı maruziyetlerden ve adaptif kapasitelerden dolayı farklı etkiler gösterecektir.

- Ayrıca iklim değişikliği diğer stres faktörlerinden izole olan toplulukları etkilemeyeceği tahmin edilmektedir. Eğer iklim değişikliği yaş, nüfus artışı, kirlilik, yoksulluk ve doğal çevresel dalgalanmalar ile birleşirse etkilerinin şiddetleneceği öngörülmektedir.

3.6.1.8 Kesişen sektörler  Kentsel altyapı ve hassasiyet

- İklim değişikliği ülkenin en yoğun nüfuslu bölgelerinde -şehirlerinde- bazı birbiriyle bağlantılı sorunlara yol açmaktadır. Birçok ABD şehrinin su ve kanalizasyon sistemleri, yolları, enerji santralleri ve köprüleri tamir ve değişim gerektiren eski altyapılar üzerine kuruludur.

- İklim değişikliğinin deniz seviyesi yükselmesi, fırtına dalgalanmaları, ısı dalgaları ve aşırı hava olayları gibi etkileri birleşmektedir ve birleşmeye devam edeceği tahmin edilmektedir.

- Kıyısal gelişimin artmasından dolayı fırtınaların verdiği hasar ile yollar, havaalanları, atıksu arıtma tesisleri ve enerji santralleri gibi kritik altyapıların bulunduğu bölgelerde deniz seviyesi yükselmesinden dolayı meydana gelen hasarlarda artış gözlemlenmiştir.

- Aşırı sıcaklar karayolları, demiryolları ve havaalanları gibi ulaşım altyapısına zarar veren bir diğer etkendir.

 Arazi kullanımı ve arazi örtüsü değişimi

- Adaptasyon seçenekleri; şehirlerdeki ısıyı düşürmek için bitki örtüsü yönetimi, çevresel faydaların arttırılması için peyzaj yönetimi, temiz su kaynakları için taşkın yataklarının geliştirilmesi, deniz seviyesi yükselmesi ve taşkınlara karşı evlerin yükseltilmesi gibi metotları içermektedir.

- Arazi kullanımı ve arazi örtüsü ile ilgili seçenekler:

a) Atmosferden daha fazla karbon tutabilmesi için ormanların yaygınlaştırılması ve mevcut orman örtüsünün iklim değişikliği etkilerinden korunması,

b) İklim değişikliği etki hızının ve yoğunluğunun azaltılması için düşük enerji kullanımlı ve düşük motorlu ulaşım ihtiyacı olan şehirlerin tasarlanması, c) Tarımsal yönetim uygulamalarının toprakta karbon tutma miktarının

arttırılmasına yönelik olarak değiştirilmesi.  Kabile kültürü araziler ve kaynaklar

- Yerli topluluklardaki insanlar, topraklar ve kaynaklar iklim değişikliğinin bir dizi etkilerine maruz kalmaktadırlar. Alaska’nın bir kısmı, Luisiana, Pasifik Adaları ve bazı kıyısal bölgelerde iklim değişikliği etkileri o kadar şiddetlidir ki; bu bölgelerdeki topluluklar kültür ve geleneklerine çok sıkı bağlı olmalarına rağmen topraklarını terk etmek zorunda kalmışlardır.

- Yerli insanların geleneksel besin kaynakları, su miktarı ve kalitesi, ekonomik gelişim ve sağlık ve güvenlik konularındaki stresleri iklim değişikliği sebebiyle daha da şiddetlenmektedir.

- Yerli topluluklar için en önemli hassasiyet konuları; geleneksel bilginin yok olması, ormanların ve ekosistemlerin bozunması, gıda güvenliğinin ve geleneksel besinlerin yetersizliği, su kıtlığı, Arktik denizi buzullarının yok olması, kutuplardaki donmuş toprağın çözülmesi ve tarihi yaşam alanlarının deniz seviyesi yükselmesi sebebiyle terkedilmesi olarak sıralanmaktadır.

 Su, enerji, arazi

- Enerji, su ve arazi sistemleri birçok açıdan birbirine bağlantılıdır. Enerji üretimi özellikle soğutma sistemleri için değişik miktarlarda suya gereksinim duymaktadır. Benzer şekilde, önemli ölçüde araziyi kaplayan su projelerinde (arıtım ve dağıtım) enerji ve araziye gereksinim duyulmaktadır. Arazi kullanımı da suya ve enerjiye erişilebilirliğe göre değişmektedir.

- İklim değişikliği her bir sektörü doğrudan etkilemektedir. Ancak iklim değişikliği uygulamaları, bu sektörler arasında oluşan iletişim dolayısıyla henüz tam tanımlanamamıştır.