• Sonuç bulunamadı

3.6 Amerika Birleşik Devletleri Adaptasyon Faaliyetleri Eylem Planı

3.6.2 ABD Eylem planları

3.6.2.2 Başkan’ın İklim Eylem Planı

2013 Temmuz’unda Obama başkanlığında ülkenin ilk bütüncül İklim Eylem Planı yayımlanmıştır. Planda federal hükümetin karbon kirliliğini durdurması, ABD’yi iklim değişikliği etkilerine hazırlaması ve emisyonları azaltmak için uluslararası topluluklarla çalışması konularının üzerinde durulmuştur. Planın hedefleri aşağıda sıralanmıştır.

1. Yerel iklime dirençli yatırımların desteklenmesi için engelleri veya yanlış politikaları kaldırarak, modernizasyon programlarını kurarak federal kurumların yönlendirilmesi.

2. Sandy kasırgasından etkilenen ABD’nin kuzeybatısı ve gelecekteki aşırı hava olayları ve iklim etkilerine karşı toplumun güçlendirilmesi için yenilikçi stratejilerin geliştirilmesi.

3. İklim değişikliği karşısında sürdürülebilir ve dirençli hastanelerin oluşturulması için sağlık sektöründe kamu-özel sektör işbirliğinin desteklenmesi.

4. Tarımsal üretimin devam ettirilmesi için bilimsel bilginin çiftçilere, çiftlik ve toprak sahiplerine ulaşmasının sağlanması ve toplumun kuraklık ve söndürülmesi zor yangınlar konusunda hazırlıklı olmasının sağlanması.

5. ABD’nin en hassas toplumlarının belirlenmesi için yenilikçi yolların tespit edilmesine devam edilmesi ve iklim değişikliği etkilerinin ‘Çevresel Adalet İlerleme Raporları (Environmental Justice Progress Reports)’ doğrultusunda iyileştirilmesi.

6. Uygulanabilir iklim biliminin geliştirilmesi ekonomik sektörler (enerji, sağlık, ulaşım, besin kaynağı, okyanuslar ve kıyısal topluluklar) de dahil olmak üzere ulusal iklim değerlendirmesi ve hassasiyet analizlerinin yapılması ve iklime karşı hazırlık araçlarının geliştirilmesi.

 Ulusal kesişen adaptasyon stratejileri

2009 yılının başında Adaptasyon Görev Gücünün tavsiyeleri doğrultusunda Ulusal Okyanus Konseyi ve Ulusal Araştırma Konseyi gibi harici grupların da katılımıyla federal kurumların sıraladığı bir takım sorunların tartışılması ve ABD’nin doğal kaynakları üzerinde iklim değişikliğinin yarattığı etkileri azaltmak için bir dizi kesişen stratejilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bunlardan birincisi; 2011 Ekim’de federal kurumlar tarafından geliştirilen ‘Ulusal Eylem Planı: Değişen İklim Yönetme Tatlısu Kaynakları için Öncelikler’ planı ile su kalitesi, insan sağlığı ve sucul ekosistemler korunurken, su kaynaklarının planlanması amaçlanmaktadır. Federal kurumlar aynı zamanda devlet ve kabile temsilcileriyle ortak çalışarak Ulusal Balık, Vahşi Yaşam ve Bitki İklim Adaptasyon Stratejisi geliştirmişlerdir. Bu strateji iklim değişikliği etkilerinin ABD doğal kaynakları, insanlar ve ekonomi üzerinde yarattığı etkilerin giderilmesi için geliştirilmiştir.

Ayrıca Nisan 2013’te Ulusal Okyanus Politikası Uygulama Planı yayımlanarak iklim değişikliği ve okyanus asitleşmesine karşı dirençliliğin ve adaptasyonun sağlanması amaçlanmaktadır.

 Kurum Adaptasyon Planı

Kurum Adaptasyon Planı kapsamında yıllık sürdürülebilir planlama işlemlerinin yayımlanması kararlaştırılmıştır. Bu planlar adaptasyon planlama ile tüm federal kurumların operasyonlarını, politikalarını ve programlarını birbirine entegre etmeyi amaçlamaktadır. Örneğin:

 ABD Ulaşım Bakanlığı’nın planı artan taşkınların ulaşım sektörünü nasıl etkileyeceğini açıklamaktadır. Ayrıca Federal Karayolu İdaresi’nin geliştirdiği kılavuz sayesinde iklim değişikliği konuları ile kıyısal alanların planlama ve tasarım projelerinin birleştirilmesi planlanmaktadır.

 ABD Milli Güvenlik Bakanlığı’nın çalışması ülkenin daha sık veya aşırı doğa olaylarına karşı dirençliliğinin özellikle Arktik bölgede arttırılmasını planlamaktadır.

 ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), hava kalitesi ve su kaynaklarının kalitesi ve erişilebilirliği üzerine iklimle ilgili potansiyel riskleri tespit etmektedir. EPA ayrıca en savunmasız nüfusları ve öncelikli alanları belirlemek için planlar geliştirilmektedir.

 Kurumlararası seçilmiş örnekler ve kurumlara özel ulusal adaptasyon ile ilgili girişimlerin yönetilmesi

2006 yılında meclis tarafından oluşturulan Ulusal Bütünleşik Kuraklık bilgi sistemi (National Integrated Drought Informatin System)ile kuraklığa karşı daha proaktif bir yaklaşımın benimsenmesi amaçlanmıştır. Web tabanlı ABD Kuraklık Portalı kullanıcılara NIDIS’in kamu erişimini sağlamaktadır. Bu sayede kullanıcılar Kuraklık Erken Uyarı Sistemleri ile karar destek aracına da erişmiş olmaktadırlar. NIDIS uygulama takımları sayesinde 16 federal kurumun eyalet, yerel ve kabile partnerleri ile işbirliği içinde çalışmayı mümkün kılmaktadır.

 Adaptasyonun, Sandy Kasırgası süresince afet kurtarma ile beraber yürütülmesi

Mevcut verilerin topluma daha iyi anlatılması ve iklimle ilgili yeni karar verme araçlarının geliştirilmesi gerekliliği anlaşıldıktan sonra, federal yönetimler gelecek taşkın risk araç paketlerini tanıtmayı kararlaştırmışlardır. FEMA, CEQ, USGCRP, NOAA ve USACE verileri bir araya toplanarak yerel karar vericiler için anlaşılabilir bir araç geliştirmişlerdir.

 Afet yönetiminin koordine edilmesi

Federal Acil Yönetim Kurumu, tehlike azaltma yöntemleri için harcanan her bir doların, gelecekteki dört dolar kazanç sağlayacağını belirtmiştir. Ayrıca FEMA, ABD Ordu Kolordu Mühendisleri ve devlet kurumları taşkın riski dolayısıyla kritik taşkın risk azaltımı ve kaynak planlamasının, kurumlararası takımların oluşturduğu Gümüş Ceket Programı’nın (Silver Jacket Program) yardım edeceğini düşünmektedirler.

 Söndürülmesi güç yangınların yönetimi

Yangın Yönetim Stratejisinin geliştirilmesini yönetmektedir. Bu strateji yönetimin tüm seviyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının bir arada çalışmasını ve tüm arazi tipleri için çözüm bulunmasını sağlamaktadır.

 Deniz seviyesi yükselmesi

ABD Coğrafik Araştırması, Ulusal Park Hizmetleri(National Park Services), ABD Balık ve Vahşi Yaşam Hizmetleri (The U.S. Fish and Wildlife Services)ve özel ve kar amacı gütmeyen organizasyonlar Assateague Ulusal Sahil Bölgesinin deniz seviyesi yükselmesine ve Kuzey Atlantik Sahilinin artan erozyon riskine karşı hassasiyet değerlendirmesinin yapılması ve adaptasyon önlemlerinin belirlenmesi için bir araştırma projesi geliştirmektedirler. Elde edilen sonuçlar deniz seviyesi yükselmesi ve buna bağlı habitat koruma tavsiyelerini içeren kıyısal değerlendirme raporunda kullanılacaktır.

 Biyolojik çeşitliliğin korunması

Arazi Yönetimi Bürosu (The Bureau of Land Management), ABD Orman Hizmetleri (the U.S. Forest Services) ve Kolorado Eyalet Üniversitesi, ormanların yapısı hakkında bilgi edinmek için Wyoming, Montana ve Colorado’daki esnek çamları araştırmakta ve envanter toplamaktadırlar. Araştırmalar bu türlerin iklim değişikliğine adaptasyon yeteneklerini anlamayı ve genetik olarak özel popülasyonların korunması için öncelikli olarak belirlenmesini sağlamaktadır.  İklim değişikliği etkilerinin anlaşılması

Bu konudaki en önemli örnek NOAA’nın Bölgesel Entegre Bilim ve Değerlendirme programıdır. Bu program iklim değişikliğine karşı toplumun hazırlanmasını ve adapte olmasının sağlanması ve bunun yaygınlaştırılmasının desteklenmesini amaçlamaktadır. Ayrıca NOAA’nın Kıyısal Hizmet Merkezi yerel, eyaleter ve ulusal organizasyonlara taşkınlar, kasırgalar, deniz seviyesi yükselmesi ve diğer kıyısal tehlikeler konusunda teknoloji, bilgi ve yönetim stratejisi sağlamaktadır.

 İnsan sağlığının korunması

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerine karşı hazırlıklı olunması için Hastalık Kontrol ve Önleme İklim ve Sağlık Programları geliştirmiştir. Bu girişim şu anda sekiz ayrı eyalette ve iki şehirde uygulanmaktadır. Strateji İklim Etkilerine Karşı Dirençli Binalar çerçevesinde geliştirilmektedir. Bu çerçeve 5 adımdan oluşmaktadır. Bu adımlar;

1. Hassasiyet analizi

2. Hastalık kaynaklarından korunma 3. Adaptasyon seçeneklerinin belirlenmesi 4. Uygulama

5. Geliştirme

 Doğal kaynakların yönetimi

ABD İç İşleri Bakanlığı ABD doğal kaynakları yönetimi ve iklim değişikliğine hazırlık için yerel ve eyalet bazında uğraşların desteklenmesi için bilgi sistemi geliştirmektedir. Bakanlığın WATERSMART programı eyaletlere hızlı nüfus artışı, iklim değişikliği, altyapıların eskimesi be arazi kullanım değişikliği gibi konularda yardım sağlamaktadır. Ayrıca bakanlığın Arazi Islah Bürosu, Kolorado Nehir Havzası bölgesinde mevcut ve gelecekteki su kaynaklarını ve ihtiyaçlarını belirleyen bir çalışmayı tamamlamıştır.

 Tarım sektörünün desteklenmesi

ABD Tarım Bakanlığı iklim değişikliği hedefleri ile stratejik planları entegre etmeyi amaçlamaktadır. Bakanlık iklimle ilgili araştırmalara ve mevcut programlar doğrultusunda kırsal ve tarımsal katılımcılara iklim hizmetleri sağlamaya odaklanmıştır. Ayrıca bakanlık çiftçiler ile birlikte suyun etkin kullanımının geliştirilmesi için Çevresel Kalite Teşvik Programları kapsamında çalışmaktadır.  Daha dirençli ulaşım sektörünün inşa edilmesi

İklim değişikliği etkilerinin ulaşım sektörüne olan etkilerinin daha iyi anlaşılmasının

sağlanması ve adaptasyon stratejilerinin belirlenmesi için Ulaşım Bakanlığı iklim değişikliğinin Mobile Körfezi’ne etkilerini konu alan bütüncül bir çalışma başlatmıştır. Bu çalışmada geliştirilen metotlar ve araçlar ülke çapında uygulanılabilir niteliktedir. Ayrıca ABD Federal Havacılık İdaresi tesisleri, hizmetleri ve ekipmanları iklim değişikliği sebebiyle oluşan potansiyel fırtına dalgalanmaları etkilerinin hassasiyetleri konusunda analiz ve değerlendirme yapmaktadır.

 Gelecekteki enerji gereksinimlerine hazırlık

Enerji Bakanlığı enerji sistemlerini daha dirençli yapmak için iklim değişikliğinin enerji sektörüne olan etkilerinin ve imkanlarının belirlendiği bir değerlendirme raporu hazırlamıştır. Bakanlık ayrıca temel bilimsel keşifler ile iklime dirençli enerji teknolojilerinin araştırma, geliştirme, gösterim ve konuşlandırılması artırılması için

destek sağlamaktadır. Bu çalışmalar elektrik üretimi, ulaşım araçlarının yakıtlarının üretimi, modern elektrik şebekelerinin kurulumu ve binalardaki, teçhizatlardaki ve araçlardaki enerji ihtiyacının azaltılması için harcanan enerji ve su ihtiyacını azaltmak için yapılan araştırma ve geliştirme programlarını kapsamaktadır. Ayrıca bakanlık enerji sistemleri ve adaptasyon ihtiyaçları üzerindeki iklim değişikliği etkilerinin azaltılması için yerel ve bölgesel planlayıcılara yardımcı olacak bilgi ve araçları da geliştirmektedir.

 Yerel kararların desteklenmesi için araçların geliştirilmesi

EPA İklime Hazır Haliç programı ve İklime Hazır Su Araçları Çalışma Grubu ile Charlotte Harbor, Florida’dan, Puget Sound, Washington’da kadar 19 Ulusal Haliç Programları ile işbirliği içinde 30’dan fazla kıyısal adaptasyon projesinin karar vericilerini desteklemektedir. Bu projelerde iklim değişikliği hassasiyet değerlendirmesinin geliştirilmesi ve ekosistem tabanlı adaptasyon stratejilerinin oluşturulması için en uygun bilimsel metod kullanılmaktadır. Sonu olarak EPA Ulusal Yağmursuyu Hesaplama programı geliştirerek yıllık yağmursuyu ve frekansını tahmin eden bir sistem oluşturmuştur. Bu tahminler seçilen bölgenin yerel toprak yapısına, arazi örtüsüne, tarihsel yağış kayıtlarına, topografyaya, yağışlara ve buharlaşmaya bağlıdır.

 Toplum düzeyinde dirençliliğin desteklenmesi

ABD Konut Bakanlığı ve Politika Geliştirme ve Araştırma Kentsel Kalkınma Ofisi (The U.S. Department of Housing and Urban Development’s (HUD’s) Office of Policy Development and Research) yerel düzeyde iklim değişikliği ve büyüme şekillerinden dolayı oluşan sorunların giderilmesi amacıyla topluma yeni kaynakların sağlanması için araçlar geliştirmektedirler. Ayrıca ofis Sürdürülebilir Toplumlar Bölgesel Planlama Bursları (Sustainable Communities Regional Planning Grants) ile iklim adaptasyonunun bölgesel arazi kullanımı ve ulaşım planlamasına entegre olmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

 Hükümet kuruluşlarının korunması

NASA, Yerbilim Bölümü ve Altyapı Ofisi arasında uzun vadede iklim değişikliğinin NASA’nın tesisleri üzerinde yapacağı etkilerin tespit edilmesi için bütünleşik bir proje oluşturmaktadır. Ayrıca Dünya Enerji Kaynakları Tahmin Projesi ve Web Portal ile mevsim ve güneş verilerinin enerji, bina ve tarım sektörlerinde iklim etkilerinin tahmini için kullanılmasını amaçlamaktadır.

 Altyapıların gelecek için tasarlanması

2011 yılında USACE gelecekteki deniz seviyesi yükselmesine karşı sistemlerin, projelerin ve programların nasıl oluşturulacağına dair kılavuzluk oluşturacak bir yayını hazırlamıştır.

 Bölgesel, eyalet bazında, yerel ve kabile adaptasyon girişimleri

Federal hükümet ülkenin iklim değişikliği etkilerine karşı hazır olması için eyalet ve yerel eylemlerinin hayati önem taşıdığının farkına varmıştır. Ülke çapında toplumlar kendilerini korumak için önlemler almaktadırlar. Başkan toplumların iklime karşı dirençli ve hazırlıklı olması için eyaletlerin toplumları desteklemesi konusunda yönlendirmiştir.