• Sonuç bulunamadı

21 Ocak: Hamas’tan yapılan açıklamada, Şam’da bulunan Siyasi lider Halit Meşal’in liderlik için aday olmak istemediği kaydedildi.

21 Ocak: Suriye’deki ana muhalif grup Suriye U-lusal Konseyi, ülkedeki krizin BM Güvenlik Kon-seyi gündemine getirilmesi için Arap Birliği’ne resmen başvurdu.

21 Ocak: Mısır’da 30 yıllık Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından yapılan ilk özgür ve de-mokratik seçimlerin resmi sonuçları açıklandı.

Mısır Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Abdül Moaz İbrahim’in verdiği bilgiye göre, 508 san-dalyeden oluşan Mısır Halk Meclisi için yapılan üç aşamalı seçimlerin sonucunda, Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi yüzde 47.18 oy oranı ile 235 milletvekili çıkardı. Selefi Nur Partisi ise yüzde 24.29 oy ora-nı ile 121 koltuk kazandı. Mısır’ın en eski partisi olan Liberal Vefd, yüzde 9’a yakın bir oy oranı alarak 38 milletvekilliği kazandı. Ünlü işadamı Necip Saviris’in önderliğindeki Hür Mısır Bloku ise toplam 34 milletvekilliği elde ederek parti sı-ralamasında dördüncü oldu.

22 Ocak: Suriye’de yönetim karşıtı protestolara karışanlar için Devlet Başkanı Beşşar Esed’in ya-yınladığı genel af kapsamında 5 bin 255 tutuklu-nun serbest bırakıldığı ifade edildi.

22 Ocak: Arap Birliği ve Şam yönetimi arasında varılan anlaşma kapsamına Arap gözlemcilerin Suriye’de yaklaşık bir aydır sürdürdükleri ince-lemeler sırasında en az 976 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

22 Ocak: Suriyeli muhalifler, Suudi dışişleri ba-kanı ile görüştü. Suudi Arabistan Dışişleri Baka-nı Prens Suud El-Faysal, Mısır’ın başkenti Ka-hire’deki ikametgahında muhaliflerin kurduğu Suriye Ulusal Konseyi’nden Dr. Burhan Galyun başkanlığındaki bir heyeti kabul etti.

22 Ocak: Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, tedavi için ABD’ye gitti. Ayrılmadan ön-ce televizyondan halka seslenen Salih, 33 yıllık iktidarı boyunca yapmış olabileceği hatalardan dolayı af diledi.

23 Ocak: Arap Birliği dışişleri bakanları toplan-tısından Suriye’de Ulusal Birlik Hükümeti kurul-ması ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın görevini yardımcısına devretmesi kararı çıktı.

23 Ocak: Suriye hükümeti, Arap Birliği’nin ülke-deki krizin çözümüne yönelik yeni planını red-dederek, bunu içişlerine ağır bir müdahale ola-rak niteledi.

23 Ocak: Suriye’de muhaliflerin oluşturduğu Yerel Koordinasyon Komiteleri, Arap Birliği’nin, gözlemcilerin görev süresini bir ay daha uzatma-sını, “rejimin ölüm makinesine yeni bir fırsat”

şeklinde değerlendirdi.

23 Ocak: AB’nin İran’a nükleer programıyla ilgili uzlaşmazlığı sebebiyle uygulamaya karar verdiği ağır ve kademeli petrol ambargosu, Avrupa ülke-leri için Tahran ile petrol sektöründe yeni anlaş-ma yapanlaş-malarını yasaklıyor.

23 Ocak: Mısır’da 30 yıllık Hüsnü Mübarek reji-minin halk ayaklanması sonucunda devrilmesi-nin ardından gerçekleştirilen ilk demokratik ve şeffaf seçimler sonucunda belirlenen Halk Mec-lisi açıldı.

23 Ocak: Türkiye, Filistin Yasama Konseyi Baş-kanı Aziz Dveyk ile bir başka parlamenterin da-ha İsrail tarafından gözaltına alınmasını şiddetle kınadı.

24 Ocak: Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid El Muallim, Arap Birliği’nin aldığı kararları kesin bir dille reddettiklerini söyledi.

25 Ocak: Suriye, Arap Birliği’nin aldığı “Esed çe-kilsin” kararını reddetmesine mukabil, gözlem-cilerin süresinin uzatılması kararını kabul etti.

Karar, gözlemcilerin bir ay daha Suriye’de görev yapmalarına imkan tanıyor.

25 Ocak: Mısır muhalefetinin önemli isimlerin-den, Nobel ödüllü Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski başkanı Muhammed El Baradey’e Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi tfından Arap Birliği’nin Suriye konusundaki ara-buluculuk misyonunun başına geçmesi için teklif götürüldüğü bildirildi.

26 Ocak: Ürdün’ün başkenti Amman’da İsrail ve Filistin heyetleri arasında yapılan beşinci ve son

“istikşafi görüşme”nin, “İsrail’in bir adım ilerle-memesi” nedeniyle sonuç alınamadan tamam-landığı bildirildi.

26 Ocak: Yemen Devlet Başkanı Ali Abdul-lah Salih’in, ülkesinde devlet başkanlığı seçimi-nin yapılmasının planlandığı 21 Şubat’a kadar ABD’de kalacağı bildirildi.

27 Ocak: Suriye’de muhalif güçler ile Esad güçle-ri arasındaki çatışmalar başkent Şam’a da sıçradı.

Dünden bu yana şiddetli çatışmaların sürdüğü Şam’da, Mahir Esad’a bağlı Cumhuriyet muha-fızlarının bu sabah kentin Hamidiye bölgesine girdikleri bildirildi.

27 Ocak: Suriye’de yönetime karşı ayaklanmalar sürerken, 11 İranlı kişinin kaçırıldığı belirtildi.

İran Dışişleri Bakanlığı, Suriye’ye dini ziyaretler için giden 11 vatandaşının kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldığını belirterek olayı kınadı.

28 Ocak: Suriyeli Kürtler ‘in, Erbil’de 3 gün sü-recek olan konferans başladı. Suriyeli Kürtlerin temel taleplerini içeren beş ayrı başlıkla başlayan ve 3 gün süreceği belirtilen konferansa, Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de katıldı.

28 Ocak: Arap Birliği’nin Suriye’deki gözlemci heyetin çalışmalarını dondurduğu bildirildi.

28 Ocak: İdamla yargılanan Mısır’ın devrik lide-ri Hüsnü Mübarek, bazı dünya liderlelide-rine gön-derdiği mektupta, kendisini idamdan kurtarma-larını istedi.

28 Ocak: Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Baş-kanı Mesut Barzani, Suriye’deki Kürt partilere birleşme çağrısı yaptı. Suriyeli Kürtlerin temsil-cilerini Erbil’deki konferansta ağırlayan Mesut Barzani, bir çatı altında toplanarak tek ses olma-larını istedi.

30 Ocak: Suriye rejimi muhalefetle Rusya’da gö-rüşmeyi kabul etti.

30 Ocak: Suriye Ulusal Konseyi’nin Başkanı Burhan Galyun, Devlet Başkanı Beşşar Esad

git-meden Suriye rejimi ile müzakerenin mümkün olmadığını söyledi.

1 Şubat: Suriye gündemi ile toplanacak Birleş-miş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Arap Birliği gibi Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e yetkile-rini yardımcısına bırakması çağrısında buluna-cağı bildirildi.

1 Şubat: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton,

‘’Şimdi uluslararası toplum olarak farklılıkları-mızı bir taraf koyup Suriye halkına açık destek verme zamanıdır. ABD olarak Arap Birliği’nin Suriye’deki krizi sona erdirecek, Suriye halkının haklarını koruyacak ve ülkeye barış getirecek çabalarına destek verecek bir karar tasarısının çıkması için BMGK’nın tüm üyeleriyle çalışmaya hazırız’’ dedi.

1 Şubat: Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyü-kelçi Beşşar El Caferi, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konulu toplantısında Türkiye’nin desteği-ni istedikleridesteği-ni söyledi.

1 Şubat: Suriyeli eylemciler, Lübnan sınırında Suriye askerleriyle ordudan ayrılanların çatıştı-ğını, çatışmada bugün 12 kişinin öldüğünü söy-lediler.

1 Şubat: Suriye Genel Devrim Konseyi, Mart 2011;den 30 Ocak 2012 yılına kadar gösterilerde ölenlerin sayısının 7 bin 159’a yükseldiğini açık-ladı.

1 Şubat: Türkiye, Suriye yönetiminin kendi hal-kına uyguladığı şiddetin yol açtığı can kayıp-larının giderek artmasından büyük kaygı duy-duğunu belirterek, bu çerçevede BM Güvenlik Konseyi’nin, Suriye’deki durum üzerine ciddiyet-le eğilmesi ve bu vahim gidişatın durdurulması için Suriye yönetimine gerekli mesajı vermesinin beklendiğini bildirdi.

1 Şubat: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Tahran’a yeni bir heyet göndereceğini bildirdi.

2 Şubat: Birleşmiş Milletler Rusya Temsilcisi Vitali Çurkin, Güvenlik Konseyi’nde Suriye ile ilgili “makul” olmayan herhangi bir kararı veto

edeceklerini söyledi. BM Rusya Temsilcisi Vitali Çurkin Suriye’ye aleyhine karşı alınacak makul olmayan hiçbir metni onaylamayacaklarını söy-ledi. Rusya’nın yaptığı açıklamaların ardından Uluslararası Af Örgütü de Suriye tutumundan dolayı Rusya’yı eleştirdi.

2 Şubat: İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ekonomik yaptırımların Tahran yönetiminin tar-tışmalı nükleer programını durduramaması ha-linde dünyanın, gitgide İran’a askeri operasyonu düşünmeye hazır olduğunu söyledi.

3 Şubat: Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından bu yıl üçüncüsü ya-pılan “Ortadoğu’da Türkiye Algısı 2011” araştır-ması, bölge halklarının Türkiye’yi model olarak görmeye devam ettiğini ortaya koydu.

3 Şubat: BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) üye devletler, Suriye karar tasarısı metni üzerinde anlaşmaya varamadı.

3 Şubat: İran’ın yeni bir uyduyu daha uzaya gön-derdiği bildirildi.

3 Şubat: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gen-nady Gatilov, BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye ile ilgili sunulacak tasarıyı desteklemelerinin müm-kün olmadığını söyledi.

3 Şubat: İran üzerindeki baskının sürdürülmesi çağrısında bulunan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, ekonomik yaptırımlara verilen küresel desteğin bu ülkenin nükleer silah elde etmesini önlemede kilit öneme sahip olduğunu söyledi.

4 Şubat: Batı ile Tahran arasındaki nükleer tan-siyon yükselirken Amerikan medyası, ABD Sa-vunma Bakanı Leon Panetta’nın, İsrail’in İran’ı nükleer silah yapmasını engellemek için ilkba-harda vurabileceğini söylediğini yazdı.

4 Şubat: Suriye’nin Humus kenti yeni bir kat-liama daha sahne oldu. El Cezire ve El-Arabiya kaynaklı haberlere göre Suriye ordusunun Mevlit Kandili gecesi Humus’ta yaptığı saldırıda arala-rında kadın ve çocukların da bulunduğu 337 kişi yaşamını yitirdi, bin 300 kişi de yaralandı.

4 Şubat: Müslüman Kardeşler ve Selefiler’in li-derliğindeki Kuveyt muhalefeti, meclis seçim-lerini ezici bir zaferle kazandı. Muhaliflerin 50 sandalyenin 34’ünü kazandığını ilan eden resmi sonuçlara göre, kadınlar meclis dışında kalırken, liberallerin büyük bir kayıp yaşadığı kaydedildi.

4 Şubat: İran Devrim Muhafızları’nın ülkenin güneyinde kara tatbikatı başlattığı bildirildi.

4 Şubat: Arap Birliği Parlementolar Asamblesi Başkanı Ali Salim el Dekbaş, üye ülkelerden Su-riye ile ilişkilerini kesmelerini istedi.

4 Şubat: BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerinin büyükelçileri, Beşşar Esed’e istifa çağrısı yapan karar tasarısını görüşmek üzere toplanmaya baş-landı.

4 Şubat: ABD’nin BM Büyükelçisi Susan Rice, Suriye ile ilgili karar tasarısına Rusya’nın yaptığı değişiklik tekliflerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

4 Şubat: BM Güvenlik Konseyi, Suriye karar ta-sarısını görüşmek üzere toplandı.

4 Şubat: BM Güvenlik Konseyi, Suriye’deki şid-detin derhal sona ermesi çağrısında bulunan ve Suriye rejimi tarafından yapılan insan hakları ih-lallerini kınayan karar tasarısını, Rusya ve Çin’in vetosu nedeniyle kabul etmedi.

4 Şubat: BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye karar tasarısını ka-bul etmemesinin, Suriye halkı, Ortadoğu ve de-mokrasi savunucuları için büyük hayal kırıklığı olduğunu belirtti.

4 Şubat: Türkiye Dışişleri Bakanlığı, BM Gü-venlik Konseyi’nin gündeminde bulunan Suriye konusundaki karar tasarısının, 13 olumluya karşı 2 olumsuz oyla veto edilmesinin ve Suriye konu-sunda ikinci defa bir kararın veto edilmiş olma-sının teessüfle karşılandığını bildirdi.

5 Şubat: Almanya Dışişleri Bakanı Guido Wes-terwelle, Arap ülkelerinde yaşanan gelişmeler-den sonra Türkiye ile stratejik diyaloğun ne

ka-dar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktı-ğını söyledi.

5 Şubat: Suriye Ulusal Konseyi, BM Güvenlik Konseyi’ndeki Suriye karar tasarısının veto edil-mesinin Suriye rejimine “cezasız kalarak öldür-me izni verdiğini” belirtti.

5 Şubat: Almanya’da düzenlenen 48. Münih Gü-venlik Konferansında ‘Ortadoğu’nun Yeniden İnşası’ konulu panele katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin bölgesinde soğuk savaşı bitirmek istediğini söyledi. Türkiye’nin komşu ülkelerin vatandaşlarının yanında oldu-ğunu belirten Davutoğlu, bu ülkelerin yönetici-lerinin Doğu ya da Batı taraftarı olmalarının bir önemi olmadığını kaydetti.

5 Şubat: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,

“İsrail için gücün, barışın tek garantisi olduğunu”

söyledi.

5 Şubat: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oylanan Suriye konusundaki kararın Rusya ve Çin tarafından veto edilmesi, uluslara-rası kamuoyunun yanı sıra Suriyeli muhaliflerin tepkisini çekti. Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun, Rusya ve Çin’in tutumuna tepki göstererek, “Veto Esed yönetimine öldürme ko-nusunda yeni bir ruhsat veriyor” dedi.

6 Şubat: Hamas, Filistin Devlet Başkanı Mah-mud Abbas’ın Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde ge-nel seçimler için hazırlık yapacak geçici Filistin birlik hükümetinde başbakanlık görevini yürüt-mesine ilişkin Katar’ın önerisini onayladı.

6 Şubat: ABD Başkanı Barack Obama, Suriye meselesini dış askeri müdahale olmadan çözme-nin önemli olduğunu belirtti.

6 Şubat: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçici Filistin hükümetinde Filistin Devlet Baş-kanı Mahmud Abbas’ın başbakan olmasına tepki gösterdi.

7 Şubat: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Veymin, Suriye’de sorunun bitmesi için müzake-relerde bulunmak üzere bu ülkeye temsilci gön-dermeyi düşündüklerini açıkladı.

7 Şubat: ABD ve İngiltere’nin ardından İtalya da Suriye büyükelçisini istişareler için geri çağırdı.

7 Şubat: Fransa, Şam’daki Büyükelçisi Eric Chevallier’yi ‘‘istişarelerde bulunmak’’ üzere geri çağırdı.

7 Şubat: Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkele-rinin, Suriye’deki elçilerini çekme kararı aldığı bildirildi. Konsey’den yapılan açıklamada üye altı ülkenin elçilerinin çekilmesini isteyeceği bil-dirildi.

7 Şubat: Hamas’ın, iktidarı, Filistin Devlet Baş-kanı Mahmud Abbas liderliğinde geçici ulusal birlik hükümetine devretmeye hazır olduğu bil-dirildi.

7 Şubat: Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın, ülkesinin istikrarına yönelik tüm çabalarla işbir-liğine hazır olduğu bildirildi.

7 Şubat: Lübnan’daki Hizbullah örgütü, İsrail’in İran’ı nükleer tesislerine saldırması halinde İran’ın, örgütten buna misilleme yapmasını iste-meyeceğini bildirdi.

8 Şubat: Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye ile ilgili tasarının Çin ve Rusya tarafından veto edilmesinin ardından, Rusya Dışişleri Baka-nı Sergey Lavrov, Şam’da Suriye CumhurbaşkaBaka-nı Beşşar Esed’le bir araya geldi.

8 Şubat: Esed rejimine bağlı güçlerin 5 gündür bombaladığı Humus’taki Türkmenler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istedi.

8 Şubat: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap dünyası, ABD ve Avrupa ülkelerinden Suriye’de henüz ulusal diyalog süreci başlama-dan yargılamada bulunmaktan kaçınmalarını istedi. ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü’nün Suri-ye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in ulusal uzlaşı girişiminin hiçbir sonuç üretmeyeceği ile ilgili açıklamalarını hatırlatan Lavrov, “Ulusal diyalog girişimleri ile ilgili tahminlerde bulunmak, dün-ya kamuoyunun görevi değil” udün-yarısı dün-yaptı.

8 Şubat: Rusya Başbakanı Vlamir Putin, Suriye’de tüm dünyanın artan oranda şiddet

kül-türünü öne çıkardığını, Moskova’nın Libya’da ya-şananların benzerinin tekrarlanmasına asla izin vermeyeceğini söyledi.

8 Şubat: Hamaslı milletvekilleri, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın liderliğinde bir ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda varılan anlaş-manın yasadışı olduğunu savundular.

8 Şubat: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Su-riye konusunda, ‘‘Arap Ligi’yle birlikte yeni bir uluslararası girişimi devreye sokacaklarını, bu konuda kararlı olduklarını’’ söyledi.

9 Şubat: Hamas lideri Halid Meşal’in liderlik için yeniden aday olmayacağını açıklamasıyla ilk kez açıkça ortaya çıkan örgüt içindeki parçalanma Katar’da yapılan Hamas-El Fetih uzlaşma anlaş-masıyla kesinleşti.

9 Şubat: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’ye ortak özel temsilci gönderil-mesi olasılığını tartışmak için Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile görüştü.

9 Şubat: Mısır, ABD’nin tutuklanan bazı yabancı sivil toplum kuruluşları üyelerinin serbest bıra-kılmaması durumunda yardımı keseceği tehdidi-nin işe yaramayacağını söyledi.

9 Şubat: Fransa, Türkiye’nin Suriye konusunda uluslararası konferans düzenlenmesi önerisine destek verdiğini açıkladı.

9 Şubat: Suriye’de ordunun kanlı operasyonları her geçen gün artarak devam ediyor. Şam’ın ö-nemli din âlimleri, askerlere, halka ateş etmeme ve yerleşim yerlerini bombalamama çağrısında bulundu. Âlimler, askerlere bu yöndeki emirlere itaat etmemelerini istedi.

11 Şubat: Suriye’de 11 aydır süren halk ayaklan-masında diğer şehirlere göre sakin bir dönem ge-çiren ülkenin en büyük ikinci kenti Halep, dün bombalı saldırılarla sarsıldı.

12 Şubat: Suriyeli muhalifleri tek çatı altında birleştiren Suriye Ulusal Konseyi, Mısır’ın baş-kenti Kahire’de bugün bir araya gelecek olan A-rap Birliği dışişleri bakanları toplantısında başta Körfez ülkeleri olmak üzere bazı Arap ülkelerin-den resmî tanınma beklediğini duyurdu.

13 Şubat: Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelen Arap Birliği dışişleri bakanları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Suriye’ye ortak bir uluslararası güç göndermesi çağrısında bulundu.

14 Şubat: Washington’da yaklaşık dört saat sü-ren bir görüşme yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Amerikalı meslektaşı Hillary Clin-ton, Arap Birliği’nin Suriye girişimlerine tam destek verdiklerini ifade etti.

16 Şubat: İran’ın yarı resmî bir haber kanalı dün, Tahran’ın kendisine yeni yaptırımlar uygulayaca-ğını açıklayan AB’ye misilleme olarak altı ülkeye petrol ihracatını durduracağını duyurdu.

16 Şubat: Batılı ülkelerin ambargo uygulamala-rına aldırmayan İran, kendi imkânlarıyla ürettiği nükleer yakıtı reaktörlerde kullanmaya başladı-ğını duyurdu.

19 Şubat: İran donanmasına ait savaş gemileri-nin dün Süveyş Kanalı’nı geçerek Akdeniz’e çık-tığı bildirildi.

19 Şubat: Rusya ile birlikte BM Güvenlik Konseyi’nde Beşşar Esed rejimini kınayan karar tasarısını veto eden Çin tavır değiştirerek Arap Birliği’nin önerileri temelinde barışçıl bir çözüm istediğini açıkladı.

20 Şubat: Esed güçlerinin hafta sonunda 60 kişi-yi daha katlettiği Suriye’de, muhaliflerin gösteri-leri Şam’a sıçradı. Muhalifler, başkanlık sarayı ya-kınlarındaki eylemi, rejime karşı en güçlü mesaj olarak yorumladı. Suriye’nin önde gelen işadam-larından Faysal el Kudsi ise Esed’in altı ay içinde ülkeyi terk edeceğini ileri sürdü.

O

ORSAM

ORTADOĞU STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

Avrasya Stratejileri

Outline

Benzer Belgeler