• Sonuç bulunamadı

1.5. İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ ARAÇLARI

1.5.4. Telefon

1.5.4.5. Mobil Telefon

Günlük hayattaki yaygın kullanımının yanı sıra iş hayatında önemli bir yeri vardır. İş dünyası iş amaçlı iletişimi cep telefonu ile sağlamaktadırlar. Bunu sms, e- posta, Wap, Gprs gibi günümüz telefon özellikleri ile sağlamaktadır. Cep telefonları normal telefonlara göre farklı çalışma prensiplerine sahiptir, hücresel iletişim sistemi adlı verilen sistemde hücre, baz istasyonu kapsama alanı içinde yer alan en küçük birimdir. Ortalama olarak hücre, 200 metre ile 30 km çapında bir alana hizmet verir. Hücresel sistemde alanlar başka bir değişle iller, ilçeler daha küçük hücrelere bölünmüştür bu sayede aynı hücre içerisindeki frekansların diğer hücrelerde de kullanımını sağlamaktır. Hücre sisteminin olmadığı düşünüldüğünde her bir cep telefonuna ayrı bir frekans tahsis edilmesi gerekmektedir. Cep telefonlarının birbirleri ile iletişim kurabilmeleri, baz istasyonu adlı araçlar ile yapılmaktadır. (Özkul, 2005:32-34).

Cep telefonlarında görüşme için bir numara çevrildiğinde, baz istasyonu çağrıyı kablo ya da elektromanyetik dalga demeti halinde mobil anahtarlama

merkezine ulaştırır. Çağrı oradan cep telefonu sistem sunucusunun bilgisayarına iletilir ve oradan da aranan kişinin cep telefonuna ulaşır (Özkul, 2005:34).

Genel olarak öğrenciler ve fakülte personeli iletişim ve bilgi transferi için daha çok ekonomik, basit cep telefonları ya da daha kompleks olan ipod, laptop, ultra mobil pc gibi cep telefonları kullanmaktadırlar. Mobil teknoloji kampus temelli eğitim alanında herhangi bir noktadan eğitimi geliştirmek için kullanılabilir. Öğrencilerin kampüsün herhangi bir yerinden eğitim materyallerine ulaşımı sağlanabilmektedir. Etkili öğretme süresince etkileşim temel unsurlardan biridir ve mobil teknoloji öğrenciler arasındaki etkileşimi cep telefonları, wireless, e-mail ve internet aracılığıyla güçlendirmektedir (Irshad ve Alsam, 2009:49)

1.5.4.5.1.SMS, MMS (Short/Multimedia Message Services)

SMS (Short Message Service), mobil telefonlar aracılığıyla sadece metinden oluşan kısa mesajların gönderilip alınabilmesi özelliğidir. Mesaj metni harfler, rakamlar ve alfanümerik karakterlerden oluşur (http://www.bilisimterimleri.com /bilgisayar_bilgisi/bilgi/81.html).

Günümüzde öğrenci sınav sonuçlarının cep telefonlarına mesaj ile gönderilmesi uygulamaları bulunmaktadır. Selçuk Üniversitesinde Unimobil adı verilen sistem, kısa mesaj (SMS) ile öğrenci cep telefonlarına çeşitli konularda bildirimde bulunuyor. Başlatılan uygulamaya göre öğrenciler üniversite gündemine personelden daha önce haberdar olmaktadır ve ileride akademik takvim, bölüm duyuruları, üniversite etkinlikleri ve öğrenci harç bilgileri gibi çeşitli bilgilerin sisteme dâhil edileceği belirtilmektedir. Ayrıca öğrenciler istek ve şikâyetlerini belirtilen bir numara ile sisteme gönderilebilmesi iletişimi kolaylaştıracaktır (Selçuk

İletişim Gazetesi, 2005:9; Selçuk İletişim Gazetesi, 2005:4).

MMS (Multimedia MessaGE Services), Kullanıcının oluşturduğu kısa mesajlara ilave olarak görüntüler, ses klipleri, video klipleri gibi bilgileri içeren bir telefondan diğerine hızlı bir şekilde iletilen mesajlardır (Özkul, 2005:36).

1.5.4.5.2.GPRS (General Packet Radio Service – Küresel Paketlenmiş Radyo Servisi)

Mobil İletişimde kullanılan erişim hızının 115 Kbps’e kadar çıkabildiği, devre anahtarlamalı yani birçok kullanıcının bir hattı paylaştığı teknolojidir. GPRS’in tek trafik kanalını birden fazla abonenin kullanımına olanak veren paket anahtarlamalı yapısı, tek bir trafik kanalının yalnız bir kullanıcıya tahsis edilmesine göre avantaj sağlamaktadır. GPRS mobil interneti sağlar ve bağlantı süresine göre değil gerçekleştirilen veri alışverişi miktarı üzerinden tarifelendirilen ucuz iletişim olanağı sağlamaktadır. GPRS, hızlı veri iletişimi sağlar ve çeşitli standartlarda internet güvenlik yöntemleri mevcuttur. Abonelerin GPRS teknolojisini kullanabilmeleri için öncelikle GPRS uyumlu mobil telefonlara ihtiyaç bulunmaktadır (Koç ve Bayır, 2003:143-144). GPRS teknolojisinin kullanımı sadece cep telefonlarıyla sınırlı değildir, dizüstü bilgisayarlar, avuçiçi bilgisayarlar (PDA) gibi tüm mobil cihazlarda internet veya kurumsal bilgisayar ağlarına (Intranet) bağlanmak mümkündür (Özkul, 2005:35).

1.5.4.5.3.Bluetooth

Bluetooth kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe Radyo Frekansı teknolojisinin adıdır. Bluetooth teknolojisi ucuz ve kısa menzilli radyo vericilerinin mobil cihazlara entegre edilmesi temeline dayanmaktadır ve bu radyo sinyalleri ile birbirinden ayrı olarak çalışan cihazlar arasında bilgi senkronizasyonunu sağlar. Bluetooth teknolojisi bilgisayar, çevre birimleri ve diğer cihazların birbirleri ile kablo bağlantısı olmadan hatta cihazlar birbirlerini görmeseler bile haberleşmelerini sağlamaktadır. Bluetooth teknolojisi 2.4 GHz frekans bandında çalışmakta olup, ses ve veri iletimi yapabilmektedir (Özkul, 2005:36). Bluetooth ofis içi telsiz bağlantıları için yüksek performanslı, düşük maliyetli bir çözüm sağlar, 10 metrelik alan içinde birbirleri ile de otomatik veri aktarma işini yaparlar. Kablo bağlantısı gerektirmediği için kablonun yarattığı problemler ortadan kalkar ve mobil cihazlar arasında veri iletişimini sağlar. Günümüzde bilgisayarlarda yazıcı mouselar kablosuz bir şekilde kullanılabilmektedir. Kulağa takılan bluetooth kulaklık mikrofon ile cep telefonu görüşmeleri yapılabilmektedir. Araca takılan bluetooth kitler ile de cep telefonu cepte, çantada olsa bile görüşme yapılabilmektedir

1.5.4.5.4.Wap (Wireless Aplication Protocol)

Kullanıcıların cep telefonu ya da diğer iletişim araçlarıyla internete erişebilmelerini sağlayan global bir standarttır. Günümüz cep telefonları bu uygulamalar için müsaittir ve çeşitli portallara ulaşım için linkler bulunmaktadır. Bilgisayarda bulunan web tarayıcısının özellikleri ile aynı olan Wap mikro tarayıcı ile telefondan bilgiye ulaşmak mümkündür (Özkul, 2005:35; Koç ve Bayır, 2003:148; Ertekin ve Özbay, 2000:78).

Wap standardında mobil telefonlar, içerisinde bulunan tarayıcısı ile WML(Wireless Markup Language) dilini kullanarak internet içeriğine ulaşmaktadır. Wrml, Html dilinin bir alt kümesi olan Xml dilinden türetilmiştir. Wap uyumlu telefonlar Wml dilinde kodlanmış internet içeriğine erişebilir. Html dilindeki internet içeriğine de bir dönüştürücü sayesinde ulaşmak mümkündür (Ertekin ve Özbay, 2000:80).

Wap iki dev teknoloji olan GSM ve Internet’in iç içe girmesi ile oluşmuştur. Hareket halindeyken kablosuz haberleşmeyi sağlayan cep telefonu sayısının hızla artması sonucunda internet ve Gsm’i oluşturan teknoloji kullanıcılara yalnızca sesli değil yazılı görsel bilgileri yani veri aktarımını sağlamıştır (http://www.turkcebilgi .net/teknoloji/programcilik/wap-hakkinda-1603.html).

Örneğin cep telefonunun tarayıcısına wap.garanti.com.tr yazarak piyasalar takip edebilir, bankanın hizmetleri hakkında bilgi alınabilir, krediler, yatırımlar, hesap hareketleri gibi tüm işlemler bankanın wap sitesi ile yapılabilir (http://www.garanti.com.tr/tr/kobi/subesiz/wap_garanti_com_tr.page).