• Sonuç bulunamadı

MİLLET GAZETESİ 28 TEMMUZ 1974

Bülent Ecevit: Ateşkes Tedbirleri Ayrı Mütalaa Edilmesini Kabul Edecek Durumda Değiliz287

Başbakan Bülent Ecevit Türkiye’nin ateşkes tedbirlerinin etkin güvenlik tedbirlerinden ayrı mütalaa edilmesini kabul edecek durumda olmadığını söylemiştir.

Başbakan Ecevit, yeni gelişmeler var mı diye bir soruyu şöyle cevaplandır- mıştır; “Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi, memleketimize geri gelmişti, kendisi ile görüştük. Karamannis’in mesajını mektup olarak getirdi, Daha önce açıklanan mesajını, hem de durumunu aramızda özel olarak ve dostça görüştük.

287 Bülent Ecevit: Ateşkes Tedbirleri Ayrı Mütalaa Edilmesini Kabul Edecek Durumda Değiliz, Millet Gazetesi, 28.07.1974, s.1, 6.

Sayın Güneş’in belirttiği gibi biz, ateşkes tedbirlerinin bizi tatminkar edecek etkin güvenlik tedbirlerinden ayrı mütalaa edilmesini kabul edecek durumda değiliz.” Başbakan Ecevit dün Turan Güneş ile telefon görüşmeleri de yapmıştır.

Barış Konferansında Şimdiye Kadar Bir Sonuca Varılamadı288

Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında yapılan Kıbrıs konulu barış görüşmelerinin devam etmesi beklenmektedir. Önceki gün ikinci oturumda ikili görüşmeler yapılmak üzere kesilmiştir. Konferansa katılan heyetlerden üçer kişinin bulunduğu bir toplantı yapılmıştır, toplantıda yeniden başlaması beklenen konferansın bildirisini hazırlamışlardır. Bu heyet ana metni hazırlamamıştır.

Taraflar heyet üzerinde anlaşırlarsa, konferansın ikinci bildirisi yayınlanmış olacaktır. Bildiride çeşitli konular ele alınacaktır. Konuların başında ateşkes meselesi gelmektedir. Türkiye ateşkes konusunda Yunanistin ve İngiltere’nin tekliflerini kabul etmemiştir. Hiçbir taviz vermemiştir.

Lefkoşa Havaalanı’nın durumu Yunan ve İngiltere tarafından önemle ele alınmazsa Türkiye kendisine hiçbir zarar vermeyecek şekilde bir anlaşmaya hazır görülmektedir. Lefkoşa Havaalanı bundan böyle BM barış askerlerinin denetimi altında bulunacaktır. Kıbrıs olaylarının başlamasından önceki durum tamamen değişmiş olacaktır, Kıbrıs konulu Cenevre barış görüşmeleri şu ana kadar somut bir sonuçlu nihayetlenmemiştir. Heyetler her konuları ele alarak itirazlarını belirtmişlerdir. Yunanistan Türkiye’nin asker sevkiyatını durdurmasını istemektedir. İngiltere ateş kesilmesini öngörmektedir. Kıbrıs meselesinin Türk  Yunan meselesi olmamasını istemektedir.

Yunan Dışişleri Bakanı Mavros289

Ateşkes Anlaşmasının İmzalanması İhtimalinin Fazla Olduğunu Söyledi

Türkiye, İngiltere ve Yunanistan Dışişleri bakanları arasında yapılan üçlü görüşmelere dün yeniden başlanmıştır. Üç Dışişleri bakanları dün sabah Cenevre’de iki saat süren bir görüşme yapmışlardır.

288 Barış Konferansında Şimdiye Kadar Bir Sonuca Varılamadı, Millet Gazetesi, 28.07.1974, s.1, 6. 289 Yunan Dışişleri Bakanı Mavros, Millet Gazetesi, 28.07.1974, s.1.

Tercümanların alınmadığı bu görüşmeden sonra bir açıklama yapan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Mavros Kıbrıs’ta ateşkes antlaşmasının dün gece imzalanacağını belirtmiştir.

Cenevre’de Kıbrıs konusunda yapılan temaslar dün sabahtan itibaren şöyle gelişmiştir. Önceki gece yarısından sonra 12 dakika süren kısa bir görüşme yapan Dışişleri Bakanı Turan Güneş ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Mavros, dün Türkiye saati ile 12 de yeniden bir araya gelmişlerdir. Türkiye ile Yunanistan arasındaki özel görüşmeye yarım saat sonra İngiltere Dışişleri Bakanı Callaghan ve Birleşik Amerika temsilcisi de katılmıştır. İki saat sonra Dışişleri Bakanımız Turan Güneş toplantıdan ayrılmıştır.

İngiltere ve Yunanistan dışişleri bakanları bir süre daha kendi aralarında görüşme yapmışlardır. Toplantıdan çıkarken Yunanistan Dışişleri Bakanı Mavros bu gece Kıbrıs’ta muhtemelen ateşkes antlaşması imzalanması ihtimalinin gözden uzak tutulamayacağını bildirmiştir.

Ulaştırma Bakanı Güley, Kıbrıs ile Haberleşme İyi Bir Şekilde Sağlanıyor290

Ulaştırma Bakanı Ferda İstanbul’da Kartal ve Zeytinburnu ilçelerindeki bazı gecekondu bölgelerinde bulunan 50 ankesörlü telefonu dün hizmete açmıştır.

Güley, Kıbrıs ile ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinin iyi bir şekilde yürütüldüğünü sözlerine eklemiştir. Haberleşme olanaklarından gecekondularda oturan halkımızı en az varlıklı halkımız kadar yararlandırmaktadır, demiştir.

İstanbul’daki gecekondu bölgelerinde bulunan Ankesörlü telefonların sayısının 1975 yılında 236’ya ulaşacağını belirtmiştir. Ağustos ayı içerisinde İzmirde’ki gecekondu bölgelerinde ankesörlü telefonlar hizmete açılacaktır.

290 Ulaştırma Bakanı Güley, Kıbrıs ile Haberleşme İyi Bir Şekilde Sağlanıyor, Millet Gazetesi,

Kıbrıs Savaşında Şehit Düşen ve Yaralananlara Tazminat Verilmesi İçin Bir Kanun Teklifi Verildi291

AP, Bolu Milletvekili Müfit Bayraktar, Kıbrıs harekatı dolayısıyla bir kanun teklifi vermiştir. Teklifin gerekçesi özetle şöyledir:

“Milli şuur ve görüşün temsilcisi olarak Kıbrıs’a gidip savaş vermiş bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri’miz, 40.000’i aşkın Rum muhafız gücünü ve bu güçte yer almış olan Yunan subay ve erlerini tarumar etmiştir.

Yüzlerce tank ile çok sayıdaki top ve zırhlı araçları, hafif ve ağır makineli silahı susturmuş kısa bir süre içinde de savaşı amaca uygun bir şekle getirerek Türk milletine zaferi daha hediye etmeksizin şehit düşmüş olanların kanuni miraslarına bir defaya mahsus olmak üzere 100 bin TL sı tazminat verilir.

Madde 2  Kıbrıs Savaşı’na katılmış olup ta malul kalan gazilerden er ve erbaşlara mevcut mevzuatla yapılacak ödemeler dışında her ay ilaveten 1200 TL si astsubay ve subaylara da mevcut mevzuata göre almakta oldukları aylıklarına ilaveten aylıklarının miktarı kadar her ay tazminat olarak ödenir.

Madde 3  Bu kanun, 20/7/1974’te yürürlüğe girer. Madde 4  Bu kanunu Bakanlar kurulu yürütür.

Dün 114 Rum Esir Serbest Bırakıldı292

Lefkoşa’daki Ledra Palas oteli yakınlarında Türk birliklerince girişilen harekat sırasında esir alınan 114 Rum dün serbest bırakılmıştır.

Serbest bırakılanlar arasında Rum ulusal muhafız gücü askerleri ile Yunan subayları da bulunmaktadır. Türkler tarafından serbest bırakılan Rumlar kendilerine yardım eden Türklere teşekkür etmiştir. Yunanlı ve Rum esirlerin serbest bırakılmaları sırasında BM barış gücü askerleri görev almamıştır.

291 Kıbrıs Savaşında Şehit Düşen ve Yaralananlara Tazminat Verilmesi İçin Bir Kanun Teklifi Verildi, Millet Gazetesi, 28.07.1974, s.1.