• Sonuç bulunamadı

HABER GAZETESİ 22 TEMMUZ 1974

Komutanımız Albay Şehit Oldu, yardımcısı yaralandı240

Türk Genelkurmayından, Bu Konuda Açıklama Yapılırken “Bunun Hesabı Çok Ağır Şekilde Ödettirilecek.” Dendi.

Ada’daki Yunan alayı dün sabah kahpece Türk alayına saldırmış ve alayımızın komutanı Piyade Albay İbrahim Karaosmanoğlu’nu şehit etmiştir. Çatışma sırasında alay komutanı yardımcısının da ağır şekilde yara aldığı üzülerek öğrenilmiştir. Yunan alayı, hiç beklenmedik şekilde sabaha karşı tanklarla takviyeli olarak, aylardır komşuluk ettiği Türk piyade alayına saldırmıştır. Çatışmaya alayının başında bir nefer gibi alay komutanımız Albay İbrahim Karaosmanoğlu da katılmış ve kalbinden vurularak can vermiştir.

Bunun üzerine, derhal mukabil hücuma geçen Türk jetleri, Yunan alayının mevzilendiği bölgelerle, diğer öteki Yunan darbecilerin karargahlarını iki buçuk saat süre ile devamlı dövmüş, Yunanlılar çok sayıda ölü ve yaralı vererek geri çekilmişlerdir.

Yunan Askerleri Türk Köylerini Ateşe Veriyor241

Kahraman Türk askeri karşısında mağlup olup kaçan Yunan askerleri, bir nevi hınç almak için, masum Türk köylerini basmakta ve silahsız kadın, çocuk ve ihtiyarları öldürdükten sonra fakir köyleri ateşe verip yakmaktadır.

Bu vahşiyane cinayetler dün radyo ve ajanslar aracılığı ile dünyaya yayılmış ve tüm milletlerin basını, Yunan cinayetini kınamıştır.

240 Komutanımız Albay Şehit Oldu, Yardımcısı Yaralandı, Haber Gazetesi, 22.07.1974, s.1. 241 Yunan Askerleri Türk Köylerini Ateşe Veriyor, Haber Gazetesi, 22.07.1974, s.1.

İngiliz Basınına Göre Türkiye ile Savaş Yunanistan Açısından İntihar242

Dün İngiltere’nin başkentinde yayınlanan gazeteler, Kıbrıs’taki kanlı çarpışmalara geniş yer vermişler ve;

“Yunanistan boyundan büyük iş’e girdi. Türkiye ile savaş, Yunanistan için intihar olacak.” demişlerdir.

Sovyetler Birliği’nin Pravda Gazetesi de Yunan cuntasının cinayet işlediğini, Yunan halkına bir nevi kıydığını yazmıştır.

Çeşitli milletlerin basın organlarına göre, Yunanistan Uluslararası alanda yapayalnız kalmıştır. Devlet idaresinden anlamayan generallerin, Yunan halkını ölüme götürdüklerini yazan dünya basını bu durumu Amerika ile anlaşmasına bağlamaktadır.

Milli Güvenlik Kurulu Öğleden Sonra Toplandı243

Hükümet “Barışçı her yolu” deniyor. Sisco dün akşam tekrar Atina’ya isteğimizi götürdü.

Başkent Ankara’da, dün sabahın erken saatlerinden itibaren önemli siyasi görüşmelerin yapılmakta olduğu dikkati çekmiştir.

Sabahleyin saat 7.30 da Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanlığı’na giderek, 40 dakika kadar bilgi almıştır. Ecevit, Başbakanlığa gelirken yaptığı açıklamada:

“Sabaha karşı, Yunan alayının saldırısına uğradık. Fakat kısa zamanda bu saldırı püskürtüldüğü gibi Yunanlılara geniş zayiat verdirdik demiştir.

242 İngiliz Basınına Göre Türkiye ile Savaş Yunanistan Açısından İntihar, Haber Gazetesi, 22.07.1974,

s.1-4.

Bursa’da İkinci Bir Emre Kadar “Eğlence Yerleri” Kapatıldı244

Geceleri şehir içinde, “karartmaya” uymayanlar hakkında kovuşturma açılacak

Daha önce de örneğini 2. Dünya Savaşı’nda gördüğümüz “karartma” uygulaması Kıbrıs Barış Harekatı sırasında da Bursa’da uygulanmış, Haber Gazetesi de bunu 22 Temmuz 1974’te yayımlanan sayısında halka duyurmuştur.

Bursa Valiliği’nden dün yapılan açıklamaya göre, gece şehirde “tam karartma” uygulanmıştır. Önceki gece “Kısmi karartma” uygulandığını belirten ilgililer, ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın emri ile sinema, gazino, tiyatro ve diğer eğlence yerlerinin geceleri kapalı olacağını belirtmişlerdir.

Nitekim dün eğlence yerlerinin hiçbiri açılmamıştır. Bu arada poliste izinler kalkmış, her daire başkanı, tatil günleri de dahil olma üzere görevinin başında bulunmaya başlamıştır.

Bursalılar ise dün sayfiye yerlerine gitmeyip evlerinde oturmayı ve ajans haberlerini izlemeyi tercih etmişlerdir. Bu arada gazetecilere de sık sık telefon eden halk, devamlı olarak Kıbrıs çıkartması ile ilgili yeni bilgiler almıştır.

Karartma hakkında açıklama yapan ilgili çevreler, sokak lambalarının Belediye elektrik işletmesi tarafından şalter çekmek suretiyle yakılmayacağını, evlerde ise halkın camlarına mavi kağıt yapıştırıp karartmaya uyacaklarını söylemişlerdir.

Karartmaya uymayanlar hakkında kovuşturma açılacağı öğrenilmiştir.

Ateşkes İlanı ve I. Kıbrıs Barış Harekatı’nın Sona Ermesi245

Amerikan Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ateşkes konusunda 21 Temmuz’da Washington’dan üç defa telefon ederek Başbakan Bülent Ecevit’le görüşmüş ve Güvenlik Konseyi’nin ateşkes çağrısına uyulması ve görüşmelere hemen başlanmasını söylemişti.

244 Bursa’da İkinci Bir Emre Kadar “Eğlence Yerleri” Kapatıldı, Haber Gazetesi, 22.07.1974, s.1, 4. 245 Çopur, a.g.e., s.118

Gerek Amerika’nın Türkiye ve Yunanistan nezdindeki faaliyetleri neticesi gerek Kıbrıs’taki çıkarmanın askeri durumu dolayısıyla Türkiye Güvenlik Konseyi’nin

353 sayılı kararını kabul ederek 22 Temmuz 1974 saat 17.00’den itibaren ateş kesti.246

Başbakan Bülent Ecevit’in “ateşkes” görüşmeleriyle ilgili olarak yapığı açıklamada şunları söylemiştir;

“Birleşmiş Milletler kararına saygılı bir ülke olarak Türkiye, Güvenlik Konseyi’nde Kıbrıs için alınan ateşkes kararını kabul etmiştir. Ateşkes Türkiye saatiyle bugün (22 Temmuz 1974) saat 17.00’de yürürlüğe girecektir.”

Adaya çıkan birlikler; 22 Temmuz 1974 günü saat 17.00’de planda belirtilen ilk hedefleri ele geçirmiş ve Birleşmiş Milletler tarafından aynı gün saat 19.00’da yürürlüğe konan “Ateşkes” ilanı ile birlikte “Birinci Kıbrıs Barış Harekatı” son

bulmuştur.247

Türk müdahalesi sonucu Yunanistan’daki cunta idaresi ve onun Kıbrıs’taki

kuklası Nikos Sampson Hükümeti de yıkıldı.248

Birinci Barış Harekatı’nı müteakip Yunanistan’daki cunta hükümeti yerine ABD ve Batı taraftarı olan Karamanlis Atina’ya Yunan Başbakanı olarak, Klerides ise Rum Toplum Lideri olarak Makarios’un yerine getirilmişti. Mavros’a ise Yunan

Dışişleri Bakanlığı görevi verilmişti.249

3.16. HABER GAZETESİ 23 TEMMUZ 1974