• Sonuç bulunamadı

HABER GAZETESİ 16 AĞUSTOS 1974

Yunanistan Masa Başından Kaçtı Ama Süngüden Kaçamadı361

Dışişleri Bakanı Dün Gece Cenevre’den Döndü Ve “36 Saat Mühleti Kabul Etse İdim, Aldanan Bakan Durumuna Düşerdim” Dedi

Türkiye Dışişleri Bakanı Turan Güneş ile Türk heyeti dün gece saat 22.30 da Cenevre’den Ankara’ya dönmüştür.

Güneş havaalanında verdiği demeçte:

“Yunanistan masa başından kaçtı ama Mehmetçiğin süngüsünden kaçamadı.” demiştir.

Yunanlıların 36 saat mühlet istemelerini kabul etmediğini, aksi takdirde, aldatılan bir bakan durumuna düşeceğini söyleyen Güneş:

“Şu anda Ada’da galibiz. Arzu ederlerse, tekrar ama, galip devlet sıfatıyla Cenevre’de masa başı yaparız.” demiştir.

Güneş’le birlikte Ankara’ya çok sayıda yabancı gazeteci de gelmiştir.

Aktar, Şanlı Ordumuzu Kutladı362

16 Ağustos tarihli Haber Gazetesi II. Barış Harekatı’ndan duyulan memnuniyeti ifade etmek amacıyla Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yayınladığı bildiriyi sayfalarına şöyle taşımıştır:

Şehrimiz Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Aktar dün, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Başbakanı Bülent Ecevit ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar’a gönderdiği telgrafta Kıbrıs’taki başarılı harekatımızdan ötürü, Odanın bağlılıklarını bildirmiştir.

Aktar’ın telgrafı şöyledir:

“Kıbrıs’taki ırkdaşlarımıza yıllardan beri Rumlar ve Yunanlılar tarafından yapılan mezalime son vermek ve hürriyetlerimize kavuşturmak gayesi ile adada girişilen

361 Yunanistan Masa Başından Kaçtı Ama Süngüden Kaçamadı, Haber Gazetesi, 16.08.1974, s.1, 4. 362 Aktar, Şanlı Ordumuzu Kutladı, Haber Gazetesi, 16.08.1974, s.1.

harekat sonunda Cenevre’de yapılan anlaşmaya riayet etmeyen ve arkadaşlarımıza öteden beri reva gördükleri gayriinsani davranışlarını devam ettirmek isteyenlere karşı 14.8.1974 tarihinde şanlı ordumuzun ikinci defa harekete geçmesi ve sürekli muvaffakiyetler elde etmesi camiamız arasında coşkun bir sevinç uyandırmıştır.

Kahramanlıklarla dolu tarihimize Kıbrıs Harekatı’nda ordumuzun yeni zaferler ilave etmesine vesile olan büyüklerimizi gerek şahsen ve gerek camiamız adına candan kutlular ve Ulu Tanrıdan ordularımızın daha nice zaferler yaratmasını niyaz ile sonsuz bağlılığımıza itimat buyurmanızı arz ve rica ederim.

Ada’ya dönen Klerides Büyük Bir Panik İçinde363

Rum Bakanlar Kurulu Sabaha Kadar Toplantı Halinde Kaldı

Kıbrıs Rum temsilcisi Klerides dün sabah Atina’dan Malta’ya kadar gitmiş ve buradan temin edebildiği bir Kraliyet İngiliz askeri uçağı ile Kıbrıs’a gelmiştir.

Sıkı güvenlik tedbirleri arasında Ada’ya inebilen Klerides, gazetecilerden özel olarak kaçırılmıştır.

Bu arada, Klerides’in acele olarak Rum bakanlar kurulunu topladığı haber verilmektedir.

Ada’da bulunan 10 bin İngiliz uyruklu sivil ise, dün uçakla İngiltere’ye nakledilmiştir. Nakliye işleminin bir hafta devam edeceği açıklanmaktadır.

Amerika, Türk Tezini Benimsedi364

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi “Siz Haklısınız Ama Bu İş Masa Başında Olsun.” Diyor. Ecevit, Sovyet Elçisi İle de Görüştü

Dün sabah, Başbakan Bülent Ecevit’i makamında ziyaret ederek bir süre görüşen, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi, Kıbrıs’taki federatif devlet isteklerimizi kabul ettiklerini bildirmiştir.

Görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Bülent Ecevit şunları söylemiştir:

363 Ada’ya dönen Klerides Büyük Bir Panik İçinde, Haber Gazetesi, 16.08.1974, s.1, 4. 364 Amerika, Türk Tezini Benimsedi, Haber Gazetesi, 16.08.1974, s.1.

“Amerika Birleşik Devletleri’nin sayın büyükelçisi Kıbrıs’tan dolayı bize düşünce ve kaygılarını bildirdiler. Ada’da soydaşlarımızın Rumlardan çektikleri mezalimi onlarda biliyorlar. Bizim adada coğrafi temele dayanan haklı isteğimizi kabul ettiklerini, yalnızca bu işin adada silahla değil de masa başında görüşme ile olmasını arzuladıklarını söylediler. Biz de kendilerine Cenevre görüşmelerini hatırlatıp, mecbur kaldığımızı, bizim de isteğimizin silah olmadığını söyledik.”

Ecevit ayrıca, dünya kamuoyuna ve Birleşmiş Milletler’e saygılı olduğumuzu da, elçiye hatırlattığını söylemiş bir soru üzerine:

“Yunanistan’ın bizimle savaşa girişeceğini sanmıyorum.” demiştir.

Ecevit daha sonra Genelkurmay’daki bir toplantıya katılmış, zaman zaman da Çankaya Köşkü’ne giderek, Cumhurbaşkanı’na bilgi sunmuştur.

Ecevit, ayrıca Sovyetler ve Pakistan elçileri ile de görüşmüştür.

Yunan Delegesi, Güvenlik Konseyinde Feryadı Bastı365

Türkler Kıbrıs’ı Yerle Bir Edecek, Kurtaran Yok mu?..

16 Ağustos tarihli Haber Gazetesi II. Barış Harekatından sonra Yunanistan’ın içine düştüğü acziyeti okuyucularına şu şekilde duyurmuştur:

Yunanistan’da baş kaldıran subaylar Karamanlis’i devirecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün gece Türkiye saati ile 18.00’de toplanmıştır. Konseyde bir konuşma yapan Yunan delegesi, Ada’da acele olarak ateşkes ilan edilmesini istemiş:

“Aksi takdirde, Türkler Ada’yı yerle bir edecek, yok mu bu kuvveti durduracak?..” demiştir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ada’da ateşkes kararına gidilmesini kararlaştırmıştır.

Diğer yandan gece Atina’dan alınan bir habere göre, Yunanistan’da rütbesi binbaşıdan aşağı olan genç subaylar, Kıbrıs’ta yedikleri silleden sonra, Karamanlis hükümetini devirip idareyi ele almayı tasarlamaktadırlar.

Bu nedenle Atina’da çok gergin hava esmekte, esnaf işyerlerini açmadığı gibi memurlar da dairelerine gitmemektedir.

Türkiye’den Sonra Amerika da Kıbrıs’ta Otonom İdare İstiyor366

Başbakan Bülent Ecevit Türk Silahlı Kuvvetleri’nce Kıbrıs’ta başarı ile yürütülen harekatın Türkiye’nin masa başında çözüm bulmasını kolaylaştırarak çabuklaştıracağını söylemiştir.

Başbakan Bülent Ecevit dün sabah Çankaya’daki başbakanlık konutunda ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Mc Hambre ile görüşmüştür. Toplantıda Milli Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakan Vekili Hasan Esat Işık da bulunmuştur.

Görüşmeden sonra basın mensupları ile görüşen Başbakan, büyükelçinin ABD’nin Kıbrıs konusundaki düşüncelerini ve kaygılarını bütün açıklığı ile anlattığını bildirerek şunları söylemiştir: “Bilindiği gibi bu konuda Amerika da Türkiye kadar açık politika izlemektedir. Bunu çok memnuniyetle karşılıyoruz. Bu arada Amerika Dışişleri Bakanlığı Amerika’nın Kıbrıs Türkleri’nin uzun zamandır çekmiş oldukları ızdırapları da dikkate alarak coğrafi temele dayanan iki otonom idareden kurulu bir Kıbrıs devletinin Kıbrıs için en tatmin edici, en sürekli kalıcı bir çözüm olabileceğini Amerika da kabul etmektedir. Başbakan Ecevit, Amerika’nın bu çözümün askeri harekat durumu ile değil görüşmeler yolu ile gerçekleştirilmesini tercih ettiğini ve bunu bütün açıklığı ile belirttiğini bildirmiştir.

AP Genel Başkanı Süleyman Demirel’in dün verdiği bir demeci hatırlatan bir gazeteci Demirel ateşkese erken karar verildiği için Cenevre görüşmelerinin başarısızlıkla neticeleneceğinden söz etti demiştir. Başbakan bu soruya karşılık basın mensuplarına şunları söylemiştir: “Biz BM ve dünya kamuoyuna daima saygılı kaldık, ateşkes kararı da hemen uygulanmadı BM ilk Kıbrıs Harekatı başlar başlamaz toplandı. Fakat biz güvenlik şartları sağlanmadan ateşkesin etkili olacağını kabul etmediğimiz

için 20 sinde alınan karara uymadık. 22 sinde bu karara uyduk. Yunanistan’ın bir harekata hazırlandığına ilişkin haberlerin yayıldığını söyleyerek Ecevit’in görüşünü almak istemiştir. Ecevit böyle bir şeye ihtimal vermiyorum ama bunu kesin söyleyemem, kendimizden başkasının ne düşündüğünü kesinlikle bilemem demiştir.