• Sonuç bulunamadı

HABER GAZETESİ 21 TEMMUZ 1974

Türk askerlerini gören Yunanlılar panik içinde kaçışıyor. Çıkarmadan sonra Yunan Hükümeti gece istifa etti.

21 Temmuz tarihli Haber Gazetesi Türk Ordusu’nun Kıbrıs’a çıkarma yapmasını şu şekilde duyurmuştur:

Garantör devlet sıfatıyla, Kıbrıs’taki kanun ve hukuk dışı eylemlere son vermek ve gerçek barışı teessüs ettirmek amacıyla kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, önceki gün sabaha karşı yeşil Ada’ya havadan ve denizden çıkarma yapmıştır. Türk çıkarması dünyada geniş yankılar yaparken, Yunanistan’da adeta şok tesiri meydana getirmiş, bu nedenle Atina’da basına cunta tarafından sansür konmuştur. Önceki gece, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakan Yardımcısı Sisco ile yapılan görüşmelerden sonra diplomatik temasların hiçbir sonuç vermeyeceğine inanan hükümet, çıkarmaya girişmiştir. Çıkarmadan önce, Başbakan Ecevit, siyasi parti başkanlarıyla görüşmüş, onların tasviplerini aldıktan sonra Genelkurmay Bakanlığı’ndaki toplantıya katılmıştır.

Yunan Kaçıyor234

Gece, Girne, Magusa, Baf ve Limasol düştü. Yunanlılar Trakya hududunu da gece boşaltmaya başladılar.

Kıbrıs’taki başarılı harekatımız üzerine dün gece Girne, Magusa, Baf ve Limasol, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eline geçmiş, kahraman askerlerimiz Lefkoşa’ya doğru yürümeye başlamıştır.

Haber Atina’da gece duyulmuş ve büyük şaşkınlık yaratmıştır. Atina cuntası, Yunanistan’da genel seferberlik ilan etmiştir. Ayrıca Yunan askeri birlikleri gece,

232 Çopur, a.g.e., s.121.

233 Türk Ordusu Kıbrıs Topraklarında, Haber Gazetesi, 21.07.1974, s.1. 234 Yunan Kaçıyor, Haber Gazetesi, 21.07.1974, s.1., 4.

Trakya hududunu boşaltmışlar, karakollarda dahi gümrükçülerden başka kimse kalmamıştır.

Türk ordusunun Kıbrıs’a başarılı bir indirme ve çıkartma yapmasının şaşkınlığını geç de olsa atlatabilen Atina Cunta Hükümeti, Ada’ya yeniden asker ve silah çıkartma teşebbüsüne geçmiştir.

Atina’nın bu hareketi üzerine İngiltere bir uyarıda bulunarak, Atina’nın böyle bir teşebbüse girişmesinin daha vahim sonuçlar doğuracağını bildirmiş ve Atina’nın desteklenemeyeceğini açıklamıştır. Böylece ne yapacağını şaşıran cuntada tam bir panik havası esmektedir.

Ankara ile Ege Sahillerinde Gece Karartma Başladı235

İzmir sıkıyönetim komutanlığından dün yapılan açıklamaya göre, Ege sahillerimizdeki tüm şehir ve ilçeler ile bucak ve köylerde gün batımından itibaren, herhangi bir hava taarruzuna karşı hazırlıkla olmak üzere karartma yapılacaktır. Vatandaşlara bu durum radyo ve TV aracılığı ile dün duyuruldu.

Yaşlı Bursalı Mücahitler Kıbrıs’a Gönüllü Gidecek236

Bursa halkının Kıbrıs konusundaki hassasiyetini Haber Gazetesi halka şu şekilde aktarmıştır:

İstiklal Savaşı Mücahitleri Yaşatma Derneği Bursa Şubesi Başkanı Halil Demir dün yaptığı açıklamada, dernek mensuplarının ve kendisinin gönüllü olarak Kıbrıs’a savaşmaya gideceklerini bildirmiştir.

Bu amaçla, askerlik şubesi başkanlığına da başvurduklarını bildiren Halil Demir şunları söylemiştir:

“Bizi ya hemen askere alıp, Kıbrıs’a savaşa göndersinler ya da yaşımızın geçtiğini öne sürenler, askerlik şubelerinde bizlere görev versinler. Fahri olarak ordu emrine girmek istiyoruz, bu doğal bir haktır, bizi bu haktan mahrum etmesinler.”

235 Ankara ile Ege Sahillerinde Gece Karantina Başladı, Haber Gazetesi, 21.07.1974, s.1. 236 Yaşlı Bursalı Mücahitler Kıbrıs’a Gönüllü Gidecek, Haber Gazetesi, 21.07.1974, s.1.

Merinos İzindeki Personeli İçin “İşbaşı” Çağrısı Yaptı237

Şehrimiz Merinos fabrikası müdürlüğünden dün yapılan açıklamada, yaz tatilinde bulunan işçiler ve memurlar ile tüm personelin, izinlerini yarıda kesip hemen Bursa’ya dönmeleri ve yarın sabah fabrikada iş başı yapmaları istenmiştir.

Gıda Maddesi Alırken Gereksiz Telaş Yersiz238

Haber Gazetesi 21 Temmuz tarihli sayısında olası karaborsacılık faaliyetlerini önleme ve gıda sıkıntılarının yaşanmasını engellemek amacıyla Bursa halkına yönelik uyarı amaçlı şu haberi yapmıştır:

Kıbrıs’a çıkarma yaptığımız haberi duyulur duyulmaz, Bursa’da bir kısım halk fırınların önünü ve gıda maddesi satan dükkanların kapısını doldurarak gereksiz telaşa sebep olmuşlar, bu arada ihtiyaç fazlası mal almaya teşebbüs etmişlerdir. Bu nedenle polis, şehir içinde görev alarak, sebepsiz yere evlerine çuval çuval un alıp, tuttukları kamyonlarla bu unları kaldırmak isteyenlere mani olmuştur.

Valilik tarafından yapılan açıklamaya göre, Bursa vilayeti emrinde yeteri kadar un ve gıda maddesi bulunmaktadır. Fazla un ve gıda maddesi bulunmaktadır. Fazla un ve gıda maddesi satın alıp suni kıtlık yaratmanın suç olduğu ve bu gibi yurttaşlar hakkında kovuşturma açılacağı haber verilmektedir.

Libya’dan TSK’ya Verilen Destek239

Koltukları sökülmüş dört DC9 Türk uçağı, mürettebatı ile birlikte Bulgaristan, Yugoslavya ve Malta yolu ile Libya’ya Bingazi’deki Vilesu askeri havaalanına yerel saatle 18.00’de (20 Temmuz 1974) inmişti. İhtiyaç listeleri daha önceden bildirilmişti.

Türk Kara Harp Okulu’ndan mezun olan Libya lideri Muammer Kaddafi, Türk Barış Harekatı ile ilgili olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin akaryakıt dahil ihtiyaç duyacağı her türlü silah ve malzemeleri karşılayacağını önceden bildirmiş. “Her

237 Merinos İzindeki Personeli İçin “İşbaşı” Çağrısı Yaptı, Haber Gazetesi, 21.07.1974, s.1. 238 Gıda Maddesi Alırken Gereksiz Telaş Yersiz, Haber Gazetesi, 21.07.1974, s.1.

ihtiyacımızı karşılamaya hazırım. Uçak yollayın, istediğiniz silahı ve mühimmatı vereyim.” demişti.

Gece boyunca uçaklara toplam 25 ton 2,75 ve 5 inçlik roketler, uçaklar için motor yağı, napalm malzemeleri, 20 mm.’lik top mermileri yüklenmişti. Ertesi gün sabah erkenden Vilesu Havaalanı’ndan ayrılıp Ankara’ya dönülmüştü.