• Sonuç bulunamadı

HABER GAZETESİ 18 AĞUSTOS 1974

Aşağılık Fransız Teklifi: Ada’dan Acele Çıkmalı İmişiz382

Güvenlik Konseyi’nin dünkü toplantısında Fransız karar tasarısı görüşü- lürken, söz alan daimi delegemiz Olcay “Fransa büyük devlet olmasına rağmen nedense zaman zaman aşağılaşıyor.” dedi.

Savaş meydanında elde ettiğimiz başarıyı yok sayan hatta ortadan kaldırmayı düşünen Fransa ve ona destek veren pek çok Avrupa Devleti BM Güvenlik Konseyi’ne Türkiye aleyhinde bir karar tasarısı sundu. Avrupalı Devletlerin Kıbrıs olaylarında durdukları yeri göstermesi bakımından oldukça önemli olan bu tasarı 18 Ağustos tarihli Haber Gazetesi tarafından Bursa halkına şöyle duyurulmuştur:

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün sabah yaptığı toplantıda, yine Kıbrıs konusunu görüşmüş ve söz alan Fransız delegesi:

“Türkler, derhal askerlerini Ada’dan çekmelidir. Konseyimizin işgal olaylarına kapıları kapalıdır.” demiştir.

Güvenlik Konseyi’ne sunulan, Fransızların bu tek taraflı acayip karar tasarıları ekseriyetle kabul edilmiş ve oylamadan önce konuşan daimi delegemiz Osman Olcay şunları söylemiştir:

“Masa başında Türkiye’yi mağlup etmek isteyen zihniyete karşıyız. Bu üstelik tek taraflı bir tutumdur.”

Olcay ayrıca, böyle bir kararı Türkiye’nin esefle karşıladığını da söyleyerek şöyle devam etmiştir:

“Fransa, Avrupa’da zaman zaman büyük devlet havasına girmek istiyor ama böylesine küçük hesaplar peşinde de koşarak küçük ve küçük olduğu kadar da alabildiğine aşağılaşıyor.”

Güvenlik Konseyi bu kararı aldıktan sonra dağılmış ve ikinci oturumun da tarihi tespit edilmemiştir.

20 Bin Askerden 250 Şehit Verdik..383 Yaralı Sayısı İse 550 Civarında

Kıbrıs Barış Harekatı’nın sonuçlarını değerlendiren Genelkurmay Başkanı’nın açıklamalarını 18 Ağustos tarihli Haber Gazetesi sayfalarına şu şekilde taşımıştır:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs Harekatının her iki safhası sırasında şehit sayımızın 250 olduğunu bildirmiştir.

Yaralı sayısının ise 550 olduğunu açıklayan Genelkurmay Başkanı Sancar şöyle devam etmiştir:

“Kahraman silahlı kuvvetlerimiz Kıbrıs’taki barış harekatında planlanan hedefe ulaşmış, daha sonra Birleşmiş Milletler’in ateşkes çağrısına uymuştur. Bu harekat bir kez daha göstermiştir ki dünya barışının devamı için asil Mehmetçik lüzumludur.. Mehmetçik olmadan dünya barışı korunamaz..”

Sancar, böylesine asil bir ordunun komutanı olmaktan gurur duyduğunu da belirtirken:

“Biz Ada’da 20 bin askerle savaştık. Düşman ise 40 bin civarında idi.” demiştir.

Orduya Bursa’dan Bağış Miktarı 22 Milyon Oldu384 Mudanya’daki Bağışlar İse Dün 243 Bin Liraya Yükseldi

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Bursa’dan yapılan bağışların nakdi ve tasarruf bonosu şeklinde devam ettiği açıklanmaktadır. Çeşitli bankalarda açılan hesaplarda biriken paranın dün 22 milyon liraya yaklaşmakta olduğu bildirilmiştir.

Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri yardım komitesi başkanı Tuğgeneral İrfan Altun’un dün basına yaptığı açıklamaya göre son iki gün için de Bahar Mahallesi 5. daire 67. muhtarlığı 125, Selahattin Yıldırım adlı bir yurttaş 500, Veli Karadağ 50, Unçukuru muhtarlığı 1920 Emir Buhari Okulu öğretmenleri de 1225 lira bağışta bulunmuşlardır.

383 20 Bin Askerden 250 Şehit Verdik.., Haber Gazetesi, 18.08.1974, s.1, 4.

Diğer yandan Hava Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı Mudanya Komitesi Başkanı ve Kaymakam Talat Kahvecioğlu da yaptığı açıklamada Deniz ve Hava Kuvvetleri Vakfı’na Mudanya ilçesinden 243 bin lira bağış yapıldığını belirtti.

700 Yunan ve Rum Esiri Aldık385

Genelkurmay Başkanı Sancar’ın dünkü açıklamasına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri her iki barış harekatı sırasında 700 Yunan ve Rum’u esir almışlardır. Bu esirlerden bir kısmı Adana’ya getirilmiş, diğer kısmı ise Ada’da tutsak edilmiştir.

Cenevre’deki görüşmelerin ilk bölümünü sabırla beklediklerini söyleyen Sancar, masa başında başarılı olunamaması sonucu ikinci harekata başlandığını hatırlatmış ve:

“Şu anda sahneyi yeniden siyasi faaliyete bırakmış bulunuyoruz.” demiştir.

Rumlar Ada’da Ateşkese Uymayıp Havan ve Makineli Tüfek Atışında Bulundular386

Birleşmiş Milletler’in “acele ateşkes” kararına dün uymayan Rumlar ve Yunan Milli Muhafız Ordusu subayları, Lefkoşa’nın içlerine kadar çekilerek Türk mevzilerine ateş açmışlardır.

Sabaha kadar devam eden Havan ve makineli tüfek atışlarına, Türk mevzilerinden hiçbir cevap verilmemiştir.

Ateşkese uymayan Yunanlıların ve Rumların bu durumu dün Güvenlik Konseyi’nde ele alınmışsa da, yine Fransa ortaya çıkarak haberin gerçeklere uyup uymadığının tahkiki için Ada’ya acele olarak bir Birleşmiş Milletler heyeti gönderilmesini istemiştir.

385 700 Yunan ve Rum Esiri Aldık, Haber Gazetesi, 18.08.1974, s.1, 4.

386 Rumlar Ada’da Ateşkese Uymayıp Havan ve Makineli Tüfek Atışında Bulundular, Haber Gazetesi,

Kıbrıs’ta İşlerini Terk eden Memurlar ve Bakanlık Mensupları Radyo Anonslarına Rağmen Evlerinden Çıkmıyor387

Kıbrıs Hükümeti’nin memurları ve bakanlık mensupları dün sabah Lefkoşa Rum radyosu tarafından işyerlerine davet edilmişse de bu davete hiçbir memurun icabet etmediği görülmüştür.

Ayrıca Lefkoşa’da işyerleri ve dükkanlar dün de açılmamış Rum kesiminde kıtlık başlamıştır. Klerides kaçtıktan sonra, başı boş kalan Rumlar, birbirlerini soymaktadır.

3.66. HABER GAZETESİ 19 AĞUSTOS 1974