• Sonuç bulunamadı

HABER GAZETESİ 24 TEMMUZ 1974

Müzakere Safhasında Da Başarılı Olmamız Gerek266

20 temmuz I. Barış Harekatı’ndan sonra yürütülen müzakereler Haber Gazetesi’nde şöyle yer almıştır:

Kıbrıs’taki son gelişmeler dün de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin olağanüstü toplantısında ele alınmıştır. Senatör ve Milletvekillerine bilgi veren Başbakan Ecevit, şehit sayısının 57, yaralı sayısının da 184 olduğunu söylemiş:

“Kaybımız ise 242’dir.” demiştir.

Kıbrıs’taki harekatın planlananın da üzerinde olduğunu söyleyen Başbakan Bülent Ecevit şöyle devam etmiştir:

“Kıbrıs’taki Türkün acıklı durumuna son vermemiz gerekiyor. Bu nedenle amacımız askeri alanda olduğu gibi masa başında da başarılı olmaktır.”

Başbakan, askerlerimizin masa başındaki galibiyet sonunda Ada’dan çekileceklerini aksi takdirde Ada’da silah elde bulunacaklarını bildirmiş:

“Biz Ada’da barış gücü olarak bulunacağız ve soydaşlarımızın haklarını koruyucağız.” demiştir.

Diğer yandan mecliste bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Turan Güneş de, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından esir alınan 600 Rum’un Türkiye’ye getirilmekte olduğunu söylemiştir:

Güneş:

“Bu zaferi hükümet kazanmadı. Bu zaferi aziz Türk Milleti kazandı.” demiştir.

265 Tuncer, a.g.e., s.111.

“Ateşkes” Görüşmesi, Cenevre’de Bugün Başlayacak 267

24 Temmuz tarihli Haber Gazetesi I. Cenevre Görüşmeleri hakkında şu bilgileri vermektedir;

Cenevre’de bugün Kıbrıs’la ilgili “Ateşkes” görüşmelerinin başlayacağı açıklanmaktadır.

Görüşmelere İngiltere’den ve Türkiye’den her iki ülkenin Dışişleri Bakanları katılacak. Amerika Birleşik Devletleri ise gözlemci ile takip edecektir.

Öte yandan Yunanistan henüz, kiminle temsil edileceğini açıklamamıştır. Dün gece Cunta başı Gizikiz’in başkanlığında yapılan toplantıya eski başbakanlarla, muhalefet liderleri de katılmış, ancak, sonuç alınamamıştır.

Demirel: Kıbrıs’ta Henüz Hedefe Ulaşamadık, Daha Çok Güçlük Var268 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Konuşan A.P. Genel Başkanı Ada’nın 73 Bölgesinde Türk Var. Hükümet Çok Dikkat Etmeli.” Dedi.

Adalet Partisi genel başkanı ve ana muhalefet partisi lideri Süleyman Demirel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dün yaptığı konuşmada: “Kıbrıs’ta her şey bitmedi, henüz işin birinci safhasını tamamladık.” demiştir. Ada’nın 73 bölgesinde soydaşlarımızın çok zor şartlar altında yaşama mücadelesi yaptıklarını hatırlatan Demirel şöyle devam etmiştir: “İlk rauntta hedefe ulaştık. Ama daha çok raunt olabilir. Ada’da soydaşlarımıza insanca düzen sağlamak zorundayız. Türkiye son neticeyi almalıdır. Aksi takdirde madem ki askeri müdahalede bulunduk, işin sonunu da getirmeliyiz.”

Ana muhalefet partisi lideri Süleyman Demirel, Hükümetin şehit ve kayıp sayısını tam olarak açıklamasında yarar umduğunu da söylemiştir.

Mecliste daha sonda muhalefet liderleri konuşmuşlar, askeri harekatın başarılı biçimde yürütülmesinden dolayı Genelkurmay Başkanlığı’na teşekkür etmişlerdir.

267 “Ateşkes” Görüşmesi, Cenevre’de Bugün Başlayacak, Haber Gazetesi, 24.07.1974, s.1-4.

268 Demirel: Kıbrıs’ta Henüz Hedefe Ulaşamadık, Daha Çok Güçlük Var, Haber Gazetesi, 24.07.1974,

Muhalefet liderlerinin hemen tümü askerlerimizin Ada’dan çekilmemesini istemişler ve:

“Askeri harekat sonuna kadar Ada’da hazır bulunmalıdır. Bu bir garantör devletin normal hakkıdır. Hükümet her ne pahasına olursa olsun askerlerimizi Ada’dan çekmemelidir.” demişlerdir.

Kıbrıs’taki Askerlerimizle Mektuplaşılabilecek269

Genelkurmay Başkanlığı Harekat Dairesi, Halkla Münasebetler Şubesi’nden yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs’ta bulunan Subay, Astsubay ve erlerimizle, yurttaki yakınları mektuplaşabilecektir.

Bu konudaki açıklamaya göre, erlerimizin Türkiye’de eskiden bulunduğu askeri kıtanın adı zarfın üzerine yazılacak ve bu zarf başka bir zarfın içine konduktan sonra ikinci zarfın üzerine de:

“Askeri posta, 8775 MERSİN” yazılıp postaya atılacaktır.

Kıbrıs’ta 10 Bin Türk’ün Stadyumda Hapsedildiği Yalanlandı270

Kıbrıs’taki çatışmalar sırasında esir olan 10 bin Türk’ün, bir stadyumda esir tutulduğu şeklindeki yabancı ajanslara atfen verilen haber yalanlanmıştır.

Bu konuda dün Millet Meclisi’nde bir açıklama yapmak zorunda kalan Dışişleri Bakanı Turhan Güneş:

“Yabancı ajansların moral bozucu haberlerini biz de esefle izliyoruz, yok böyle şey.” demiştir.

Bursa Barosu, Yardım Kampanyası Açarken, Avukatlar Da Sivil Savunmada Görev Verilmesini İstedi271

Bursa halkının hassasiyetlerini ön plana çıkaran Haber Gazetesi 24 Temmuz tarihli haberinde Bursa Barosu’nun açtığı yardım kampanyasını halka duyurmuştur.

269 Kıbrıs’taki Askerlerimizle Mektuplaşılabilecek, Haber Gazetesi, 24.07.1974, s.1, 4.

270 Kıbrıs’ta 10 Bin Türk’ün Stadyumda Hapsedildiği Yalanlandı, Haber Gazetesi, 24.07.1974, s.1, 4. 271 Bursa Barosu, Yardım Kampanyası Açarken, Avukatlar Da Sivil Savunmada Görev Verilmesini İstedi, Haber Gazetesi, 24.07.1974, s.1, 4.

Bursa Barosu yönetim kurulu dün yaptığı toplantıdan sonra kamuoyuna şu açıklamada bulunmuştur:

“Bursa Barosu yönetim kurulu dün (23.7.1974) saat 11.00 de olağanüstü olarak toplanmış ve Kahraman ordumuzun Yavru Vatan Kıbrıs’ta giriştiği barış harekatı vesilesiyle maddi katkıda bulunma kararı almıştır. Baro mensubu üyelerden toplanacak yardın 100.000 liradan aşağı olmayacağı tahmin edilmektedir.

Ayrıca Baro Yönetim Kurulu, Bursa Sivil Savunma Bakanlığı’na müracaat ederek sivil savunmada avukatlara da görev verilmesini istemiştir.”

Ticaret ve Sanayi Odası Dün 1 Milyon Bağış Yaptı272

Bursa’da, Silahlı Kuvvetlere Bağış Kampanyası Başarı İle Yürüyor

Bursa’da, Türk Silahlı Kuvvetlerine Milletçe bağış kampanyası dün de devam etmiştir.

Saat 15.30 da toplanan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası meclisi aldığı bir kararla, sanayi bölgesi bütçesinden bir milyon lira parayı orduya bağışlamıştır.

Bu konuda açıklama yapan oda meclisi başkanı Feridun Malcıoğlu, bu bağışın “şimdilik kaydıyla” alındığını söylemiş, ayrıca dünden itibaren özel sektörde büyük bir bağış kampanyasının açıldığını bildirmiştir.

Bağış kampanyasının özel sektör bünyesinde kısa zamanda gelişeceği tahmin edilmektedir.

Kocatepe Muhribi’nin Batışı

Genelkurmay Başkanlığı 24 Temmuz tarihinde bir bildiri yayınlayarak Kıbrıs Harekatı’nın ilk günü Kocatepe muhribinin battığını açıklamıştı. Söz konusu bildi- ride:273

“Kıbrıs Harekatı’nın en şiddetli cereyan ettiği ilk gününde Kocatepe kaybedilmiştir. Hayatta kalan personeli kurtarmak üzere harekatın imkan verdiği nispette arama yapılmış bilahare ateşkesin ilanını müteakip kendi imkanlarımızla

272 Ticaret ve Sanayi Odası Dün 1 Milyon Bağış Yaptı, Haber Gazetesi, 24.07.1974, s.1, 4. 273 Çopur, a.g.e., s.124.

birlikte Birleşmiş Milletler’e müracaat edilerek diğer imkanlarda seferber edilmiştir. Halen Deniz Kuvvetlerimiz’e ait uçaklar ve gemilerle aramaya devam edilmektedir. Aramalar neticesinde kurtarılan personelin miktarının daha da artacağı ümit edilmektedir. Şu ana kadar çoğu kurtarılmış olup diğerlerinin de aranmasına devam edilmektedir.” denilmekteydi. Olay bir talihsizlikti. Amfibi harekat doktrini yeterlice uygulanamaması hava ve deniz kuvvetlerinin gerekli koordineyi zamanında almamaları

bu olayın baş faktörü olmuştu.274

3.20. HABER GAZETESİ 25 TEMMUZ 1974