• Sonuç bulunamadı

HABER GAZETESİ 20 AĞUSTOS 1974

Rumlar Amerika’nın Lefkoşa Elçisi’ni Hunharca Öldürdü392

Bombalar ve Tomsonlarla Elçilik Binasına Saldıran Gözü Dönmüş Rum Zorbalarından, Yıllardır Soydaşlarımızın Çektiklerini Dünya Bir Kez Daha Görüp Acı Şekilde Öğrendi

Rumların taşkınlıklarına örnek niteliği taşıyan ABD’nin Lefkoşa elçisinin öldürülmesi olayını Haber Gazetesi 20 Ağustos tarihinde okuyuculara duyurmuştur.

Dünya tarihinde eşine az rastlanır bir zorbalık örneğini dün Lefkoşa’da Rumlar vermişler ve Amerika Büyükelçisi’ni parçalayarak hunharca öldürmüşlerdir. Haber, çeşitli ajanslar arcılığı ile dün saat 17.00’de dünyaya duyurulmuş ve büyük dehşet uyandırmıştır.

Verilen bilgiye göre, Lefkoşa’daki Türk süngüsünü fazlasıyla yiyen ve perişan olan Rumlar, beş bin kişilik bir kalabalık halinde saat 14.00 de Lefkoşa’nın Amerika Büyükelçilik binasına saldırmışlardır.

Ellerinde bombalar ve tomsonlar bulunan Yunan askerleri ve sivil Rumlar, “ne oluyor” diye binanın balkonuna çıkan Amerikan elçisine ateş etmişler ve daha sonra da parçalayarak hunharca öldürmüşlerdir.

Bu sırada, binayı korumakta olan Barış Gücü askerleri aciz kalmış ve elçi öldürüldükten sonradır ki kalabalığın içine kurşun atmayı düşünebilmişlerdir.

Gözü dönmüş katil Rumlar, daha sonra da binayı talan etmişler. Amerikan elçilik arabalarını yakmışlar, elçilik personelinden iki kişiyi ağır şekilde yaralayıp kaçmışlardır.

Olay dünya kamuoyunda “dehşet” olarak tanımlanmış ve Beyazsaray sözcüsü basına açıklama yaparken bembeyaz bir yüzle:

“Korkunç olay, eşine ender rastlanır cinsten vahşet” deyimini kullanmıştır. Böylece dünya kamuoyu bir kez daha öğrenmiş olmaktadır ki Ada’daki soydaşlarımız, bu vahşi ve alçak insanların yüzünden yıllar yılı neler çekmişlerdir.

Ford: Bu Bir Cinayettir ve Hesabı Sorulur393

Vurulan Elçiye Bir Rum Kadın Doktor, Yardım Etmeyip, “O ölmeli” Dedi.

Lefkoşa’da Amerikan Büyükelçisi’nin hunharca katledilmesi üzerine bir açıklama yapan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ford:

“Bu bir cinayettir, hesabı da sorulur.” demiştir.

Bir muhabirin haberine göre, elçi vurulduktan sonra yakında bulunan beyaz gömlekli bir Rum kadın doktor, elçiye müdahaleyi reddetmiş ve:

“O ölmelidir.. Amerika ölmelidir.” demiştir.

Olayı haber alan Klerides ise binanın önüne gelmiş ve gaz maskesi takarak içeri girmişse de elçinin cesedi ile karşılaşmıştır.

Klerides sapsarı bir yüzle dışarı çıkmış ve:

“Eyvahhh… Tam kamuoyunda iyi duruma geliyorduk, yine kötü olacağız.” demiştir.

Her masum insanın öldürülmesi bir cinayettir. Amerika’nın Lefkoşa elçisinin öldürülmesine tepki duyması da normal bir davranıştır. Normal olmayan, anormal olan şey başta ABD olmak üzere pek çok Avrupa devletinin Kıbrıs’ta yıllar yılı Rumların Türklere yaptıkları işkence ve baskılara sessiz kalmaları, hatta yok saymalarıdır. Yaşanan bu spesifik olay ABD ve Avrupalı pek çok devletin iki yüzlü tutum ve davranışlarını tekrar görmemizi sağlamıştır.

Amerikan Aleyhtarı Atinalılar, Dün Polisle Çatıştı394

Yunanistan’da Amerikan Düşmanlığı Gittikçe Büyüyor

Atina’da dün de sayıları on binleri aşan Rum, Amerika Birleşik Devletleri aleyhinde gösteriler düzenlemiştir.

393 Ford: Bu Bir Cinayettir ve Hesabı Sorulur, Haber Gazetesi, 20.08.1974, s.1.

Gösteriler sırasında, Amerikan elçiliğine yürüyen halkla polis arasında çatışma çıkmış, 5 kişi yaralanmış, 129 kişi de tutuklanmıştır.

Ayrıca Girit ve Washington’da da dün Yunan asıllılar Amerika aleyhine gösterilerini ileri bir safhaya getirmişler:

“Katil Kissinger, Türkleri tutuyorsun.” diye bağırmışlardır.

Göstericilerin Beyaz Saray önlerine kadar gelmesi üzerine, polis sıkı güvenlik tedbirleri almak zorunda kalmıştır.

Bu arada, Başkan Ford, Amerika’nın Kıbrıs konusundaki tutumunun yeni baştan ele alınması ve görüşülmesi için Kissinger’e talimat vermiştir.

Kıbrıs’ın Türk Kesiminde Hayat Normale Döndü395

Kıbrıs’ın Türk kesiminde, dünden itibaren hayatın normale döndüğü ve dairelerin açılıp, dükkanların alış verişe başladığı haber verilmektedir.

Diğer yandan dün bir açıklama yapan Rauf Denktaş’da, istediği anda Klerides’le görüşmeye hazır olduğunu belirtmiştir.

Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ise dün Ankara’da verdiği demeçte, Ada’da federatif Türk devletinin fiilen kurulduğunu ve yakında Ada’ya ekonomik yardımın başlayacağını söylemiştir.

Amerika’ya Göre, Kıbrıs Konusunda İleriye Gitmişiz..396

Haşhaşı da bahane eden Amerika, Türkiye’ye yardımın kesilmesi için harekete geçecekmiş!..

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’nun iki üyesi tarafından, hem haşhaş ekmemiz ve hem de Ada’da fazla miktarda ileriye gitmemiz (!) bahane edilerek, yardımın kesilmesi için önergeler hazırlandığı haber verilmektedir.

Amerikan Senatosu’nun iki üyesi dün gazetecilere açıklama yaparken:

395 Kıbrıs’ın Türk Kesiminde Hayat Normale Döndü, Haber Gazetesi, 20.08.1974, s.1, 4. 396 Amerika’ya Göre, Kıbrıs Konusunda İleriye Gitmişiz.., Haber Gazetesi, 20.08.1974, s.1, 4.

“Türkler çok ileriye gitti.. Ada’da Yunan varlığı kalmadı.” deyip, Yunanistan’ın bir kenara itilemeyeceğini iddia etmişlerdir.

Ayrıca Amerikan Senatosu’nun, Yunan asıllı üyeleri de harekete geçmeye çağrılmış ve bu konuda, Atina’dan Amerika’ya gönderilen mektuplarda:

“Lafı bırak, iş yap!.. Miting düzenleyip Kissinger’i protesto ile iş olmaz. Ada’da Tükler her şeye hakim oldular, silkinip kendimize gelelim.” denmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı da Türklerin ileriye gitmekte olduğunu iddia etmiş ve Yunanlıların haklarının korunmasına başlanmasını istemiştir.

Çağlayangil: Kıbrıs Sorunu Çok Yönlüdür397

Millet Meclisi 14 İlde Sıkıyönetimi Kaldırdı 10 İlde İse Sıkıyönetim Bir Ay Uzadı

Cumhuriyet Senatosu ve Millet Meclisi ortak toplantısı dün saat 15.00’de yapılmış ve bu olağanüstü oturumda Antalya, Aydın, Manisa, Muğla ve Tekirdağ’da sıkıyönetim kaldırılmış, diğer 10 ilde ise sıkıyönetimin bir ay uzatılması kabul edilmiştir.

Dışişleri Bakanı Turan Güneş, Kıbrıs kousunda bilgi verirken, Lefkoşa’da Amerikan Büyükelçisi’nin öldürülmesini, son Rum vahşeti olarak tanımlamış:

“İşte dünya görsün. biz yıllar yılı böylesine vahşet numuneleri ile karşı karşıya yaşadık.” demiştir.

AP Grubu adına konuşan senato grup başkanı İhsan Sabri Çağlayangil ise Kıbrıs sorununun çok yönlü olduğunu söyleyerek şunları söylemiştir:

“Şimdiye kadarki bütün hükümetler Kıbrıs konusunda gayet açık ve samimi davranmıştır. Şu anda işbaşında olan hükümetimiz de en çıkar yolu askeri müdahalede görmüş ve haklı olarak Ada’ya çıkmıştır. Şu anda büyük bayram içindeyiz. Millet olarak başarımızı kutlamak isterim.”

Daha sonra öteki siyasi kuruluşların liderleri ve sözcüleri de konuşarak, hükümeti kutlamışlar ve millet olarak bayram yapıldığını bildirmişlerdir.

Sıkıyönetim konusunda oylamadan sonra ise söz alan Dışişleri Bakanı Güneş üyelere teşekkür etmiştir.

Mareşal Tito’nun Mesajı Dün, Korutürk’e Verildi398

Yugoslavya Devlet Başkanı Mareşal Tito’nun mesajı, dün saat 12.30’da Çankaya Köşkü’nde, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e verilmiştir.

Mesajı, Yugoslavya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Miliç getirmiş ve Korutürk tarafından kabul edilmiştir.

Kıbrıs konusundaki mesajın bir kopyası daha önce Yunanistan Devlet Başkanı Gizikis’e verilmişti. Yugoslav Dışişleri Bakanı Miliç daha sonra Anıtkabir’i ziyaret etmiştir.

Bursalı Şehidin Babası, Oğlundan Arta Kalanlarla…399

Kıbrıs çıkarması sırasında Ada’ya paraşütle inen kahraman erlerimizden Bursalı Ekrem Özkaya şehit olmuştur. Şehrimizin Yolçatı Köyünden olan şehit erimizin babası, Kayaali Özkaya, oğlundan arta kalan, maddi değeri küçük, fakat manevi değeri çok büyük olan eşyaları teslim alırken görülüyor. Başın sağ olsun, kahraman Bursalı şehidin babası.