• Sonuç bulunamadı

HABER GAZETESİ 15 AĞUSTOS 1974

II. Cenevre Görüşmeleri’nden beklenen sonucun alınamaması üzerine başlatılan II. Barış Harekatı’nı 15 Temmuz tarihli Haber Gazetesi halka şöyle duyurmuştur.

Yunanlıların, İngiltere ile bir nevi “işbirliği” yaparcasına Cenevre Konferansı’nı akamete uğratmaları üzerine, önceki sabah yeni baştan harekata geçen Türk Silahlı Kuvvetleri yeşil Ada’da ilerlemesini sürdürmüştür.

Bu konuda Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, barış harekatının devam edeceği bildirilmiş ve jetlerimizin öncülüğünde, Mehmetçiğin Serdarlı Köyü’nü güvence altına alacağı açıklanmıştır.

Nitekim öğleden sonra da Mehmetçik başarı ile Ada’da Doğu’dan ve Batı’dan harekatını sürdürmüş, bu genişleme karşısında, Rum muhafız gücü askerleri teslim olmaya başlamıştır.

Bu arada Ankara’da da yoğun bir faaliyet göze çarpmıştır. Sabaha kadar çalışan Genelkurmay Başkanlığı, zaman zaman bildiriler yayınlayarak kamuoyuna açıklamada bulunmuştur.

Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk:

“Kimin bize dost, kimin ise düşman olduğunu, bu ikinci harekatımızda millet olarak anlayacağız.” demiştir.

Dün olağanüstü toplantının Milli Güvenlik Kurulu çalışmalarından sonra gazetecilerle görüşen Cumhurbaşkanı Korutürk, şunları söylemiştir:

“Olayları millet olarak serinkanlı biçimde takip etmeliyiz. Beraberlik içinde bulunmaya, bugünlerde her zamankinden daha fazla muhtacız.”

Korutürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ada’daki harekatı bıraktığı yerden sürdürdüğünü de belirtmiş:

“Allah doğruluktan, adaletten ve barıştan ayrılmayan milletimizin yanında olsun.” demiştir.

Deniz Kuvvetleri’mize mensup gemiler dün saat 11.00 sıralarında bir Rum araç konvoyunu tahrip etmişlerdir.

Sahilden dur emrine riayet etmeyen Rumların araç konvoyuna, Deniz kuvvetlerimize mensup gemiler tarafından ateş açılmış ve araçlar tahrip edilerek yanmaya başlamışlardır. Araçların içinde bulunan Rum ve Yunanlılar ise canlarını zor kurtararak kaçmışlardır.

Lefkoşa Havaalanı’nı ve İki Önemli Bölgeyi Ele Geçirdik351

Türk Silahlı Kuvvetleri Çok Sayıda Rum’u Tutsak Etti. Türklerin İlerlediğini Gören Rum Radyolarından İkisi Yayınlarını Kestiler.

Cenevre Barış Görüşmeleri’nin akamete uğramasından sonra, sabaha karşı askeri harekata geçen birliklerimiz dün akşamüzeri Lefkoşa Havaalanı ile Timbu ilçesi ve Meriç bölgesini ellerine geçirmişlerdir. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, başarılı biçimde Ada’nın doğu ve batı kesimlerinde ilerlerken, çok sayıda Rum’u da tutak etmektedir.

Türklerin hızlı biçimde ilerlediğini gören Lefkoşa çevresindeki iki gizli Rum radyosu neşriyatını kesmek zorunda kalmıştır.

Lefkoşa’da bulunan Sivil Rumlar, “Türkler geliyor!” diyerek evlerini ve işlerlerini boşaltarak kaçmaktadır.

Diğer yandan Türklerin Ada’da ilerlediği haberleri, dün sabah saat 8.00’de Atina radyosu tarafından duyurulmuş ve büyük şaşkınlık yaratmıştır.

Cenevre’den dönen Yunan Dışişleri Bakanı Mavros, basın mensuplarının sorularını reddetmiş ve:

“Önce başbakanıma bilgi vereyim, hem şu anda ne diyeceğimi bile bilemez durumdayım.” demiştir.

Kararımız Kesin: Kıbrıs Devleti Yunan Adası Olmayacak352

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sabaha karşı yeniden harekata geçmesi üzerine dün bir basın toplantısı yapan Başbakan Bülent Ecevit:

“Kararımız çok kesindir. Kıbrıs devleti, bağımsız ada, hiçbir zaman bir Yunan adası olmayacaktır.” demiştir.

Yüzden fazla yerli ve yabancı basın mensubunun katıldığı toplantıda konuşan Ecevit, jetlerimizin öncülüğünde askeri harekatın devam edeceğini belirtirken, şunları söylemiştir:

“Bütün iyi niyetlerimize rağmen, Rumlar ve Yunanlılar katliama devam ettiler. Bunlara seyirci kalamazdık. Cenevre’de ise uzatma politikasına gittiler. Bu nedenle yeni baştan harekatı olumlu bulduk.”

Başbakan Ecevit, İngiltere’nin vaktiyle, bizim gibi garantör devlet sıfatıyla harekete geçmemesinin, bugünkü vahim durumu doğurduğunu belirtmiş:

“Türk Silahlı Kuvvetleri, çevrelerindeki mayınlı bölgeyi başarı ile aşmışlardır. Bizim ise Nato için şu anda bir problemimiz yoktur.” demiştir.

Serdarlı Da Türk Oldu353

Türk Silahlı Kuvvetleri dün giriştikleri harekatı akşama kadar olan hedeflerine uygun olarak sürdürmüşlerdir.

Akşam üzeri mücahitler yatağı Serdarlı da Türk olmuştur. Ordumuz mensupları yaklaşık yedi köyü teslim almışlar ve silahlarını bırakan Rumlar canlarını güçlükle kurtarabilmişlerdir.

Bursalı Doktor Üsteğmen Kıbrıs’ta Şehit Düştü354

Bursalı Doktor Üsteğmen Halil Akçiçek, 3 Ağustos 1974 günü Kıbrıs’ta şehit düşmüştür.

352 Kararımız Kesin: Kıbrıs Devleti Yunan Adası Olmayacak, Haber Gazetesi, 15.08.1974, s.1, 4. 353 Serdarlı Da Türk Oldu, Haber Gazetesi, 15.08.1974, s.1.

Kahraman ordumuzun Kıbrıs’ta giriştiği “barış harekatını” takip eden günlerde Kıbrıs’ta görevli bulunan Kıdemli Dr. Üsteğmen Halil Akçiçek, bir Yüzbaşının tedavisi için Girne yakınlarında ambulansla hareket halinde ilerlerken, bir mayın tarlasına girmiş ve infilak eden mayınlar arasında şehadet etmiştir.

Bilindiği gibi Mehmetçik’in önünde kaçan Rum askerleri mayın döşeyerek gerilemiş ve dört yabancı gazeteci bu mayın tarlalarından birinde ölmüştü.

Evli ve iki çocuk babası olan 29 yaşında Kıdemli Doktor Üsteğmen Halil Akçiçek’in cenazesi, şehit olduğu yerde toprağa verilmiştir.

İngiliz Basını: Türkler Bize İnanmamakla Haklı..355

II. Kıbrıs Barış Harekatı’nın başlaması üzerine bazı İngiliz gazeteleri harekatın haklı olduğunu ifade ederek kendi hükümetlerinin Kıbrıs konusunda takındığı tavrı eleştirmişlerdir. 15 Ağustos tarihli Haber Gazetesi bu gelişmeleri Bursa halkına şöyle duyurmuştur.

İngiltere’de dün sabah yayınlanan gazetelerin bir kısmı, Türkiye’yi İngiltere’ye inanmamakla haklı bulmuşlar ve:

“Türkler 14 yıldır Kıbrıs politikamıza baka baka haklı olarak bize inanmıyorlar.” demişlerdir,

İngiltere’nin yıllar yılı güttüğü oyalama ve iki yönlü politikayı yeren Londra’daki bazı gazeteler:

“Artık hükümet kimden tarafa olduğunu açıklamalı ve bize yapılan tenkitleri önlemeli.” diye yazmışlardır.

Antalya’yı da İçine Alacak Sıkı Yönetim, 11 İlde 2 Ay Daha Uzuyor356

Milli Güvenlik Kurulu dün saat 11.00’de Genelkurmay Başkanlığı’nda, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün başkanlığında iki buçuk saat süren “olağanüstü” bir toplantı yapmıştır.

355 İngiliz Basını: Türkler Bize İnanmamakla Haklı.., Haber Gazetesi, 15.08.1974, s.1, 4.

356 Antalya’yı da İçine Alacak Sıkı Yönetim, 11 İlde 2 Ay Daha Uzuyor, Haber Gazetesi, 15.08.1974, s.1,

Yapılan açıklamaya göre, Milli Güvenlik Kurulu aldığı tavsiye kararına göre, Antalya’yı da içine alacak olan 11 ilde sıkıyönetimin iki ay daha uzatılmasını istemektedir. Konu, Pazartesi günü toplanacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ele alınacaktır.

Bilindiği gibi daha önceden Antalya’da sıkıyönetim ilân edilmemişti.