• Sonuç bulunamadı

Ülkelerin Turizm Sektörü Açısından Rekabetçi Konumları

Hipotez 12: Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon itibarına dair algıları ile talep faktörleri arasında:

3.10. ARAġTIRMADAN ELDE EDĠLEN BULGULAR

3.10.3. Korelasyon Analizleri

Korelasyon analizleri değerlendirilirken, algı yönetimi ve destinasyon rekabetçiliği ölçeklerinin her bir alt boyutunun ve ayrıca her boyuttaki değiĢkenlerin birbirleri ile iliĢkileri incelenecek ve hipotezlerimiz test edilecektir.

Tablo 3. 23: Ġstanbul‟a Gelen Yabancı Ziyaretçilerin, Destinasyon Kimliği Algıları ile Turistik ĠĢletmecilik Faktörlerine Ait DeğiĢkenler Arası ĠliĢkiler

Gece hayatı birkaç özelliği ile ayrı bir yere koyarım.

İstanbul ismi, kendi içinde bir takım

değerleri/anlamları temsil eder. 0,029 -0,34 0,029 0,122* -0,004 -0,063 -0,013

İstanbul‟u hatırlatan ya da onunla beraber anılan hikaye, efsane, şarkı, şiir ve sloganlar birçok insan tarafından bilinir.

0,036 0,040 0,041 -0,052 -0,014 0,019 -0,045

*p<0,05 düzeyinde anlamlı

Tablo 3.23‟e göre, Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile turistik iĢletmecilik faktörleri arasındaki iliĢki incelendiğinde aĢağıdaki bulgular elde edilmektedir:

 Ġstanbul‟un kendine has bir atmosferi olduğuna dair bir algıya sahip olunması ile, Ģehrin gece hayatı ve eğlence olanakları ve yerel ulaĢım ağ ve hizmetlerinin kalitesi faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu tespit edilmektedir.

 Ġstanbul‟u benzer ya da kendisine rakip görülen destinasyonlar ile karĢılaĢtırdığında, bu Ģehri ayrı bir yere koyarım diyen katılımcıların sahip oldukları bu algıları ile; gösterilen konukseverlik ve sunulan yiyecek ve içeceklerin kalite düzeyleri faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki bulunmaktadır.

 Ġstanbul ile ilgili algıları neticesinde, bu Ģehri hatırlatan Ģekil, simge, logo, resim vb. görsel imgeler zihnimde canlanır diyenlerin bu yöndeki değerlendirmeleriyle; gece hayatı ve eğlence olanakları, hava alanlarının kalitesi ve yerel ulaĢım ağlarının kalitesi faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu görülmektedir.

 Ġstanbul Ģehrinin dünya turizminde önemli bir marka olarak algılanması ile; gece hayatı ve eğlence olanakları, gösterdikleri konukseverlik, hijyen ve temizlik kalitesi, sundukları yiyecek ve içeceklerin kalitesi, konaklama tesislerinin kalite ve standartları ve yerel ulaĢım ağ ve hizmetlerinin kalitesi faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki bulunmaktadır.

 Ġstanbul‟dan bahsedilince, ziyaret edilmesi gereken (doğal, tarihi, kültürel, sanatsal, dini vb.) çok sayıda yer akla gelir, Ģeklinde sahip olunan algılar ile; konukseverlik, hijyen ve temizliğin kalitesi, konaklama tesislerinin kalite ve standartları ve yerel ulaĢım ağ ve

hizmetlerinin kalitesi faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu gözlenmektedir.

 Ġstanbul ismi kendi içinde bir takım değerleri ve anlamları temsil eder yönünde ortaya çıkan bir algı ile, yalnızca hijyen ve temizliğin kalitesi faktörü arasında doğru yönlü bir iliĢkiye rastlanmıĢtır.

 Ġstanbul‟u hatırlatan ya da onunla beraber anılan hikâye, efsane, Ģarkı, Ģiir ve sloganların birçok insan tarafından bilindiğine iliĢkin algılar ile, turistik iĢletmecilik faktörlerinin herhangi bir unsuru arasında hiçbir iliĢkiye rastlanılmamıĢtır.

Tablo 3. 24: Destinasyon Kimliği Algıları ile Turistik ĠĢletmecilik Faktörleri Arası ĠliĢki

Destinasyon Kimliği

Pearson Korelasyon p (0,01)

Turistik ĠĢletmecilik Faktörleri 0,356* 0,000

Tablo 3.24 incelendiğinde, destinasyon kimliği algıları ile turistik iĢletmecilik faktörleri arasında düĢük düzeyde, pozitif ve anlamlı bir iliĢki olduğu görülmektedir.

Buna göre:

Hipotez 1: Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile turistik iĢletmecilik faktörleri arasında:

H0= “Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile turistik iĢletmecilik faktörleri arasında anlamlı bir iliĢki yoktur” hipotezi reddedilmiĢtir.

H1= “Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile turistik iĢletmecilik faktörleri arasında anlamlı bir iliĢki vardır” hipotezi doğru kabul edilmiĢtir.

Tablo 3. 25: Ġstanbul‟a Gelen Yabancı Ziyaretçilerin, Destinasyon Kimliği Algıları Ġle Doğal Faktörlere Ait DeğiĢkenler Arası ĠliĢkiler

Kültürel

Tablo 3.25‟e göre, Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile doğal faktörler arasındaki iliĢki incelendiğinde aĢağıdaki bulgular elde edilmektedir:

 Ġstanbul‟un kendine has bir atmosferi olduğuna dair bir algıya sahip olunması ile; kültürel eserlerin çekiciliği, dini eserlerin çekiciliği, doğal çevrenin güzelliği ve tarihi zenginliğin çekiciliği faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu tespit edilmektedir.

 Ġstanbul‟u benzer ya da kendisine rakip görülen destinasyonlar ile karĢılaĢtırdığında, bu Ģehri ayrı bir yere koyarım diyen katılımcıların sahip oldukları bu algılar ile; kültürel eserlerin çekiciliği, dini eserlerin çekiciliği, doğal çevrenin güzelliği ve tarihi zenginliğin çekiciliği faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki bulunmaktadır.

 Ġstanbul ile ilgili algıları neticesinde, bu Ģehri hatırlatan Ģekil, simge, logo, resim vb. görsel imgeler zihnimde canlanır diyenlerin bu yöndeki değerlendirmeleriyle; sanatsal eserlerin çekiciliği, dini eserlerin çekiciliği ve doğal çevrenin güzelliği faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu görülmektedir.

 Ġstanbul Ģehrinin dünya turizminde önemli bir marka olarak algılanması ile; sanatsal eserlerin çekiciliği, dini eserlerin çekiciliği, doğal çevrenin güzelliği ve tarihi zenginliğin çekiciliği faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki bulunmaktadır.

 Ġstanbul‟dan bahsedilince, ziyaret edilmesi gereken (doğal, tarihi, kültürel, sanatsal, dini vb.) çok sayıda yer akla gelir, Ģeklinde sahip olunan algılar ile; kültürel zenginliğin çekiciliği, deniz ve kumsalların kalitesi ve doğal çevrenin güzelliği faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu gözlenmektedir.

 Ġstanbul ismi kendi içinde bir takım değerleri ve anlamları temsil eder yönünde ortaya çıkan bir algı ile, doğal faktörlerin rekabetçi bulunması arasında, yalnızca sanatsal eserlerin çekiciliği faktörü arasında doğru yönlü bir iliĢkiye rastlanmıĢtır.

 Ġstanbul‟u hatırlatan ya da onunla beraber anılan hikâye, efsane, Ģarkı, Ģiir ve sloganların birçok insan tarafından bilindiğine iliĢkin algılar ile, doğal faktörlerin herhangi bir unsuru arasında hiçbir iliĢkiye rastlanılmamıĢtır.

Tablo 3. 26: Destinasyon Kimliği Algıları ile Doğal Faktörler Arası ĠliĢki

Destinasyon Kimliği

Pearson Korelasyon p (0,01)

Doğal Faktörler 0,330* 0,000

Tablo 3.26 incelendiğinde, destinasyon kimliği algıları ile doğal faktörler arasında düĢük düzeyde, pozitif ve anlamlı bir iliĢki olduğu görülmektedir. Buna göre:

Hipotez 2: Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile doğal faktörler arasında:

H0= “Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile doğal faktörler arasında anlamlı bir iliĢki yoktur” hipotezi reddedilmiĢtir.

H1= “Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile doğal faktörler arasında anlamlı bir iliĢki vardır” hipotezi kabul edilmiĢtir.

Tablo 3. 27: Ġstanbul‟a Gelen Yabancı Ziyaretçilerin, Destinasyon Kimliğine Algıları Ġle Destekleyici Faktörlere Ait DeğiĢkenler Arası ĠliĢkiler

da birkaç özelliği ile ayrı bir yere koyarım.

Tablo 3.27‟ye göre, Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile destekleyici faktörler arasındaki iliĢki incelendiğinde aĢağıdaki bulgular elde edilmektedir:

 Ġstanbul‟un kendine has bir atmosferi olduğuna dair bir algıya sahip olunması ile; telekomünikasyon ağlarının kalitesi, sportif faaliyetler ve altyapı imkânları faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu tespit edilmektedir.

 Ġstanbul‟u benzer ya da kendisine rakip görülen destinasyonlar ile karĢılaĢtırdığında, bu Ģehri ayrı bir yere koyarım diyen katılımcıların sahip oldukları bu algılar ile; telekomünikasyon ağlarının kalitesi, bankacılık hizmetlerinin kalitesi, sağlık hizmetlerinin kalitesi, sportif faaliyetler ve altyapı imkânları faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki bulunmaktadır.

 Ġstanbul ile ilgili algıları neticesinde, bu Ģehri hatırlatan Ģekil, simge, logo, resim vb. görsel imgeler zihnimde canlanır diyenlerin bu yöndeki değerlendirmeleriyle; telekomünikasyon ağlarının kalitesi, sportif faaliyetler ve altyapı imkânları faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu görülmektedir.

 Ġstanbul Ģehrinin dünya turizminde önemli bir marka olarak algılanması ile; telekomünikasyon ağlarının kalitesi, bankacılık hizmetlerinin kalitesi ve altyapı imkanları faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki bulunmaktadır.

 Ġstanbul‟dan bahsedilince, ziyaret edilmesi gereken (doğal, tarihi, kültürel, sanatsal, dini vb.) çok sayıda yer akla gelir, Ģeklinde sahip olunan algılar ile; telekomünikasyon ağlarının kalitesi, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve çocuklara sağlanan hizmetlerin kalitesi faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu gözlenmektedir.

 Ġstanbul ismi kendi içinde bir takım değerleri ve anlamları temsil eder yönünde ortaya çıkan bir algı ile, destekleyici faktörlerin rekabetçi bulunması arasında, herhangi bir iliĢkiye rastlanmamıĢtır.

 Ġstanbul‟u hatırlatan ya da onunla beraber anılan hikâye, efsane, Ģarkı, Ģiir ve sloganların birçok insan tarafından bilindiğine iliĢkin algılar ile, destekleyici faktörlerin sadece çocuklara sağlanan hizmetlerin kalitesi faktörü arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu anlaĢılmaktadır.

Tablo 3. 28: Destinasyon Kimliği Algıları ile Destekleyici Faktörler Arası ĠliĢki

Destinasyon Kimliği

Pearson Korelasyon p (0,01)

Destekleyici Faktörler 0,320* 0,000

Tablo 3.28 incelendiğinde, destinasyon kimliği algıları ile destekleyici faktörler arasında düĢük düzeyde, pozitif ve anlamlı bir iliĢki olduğu görülmektedir.

Buna göre:

Hipotez 3: Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile destekleyici faktörler arasında:

H0= “Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile destekleyici faktörler arasında anlamlı bir iliĢki yoktur” hipotezi reddedilmiĢtir.

H1= “Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile destekleyici faktörler arasında anlamlı bir iliĢki vardır” hipotezi kabul edilmiĢtir.

Tablo 3. 29: Ġstanbul‟a Gelen Yabancı Ziyaretçilerin, Destinasyon Kimliğine Dair Algıları Ġle Talep Faktörlerine Ait DeğiĢkenler Arası ĠliĢkiler

Destinasyo

Tablo 3.29‟a göre, Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile talep faktörleri arasındaki iliĢki incelendiğinde aĢağıdaki bulgular elde edilmektedir:

 Ġstanbul‟un kendine has bir atmosferi olduğuna dair bir algıya sahip olunması ile; tatile iliĢkin anlaĢma ve sözleĢme sürecini sorunuz halledebilme, seyahat öncesi destinasyon hakkında bilgi edinebilme kolaylığı, destinasyondaki fiyatların rakiplere oranla tercih edilebilirliği ve destinasyonun hava ve iklim açısından uygunluğu faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu tespit edilmektedir.

 Ġstanbul‟u benzer ya da kendisine rakip görülen destinasyonlar ile karĢılaĢtırdığında, bu Ģehri ayrı bir yere koyarım diyen katılımcıların sahip oldukları bu algılar ile; destinasyonun uzaklık bakımından tercih edilebilirliği, destinasyona ulaĢımın (sıklık ve kapasite bakımından) kolaylığı, seyahat öncesi destinasyon hakkında bilgi edinebilme kolaylığı ve destinasyondaki fiyatların rakiplere oranla tercih edilebilirliği faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki bulunmaktadır.

 Ġstanbul ile ilgili algıları neticesinde, bu Ģehri hatırlatan Ģekil, simge, logo, resim vb. görsel imgeler zihnimde canlanır diyenlerin bu yöndeki değerlendirmeleriyle; tanıtım ve reklam politikalarının etkinliği, destinasyona ulaĢımın (sıklık ve kapasite bakımından) kolaylığı, seyahat öncesi destinasyon hakkında bilgi edinebilme kolaylığı, destinasyondaki fiyatların rakiplere oranla tercih edilebilirliği ve destinasyonun hava ve iklim açısından uygunluğu faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu görülmektedir.

 Ġstanbul Ģehrinin dünya turizminde önemli bir marka olarak algılanması ile; tanıtım ve reklam politikalarının etkinliği, destinasyona ulaĢımın (sıklık ve kapasite bakımından) kolaylığı, seyahat öncesi destinasyon hakkında bilgi edinebilme kolaylığı, destinasyondaki fiyatların rakiplere oranla tercih edilebilirliği ve

destinasyonun hava ve iklim açısından uygunluğu faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki bulunmaktadır.

 Ġstanbul‟dan bahsedilince, ziyaret edilmesi gereken (doğal, tarihi, kültürel, sanatsal, dini vb.) çok sayıda yer akla gelir, Ģeklinde sahip olunan algılar ile; tanıtım ve reklam politikalarının etkinliği, destinasyona ulaĢımın (sıklık ve kapasite bakımından) kolaylığı, seyahat öncesi destinasyon hakkında bilgi edinebilme kolaylığı, destinasyondaki fiyatların rakiplere oranla tercih edilebilirliği ve destinasyonun hava ve iklim açısından uygunluğu faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu gözlenmektedir.

 Ġstanbul ismi kendi içinde bir takım değerleri ve anlamları temsil eder yönünde ortaya çıkan bir algı ile, talep faktörlerinin rekabetçi bulunması arasında, herhangi bir iliĢkiye rastlanmamıĢtır.

 Ġstanbul‟u hatırlatan ya da onunla beraber anılan hikâye, efsane, Ģarkı, Ģiir ve sloganların birçok insan tarafından bilindiğine iliĢkin algılar ile, tanıtım ve reklam politikalarının etkinliği ve destinasyondaki fiyatların rakiplere oranla tercih edilebilirliği faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu anlaĢılmaktadır.

Tablo 3. 30: Destinasyon Kimliği Algıları ile Talep Faktörleri Arası ĠliĢki

Destinasyon Kimliği

Pearson Korelasyon p (0,01)

Talep Faktörleri 0,281* 0,000

Tablo 3.30 incelendiğinde, destinasyon kimliği algıları ile talep faktörler arasında düĢük düzeyde, pozitif ve anlamlı bir iliĢki olduğu görülmektedir. Buna göre:

Hipotez 4: Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile talep faktörleri arasında:

H0= “Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile talep faktörleri arasında anlamlı bir iliĢki yoktur” hipotezi reddedilmiĢtir.

H1= “Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon kimliğine dair algıları ile talep faktörleri arasında anlamlı bir iliĢki vardır” hipotezi kabul edilmiĢtir.

Tablo 3. 31: Ġstanbul‟a Gelen Yabancı Ziyaretçilerin, Destinasyon Ġmajına Dair Algıları Ġle Turistik ĠĢletmecilik Faktörlerine Ait DeğiĢkenler Arası ĠliĢkiler

Gece

Tablo 3.31‟e göre, Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon imajına dair algıları ile turistik iĢletmecilik faktörleri arasındaki iliĢki incelendiğinde aĢağıdaki bulgular elde edilmektedir:

 Destinasyonun genel olarak kaliteyi yansıttığı algısına sahip olunması ile; gece hayatı ve eğlence olanakları, konukseverlik, hijyen ve temizliğin kalitesi, yiyecek ve içeceklerin kalitesi, konaklama tesislerinin kalite ve standardı ve yerel ulaĢım ağ ve hizmetlerindeki kalite faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu tespit edilmektedir.

 Ġstanbul‟da tatil yapmanın kendilerinde farklılık hissi uyandıracağına inananların bu yöndeki algıları ile; gece hayatı ve eğlence olanakları, hava alanlarının kalitesi, konukseverlik, hijyen ve temizliğin kalitesi, konaklama tesislerinin kalite ve standardı ve yerel ulaĢım ağ ve hizmetlerindeki kalite faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki bulunmaktadır.

 Ġstanbul‟un romantizm, aĢk vb. manevi duyguların en yoğun yaĢanacağı ve hazzına varılabileceği bir Ģehir olduğu algısı ile; gece hayatı ve eğlence olanakları, hava alanlarının kalitesi, konukseverlik, hijyen ve temizliğin kalitesi, yiyecek ve içeceklerin kalitesi, konaklama tesislerinin kalite ve standardı ve yerel ulaĢım ağ ve hizmetlerindeki kalite faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu görülmektedir.

 Ġstanbul‟un insanların hak ve özgürlüklerin tadına varılabildiği bir Ģehir olduğu konusunda Ģüpheler hakimdir düĢüncesinin aksi yönde edinilen algılar ile; hava alanlarının kalitesi, hijyen ve temizliğin kalitesi ve konaklama tesislerinin kalite ve standardı faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki bulunmaktadır.

 Ġstanbul‟da tatil yapmanın, özellikle eğlence ve gece yaĢantısı bakımından en yüksek tatmini sunacağı algısı ile; gece hayatı ve eğlence olanakları, hava alanlarının kalitesi, konukseverlik, hijyen ve temizliğin kalitesi, yiyecek ve içeceklerin kalitesi, konaklama tesislerinin kalite ve standardı ve yerel ulaĢım ağ ve hizmetlerindeki kalite faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu gözlenmektedir.

 Ġstanbul‟da tatilimi geçirirken rahatsız olacağım durumlarla karĢılaĢılmayacağımdan emin değilim seçeneğinin tersi yöndeki algılar ile; yalnızca konukseverlik faktörü arasında doğru yönlü bir iliĢkiye rastlanmaktadır.

 Ġstanbul‟un tatil yeri olarak huzur ve güven duygusu verdiği algısı ile;

gece hayatı ve eğlence olanakları, hava alanlarının kalitesi, konukseverlik, hijyen ve temizliğin kalitesi, yiyecek ve içeceklerin kalitesi, konaklama tesislerinin kalite ve standardı ve yerel ulaĢım ağ ve hizmetlerindeki kalite faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu anlaĢılmaktadır.

 Ġstanbul‟un tarihi, kültürel, sanatsal vb. amaçlarla seyahat edenler için mutlaka görülmesi gereken bir Ģehir olduğu algısı ile; gece hayatı ve eğlence olanakları, konukseverlik, yiyecek ve içeceklerin kalitesi, konaklama tesislerinin kalite ve standardı ve yerel ulaĢım ağ ve hizmetlerindeki kalite faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki olduğu görülmektedir.

 Ġstanbul‟da tatil yapmanın kendisine değer katacağı yönünde edinilen algılar ile; gece hayatı ve eğlence olanakları, konukseverlik, yiyecek ve içeceklerin kalitesi, konaklama tesislerinin kalite ve standardı ve yerel ulaĢım ağ ve hizmetlerindeki kalite faktörleri arasında doğru yönlü bir iliĢki gözlemlenmektedir.