• Sonuç bulunamadı

Ülkelerin Turizm Sektörü Açısından Rekabetçi Konumları

Hipotez 12: Ġstanbul‟a gelen yabancı ziyaretçilerin, destinasyon itibarına dair algıları ile talep faktörleri arasında:

3.10. ARAġTIRMADAN ELDE EDĠLEN BULGULAR

3.10.2. Frekans Tabloları

3.10.2.2. Katılımcıların Algı Kaynaklarına ĠliĢkin Frekans Dağılımları

Ġstanbul‟a gelen turistlerin algılarının hangi konularda yoğunlaĢtığını yukarıdaki frekans tablolarını yorumlayarak aktardıktan sonra; Ģimdi bu algıların hangi kaynaklardan, ne oranda elde edildiğini incelemek üzere öncelikle aĢağıda Ģekil 3.4‟te gösterilen grafik ve hemen ardından tablo 3.18‟de aktarılan verilerden yararlanarak inceleyeceğiz.

ġekil 3. 4: Algı Kaynaklarını Gösteren Faktörler ve Frekans Dağılımları

Yukarıdaki grafikten elde edilen bulgular daha net anlaĢılması bakımından aĢağıdaki tabloda da, en fazla iĢaretlenen seçenekten en az iĢaretlenen seçeneğe doğru sıraya konularak gösterilmektedir.

Tablo 3. 18: Algı Kaynaklarını Gösteren Faktörler ve Frekans Dağılımları

Algıların OluĢmasına Kaynaklık Eden Faktörler KiĢi

Sayısı Yüzde

% Türkiye‟yi daha önce ziyaret edenlerden alınan sözlü tavsiyeler 311 77,17

Ġnternet üzerinden yayın yapan haber siteleri 285 70,72

Ġnternet üzerinden tatil yorumlarını aktaran forumlar 266 66,00

Bilimsel düzeydeki belgesel, makale vb. yayınlar 185 45,91

Turizm acenteleri tarafından hazırlanan Türkiye ile ilgili materyaller 181 44,91

Televizyon yayınları 154 38,21

Ziyaretçilerin kendi tatil deneyimleri 119 29,28

Okul vb. eğitim kurumlarından öğrenilen bilgiler 106 26,30

Gazete yazıları 97 24,07

ĠĢaretlenen seçeneklerin toplam sayısı 1704

Yukarıdaki tablo ve grafiği incelediğimizde, toplam kiĢi sayısının katılımcı sayısının çok üzerinde olduğu görülmektedir. Bunun sebebi, katılımcılara kendilerine sunulan seçeneklerden beĢ taneye kadar iĢaretleme imkânının tanınmasıdır. Yüzdelik oranlar ise; her bir seçeneğin, ankete katılan toplam 403 kiĢinin yüzde kaçı tarafından iĢaretlendiğini ifade etmektedir.

Bu bilgiler ıĢığında algıları etkileyen faktörleri analiz ettiğimizde; 311 kiĢinin Ġstanbul ile ilgili sahip olduğu algıları, daha önce bu Ģehri ziyaret etmiĢ olan yakınları veya tanıdıklarından edinmiĢ oldukları görülmektedir. Bu seçenek, toplam katılımcıların %77,17‟lik bölümünü oluĢturduğu için, algı yönetimi çalıĢmalarında üzerinde en fazla durulması gereken faktör olarak öne çıkmaktadır. Daha sonra

%70,12‟lik oran ve 285 kiĢi ile internet haber siteleri ve %66‟lık oran ve 266 kiĢi ile internette tatil yorumlarını aktaran siteler iki ve üçüncü sırayı oluĢturmaktadır. Ancak internet kaynaklı bu iki faktör toplamda 551 kez iĢaretlendiği için, internet üzerinden yürütülecek algı yönetimi çalıĢmalarının da önemli bir kitle üzerinde etki yaratacağına iĢaret etmektedir.

Belgesel ve bilimsel verilere dayalı yayınlar, 185 kiĢi ve %45,91 oran; turizm acentelerinin Türkiye hakkında yayınladığı materyaller, 181 kiĢi ve %44,91 oran;

televizyon yayınları ise, 154 kiĢi ve %38,21 oran ile katılımcılar tarafından iĢaretlenmiĢtir. Bu üç faktör algılara kaynaklık etmesi bakımından orta seviyede bir ağırlık göstermektedir. Bu sonuçlar; insanların artık televizyondan daha fazla internetten etkilendiklerini ve ayrıca seyahat acenteleri yerine internet üzerinden edindiği bilgiler ile tatil yeri seçimine karar verdiklerini bir kez daha ortaya koymaktadır. ArkadaĢ ve yakınlardan edinilen bilgilerin bilimsel verilerden daha fazla algıları etkilediği de bu analizlerden çıkarılabilecek bir diğer bulgu olarak karĢımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla bu durum, tatil yeri seçimine etki eden algıların sübjektif yönünün daha ağır bastığı Ģeklinde de yorumlanabilecektir.

Ziyaretçilerin kendilerinin Ġstanbul‟a daha önce yaptıkları tatilden edindikleri deneyimler 119 kiĢi ve %29,28 oran; okul vb. eğitim kurumlarından öğrenilen bilgiler 106 kiĢi ve %26,3 oran; gazete yazıları ise, 97 kiĢi ve %24 oran ile algıları etkilemede en az ağırlık gösteren faktörler olarak görülmektedir. Ziyaretçilerin kendi

tatil deneyimlerinin algılar üzerinde bu denli az etkili olması, daha önce tanımlayıcı istatistiklerde aktardığımız gibi, katılımcılar arasında Ġstanbul‟u ilk kez ziyaret edenlerin oranının yaklaĢık olarak %75 düzeyinde olması ve dolayısıyla daha önceden deneyim sahibi olanların oranının ancak %25 düzeyinde kalması ile açıklanabilecektir. Ġnsanların eğitim kurumlarından öğrendiği bilgilerin, destinasyona iliĢkin algılarını pek fazla belirlemediği de görülmektedir. Bunun yanında gazetelerin günümüz dünyasında bilgi kaynağı olarak öneminin giderek azalmasına paralel olarak, algıları Ģekillendirme üzerindeki etkisinin de düĢük seviyelerde kalarak önemini azalttığı anlaĢılmaktadır.

Algı kaynaklarının frekans dağılımından elde edilen sonuçlar, destinasyon rekabetçiliği ile ilgili olarak yürütülmesi düĢünülen algı yönetimi faaliyetlerinde hangi unsurların daha fazla üzerinde durulması gerektiğine ıĢık tutacağından, önemli bir bulgu niteliği taĢımaktadır. ġimdi ise, destinasyon rekabetçiliğine iliĢkin frekans dağılımlarını inceleyerek çalıĢmamızı sürdüreceğiz.

3.10.2.3. Destinasyon Rekabetçiliği Alt Boyutlarına Ait Frekans Dağılımları Tablo 3. 19: Turistik ĠĢletmecilik Faktörlerinin Rekabetçiliği

Turistik

Katılımcıların, bir destinasyon olarak Ġstanbul‟un rekabetçiliğine etki eden turistik iĢletmecilik faktörlerine iliĢkin değerlendirmelerini incelediğimizde, konaklama iĢletmelerinin kalite ve standardı, yiyecek ve içeceklerin kalitesi ve konukseverlik faktörlerinin en yüksek değerleri aldığı; bunların arkasından diğer faktörlerin aldıkları değerlerin ise, hava alanlarının kalitesi, yerel ulaĢım ağları ve hizmetlerindeki kalite, gece hayatı ve eğlence olanakları ve hijyen ve temizliğin kalitesi sırasıyla oluĢtuğu görülmektedir.

Tablo 3. 20: Doğal Faktörlerin Rekabetçiliği

Doğal

Tablo 3.20 de katılımcıların, bir destinasyon olarak Ġstanbul‟un rekabetçiliğine etki eden doğal faktörlere iliĢkin değerlendirmelerini incelediğimizde, tarihi zenginliğin çekiciliği ve dini eserlerin çekiciliği faktörlerinin en yüksek değerleri aldığı; doğal faktörlerin diğer unsurlarının ise, doğal çevrenin güzelliği, sanatsal eserlerin çekiciliği, kültürel zenginliğin çekiciliği ve deniz ve kumsalların kalitesi Ģeklinde ortaya çıkan bir sıralama ile değerlendirilmiĢ olduğu anlaĢılmaktadır.

Tablo 3. 21: Destekleyici Faktörlerin Rekabetçiliği

Tablo 3.21 de, araĢtırmaya katılanların turistik bir destinasyon olarak Ġstanbul‟un rekabetçiliğine etki eden destekleyici faktörlere iliĢkin değerlendirmelerini incelediğimizde, alıĢveriĢ imkanları, telekomünikasyon ağlarının kalitesi ve sportif faaliyetler faktörlerinin en yüksek değerleri aldığı; diğer destekleyici faktörlerin ise bankacılık hizmetlerinin kalitesi, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve çocuklara sağlanan hizmetlerin kalitesi faktörleri sıralamasıyla daha düĢük değerleri aldığı tespit edilmektedir.

Tablo 3. 22: Talep Faktörlerinin Rekabetçiliği

Talep Faktörleri

Katılımcıların, bir destinasyon olarak Ġstanbul‟un rekabetçiliğine etki eden talep faktörlerine iliĢkin değerlendirmelerini incelediğimizde, tatile iliĢkin anlaĢma/sözleĢme sürecini sorunsuz halledebilme, destinasyonun hava/iklim açısından uygunluğu, destinasyondaki fiyatların rakiplerine oranla tercih edilebilirliği, destinasyona geliĢ ve eve dönüĢ bakımından seyahatlerin rahatlığı, faktörlerinin en yüksek değerleri aldığı; seyahat öncesinde, destinasyon ile ilgili bilgi edinebilme kolaylığı, destinasyonun uzaklık bakımından tercih edilebilirliği, destinasyona ulaĢımın (sıklık ve kapasite bakımından) kolaylığı, tanıtım ve reklam politikalarının etkinliği, tatile iliĢkin anlaĢma/sözleĢme sürecini sorunsuz halledebilme, tatil için harcanan paranın karĢılığını bulması faktörlerinin ise daha düĢük değerler aldığı görülmektedir.