• Sonuç bulunamadı

Kapadokya Bölgesi Butik Otellerinin Bölge Turizmine Katkısı

VI. ARAŞTIRMANIN KATKILARI

3.4. KAPADOKYA BÖLGESĐ BUTĐK OTEL ĐŞLETMELERĐ

3.4.4. Kapadokya Bölgesi Butik Otellerinin Bölge Turizmine Katkısı

Kapadokya Bölgesi, sahip olduğu coğrafi, tarihi ve kültürel değerleriyle, tüm dünya ve ülkemizin turizm açısından son derece özellikli bölgelerden biridir. Kapadokya Bölgesi’nin bu özelliklerine konaklama işletmelerinin cazibesinin eklenmesi, bölgeye olan talebi ve geceleme sayısını arttıracağından kuşku yoktur.

“ Butik otel işletmecilerinin farkındalığının artması butik otellerde kalanların sayısını ve süresini arttırmıştır. Özellikle ziyaretçileri cezbeden ikinci derece kasabaların veya şehirlerin içinde ve gerçek resort noktalarının bazı özellikleri (dinlence, rahatlık, romantizm vs.) ortaya çıkarak, ziyaretçilerin kalış sürelerini 2–3- günden 7–8- güne uzatacak” (Đsvan, 2009).

Kapadokya Bölgesi, sahip olduğu coğrafi, tarihi, kültürel, termal, jeomorfolojik ve yerel özellikleri nedeniyle ülkemizin en fazla turist çeken bölgelerinden biridir. Dünyanın tek ve en güzel coğrafi oluşumlarından peribacaları, eşsiz güzellikteki vadileri, kültürel değerleri ile Kapadokya, tüm dünyanın görmek istediği en önemli turizm çekim bölgelerinin başında gelmektedir. Bu özelliklerinden dolayı, Göreme Milli Parkı Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Kapadokya, stratejik konumu nedeniyle ticaret ve sanayide sürdürülebilir olarak kalkınabilmiş, bereketli topraklarıyla tarım ve hayvancılıkta gelişmiş, insanları sevgi dolu ve hoşgörülü, termal kaynakları, kültürü ve tarihi açıdan zenginliğiyle dünya markası bir bölge olarak ‘Dünya Çapında Turizm’ ekseni konumuna yükselmiştir (Ahi-ka, 2011:8).

kalitesinin artırmak için gereken alt - üstyapı çalışmalarıyla, sektörün gelişmesine destek vermek, bölge turizmi açısından son derece önemlidir. Bölgenin potansiyeline kıyasla gelen turist sayısı ve kalış süreleri yetersizdir. Bu durumun iyileştirilmesi, bölgenin önemli bir destinasyon noktası olması için yapılacak çalışmalardan biri de ürün çeşitlemesine giderek, butik otelleri sektöre daha fazla dahil ederek daha nitelikli müşterileri çekmek gerekmektedir. Bölgede butik otel vb. tesislerle konaklama kapasitesi ve kalitesi artırılacaktır (Ahi-ka, 2011:8–10).

Butik otel ve turizmle ilişkisi konusunda araştırmalar yapan Yakup Demir’ e göre, gidilecek yerlerin, restore edilmiş, doğal malzemelerle yapılmış tarihi evlerle çevrili, sokaklarında müzik sesleri olan, köy ve kasaba gibi küçük yerleşim yerleri olmalıdır. Konaklanacak otelin ise, kuşların yaşadığı bahçesi eski objelerle süslü, her türlü konfora sahip, lavanta kokan odaları bölgesel eşyalarla dekore edilmesi gerekir. Odalarda, banyolarda kullanılan, yenilip içilen malzemelerin doğal ve sağlıklı olması önemlidir. Ayrıca bu butik otel, modern bir aile tarafından işletilmelidir (Demir, 2010).

Butik oteller, turizme olan talebi arttıran konaklama işletmeleridir. Bunu ilanlarla da görmek mümkündür. Geçmiş yıllara göre, butik otelleri tercih edenlerin sayısı %10 artmış, yani insanların keyfi yaşamasını hiçbir şey engellemiyor. Đnsanları evlerindeymiş gibi hissettiren ve aynı konforu size sunan butik otel seçenekleri internet sayfalarında bulunmaktadır (www.konuthaberleri.com/butik-oteller, 2012 ).

Günümüzde gelişen iletişim olanakları, özellikle internet, turizm endüstrisinin gelişmesinde son derece etkili bir yöntemdir. Turizmin en önemli sektörü konaklama, oteller ve butik otellerde bu yöntemden yararlanarak kendilerini internet ortamında tanıtabilmekte, müşteri istek ve ihtiyaçlarına cevap verebilmektedirler. Özellikle Kapadokya Bölgesi butik otelleri küçük ölçekli konaklama tesisleri olarak, geniş çaplı reklam ve tanıtım işlemleri yerine interneti kullanarak sadece kendi otellerinin değil, bölgenin de tanıtımını yapmaktadırlar. Böylece Kapadokya’ya ve otellerine çok sayıda turisti çekebilmektedirler.

otel rezervasyonları internet üzerinden yapmaktadır. Peribacaları, yeraltı kentleri ve kaya kiliseleriyle ünlü Kapadokya Bölgesi’ne internet yoluyla ulaşılarak konaklanacak mekânı seçen yabancı turist sayısı her geçen gün artmaktadır. Bölgede özellikle son yıllarda hızla artan kayadan oyma mağara tipi ev, pansiyon ve butik oteller, otantik dokularıyla yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmektedirler. Çok yıldızlı modern oteller yerine mağara tipi otellerde konaklamayı tercih eden turistler, tüf kayalar içine oyularak yapılmış bu mekânlarda, geceliğine en az 100 dolar ödeyerek konaklamaktadırlar (kapadokyayildizi.com, 22 Ağustos, 2011).

Kapadokya Bölgesi butik otelleri, yıldızlı otellerin kalabalığından sıkılmış daha sakin yerlerde sessiz, huzurlu, kendine özgü atmosferi ve mimarisi olan bir yerde tatil yapmak isteyenler için ideal konaklama işletmeleridir. Butik oteller, kaya oyma, doğal odalarda sağlıklı yiyecek içecek tüketerek, kendilerine özel hizmet bekleyen, keyif yapmak isteyen turistlerin aradıkları mekânlardır. Bu keyfin maliyetine katlanmak isteyen çok sayıda müşteriyi bölgeye çeken butik oteller, hem bölge hem ülke turizmine önemli ölçüde katkı sağlamaktadırlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

ARAŞTIRMA METODOLOJĐSĐ VE BULGULAR

Bir araştırmanın doğru ve güvenilir sonuçlar verebilmesi, araştırma metodolojisinin doğru biçimde tasarlanmasıyla doğrudan ilgilidir. Metodoloji aşamasının tasarlanması, bilimsel araştırmalarda en temel aşamadır. Bu temel aşamaya bağlı çok sayıda alt aşamalar bulunmaktadır. Bunlardan biride bilgi ve verinin toplanması aşamasıdır ( Demirer, 2010: 46).

Araştırmanın bu bölümü, beş başlık altında toplanmaktadır. Bunlar, araştırmanın amacı ve önemi, araştırmanın hipotezleri, veri toplama aracı ve veri toplama süreci, verilerin analiz yöntemi doğrulanması ve yapılan anketin geçerliliği ve güvenilirliğidir.

4.1. ARAŞTIRMANIN AMACI VE ÖNEMĐ

Turizm, dünyada, ülkemizde ve Kapadokya Bölgesi’nde, konaklama sektörünün katkısı ile giderek büyüyen bir endüstridir. Konaklama sektörünün büyümesi ve gelişmesinde sektöre sunulan ürün çeşitliliği son derece önemlidir.

Kapadokya, turistik çekiciliklere -tarih, kültür, oluşumları vb.- sahip önemli bir turizm bölgesidir. Kapadokya Bölgesi’ni her yıl çok sayıda turist ziyaret etmektedir. Bu turistlerin önemli bölümü bölgede konaklamaktadır. Bölgede konaklama ihtiyacına cevap verebilecek çok sayıda işletme -otel, motel, pansiyon vb.- bulunmaktadır. Ancak son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Kapadokya Bölgesi’nde de konaklama sektörüne yeni ürünler ekleme gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu ihtiyaçla Kapadokya Bölgesi konaklama sektörüne ‘butik otelleri’ dâhil etmiştir. Kapadokya Bölgesi butik otelleri, bölge coğrafyasıyla uyumlu, özgün, insan sağlığıyla barışık, tarihle iç içe kaya oyma mekânlarda inşa edilmişlerdir.

Yapılan pek çok çalışmanın da gösterdiği gibi; butik otellerin kent yerine daha çok kırsalda, tarih ve kültürle iç içe olan yerlerde inşa edilmeleri daha uygundur (Jellna vd., 2010; Lim ve Endean, 2008; Millard, 2010; Mitchell, Hall, Mcıntosh,

2000; Warnick ve Klar, 1991; Caterer Search, 2005).

Böylece Kapadokya Bölgesi kapsamında yer alan ilçe, kasaba ve köylerde çok sayıda butik otel yapılmıştır. Kapadokya Bölgesi butik otelleri, konaklama sektörüne getirdikleri çeşitlilik, yarattıkları istihdam ve döviz girdisi nedeniyle bölge turizminde önemli etkiye sahiptirler. Akademik camia tarafından da dikkati çeken bu etkiyi araştırmak adına butik otellerin özellikleri, nitelikleri, nicelikleri, çalışanları vb. alanda çeşitli bilimsel çalışmalar yapılmıştır (Buyruk, 2011).

Yapılan bu araştırmada elde edilen bilgiler ışığında, kısa ve uzun vadede yararlar umulmaktadır. Kısa vadede, Kapadokya Bölgesi’nde faaliyet gösteren butik otel işletmecilerinin, kendilerini müşterilerinin gözünden görmelerini sağlayarak, müşteri istek ve beklentilerine göre strateji geliştirmelerine fırsat vermek, uzun vadede, bölgede yapılacak butik otellerin bu veriler ışığında yapılanmalarına yardımcı olmaya çalışılmaktadır.

Ayrıca bu araştırma ile Türkiye’de ve Kapadokya Bölgesi’nde butik otellerle ilgili yapılan akademik çalışmalara katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen anket çalışmasıyla, Kapadokya Bölgesi ile Kapadokya Butik Otel Đşletmelerinin şu yönleri ortaya çıkarılmıştır:

• Kapadokya Bölgesi ve butik otellerinin müşteri potansiyeli, • Kapadokya Bölgesi ve butik otellerinin turistik çekicilikleri,

• Kapadokya Bölgesi butik otellerinin turizme ve konaklama sektörüne katkısı, • Kapadokya Bölgesi butik otellerinin geceleme sayısı üzerine etkisi,

Yapılacak analizler sonucunda elde edilecek verilerle, Kapadokya Bölgesi butik otel işletmelerinin konaklama sektörüne, geceleme sayısı üzerine etkisi ve turizme katkısının ortaya konulması amaçlanmaktadır.